Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 11:45

Η διαρκής αραβική άνοιξη

Επαναστατική τέχνη στο Σουδάν: Κολλάζ αποτελούμενο από πολλές μικρές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, με τις οποίες σχηματίζεται μια εμβληματική φωτογραφία της σουδανικής επανάστασης.

Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στο Σουδάν και την Αλγερία δείχνουν ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά τα κινήματα ενάντια στον αυταρχισμό και την εκμετάλλευση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπαρξιακές απειλές.

Μετά από χρόνια αντεπανάστασης και αιματοχυσίας, η Μέση Ανατολή άρχισε να βλέπει λίγες στιγμές ελπίδας τον περασμένο μήνα. Στην Αλγερία και στο Σουδάν εμφανίστηκαν μαζικές διαδηλώσεις για να αμφισβητήσουν τα αυταρχικά καθεστώτα των προέδρων Αμπντελαζίζ Μπουετφλίκα και Ομάρ αλ-Μπασίρ, αντίστοιχα. Και από την άποψη αυτή, και οι δύο ήταν επιτυχείς: οι δύο ηγέτες έχουν ανατραπεί, οι δεκαετίες της κυριαρχίας τους τελείωσαν. Αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, επειδή όπως και στην Αίγυπτο μετά την επανάσταση του 2011, η βασική δομή εξουσίας πίσω από αυτούς τους ηγέτες παραμένει άθικτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υλικές συνθήκες που προκαλούν τις εξεγέρσεις: οι πολύ χαμηλοί μισθοί, η μαζική ανεργία, η ανασφάλεια και η ανυπαρξία μέλλοντος για τη νεολαία που έχουν προκληθεί από το μοντέλο διαρθρωτικής προσαρμογής που επέβαλε το ΔΝΤ.

Έτσι, οι λαϊκές δυνάμεις στην Αλγερία και το Σουδάν βρίσκονται σε επισφαλή θέση. Το φάντασμα της αντεπανάστασης που εξαπολύθηκε εναντίον αυτών που πραγματοποίησαν την Αραβική Άνοιξη δεσπόζει. Αλλά οι σημερινοί διαδηλωτές έχουν μάθει από τους πρόσφατους αγώνες στην περιοχή και μπορούν να ωφεληθούν από ένα τέτοιο αναδρομικό όραμα. Για να συζητήσει τους κινδύνους και τις ελπίδες αυτών των εξελίξεων, ο Ashley Smith, συνεργάτης του Jacobin μίλησε στον Gilbert Achcar, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για την Αραβική Άνοιξη και την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Gilbert Achcar

Η διαρκής αραβική άνοιξη

Ashley Smith: Οι εξεγέρσεις στο Σουδάν και στην Αλγερία έχουν εμπνεύσει νέες ελπίδες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μετά από μια μακρά περίοδο αντεπανάστασης. Τι συμβαίνει σε αυτές τις δύο χώρες;

Gilbert Achcar: Στο Σουδάν και την Αλγερία, βλέπουμε δύο κύματα μαζικών διαμαρτυριών ανάλογου μεγέθους με τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν το 2011. Τότε ονομάστηκε Αραβική Άνοιξη. Ως αποτέλεσμα, στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, είχαμε πολλά σχόλια με το ερώτημα εάν είμαστε στη μέση μιας νέας Αραβικής Άνοιξης.

Στην πραγματικότητα, οι εξεγέρσεις σε αυτές τις δύο χώρες είναι προϊόν αυτού που έχω ονομάσει μακροχρόνια επαναστατική διαδικασία που άρχισε το 2011 για όλη την αραβόφωνη περιοχή. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ο κοινωνικός και οικονομικός αποκλεισμός που προκάλεσε ο συνδυασμός του νεοφιλελευθερισμού που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ και των σάπιων αυταρχικών πολιτικών συστημάτων που τον επιβάλλουν σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί συστηματικά κοινωνικά προβλήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η τεράστια ανεργία των νέων.

Ο αποκλεισμός προκαλεί πολλές άλλες βαθιές διαμαρτυρίες μεταξύ των πληθυσμών της περιοχής που συνεχίζουν να προκαλούν εξεγέρσεις. Στο Σουδάν, το έναυσμα της εξέγερσης ήταν η αύξηση των τιμών του ψωμιού μετά την περικοπή των επιδοτήσεων από το κράτος με εντολή του ΔΝΤ. Στην Αλγερία, ο άμεσος λόγος ήταν πολιτικός. Το καθεστώς της Αλγερίας προσπάθησε να εξασφαλίσει μια πέμπτη θητεία για τον Αμπντελαζίζ Μπουετφλίκα παρά το γεγονός ότι έχει παραμείνει ημι-παράλυτος από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό πλήγωσε τις δημοκρατικές προσδοκίες των ανθρώπων.

Έτσι, και πάλι οι οικονομικές και πολιτικές διαμαρτυρίες οδηγούν σε ένα άλλο κύμα λαϊκών εξεγέρσεων όπως αυτές που είδαμε στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Μπαχρέιν και τη Συρία το 2011. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήταν λάθος να θεωρήσουμε αυτές τις εξεγέρσεις ως μια «άνοιξη» που, όπως και η εποχή, διαρκεί μερικούς μήνες και τελειώνει με απλές συνταγματικές αλλαγές ή τελειώνει με αποτυχία. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε ακόμα στη μέση μιας μακροχρόνιας επαναστατικής διαδικασίας που γεννάται από την πολύ βαθιά διαρθρωτική κρίση της περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους σταθεροποίηση της αραβόφωνης περιοχής χωρίς μια ριζική αλλαγή στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που προκάλεσαν αυτό το αναπτυξιακό μπλοκάρισμα. Μέχρι να συμβεί αυτό, η κρίση θα συνεχιστεί και θα δούμε περισσότερες εκρήξεις αγώνων και περισσότερες αντεπαναστατικές επιθέσεις.

Αν κοιτάξουμε τα χρόνια μετά το πρώτο κύμα εξεγέρσεων από το 2011 έως το 2013, είχαμε έξι χρόνια να κυριαρχεί η αντεπανάσταση. Η αντεπανάσταση πήρε διάφορες μορφές αλλά οδήγησε είτε στην παγίωση των παλαιών καθεστώτων είτε στον εκφυλισμό σε εμφύλιο πόλεμο και χάος. Οι μοναρχίες του Κόλπου απέκρουσαν την εξέγερση στο Μπαχρέιν νωρίς. Το συριακό καθεστώς έχει πετύχει για την ώρα τη βίαιη αντεπαναστατική του κίνηση υποστηριζόμενο από το Ιράν και τη Ρωσία. Το παλαιό καθεστώς επέστρεψε στην εξουσία στην Αίγυπτο με μια εκδίκηση. Και οι εμφύλιοι πόλεμοι ξέσπασαν στη Λιβύη και την Υεμένη μεταξύ εξίσου αντιδραστικών δυνάμεων με εγκληματική παρέμβαση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά ηφαίστεια εξακολουθούν να εκρήγνυνται σε ολόκληρη την περιοχή, επειδή τα παλαιά καθεστώτα δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα παράπονα του λαού. Έχουμε λοιπόν σημαντικά κοινωνικά κινήματα τα τελευταία χρόνια σε όλη την περιοχή από την Τυνησία, η οποία ξεκίνησε όλη τη διαδικασία εξέγερσης τον Δεκέμβριο του 2010 και έγινε μάρτυρας αρκετών κοινωνικών εκρήξεων από τότε, μέχρι το Μαρόκο και το Ιράκ μέσω του Σουδάν και της Ιορδανίας και πέρα από τις Αραβικές χώρες στο Ιράν.

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Όπως έχει δείξει κάθε μακροχρόνια επαναστατική διαδικασία στην ιστορία, θα υπάρξει μια διαλεκτική επανάστασης και αντεπανάστασης, εφόσον δεν έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Στο σημείο αυτό, κινδυνεύουμε να έχουμε όλο και περισσότερο χάος και τραγωδίες.

Ashley Smith: Ποια διδιάγματα έχουν μάθει οι ακτιβιστές στις νέες εξεγέρσεις στο Σουδάν και την Αλγερία από το προηγούμενο κύμα αγώνων;

Gilbert Achcar: Υπάρχουν δύο σημαντικά διδάγματα που οι πολιτικές δυνάμεις έχουν μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Το βλέπουμε στην επιμονή τους για τον μη βίαιο χαρακτήρα του κινήματος. Αποφεύγουν πολύ έντονα να κάνουν οτιδήποτε θα έδινε στο κράτος την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των καταπιεστικών μέσων εναντίον τους.

Αυτό ήταν επίσης πολύ έντονο στο πρώτο κύμα των εξεγέρσεων. Όλοι φώναζαν το σύνθημα «σιλμίγια, σιλμίγια», που σημαίνει «ειρηνική, ειρηνική», ακόμη και στη Συρία. Όλοι προσπάθησαν να επιμείνουν σε μη βίαια μέσα. Η βία ξεκίνησε παντού χωρίς εξαίρεση από τα ίδια τα καθεστώτα. Βέβαια, σε μια ποιοτική κλιμάκωση της κρατικής βίας, το μαζικό κίνημα έχει μόνο δύο επιλογές: το ένα είναι να εγκαταλείψει τον αγώνα και το άλλο να αμυνθεί.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι προσέλκυσαν ξένες παρέμβασεις διαφόρων ειδών. Στη Λιβύη, η ξένη παρέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήλθε υπέρ των ανταρτών σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τον αγώνα τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι είναι το μοναδικό αραβικό κράτος που έχει καταρρεύσει εντελώς λόγω της νίκης των ανταρτών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολόκληρη η κρατική μηχανή ήταν οργανικά δεμένη με τον Μουαμάρ Γκαντάφι και την κλίκα του.

Από την άλλη πλευρά, στη Συρία, η ξένη παρέμβαση κυρίως από το Ιράν, τους δορυφόρους του και τη Ρωσία ήταν με την πλευρά του καθεστώτος. Παρείχε τη δυνατότητα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να επιβιώσει, να διαπράξει τρομερές σφαγές και να καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα. Η κλίμακα των φρικαλεοτήτων ήταν πολύ χειρότερη στη Συρία από ό,τι σε οποιαδήποτε χώρα μέχρι στιγμής. Ακόμη και η Υεμένη έρχεται δεύτερη από την άποψη της κλίμακας της τραγωδίας. Εκεί, η ξένη παρέμβαση διεξάγεται από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την πλευρά ενός αντεπαναστατικού στρατοπέδου που αντιτίθεται στη συμμαχία δύο άλλων αντεπαναστατικών δυνάμεων.

Υπό το πρίσμα αυτών των τραγωδιών, τα νέα μαζικά κινήματα έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικά σε αυτόν τον κίνδυνο βίας και εμφύλιου πολέμου που υποστηρίζεται από το εξωτερικό και τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Κατά μία έννοια, το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι Αλγερινοί και οι Σουδανοί ξεκίνησαν την επανάστασή τους, δεδομένης της τραγικής έκβασης που είδαν σε άλλες χώρες. Τα καθεστώτα σε ολόκληρη την περιοχή χρησιμοποιούν αυτά τα αποτελέσματα ως ισχυρό καινούριο αντεπαναστατικό επιχείρημα για να αποτρέψουν τους λαούς τους να ξεσηκωθούν. Το καθεστώς της Αλγερίας προειδοποίησε ρητά το μαζικό κίνημα ότι διακινδύνευαν ένα συριακό σενάριο. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να βγουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις τους.

Το δεύτερο δίδαγμα που έχουν μάθει οι Σουδανοί και οι Αλγερινοί ακτιβιστές είναι ότι η στρατιωτική διοίκηση δεν είναι σύμμαχος. Έμαθαν από την εμπειρία στην Αίγυπτο, της οποίας η μορφή του κράτους είναι πολύ παρόμοιο με το δικό τους. Αυτά τα κράτη έχουν κοινό το γεγονός ότι ο στρατός έχει τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι απλώς μια κατασταλτική σπονδυλική στήλη του κράτους, κάτι που είναι κοινό σε όλα τα κράτη, αλλά το κέντρο βάρους της πολιτικής εξουσίας.

Οι Σουδανοί και οι Αλγερινοί παρακολούθησαν το πώς ο στρατός απομάκρυνε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 στο πλαίσιο της εξέγερσης, μόνο για να αποκαταστήσει την παλιά τάξη με την πρώτη ευκαιρία. Έτσι, όταν ο στρατός απομάκρυνε τον Μποτεφλίκα στην Αλγερία και το Μπασίρ στο Σουδάν, το λαϊκό κίνημα γνώριζε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Κατανοούσε ότι η απομάκρυνση του προέδρου και των συντρόφων του ήταν απλώς η απομάκρυνση της κορυφής του παγόβουνου, ότι η μάζα του παγόβουνου –αυτό που ο κόσμος αποκαλεί βαθύ κράτος– που αποτελείται κυρίως από το σύμπλεγμα των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφάλειας, εξακολουθεί να υπάρχει και ότι όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια του, το καθεστώς δεν τελείωσε.

Ακόμη και όταν ο στρατός άφησε τον έλεγχο του αρχηγού του κράτους για ένα χρόνο στην Αίγυπτο, προετοίμαζε δραστήρια την επιστροφή του. Και με την πρώτη ευκαιρία, έκανε ένα πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και επέστρεψαν στην πλήρη πολιτική εξουσία με το στέμμα του Άμπντελ Φάτταχ α-Σίσι. Το καθεστώς είναι τόσο αυταρχικό τώρα που έκανε τους Αιγυπτίους να νοσταλγήσουν τον προηγούμενο δικτάτορα, τον Μουμπάρακ!

Έτσι, τα κινήματα στο Σουδάν και στην Αλγερία έχουν μάθει το δίδαγμα ότι κάποιος πρέπει να απαλλαγεί από το βαθύ κράτος. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ της αντίδρασης της αιγυπτιακής εξέγερσης απέναντι στον στρατό που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ και την αντίδραση των σουδανικών και αλγερινών κινημάτων στην παρόμοια απομάκρυνση των δικτατόρων τους. Στην Αίγυπτο, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν νίκη και άδειασαν τις πλατείες μετά τους πανηγυρισμούς. Αλλά στην Αλγερία και το Σουδάν, οι άνθρωποι δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι αρκετό και συνέχισαν να διαδηλώνουν.

Θέλουν να απαλλαγούν από ολόκληρο το καθεστώς, όχι μόνο από λίγους στην κορυφή. Η απαλλαγή από το καθεστώς σημαίνει την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας στην κοινωνία των πολιτών με δημοκρατικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών και της παροχής δικαιωμάτων. Η πλήρης εγκατάλειψη της εξουσίας από το στρατό είναι αυτό που το λαϊκό κίνημα επιμένει και στις δύο χώρες.

Ashley Smith: Η Λιβύη φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ελπιδοφόρα σημάδια στην Αλγερία και το Σουδάν. Εκεί παρακολουθούμε μια έντονη μάχη μεταξύ των φατριών για την ανασύσταση της κρατικής εξουσίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το τι συμβαίνει εκεί;

Gilbert Achcar: Η Λιβύη είχε –μετά την πτώση του Καντάφι, ύστερα από δεκαετίες ολοκληρωτικής κυριαρχίας– περίοδο δημοκρατικής άνθησης με μεγάλους αριθμούς πολιτικών ομάδων και ΜΚΟ που αναδύθηκαν, εφημερίδες που αναπτύσσονταν και εκλογές, οι οποίες ήταν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα αυτή και από τις πιο ελεύθερες που έχει δει η περιοχή, με αξιοσημείωτο ποσοστό συμμετοχής. Κερδίθηκαν από μια φιλελεύθερη κοσμική συμμαχία που νίκησε τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Στη συνέχεια ξεκίνησε η αντεπανάσταση με τους φονταμενταλιστές να επαναστατούν εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Στη μέση του χάους που προέκυψε, ένας πρώην στρατιωτικός ηγέτης, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ξεκίνησε μια αντεπαναστατική αναμέτρηση για την εξουσία, υποστηριζόμενος από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Τα στρατεύματά του συγκρούστηκαν με τις φονταμενταλιστικές δυνάμεις. Στη Λιβύη, όπως ακριβώς και στην Αίγυπτο, στη Συρία και στις άλλες χώρες της εξέγερσης του 2011, υπήρξε μια τριγωνική δυναμική με έναν επαναστατικό πόλο που αντιμετωπίζει δύο αντίπαλους αντεπαναστατικούς: το παλαιό καθεστώς και τους Ισλαμιστές φονταμενταλιστές αντιπάλους του. Παντού, οι προοδευτικοί περιθωριοποιήθηκαν και η κατάσταση συγκλονίστηκε από τη σύγκρουση μεταξύ των δύο αντεπαναστατικών πόλων.

Ashley Smith: Αυτό το τριγωνικό σενάριο που περιγράφετε δεν φαίνεται να ταιριάζει στο Σουδάν. Γιατί είναι διαφορετικό;

Gilbert Achcar: Στο Σουδάν, το καθεστώς του Μπασίρ συνδύασε τους δύο αντεπαναστατικούς πόλους. Κυβέρνησε μέσω του στρατού ακριβώς όπως οι δικτατορίες στην Αίγυπτο ή την Αλγερία, αλλά το έκανε ταυτόχρονα σε στενή συνεργασία με τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Ήταν κι αυτοί τμήμα του καθεστώτος. Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρθηκα στο Μπασίρ ως συνδυασμό του Μόρσι και του Σίσι. Τον αποκαλούσα «Μορσίσι».

Το γεγονός ότι οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές ήταν τμήμα του καθεστώτος τους εμπόδισε να διαδραματίσουν ρόλο στην εξέγερση. Ο λαός στην πραγματικότητα εξεγέρθηκε εναντίον τους. Έτσι, δεν ήταν σε θέση να σφετεριστούν την εξέγερση όπως έκαναν στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία. Αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική και έχει διαμορφώσει την ίδια την εξέγερση, η οποία αναγκάστηκε να αμφισβητήσει τους συγχωνευμένους πόλους της αντεπανάστασης.

Αυτό βοήθησε να γίνει η σουδανική διαμαρτυρία διαδήλωση η πιο προοδευτική από όλες τις εξεγέρσεις που έχουμε δει στην περιοχή μέχρι στιγμής. Είναι η πιο προηγμένη από άποψη τόσο της οργάνωσης όσο και της πολιτικής. Ο συνασπισμός των ομάδων που την καθοδηγούν ονομάζεται Δυνάμεις της Διακήρυξης της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FDFC / Forces of the Declaration of Freedom and Change). Περιλαμβάνει εξ αρχής παράνομες επαγγελματικές και εργατικές ενώσεις και πολιτικά αριστερά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, μέχρι φιλελεύθερους μουσουλμάνους, ένοπλα κινήματα που συγκρούονται με την εθνική καταπίεση, καθώς και φεμινιστικές ομάδες.

Αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν διαμορφώσει την πολιτική της εξέγερσης. Ειδικότερα, οι γυναίκες και οι φεμινιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, έχουν πιέσει να συμπεριληφθούν τα φεμινιστικά αιτήματα στο πρόγραμμα των FDFC. Τώρα ορίζει, για παράδειγμα, ότι το νέο νομοθετικό συμβούλιο πρέπει να αποτελείται κατά 40 τοις εκατό από γυναίκες.

Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι FDFC. Ο συνασπισμός είναι εγλωβισμένος σε έναν ανταγωνισμό με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την εξουσία στα χέρια τους και να παραχωρήσουν μόνο δευτερεύουσες λειτουργίες σε πολίτες. Οι FDFC απαιτούν, αντιθέτως, ότι η κυρίαρχη δύναμη θα πρέπει να βρίσκεται πλήρως στα χέρια μιας πολιτικής πλειοψηφίας και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα περιορίζονται στον ρόλο της πολιτικής άμυνας που θα έπρεπε κανονικά να διαδραματίζουν σε ένα πολιτικό κράτος.

Έτσι, οι Σουδανοί επαναστάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι υποστηρίζονται από όλες τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις της αντεπανάστασης. Το Κατάρ, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν όλοι τον στρατό σε αυτό τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτή την εικόνα και τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές που υποστηρίζουν φυσικά το στρατό.

Σε αυτή την κατάσταση, η κύρια δύναμη του κινήματος ήταν η ικανότητά του να κερδίσει τους απλούς στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων και κάποιους κατώτερης βαθμίδας αξιωματικούς. Αυτό έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής τον στρατό από την προσπάθεια να πνίξει την επανάσταση στο αίμα. Ο Μπασίρ ήθελε ο στρατός να συντρίψει την εξέγερση, αλλά οι στρατηγοί του αρνήθηκαν, όχι επειδή ήταν δημοκράτες ή ανθρωπιστές, γι΄αυτό είμαστε σίγουροι, αλλά επειδή δεν ήταν βέβαιοι ότι τα στρατεύματα θα ακολουθούσαν τις εντολές τους.

Η στρατιωτική διοίκηση γνώριζε ότι ένα μέρος των στρατιωτών και των κατώτερων αξιωματικών συμπαθούσαν την εξέγερση και μέχρι που χρησιμοποιήσαν ακόμη και τα όπλα τους για να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές από τις επιθέσεις των τραμπούκων του καθεστώτος και της πολιτικής αστυνομίας. Η συμπάθεια του στρατεύματος για το λαικό κίνημα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που έκανε τους στρατηγούς για να ξεφορτωθούν τον Μπασίρ.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα για το κίνημα να εδραιωθεί η υποστήριξή του μεταξύ των απλών στρατιωτών και των χαμηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Η επιτυχία ή η αποτυχία αυτής της προσπάθειας θα καθορίσει ολόκληρη τη μοίρα της επανάστασης.

Ashley Smith: Γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις του Σουδάν κατάφεραν να επιτύχουν τόσο μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή;

Gilbert Achcar: Οι FDFC δεν είναι πολύ διαφορετικές στην πολιτική τους σύνθεση από τις προοδευτικές δυνάμεις παντού στην περιοχή. Όμως αλλού, αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν απαξιωθεί επειδή είχαν πλαισιώσει έναν από τους δύο αντεπαναστατικούς πόλους. Όπου οι Ισλαμιστές φονταμενταλιστές βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, κατάφεραν να ακολουθήσουν τη μόδα και να σφετεριστούν το κίνημα χάρη στα πολύ ανώτερα μέσα που είχαν ως προς την οργάνωση, τα κεφάλαια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ας δούμε το παράδειγμα της Αιγύπτου. Εκεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα σφετερίστηκε τη λαϊκή εξέγερση. Εξάπλωσαν ψευδαισθήσεις για το στρατό το 2011. Τη στιγμή της ανατροπής του Μουμπάρακ και των γεγονότων που επακολούθησαν, η Αδελφότητα εργαζόταν χέρι-χέρι με τον στρατό. Αυτό βοήθησε πολύ τον στρατό να αποδυναμώσει το λαϊκό κίνημα.

Επειδή οι δύο αντεπαναστατικοί πόλοι συμπτήχθηκαν στο Σουδάν, ανοίχτηκε ένας χώρος για να προωθηθούν αυτόνομα οι προοδευτικές δυνάμεις. Δεν συνέβη καθόλου κάτι τέτοιο στην Αλγερία. Ενώ οι ισλαμικστικές φονταμενταλιστικές δυνάμεις δεν παίζουν κανέναν ορατό ρόλο στην εξέγερση εκεί, διατηρούν ένα ισχυρό δίκτυο και έτσι μπορούν να διαδραματίσουν ακόμα ένα αντεπαναστατικό ρόλο αν προκύψει η περίσταση. Επιπλέον, σε αντίθεση με το Σουδάν, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ηγεσία της εξέγερσης στην Αλγερία, και αυτό κάνει το κίνημα ευάλωτο στους πολιτικούς χειρισμούς.

Ashley Smith: Σε όλη αυτή την επαναστατική διαδικασία, διάφορες αυτοκρατορικές δυνάμεις και περιφερειακές δυνάμεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά τη σχετική εξασθένιση των ΗΠΑ λόγω της ήττας τους στο Ιράκ. που έδωσε σε όλα τα άλλα κράτη μεγαλύτερη ελευθερία να επιδιώξουν τα δικά τους συμφέροντα. Τώρα, ο Τραμπ φαίνεται να προτίθεται να επαναβεβαιώσει την αμερικανική ισχύ υποστηρίζοντας συμμάχους όπως το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και την ανάπτυξη πλοίων και βομβαρδιστικών στον Περσικό Κόλπο ενάντια στο Ιράν. Τι είναι ο Τραμπ;

Gilbert Achcar: Λοιπόν, όπως όλα με τον Τραμπ, η πολιτική του είναι πολύ άξεστη. Αυτός ο όρος «άξεστη» είναι ιδιαίτερα κατάλληλος σε αυτή την περίπτωση επειδή ολόκληρη η στρατηγική του, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, καθορίζεται από το αργό πετρέλαιο. Οπότε, αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία επειδή δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τους αριστερούς κούρδους αντάρτες και επειδή η χώρα έχει λίγα πετρέλαια. Αλλά δεν έχει ζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Στην πραγματικότητα, όταν ο Τραμπ επισκέφθηκε την αμερικανική βάση στη χώρα αυτή, εξέφρασε την αποφασιστικότητα να μείνει εκεί. Το άλλοθι ήταν η υποτιθέμενη ανάγκη να επιτηρήσει το Ιράν, αλλά αυτό είναι πραγματικά ένα απλό πρόσχημα, αφού οι ΗΠΑ έχουν ήδη πολλές βάσεις σε όλο τον Κόλπο καθώς και εξελιγμένη τεχνολογία επιτήρησης για να παρακολουθήσουν το Ιράν.

Αλλά, με τον τυπικά μη διπλωματικό τρόπο του, ο Τραμπ είχε παραδεχτεί τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θέλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ – το πετρέλαιο. Στην πραγματικότητα δήλωσε ότι το πετρέλαιο ήταν το βραβείο που θα έπρεπε να έχουν πάρει οι ΗΠΑ ως ανταμοιβή για την εισβολή και κατοχή της χώρας αυτής. Είπε με ώμο τρόπο ότι «έπρεπε να έχουμε πάρει το πετρέλαιο του Ιράκ». Έτσι, είναι εξαιρετικά «άξεστος» με αυτή την διπλή έννοια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα άλλα κράτη-πελάτες της Ουάσινγκτον μεταξύ των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου. Τους αντιμετωπίζει ως μαντρόσκυλα που τον ακολουθούν. Ακόμη και όταν ο Τραμπ τους προσβάλλει ανοιχτά όπως έκανε πρόσφατα στο Ουισκόνσιν, δεν τολμούν να διαμαρτυρηθούν. Είναι απλώς υποτελείς των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τον υπερασπιστή τους για προστασία.

Το ίδιο κριτήριο για το πετρέλαιο βρίσκεται πίσω από την ξαφνική αλλαγή πλεύσης του Τραμπ για τη Λιβύη. Άλλαξε την πορεία της αμερικανικής πολιτικής, η οποία ήταν η στήριξη της κυβέρνησης που υποστηρίχθηκε από την ΟΗΕ στην Τρίπολη, στηρίζοντας ξαφνικά τον Χαφτάρ ανοιχτά. Γιατί; Επειδή ο Χαφτάρ ελέγχει τώρα τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη.

Αυτή είναι η λογική αυτών που κάνει ο Τραμπ - πολύ «άξεστος» ιμπεριαλισμός που καθορίζεται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα, χωρίς κανενός είδους ιδεολογικών προσχημάτων για τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άποψη αυτή, όπως δηλώνει ανοιχτά, ζηλεύει πραγματικά τους αυταρχικούς κυβερνήτες.

Ομοίως, η επιθετική του στάση εναντίον του Ιράν δεν υπάρχει μόνο για να ευχαριστήσει τον φιλόδοξο φίλο του, το Νετανιάχου του Ισραήλ, ούτε για κανέναν δημοκρατικό σκοπό, φυσικά, όχι περισσότερο από την επιθετική του στάση εναντίον της Βενεζουέλας. Η εστίαση του Τραμπ σε αυτές τις δύο χώρες δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου που κατέχουν. Ο,τι κι αν σκέφτεται κάποιος για τα καθεστώτα και στις δύο χώρες, η αντιμετώπιση των απειλών και των κινήσεων της διοίκησης του Τραμπ είναι ζωτικής σημασίας – ειδικά στην περίπτωση του Ιράν, όπου ο κίνδυνος πολέμου είναι αρκετά υψηλός.

Ashley Smith: Αυτό είναι πολύ σαφές. Αλλά τι πρέπει να κάνει η διεθνής αριστερά για το Σουδάν;

Gilbert Achcar: Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι η αλληλεγγύη στην εξέγερση, η οποία βρίσκεται επικίνδυνα απομονωμένη αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζει ένα ενιαίο αντεπαναστατικό στρατόπεδο που υποστηρίζεται από όλες τις αυτοκρατορικές και περιφερειακές κρατικές δυνάμεις. Σε μια τέτοια κατάσταση η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οποιεσδήποτε σοβαρές κινήσεις αλληλεγγύης θα ενθαρρύνουν και θα δώσουν κουράγιο στο σουδανικό κίνημα. Το βασικό στις ΗΠΑ είναι να αποκαλύψουμε την υποστήριξη του Τραμπ στο στρατό του Σουδάν μαζί με τους φίλους του μεταξύ των πετρελαϊκών μοναρχιών. Θα ήταν σημαντικό να υποχρεώσουμε τους Δημοκρατικούς να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτήν την πολιτική, έστω και για εκλογικά κέρδη. Αυτό είναι επείγον, διότι θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τις FDFC να κερδίσουν το πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με τον στρατό για τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πιέζει πρόσφατα για μια σύντομη μεταβατική περίοδο, ενώ οι Σουδανοί επαναστάτες απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρχουν μεταβατικοί πολιτικοί θεσμοί πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα. Θέλουν χρόνο για να αναπτύξουν τα κόμματά τους μετά από δεκαετίες που έχουν υποστεί εντατική καταστολή.

Γνωρίζουν από την εμπειρία στην Αίγυπτο και την Τυνησία ότι όσο πιο σύντομα γίνονται οι εκλογές, τόσο είναι πιθανότερο να κερδίσουν όσοι έχουν την μεγαλύτερη οργάνωση, πόρους και διεθνή υποστήριξη. Στις χώρες αυτές ήταν οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Στο Σουδάν πιθανότατα θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν από το παλαιό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Σαλαφιστών. Έχουν πολύ ανώτερα υλικά μέσα από αυτά που έχουν οι FDFC.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ να συσπειρωθούν για να υποστηρίξουν τη Σουδανική εξέγερση και να υποστηρίξουν τα αιτήματα της ηγεσίας της. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανοικοδόμησης μιας παράδοσης διεθνιστική αριστερής αλληλεγγύης στο παγκόσμιο κίνημα των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων.

Μετάφραση: e la libertà

Gilbert Achcar, «The Long Arab Spring», Jacobin, 18 Μαΐου 2019· Europe Solidaire Sans Frontières, 18 Μαΐου 2019· International Viewpoint, 1 Ιουνίου 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.