Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 13:08

Ιράν: Οι γυναίκες προκαλούν την θρησκευτική εξουσία Κύριο

 

Béhrous Arefi

Ιράν: Οι γυναίκες προκαλούν την θρησκευτική εξουσία

Στις 27 Δεκεμβρίου 2017, την παραμονή λαϊκών διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν πολλές γυναίκες, η Βίντα Μοβαχέντ ανέβηκε σε ένα κιβώτιο της ηλεκτρικής εταιρείας, λίγα βήματα από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, χωρίς πέπλο και με ένα λευκό πανί κρεμασμένο στην άκρη ενός ραβδιού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο δικαστής μπορεί να επιβάλει σε μια γυναίκα που εμφανίζεται δημόσια χωρίς χιτζάμπ ένα συμβολικό πρόστιμο της τάξης των 10 ευρώ ή μια ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από δέκα ημέρες έως δύο μήνες.

Η 31χρονη μητέρα ενός παιδιού ηλικίας 19 μηνών συνελήφθη αμέσως και μεταφέρθηκε στην φυλακή Εβίν. Τελικά απελευθερώθηκε ένα μήνα αργότερα εξαιτίας των προσπαθειών της ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία είχε περάσει τρία χρόνια στη φυλακή από το 2010 ως το 2013. Αλλά έπρεπε να καταβάλει ως εγγύηση ένα ποσό που είναι 50 φορές ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός.

Αυτή η ηρωική πράξη υιοθετήθηκε από άλλες γυναίκες στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις.

Η δεύτερη γυναίκα που τόλμησε να αφαιρέσει το πέπλο της ονομάζεται Ναργκίς Χοσεϊνί. Ηλικίας 32 ετών και με καταγωγή από το κεντρικό Ιράν, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην κοινωνιολογία. Κι αυτή συνελήφθη και φυλακίστηκε στη φυλακή Γαρτσάκ, η οποία είναι γνωστή για τις κακές συνθήκες υγιεινής. Η ίδια δικηγόρος συμφώνησε να την υπερασπιστεί και συγκεκριμένα δήλωσε ότι, ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, η πελάτης της θα αρνούνταν να καταβάλει εγγύηση ύψους 90.000 ευρώ που της ζητήθηκε. Σύμφωνα με την δικηγόρο της, η Ναργκίς Χοσεϊνί κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών και «υποκίνηση σε διαφθορά», κάτι που στο Ιράν ισοδυναμεί με το άνοιγμα πορνείου! Η κατασκευή κατηγοριών αυτού του είδους δεν είναι κάτι νέο, διότι το καθεστώς είναι εξειδικευμένο σε αυτόν τον τομέα.

Άλλες γυναίκες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις έχουν σπάσει την ίδια απαγόρευση. Εμφανίστηκαν κι αυτές δημόσια χωρίς μαντίλα και με ένα λευκό πανί στην άκρη ενός ραβδιού. Σύμφωνα με την ιρανική αστυνομία, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 29 γυναίκες συνελήφθησαν (πληροφορίες επιβεβαιωμένες από τη Διεθνή Αμνηστία1).

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στα περσικά που εδρεύει στην Ολλανδία πήρε συνέντευξη από μία από τιςς συμμετέχουσες σε αυτό το κίνημα: «Όταν βγήκα από το σπίτι μου για να ανέβω στο παγκάκι αυτό, η καρδιά μου χτυπούσε πολύ δυνατά. Φυσικά φοβόμουν γιατί δεν ήξερα τι θα μου συνέβαινε σε μένα. Όταν έφτασα έβαλα τη μαντίλα μου στο ραβδί και η στιγμή ήταν πολύ έντονη.» Στις 29 Ιανουαρίου έμεινε στο παγκάκι για 30 λεπτά. Λέει μεταξύ άλλων: «αυτό που έκανα δεν ήταν μόνο να βγάλω το πέπλο μου. Όταν σκέφτομαι προσεκτικά, διαπιστώνω ότι ένα κράτος που δεν σέβεται τον τρόπο που θέλω να ντυθώ και επεμβαίνει σε όλες τις προσωπικές μας επιλογές, δημόσιες, κοινωνικές και πολιτικές, είναι μια δικτατορία, η χειρότερη των δικτατοριών».

Αυτός ο τολμηρός νέος τρόπος δημόσιας αμφισβήτησης του καθεστώτος δεν περιορίζεται στις νέες γυναίκες. Για παράδειγμα, αν και η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή, είδαμε μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα με κυρτωμένη ράχη να σηκώνεται με το μπαστούνι και να κάνει την ίδια χειρονομία.

Όλες αυτές οι θαρραλέες πράξεις είναι σύμβολο της άρνησης πολλών Ιρανών γυναικών να συνεχίσουν να υπομένουν αυτά που έχουν υποφέρει οι γυναίκες για σχεδόν 40 χρόνια.

Λίγο πριν τη χειρονομία της Βίντα Μοβαχέντ, αυτής της άγνωστης γυναίκας, η λευκή σημαία ήταν σίγουρα το σύμβολο της ειρήνης, αλλά και της παράδοσης και της συνθηκολόγησης. Από εδώ και στο εξής, σημαίνει επίσης και την ανυπακοή, την πρόκληση, την αντίσταση και την τόλμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, έγιναν βέβαια προσπάθειες οικιοποίησης αυτών των ηρωικών πράξεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έναν δημοσιογράφο ιρανικής καταγωγής, πρώην «μεταρρυθμιστή», ο οποίος κάνει καμπάνια στη Voice of America2 για την αποκατάσταση της μοναρχίας του σάχη, που σαρώθηκε από την επανάσταση του 1979.

Μετάφραση: e la libertà

Béhrous Arefi, Solidarité Socialiste avec les Travailleurs en Iran, 10 Φεβρουαρίου 2018, http://www.iran-echo.com/10022018_fr.html· L’Anticapitaliste, τεύχος 648, Φεβρουάριος 2018· «Las mujeres desafían al poder religioso», Viento Sur, 28 Φεβρουαρίου 2018, http://vientosur.info/spip.php?article13526· «Women challenge religious power», International Viewpoint, 7 Μαΐου 2018, http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article5494.

Σημειώσεις

1 Δημόσια ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2018: https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1377832018ENGLISH.pdf

2 Σε αντίθεση με την Deutsche Welle, την Radio France Internationale ή την BBC World Service, η Voice of America ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.