Πέμπτη, 09 Μαϊος 2019 21:26

Αλγερία και Σουδάν: η δράση των εργατών στο επίκεντρο των επαναστάσεων

Η αφίσα καλεί στην απεργία στις 5 Μαρτίου 2019. Στη λέξη απεργία (ιντράμπ, «إضراب»), το πρώτο γράμμα, άλεφ «إ », σχηματίζεται με το σώμα του διαδηλωτή.

 

Αλγερία και Σουδάν: η δράση των εργατών στο επίκεντρο των επαναστάσεων

Οι απεργιακές δράσεις, οι καθιστικές διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις από τους οργανωμένους εργάτες τροφοδοτούν σήμερα τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αλγερία και το Σουδάν. Και στις δύο χώρες κινητοποιούνται χιλιάδες εργαζόμενοι για να στηρίξουν τα μαζικά κινήματα για δημοκρατικές αλλαγές και κοινωνική δικαιοσύνη – και να για απαιτήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερία οργάνωσης. Η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας και οι συνδικαλιστές σε όλο τον κόσμο έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στις εκστρατείες για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις μας να υποστηρίζουν τους στρατιωτικούς και των υπηρεσιών ασφαλείας των παλαιών καθεστώτων.

Σουδάν: οι μαζικές διαδηλώσεις αψηφούν τους στρατηγούς και οι απεργίες αυξάνονται

sudanese doctors 2may spaviafacebook

Απεργιακή κινητοποίηση γιατρών στις 2 Μαΐου (φωτογραφία: SPA via Facebook)

Παρά τις απειλές του αναπληρωτή επικεφαλής του κυβερνητικού μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου και των προσπαθειών για επιθέσεις από κυβερνητικούς πολιτοφύλακες της RSF εναντίον διαδηλωτών, οι μαζικές καθιστικές διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ως απάντηση στην έκκληση των Δυνάμεων της Διακήρυξης Ελευθερίας και Αλλαγής και των Σουδανών Επαγγελματιών, ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στους δρόμους μέχρις ότου οι στρατηγοί του Αλ-Μπασίρ να παραχωρήσουν την εξουσία σε ένα πολιτικό καθεστώς. Σε μια σημαντική κινητοποίηση στις 2 Μαΐου στο Χαρτούμ οι αρχικά έξι πορείες συνέκλιναν στη Γέφυρα του Λευκού Νείλου, όπου πραγματοποίησαν μαζί την κύρια καθιστική διαμαρτυρία κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες στρατοπέδευσαν από τις 6 Απριλίου μπροστά στην Ανώτατη Διοίκηση του Στρατού.

Το SPA, ένας συνασπισμός ανεξάρτητων ενώσεων που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, των γιατρών και των πανεπιστημιακών καθηγητών, καθώς και των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των επαγγελματικών ενώσεων, υπήρξε ηγέτιδα δύναμη στο μαζικό κίνημα που ανέτρεψε τον Αλ-Μπασίρ στις 11 Απριλίου.

Τις τελευταίες ημέρες πολλές διαφορετικές ομάδες εργαζομένων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τα αιτήματα του SPA και της εξέγερσης. Οι γιατροί και οι φοιτητές της ιατρικής, που υπήρξαν ήδη μια από τις βασικές οργανωμένες ομάδες στο κίνημα διαμαρτυρίας, διοργάνωσαν μια μεγάλη πορεία και ανακοίνωσαν την κλιμάκωση της πολυήμερης απεργίας τους. Οι δημοσιογράφοι και οι πανεπιστημιακοί που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Α-Τζεζίρα συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι της Sudatel, μιας εταιρείας η πλειοψηφίας της οποίας ανήκει στο κράτος και παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής υποδομής, πραγματοποίησαν τη δική τους διαδήλωση, ενώ οι μηχανικοί, οι τεχνικοί και οι εργάτες του μηχανολογικού τομέα κατέβηκαν επίσης στους δρόμους. Εν τω μεταξύ, έξω από τους εργαζόμενους κεφαλαίου στο διυλιστήριο ζάχαρης Kenana ξεκίνησε μια καθιστική απεργία, ενώ λιμενεργάτες βγήκαν κι αυτοί έξω.

Αλγερία: τα ανεξάρτητα σωματεία καλούν για γενική απεργία και οι συνδικαλιστές μάχονται επαναδιεκδικώντας την ομοσπονδία UGTA

students workers bejaia 7maycosyfopviafb

Πορεία εργατών και φοιτητών στη Μπεζάια κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας στις 7 Μαΐου (φωτογραφία: Cosyfop via Facebook)

Οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες συνεχίζονται σε ολόκληρη την Αλγερία απαιτώντας την παραίτηση της «συμμορίας» που παραμένει στην εξουσία, παρά την παραίτηση του προέδρου Μποτεφλίκα στις 2 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού προέδρου Μπενσαλά.

Ανεξάρτητα συνδικάτα κάλεσαν μια τριήμερη απεργία, ξεκινώντας από τις 7 Μαΐου, η οποία πυροδότησε ισχυρή υποστήριξη σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με αναφορές της ομοσπονδίας συνδικάτων COSYFOP. Τα γραφεία της τοπικής αυτοδιοίκησης έκλεισαν στην Τίζι Ουζού, τη Μπουίρα, τη Μπεζάια, το Οράν και το Αντράρ, ενώ οι βιομηχανικοί εργάτες εντάχθηκαν κι αυτοί στη δράση. Στη βιομηχανική περιοχή της Ρουίμπα έγιναν μεγάλες απεργίες, μεταξύ των οποίων και των 10.000 εργατών πετρελαίου στο συγκρότημα GTP. Οι εργάτες στο Sonelgaz και στο Sonatrach Hafr Abar κατέβηκαν επίσης σε απεργία, ενώ οι εργάτες των εργοστασίων κοντά στην Κωνσταντίνη μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα πανεπιστήμια προσχώρησαν στη γενική απεργία και οι φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους εργάτες στη Μπεζάια και στο Οράν. Σημαντικές διαδηλώσεις φοιτητών πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα, το Αλγέρι.

Εν τω μεταξύ, η βάση της ομοσπονδίας UGTA δίνει τη δική της μάχη απαιτώντας την παραίτηση του σημερινού γενικού γραμματέα, Σίντι Σαΐντ, σταθερού υποστηρικτή του καθεστώτος ο οποίος ήταν στην εξουσία ακόμα περισσότερο κι από το Μπουτεφλίκα. Τέσσερις περιφέρειες της UGTA έχουν καλέσει τον Σαΐντ να φύγει και οι εργαζόμενοι σε σημαντικά βιομηχανικά κέντρα, όπως η Ρουίμπα, υποστηρίζουν την πίεση για αλλαγή μέσα στην UGTA. Οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη καταστολή: εργαζόμενοι από UGTA και ανεξάρτητες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία την Πρωτομαγιά όταν προσπάθησαν να διαδηλώσουν μέσα στο Αλγέρι.

Στείλτε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους συνδικαλιστές του Σουδάν και της Αλγερίας – email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περάστε μια απόφαση αλληλεγγύης στο συνδικάτο σας

Μετάφραση: e la libertà

«Algeria and Sudan: workers’ action at the heart of the revolutions», MENA Solidarity Network [Middle East and North Africa Solidarity Network], 7 Μαΐου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.