Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 14:44

Αλληλεγγύη στη σουδανική επανάσταση ενάντια στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν εναντίον ειρηνικής καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία να μην περιλαμβάνονται στρατιωτικοί. Η επίθεση αυτή συνιστά μια ιδιαίτερη φάση στην εξέλιξη της σουδανικής επανάστασης. Η κάστα των αξιωματικών η οποία αναγκάστηκε να απομακρύνει τον δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ ύστερα από τεράστιες διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα, ανέλαβε την εξουσία σε μια προσπάθεια να διατηρήσει άθικτες τις βασικές δομές του δικτατορικού καθεστώτος. Οι λαϊκές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, απαιτώντας έναν πραγματικό, ριζικό εκδημοκρατισμό της σουδανικής κοινωνίας. Στις 28 και 29 Μαΐου μια γενική απεργία παρέλυσε σημαντικούς τομείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα. Απέναντι στη συνεχιζόμενη μαχητική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αυτοοργάνωσης, φαίνεται ότι οι στρατιγοί αποφάσισαν να δώσουν μια σκληρή απάντηση και να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, εξαπολύοντας μια δολοφονική καταστολή για να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα.

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, γίνεται προφανές ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη μπορεί να γίνει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των λαϊκών μαζών του Σουδάν. Το δίκτυο MENA [Middle East and North Africa] Solidarity Network, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί σε εκδηλώσει αλληλεγγύης στη σουδανική επανάσταση και στον σουδανικό λαό. Παρ’ όλο που η ανακοίνωση απευθύνεται σε βρετανικό κοινό, έχει σημασία να την πάρει υπόψη του και το κίνημα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και την μεταφράζουμε. Μεταφράζουμε επίσης ένα ενημερωτικό κείμενο από την ιστοσελίδα του MENA Solidarity Network, για τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος του Σουδάν, καθώς και ένα κείμενο για τη γενική απεργία της 28ης και 29ης Μαΐου.

e la libertà

Το στρατιωτικό καθεστώς στο Σουδάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον καθιστικής διαμαρτυρίας στο Χαρτούμ. Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Οι σουδανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από τη Στρατιωτική Διοίκηση στο Χαρτούμ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από τις 6 Απριλίου απαιτώντας μια ειρηνική μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς και καίγοντας τις σκηνές που είχαν στηθεί, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σύνδεσμος Σουδανών Επαγγελματιών.

Η επίθεση έγινε μετά τη γενική απεργία στις 28 και 29 Μαΐου, αφού το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να αποδεχθεί την έκκληση των διαδηλωτών για νέο συμβούλιο κυριαρχίας αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από πολίτες1.

Η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας – αυτό που θα κάνετε τις επόμενες ώρες θα κάνει τη διαφορά.

Αναλάβετε δράση άμεσα:

• Στείλτε με e-mail, φαξ ή καλέστε την Πρεσβεία του Σουδάν, [επισκεφτείτε αυτή την ιστοσελίδα για λεπτομέρειες σχετικά με την πρεσβεία του Σουδάν στο Λονδίνο], καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητώντας από το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τις δυνάμεις των πολιτοφυλακών από το Χαρτούμ και άλλες θέσεις διαμαρτυρίας.

• Επικοινωνήστε με το υπουργείο εξωτερικών της κυβέρνησής σας και τους τοπικούς βουλευτές. Προτρέψτε τους να εκδώσουν ανακοίνωση που θα καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και θα δηλώνει ότι θα καταστήσουν τους στρατηγούς Μπουρχάν και Ντάγκαλο του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου υπεύθυνους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς αμάχων. Ζητήστε από την κυβέρνησή σας να σταματήσει όλες τις μορφές συνεργασίας με το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο μέχρι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία και τον τραυματισμό των διαδηλωτών.

• Κυκλοφορήστε αυτήν την έκκληση στα σωματεία σας ή στις καμπάνιες σας

• Διαβάστε και μοιραστείτε την ενημερωτική μας ανακοίνωση σχετικά με τους ένοπλους που απειλούν την ειρηνική επανάσταση του Σουδάν εδώ: https://menasolidaritynetwork.com/2019/06/03/briefing-who-are-the-armed-men-who-threaten-sudans-peaceful-revolution/. [Παρατίθεται μεταφρασμένη παρακάτω:]

Μετάφραση: e la libertà

«Sudanese military launch attack against the Khartoum sit-in, many dead and injured», MENA Solidarity Network, 3 Ιουνίου 2019 και International Viewpoint, 4 Ιουνίου 2019.

Ποιοι είναι οι ένοπλοι που απειλούν την ειρηνική επανάσταση του Σουδάν;

Οι επιθέσεις από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις πολιτοφυλακές σε ειρηνικούς διαδηλωτές στην κεντρική καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Διοίκηση του Στρατού στο Χαρτούμ κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από το στρατό το Σάββατο 1 Ιουνίου, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μετά τη δολοφονία τριών ακόμη διαδηλωτών, ανάμεσά τους και μιας εγκύου, την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχηγοί του σουδανικού στρατού και των πολιτοφυλακών απειλούν να χρησιμοποιήσουν βία για να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για τη βία. Ο σύλλογος των Σουδανών Επαγγελματιών επιστρέφει στο στρατό τις κατηγορίες με μια δήλωσή του: «Καθιστούμε το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπόλογο και υπεύθυνο για τα εγκλήματα των προηγούμενων ημερών. Και προειδοποιούμε για τους κινδύνους οποιασδήποτε περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης ή οποιασδή[ποτε απόπειρα για επίθεση στην καθιστική διαμαρτυρία. Η αδιαλλαξία και η επιμονή στον στρατιωτικό χαρακτήρα της κυριαρχικής εξουσίας κατά τη μεταβατική περίοδο είναι ο κύριος λόγος αύξησης της έντασης στο δρόμο.»

Σε αυτή την ενημέρωση που εκπονήθηκε για το Συνέδριο της UCU [University and College Union] Middle East Solidarity, εξετάζει τη συνεργασία των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων που απειλούν την επανάσταση του Σουδάν και τον ρόλο των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποστήριξη τους.

Από το Δεκέμβριο του 2018, η μαζική κινητοποίηση εκατομμυρίων απλών πολιτών που απαιτούν ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή, έχει συγκλονίσει το Σουδάν. Ο δικτάτορας Ομάρ αλ-Μπασίρ, ο οποίος είχε κυβερνήσει το Σουδάν για 30 χρόνια, ανατράπηκε από τους δικούς του στρατηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να αναλάβουν την εξουσία τους μέσω του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου. Το καθεστώς του Αλ-Μπασίρ είναι διαβόητο για τον μεγάλο αριθμό στρατιωτικών σωμάτων και σωμάτων ασφαλείας στα οποία ο δικτάτορας βασίστηκε για να καταστείλει την αντιπολίτευση και να διεξάγει τους ρατσιστικούς πολέμους ενάντια στους λαούς στο Νταρφούρ και στα βουνά της Νούβιας. Ωστόσο, η χρηματοδότηση και η τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ συνεχίζουν να ενισχύουν τους στρατιωτικούς οργανισμούς και τους οργανισμούς ασφαλείας στο Σουδάν, οι οποίοι ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μαζική κλίμακα. Το Khartoum Process, γνωστό και ως Africa Migration Route Initiative2, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δυνάμεων ασφαλείας και των συνοριακών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ το Σουδάν έλαβε 215 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2017.

RSF [Rapid Support Forces / Κουλάτ αντ-Ντα’μ ασ-Σρι’ / Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης]

Διοικούμενο από τον στρατηγό Μοχάμεντ Ντάγκαλο, γνωστό ως Χεμενττί, οι RSF σχηματίστηκαν από τις πολιτοφυλακές Τζαντζαουίντ που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών αμάχων και μαζικών βιασμών. Οι RSF πολεμάνε επίσης στην Υεμένη υπό την καθοδηγούμενη από τη Σαουδική Αραβία συμμαχία και δραστηριοποιούνται έντονα στη αστυνόμευση των συνόρων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Χαρτούμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ένα περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο ή ROCK, το οποίο έχει ως καθήκον τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του σουδανικού καθεστώτος, με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς μετανάστευσης. Το Κέντρο, που διευθύνεται από βρετανικό, γαλλικό και ιταλικό προσωπικό ασφαλείας, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει διάφορες εθνικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν (RSF). Οι ερευνητές και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποδείξεις ότι οι RSF εμπλέκονται τόσο στη παράνομη διακίνηση ανθρώπων όσο και σε βίαιες επιδρομές εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν. Οι RSF έχουν επιτεθεί επανειλημμένα στις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώνονται από διαδηλωτές στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν.

NISS [National Intelligence and Security Service / Τζιχάαζ Αλ-Αμν Ούαλ Μουχαμπαράατ Αλ-Ουατάνι / Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας]

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (NISS), διαθέτει τα δικά της κέντρα κράτησης, όπου τα βασανιστήρια και άλλες βιαιότητες αφθονούν, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαρτυρίες επιζώντων. Οι δυνάμεις της NISS έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε καθιστικές διαμαρτυρίες, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά και δακρυγόνα, σε επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σκοτώνοντας έναν διαδηλωτή χτυπώντας τον ένα όχημα στο Ελ-Ομπέιντ και δολοφονώντας με πυρά ένα διαδηλωτή στο Ζαϊλένγκι. Ο διευθυντής της NISS, ο Σαλάχ Γκος, παραιτήθηκε λίγο μετά την απομάκρυνση του Ομάρ αλ-Μπασίρ από την εξουσία. Όταν οι εισαγγελείς ήθελαν να τον ανακρίνουν για τραπεζικό λογαριασμό που περιείχε αγγλικές λίρες 801εκ, οι φρουροί του Γκος εμπόδισαν τη σύλληψή του.

Ενοπλες δυνάμεις

Ηγετικές προσωπικότητες στις ένοπλες δυνάμεις άρπαξαν την εξουσία από τον Ομάρ αλ-Μπασίρ στις 11 Απριλίου, δημιουργώντας Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο. Καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις διογκώθηκαν, οι διαδηλωτές ανέφρεαν ότι οι στρατιώτες και οι κατώτεροι αξιωματικοί μερικές φορές τους προστατεύουν από τις επιθέσεις των δυνάμεων των RSF και της NISS. Τα σώματα του στρατού έχουν επίσης χρησιμοποιήσει βία ενάντια στους διαδηλωτές. Την Τετάρτη 15 Μαΐου, το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις και την Τετάρτη 15 Μαΐου έστειλε στρατιώτες να καθαρίσουν τα οδοφράγματα, κάνοντας «εκτεταμένη» χρήση πυροβόλων όπλων, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα «εκτεταμένα», σύμφωνα με το Reuters.

Κομματικές πολιτοφυλακές

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι σκιώδεις πολιτοφυλακές που συνδέονται με το κυβερνών Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου έχουν επίσης συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά καθιστικών διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης επίθεσης εναντίον του Χαρτούμ στις 13 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Middle East Solidarity από την Ένωση Ιατρών του Σουδάν, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά όπλων, τουφεκιών και πολυβόλων, δακρυγόνα και μεταλλικές ράβδους. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η μαρτυρία του επιζώντα: Ο Δρ Μπούρσα Γκάμαρ συνελήφθη από τη NISS το 2011 λόγω του έργου του συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς στο Νταρφούρ.

«Κάποιος μου έδωσε ένα σκληρό χτύπημα στο κάτω μέρος της πλάτης μου ... Ο πόνος δεν μπορεί να περιγραφεί, ένιωθα ζαλισμένος και άρρωστος. Άκουσα μια φωνή να με διατάζει να σηκωθώ στα πόδια μου. Μουέβαλαν χειροπέδες μου και μου έδωσαν εντολή να σταθώ στην άκρη των δακτύλων μου στον τοίχο. Ήταν βασανιστικά επώδυνο, έτσι στάθηκα στα πέλματα των ποδιών μου για ανακούφισει.»

Αναλάβετε δράση

Προχωρήστε σε ψήφισμα στο σωματείο σας ζητώντας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει τη συνεργασία στον στρατό και την ασφάλεια με άτομα και ομάδες στο Σουδάν που είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γράψτε στον βουλευτή σας, ζητώντας να τερματιστεί η μεταφορά όπλων ή εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή στο Σουδάν και καλώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει τη Διαδικασία του Χαρτούμ

Μετάφραση: e la libertà

«Sudanese military launch attack against the Khartoum sit-in, many dead and injured», MENA Solidarity Network, 3 Ιουνίου 2019

Η Γενική Απεργία του Σουδάν στέλνει ένα μήνυμα στον στρατηγό Χεμενττί: «Θέλουμε τώρα πολιτική διακυβέρνηση»

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών [SPA / Sudanese Professionals Association] ανέφερε ισχυρή υποστήριξη για τη γενική απεργία την πρώτη από τις δύο ημέρες της δράσης. Η SPA, μαζί και με όλους της αντιπολίτευσης που υπογράφουν τη Δήλωση της Ελευθερίας και της Αλλαγής, ξεκίνησε απεργία ως απάντηση στην καθυστέρηση από το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες.

Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα βγήκαν έξω σε όλη τη χώρα, αψηφώντας τις απειλές του στρατηγού Χεμενττί, του αναπληρωτή επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και διοικητή των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μιας βίαιης πολιτοφυλακής που σχηματίστηκε από τις δυνάμεις του Τζαντζαουίντ οι οποίες τρομοκρατούσαν το Νταρφούρ πριν από λίγα χρόνια. Την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Χέμενττι δήλωσε ότι θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Η απεργία ήταν επίσης δυνατή στο μικρό βιομηχανικό τομέα του Σουδάν, με τις μεγάλες αλευροβιομηχανίες, καπνοβιομηχανίες και ελαιοβιομηχανίες να έχουν κλείσει από την απεργία και τους εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας να ενώνουν τη δράση τους. Αναφέρθηκε ότι έχουν αποχωρήσει και οι εργαζόμενοι στον τομέα της στρατιωτικής παραγωγής, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο σταθμό ειδήσεων Radio Dabanga.

Οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα εντάχθηκαν στην απεργία: η SPA απαρίθμησε 27 ξεχωριστές τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη σελίδα στο Facebook που ανέλαβαν δράση στις 28 Μαΐου.

Τα φαρμακεία ήταν κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα, παράλληλα με τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο επαναστατικό κίνημα, με τις οργανώσεις των γιατρών να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής βάσης για την πρώτη φάση της εξέγερσης. Οι δάσκαλοι συμμετείχαν στην απεργία και διοργάνωσαν διαδηλώσεις στο δρόμο.

Οι κρίσιμοι κόμβοι μεταφοράς παρέλυσαν από τη δράση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των κύριων λιμένων. Εικόνες στη σελίδα της SPA στο Facebook έδειξαν ότι οι αποβάθρες είναι άδειες από εργαζόμενους που σημαίνει 100% συμμετοχή την απεργία. Εργαζόμενοι αεροδρομίων και μηχανικοί της πολιτικής αεροπορίας προσχώρησαν επίσης στην απεργία, με μεγάλες διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Μετάφραση: e la libertà

«Sudan’s General Strike sends a message to General Hemeti: “We want civilian rule now”», MENA Solidarity Network, 28 Μαΐου 2019

Σημειώσεις

1 «Sudan’s General Strike sends a message to General Hemeti: “We want civilian rule now”», MENA Solidarity Network, 28 Μαΐου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.