Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 21:18

Κλιμακώνεται η απειλή άμεσου πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν: Υπάρχει διέξοδος;

Κλιμακώνεται η απειλή άμεσου πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν: Υπάρχει διέξοδος;

 

Η κυβέρνηση του Τραμπ κάνει φανερά βήματα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο, βομβαρδιστικά Β52, αντιπυραυλική πυροβολαρχία πυραύλων Πάτριοτ και περισσότερη ναυτική δύναμη πυρός στην περιοχή του κόλπου. Σε συνάντηση των κορυφαίων συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ αναφέρθηκε ότι συζητήθηκε ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, έναν από τους πρωταγωνιστές της καταστροφικής εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, που ζήτησε την αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή για να επιτεθεί στο Ιράν. (https://www.nytimes.com/2019/05/13/world/middleeast/us-military-plans-iran.html)

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, το Ιράν κινητοποιεί προσκείμενες σε αυτό ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία για να επιτεθεί στις δυνάμεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές και ανώτεροι Βρετανοί στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δει μια τέτοια έκθεση.

Η ιρανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι, δεδομένης της μονομερούς απόσυρσης των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε με το Ιράν το 2015, το Ιράν δεν θα συμμορφώνεται πλέον με όλους τους όρους της συμφωνίας.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, όταν η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι δήλωσε σε ομιλία του για την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας ότι «Αν οι στόχοι των κυρώσεων σας ήταν να μειώσουμε τη στρατιωτική μας δύναμη, να ξέρετε ότι κατά το προηγούμενο έτος, αποκτήσαμε πυραύλους και όπλα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη στρατιωτική μας δύναμη. "

Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε τότε ένα νομοσχέδιο που προσδιορίζει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη δυτική Ασία ως τρομοκράτες. ("روحانی: موشک هایی داریم که در مخیله تان نمی گنجد.زمانه, 20 فروردین 1398)

Ταυτόχρονα, στις 12 Μαΐου έγινε σαμποτάζ σε πολλά δεξαμενόπλοια (συμπεριλαμβανομένων δύο που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία) στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Καμία οργάνωση ή χώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις εκρήξεις. Ωστόσο, πηγές του στρατού των Η.Π.Α. ισχυρίζονται ότι είναι υπεύθυνο το Ιράν. Οι υποστηριζόμενοι από τους Ιρανούς αντάρτες Χούθι, χρησιμοποίησαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το ενδεχόμενο, οποιασδήποτε έκρηξη ή σύγκρουση να οδηγήσει σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και σε πόλεμο πλήρους κλίμακας είναι πολύ πιθανό. Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ υποστηρίζουν πάρα πολύ έναν τέτοιο πόλεμο και έχουν πραγματικά προωθήσει τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί σε δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

 

Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για πόλεμο με το Ιράν;

Αν και η κυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται να έχει μια συνεκτική πολιτική όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, η πολιτική της έναντι του Ιράν έχει καθοριστεί κυρίως από το στόχο της ενίσχυσης των σημαντικότερων περιφερειακών συμμάχων της, του Ισραηλινού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μοχαμμάντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, δύο δυνάμεις που έχουν ενωθεί σε μια προσπάθεια να εξαπολύσουν πόλεμο στο Ιράν, που είναι περιφερειακός τους αντίπαλος. Έχει επίσης προωθήσει τη δημιουργία ενός «αραβικού ΝΑΤΟ» που αποτελείται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου και την Ιορδανία ως ένα προπύργιο κατά του Ιράν και της εξάρτησής του από τη Ρωσία και την Κίνα.

Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης, να χρησιμοποιήσει έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράν, ως έναν βολικό τρόπο να στρέψει την προσοχή από τις δικές της επιθέσεις στους χώρους εργασίας, τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και να προωθήσει την αυταρχική πολιτική της στο εσωτερικό της χώρας, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Στο βαθμό που αυτή η κυβέρνηση, θέλει «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν, δεν ισχυρίζεται καν ότι θα είναι (αλλαγή) υπέρ της δημοκρατίας. Αντί για αυτό, όπως δήλωσε πολύ σαφώς σε ομιλία του προς μια ομάδα υποστηρικτών (της πολιτικής των ΗΠΑ) στο Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 24 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να προωθήσουν τη «μεταφορά της εξουσίας» και «την ηγεσία σε μια ομάδα από μη-επαναστάτες». 

( پمپئو در جمع ایرانیان:  واشنگتن در به کار بردن لفظ رزیم چینج محتاط است.زمانه،  2 اردیبهشت 1398 ا )

Ο Τζον Μπόλτον, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, συνεργάζεται επίσης στενά με τους Μουτζαχεντίν-ε Χαλκ (MEK), (Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν) μια ιρανική πολιτικοστρατιωτική κίνηση που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, στηρίζει την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και ήταν για χρόνια σύμμαχος με το καθεστώς του χασάπη Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, από το οποίο έπαιρνε όπλα και υποστήριξη.

 

Πού βρίσκεται η Ιρανική Προοδευτική και Επαναστατική Αντιπολίτευση;

Σύμφωνα με τα λόγια ενός Ιρανού δημοσιογράφου, του Ραχμάν Μπουζαρί: «Ανάμεσα στην κυβέρνηση τραμπ και τους ντόπιους καταπιεστές είναι παγιδευμένοι οι απλοί άνθρωποι. Τους προσφέρεται μια επιλογή ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τον αυταρχισμό. Όσο άθλια κι αν είναι η κατάστασή τους, συνεχίζουν να απορρίπτουν και τα δύο.»

Οι ιρανικές μάζες συνθλίβονται επί του παρόντος υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων, ενός στρατιωτικού αυταρχικού κρατικο-καπιταλιστικού καθεστώτος και των επιπτώσεων των πρόσφατων μαζικών πλημμυρών που οδήγησαν στην εκτόπιση εκατομμυρίων.

https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/iranian-people-nuclear-deal-180604101300453.html?fbclid=IwAR1Q3JL5KwqO5ydzZUXBOrLwr0YIJ9N7IHDz1AFPHqQFNm-6D1kYS0OUcV0

Ενώ φοβούνται πάρα πολύ μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ, συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς με διάφορους τρόπους:

* Οι συνεχιζόμενοι εργατικοί αγώνες και απεργίες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη όλων σχεδόν των ηγετών των υφιστάμενων ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων και της ένωσης εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ Μπακχσί της Ένωσης εργαζομένων στο εργοστάσιο ζαχαροκάλαμου Χαφτ Ταπέχ, του Τζαφάρ Αζιμζαέχ της Ελεύθερης Ένωσης Ιρανών Εργαζομένων και Ισμαήλ Αμπντί της Ένωσης των Εκπαιδευτικών, για να αναφέρουμε μερικούς.

* Σημαντικές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται σήμερα στη φυλακή και έχουν καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές φυλάκισης ή αναμένουν δίκη είτε λόγω της δράσης τους είτε λόγω των γραπτών τους. Αυτές περιλαμβάνουν την Νασρίν Σοτουντέχ, δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερασπίστηκε τα Κορίτσια της Λεωφόρου της Επανάστασης (γυναίκες που πέταξαν τις μαντίλες τους δημόσια με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να φυλακιστούν), της Νάργκες Μοχαμμαντί, ηγέτιδα της εκστρατείας κατά της θανατικής ποινής, και της Παρβίν Μοχαμμαντί, μιας από τις ηγέτιδες της Ελεύθερης Ένωσης Ιρανών Εργαζομένων, για να αναφέρουμε μερικές.

* Κούρδοι/σες πολιτικοί/ες κρατούμενοι/ες εκτίουν ποινές φυλάκισης γιατί αντιτάχθηκαν στις διακρίσεις κατά της κουρδικής εθνικής μειονότητας του Ιράν. Περισσότεροι από χίλιοι/ες ακτιβιστές/τριες αραβικής εθνικότητας, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούνται στη νότια επαρχία Χουζεστάν. Οι ακτιβιστές Μπαχάι και Σούφι φυλακίζονται επειδή ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες.

* Οι φυλακισμένοι/ες ακτιβιστές/ριες για το Περιβάλλον, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα εκτέλεσης επειδή «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

* Πολλοί ακτιβιστές/ριες φοιτητές/ριες και αντιφρονούντες διανοούμενοι/ες είτε κρατούνται είτε έχουν απελευθερωθεί με βαριά εγγύηση, που επιτρέπει στο καθεστώς να τους στείλει πίσω στη φυλακή ανά πάσα στιγμή.

Αυτές είναι οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να οδηγήσουν ένα προοδευτικό και ίσως επαναστατικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο να ανατρέψει την ισλαμική δημοκρατία και να αντιταχθεί στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό στην περιοχή. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τη συντριπτική δύναμη των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων και τις τρέχουσες απειλές πολέμου από τις ΗΠΑ, το ιρανικό καθεστώς μπόρεσε να αυξήσει τον κατασταλτικό του μηχανισμό και να τσακίσει κάθε προσπάθεια αντιπαράθεσης στο καθεστώς από προοδευτική πλευρά.

Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των ακτιβιστών/ριων, φεμινιστριών, φοιτητών/ριων και εργατών/ριων στην Τεχεράνη την 1η Μαΐου δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας που συνέλαβαν πολλούς/ες από τους/τις διαδηλωτές/ριες.

Μια άλλη διαμαρτυρία έγινε από εκατοντάδες ακτιβιστές/ριες φοιτητές/ριες στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στις 13 Μαΐου 2019, ενάντια στην υποχρεωτική μαντήλα και στην «αστυνομία της ηθικής». (Οι διαδηλωτές/ριες) Ανάγκασαν τα μέλη της ομάδας Μπασίτζ («εθελοντική» δύναμη του σωματοφυλακή της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς) να αποσυρθούν αλλά στη συνέχεια, τους επιτέθηκαν οι Μπασίτζ μαζί με την αστυνομία ασφαλείας.

Χρειάζεται επειγόντως η διεθνής αλληλεγγύη από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, για να στηρίξουν αυτούς τους συνεχιζόμενους αγώνες και να αντιταχθούν σε έναν πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράν. Μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να αντιταχθεί τόσο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό όσο και στις ιρανικές υποϊμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο.

 

Ποιο είδος αλληλεγγύης χρειάζεται για να βρούμε διέξοδο από τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλιστικό αυταρχισμό;

Τον Δεκέμβριο του 2017-Ιανουάριο του 2018, λαϊκές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν ζήτησαν ανοιχτά την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τον τερματισμό των στρατιωτικών επεμβάσεών της στην περιοχή. Το κύμα εργατικών, φεμινιστικών και φοιτητικών διαμαρτυριών που συνεχίστηκαν έκτοτε, όμως, συχνά δεν είχε σαφή αντίθεση στις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ιράν στην περιοχή.

Στο βαθμό που αναπτύσσεται η συζήτηση εναντίον των στρατιωτικών επεμβάσεων των πυραυλικών προγραμμάτων και των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, σε αυτήν κυριαρχούν οι μοναρχικοί εθνικιστές που υπόσχονται ένα σωστά διαχειριζόμενο καπιταλισμό, ένα μη παρεμβατικό κράτος και επίσης υποστηρίζουν την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν.

Οι μεταρρυθμιστές/ριες και οι αριστεροί/ες διανοούμενοι/ες που αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και είναι επίσης έντονα εθνικιστές/ριες, δεν προσφέρουν αντιπολεμικό λόγο που πάει πιο πέρα από την αντίθεση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Με λίγες εξαιρέσεις, δεν έχει γίνει συστηματική προσπάθεια από προοδευτική και σοσιαλιστική πλευρά, αποκάλυψης και αντιπαράθεσης στις επεμβάσεις του Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στην Υεμένη, στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα πυραύλων και στις προηγούμενες προσπάθειές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ούτε έχει προχωρήσει μια συστηματική συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας χωρίς πυρηνικά όπλα και τα διδάγματα των καταστροφών στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.

Για τις λίγες εξαιρέσεις, δείτε: https://www.radiozamaneh.com/243343, https://www.radiozamaneh.com/tag/%D8%A7%D8%AA%D9%85-%D9%88-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%AF%D8%B1%DB%8C

https://www.allianceofmesocialists.org/

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως μέσα στο Ιράν είναι μια ανεξάρτητη σοσιαλιστική οπτική, που αντιτίθεται στις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ιράν, σε όλες τις περιφερειακές και παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στην πατριαρχία, στον ρατσισμό, και επίσης εξηγεί γιατί, είτε ο κρατικός, είτε ο ιδιωτικός καπιταλισμός, αναπαράγει πάντα πόλεμο.

Στα πλαίσια της αμερικανικής και της διεθνούς αριστεράς, οι περισσότεροι από εκείνους που αντιτίθενται ενεργά στις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις των ΗΠΑ και τις πολεμικές απειλές εναντίον του Ιράν, το κάνουν από μια θέση πλήρους έλλειψης κριτικής για το ιρανικό καθεστώς. Ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να απευθύνουν έκκληση στις μάζες στις ΗΠΑ και διεθνώς ή να τους ζητήσουν να έρθουν σε επαφή με τους αγώνες των εργαζομένων, των γυναικών και των καταπιεσμένων μειονοτήτων στο εσωτερικό του Ιράν. Φαίνεται επίσης ότι δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για αυτούς τους αγώνες στο Ιράν.

(Βλ. Code Pinkhttps://www.codepink.org/day_3 και ανοικτή επιστολή στoυς Code Pinkhttps://oaklandsocialist.com/2018/12/02/open-letter-to-code-pink/)

Ένα πολύ μικρότερο τμήμα της διεθνούς αριστεράς αντιτίθεται τόσο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό όσο και σε άλλες παγκόσμιες και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Προσπαθεί να διαμορφώσει ενεργές σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των εργατικών, φεμινιστικών και των αγώνων των καταπιεσμένων μειονοτήτων σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής / Βόρειας Αφρικής και παγκοσμίως. Αυτή η προσπάθεια τροφοδοτήθηκε από τις δημοκρατικές λαϊκές εξεγέρσεις του Σουδάν και της Αλγερίας, οι οποίες αμφισβητούν τα στρατιωτικά καπιταλιστικά καθεστώτα και έχουν ισχυρή εργατική, φεμινιστική και αντιρατσιστική διάσταση.

(Δείτε στην Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής https://www.allianceofmesocialists.org/)

Συμπέρασμα:

Ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μπορεί να έχει αδιανόητες καταστροφικές συνέπειες και θα ενισχύσει την αυταρχική ατζέντα της κυβέρνησης Τραμπ. Ακόμα κι αν ανατραπεί το ιρανικό καθεστώς, η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ισραηλινοί και Σαουδάραβες σύμμαχοί της θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιτρέψουν να φυτρώσει κάποια προοδευτική ή επαναστατική εναλλακτική λύση. Αυτό που συνέβη στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 είναι ένα πιθανό σενάριο.

Για να σταματήσει η δυσοίωνη πορεία προς έναν άμεσο πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν απαιτείται αντιπολίτευση τόσο ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό όσο και στο καταπιεστικό ιρανικό καθεστώς. Απαιτείται επικοινωνία με τους εργατικούς, φεμινιστικούς, φοιτητικούς αγώνες και τους αγώνες των καταπιεσμένων μειονοτήτων στο Ιράν και η σύνδεση τους με τους εργατικούς, φεμινιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες στην υπόλοιπη περιοχή και διεθνώς. Απαιτείται να εξηγηθεί η αναγκαία σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον πόλεμο, δείχνοντας ποια μπορεί να είναι μια ανθρωπιστική εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό.

  

Frieda Afary

15 Μαΐου 2019

  

www.allianceofmesocialists.org/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.