Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 13:51

Συρία: Το Ιντλίμπ αντιστέκεται

Διαδήλωση στη Μά’αρατ αν-Νού’μαν σε αλληλεγγύη στην Καφάρ Ταχάριμ και εναντίον του ΧΤΣ, 7 Νοεμβρίου. Φωτογραφία: MMC

Leila Al Shami

Το Ιντλίμπ αντιστέκεται

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασε λαϊκή εξέγερση σε ολόκληρο το Ιντλίμπ ενάντια στη σκληροπυρηνική ισλαμική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ ασ-Σαμ (ΧΤΣ, Νούσρα που στο παρελθόν συνδέονταν με την Αλ-Κάιντα) η οποία κυριαρχεί στρατιωτικά σε μεγάλο μέρος της επαρχίας.

Η πρόσφατη εξέγερση άρχισε όταν ο ΧΤΣ αύξησε το Ζακάατ (φόρο) σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, της ηλεκτρικής ενέργειας και του ελαιολάδου.

Στην Καφάρ Ταχάριμ, μια πόλη στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ, τα εισοδήματα της οποίας εξαρτόνται από την παραγωγή ελαιόλαδου, οι ντόπιοι δεν δέχτηκαν να πληρώσουν αυξημένους φόρους και τις προσπάθειες από τον ΧΤΣ για τον έλεγχο των ελαιοτριβείων.

Το τοπικό συμβούλιο της Καφάρ Ταχάριμ έχει αντισταθεί εδώ και καιρό στις προσπάθειες της Κυβέρνησης Σωτηρίας που συνδέεται με τον ΧΤΣ να πάρει τον έλεγχο. Οι ντόπιοι έκαναν διαδηλώσεις και επιτέθηκαν σε ελαιοτριβεία που ελέγχονται από τον ΧΤΣ και σε αστυνομικούς σταθμούς, εκδιώκοντας με επιτυχία τον ΧΤΣ από την κοινότητά τους.

Ο ΧΤΣ περικύκλωσε την πόλη και ζήτησε από τους ντόπιους να παραδώσουν ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις με την απειλή αντίποινων. Οι ντόπιοι αρνήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την αντίσταση τους εναντίον των μαχητών.

Στις 6 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του ΧΤΣ πολιόρκησαν την πόλη και άρχισαν να επιτίθονται με όλμους και πυροβόλα όπλα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίζοντας άλλους. Αλλά οι ντόπιοι συνέχιζαν να αντιστέκονται και όλοι γύρω από τα χωριά του Ιντλίμπ ξεσηκώθηκαν σε αλληλεγγύη για την Καφάρ Ταχάριμ, απαιτώντας από τον ΧΤΣ και τον ηγέτη της Τζολανί να εγκαταλείψουν την επαρχία. Ο λαός κατέβηκε στους δρόμους στις πόλεις Ιντλίμπ, Σαλκίν, Μά’αρατ αν-Νού’μαν, Νταρκούς, Αρίχα, Κουρίν, Αρμανάζ και αλλού. Ο κόσμος από τις πόλεις Αρμανάζ και Ιντλίμπ άρχισαν να βαδίζουν προς την Κάφαρ Τακάριμ για να προσπαθήσουν να σπάσουν την πολιορκία αλλά μπλοκαρίστηκαν από μαχητές του ΧΤΣ. Στις 7 Νοεμβρίου οι διαδηλωτές από το Σαλκίν κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη από το βορρά.

Η λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ΧΤΣ υπήρξε συχνό φαινόμενο στην επαρχία του Ιντλίμπ και τα συνθήματα εναντίον του Τζολανί ακούγονται τακτικά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διεξάγονται σχεδόν κάθε Παρασκευή. Πολλοί πιστεύουν ότι ο αυταρχισμός της οργάνωσης δεν διαφέρει από τον αυταρχισμό του καθεστώτος.

Οι μαχητές του ΧΤΣ αύξησαν τον έλεγχό τους στην επαρχία τον Ιανουάριο μετά από σφοδρές συγκρούσεις με ομάδες ανταρτών. Έκτοτε, προσπάθησε να επιβάλει τον έλεγχο της πολιτικής διακυβέρνησης μέσω της δημιουργίας της Κυβέρνησης Σωτηρίας, η οποία ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών, τα τοπικά συμβούλια και την εκπαίδευση, παρά την ευρεία αντίδραση των ντόπιων που προσπάθησαν με θάρρος να υπερασπιστούν την αυτονομία τους και τους δημοκρατικούς θεσμούς μετά την απελευθέρωση από το καθεστώς.

Ο λαός αγανάκτησε ακόμα περισσότερο ύστερα από τις εκτεταμένες συλλήψεις που έχουν στοχεύσει ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους οποίους, όπως αναφέρθηκ, έχασαν τη ζωή τους ύστερα από βασανιστήρια στις φυλακές που διοικεί ο ΧΤΣ. Όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ΧΤΣ βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες του Ραΐντ Φαρές και του Χαμούντ Τζνίντ τον Νοέμβριο του 2018, οι οποίοι ήταν σημαίνουσες προσωπικότητες της επαναστατικής οργάνωσης στο Ιντλίμπ και συμμετείχαν στον λαϊκό ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Fresh.

Τον Σεπτέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον του ΧΤΣ και του συνεχιζόμενου εναέριου βομβαρδισμού της επαρχίας από το καθεστώς και τη Ρωσία. Το καθεστώς επέτεινε την επίθεσή του στην επαρχία τον Απρίλιο, διεξάγοντας εκστρατεία καμένης γης εναντίον κατοικημένων περιοχών, η οποία ανάγκασε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν, σκότωσε πάνω από 1.000 και είχε ως άμεσο στόχο μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 50 νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων.

Η κυρίαρχη αφήγηση που προωθεί το καθεστώς και υποστηρικτές του συριακού φασισμού είναι ότι το Ιντλίμπ είναι ένα «θύλακας τρομοκρατίας». Η παρουσία μερικών χιλιάδων εξτρεμιστών μαχητών παρουσιάζεται ως δικαιολογία για την εκστρατεία εξολόθρευσης που διεξάγεται ενάντια στον άμαχο πληθυσμό του Ιντλίμπ των 3 εκατομμυρίων περίπου ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 1 εκατομμύριο παιδιά.

Η σημερινή εξέγερση θα πρέπει να αμφισβητήσει αυτήν την αφήγηση. Οι Σύριοι αντιστέκονται συνεχώς από το 2011 σε όλες τις μορφές αυταρχισμού και επιδιώκουν να υπερασπιστούν την αυτονομία και την επιθυμία τους για ελευθερία και δημοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι έχει παγιδευτεί μεταξύ του καθεστώτος και των εξτρεμιστών, το Ιντλίμπ παραμένει η πατρίδα πολλών συναρπαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών και έκρηξης δημιουργικής αντίστασης. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο 20χρονος ράπερ Αμίρ αλ-Μουάρρι κυκλοφόρησε το δυνατό κομμάτι βίντεοκλιπ, «Σε Όλα τα Μέτωπα / Άκουλ α-Τζάμπχατ»1, που δημιουρήθηκε στο Ιντλίμπ. Το βίντεο (το οποίο έχει υπότιτλους στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ρωσικά) παρέχει ένα πορτρέτο της επαρχίας και της ποικιλομορφίας των κατοίκων της που συνεχίζουν να επιβιώνουν και να αντιστέκονται παρ’ όλο που ζουν μέσα σε συνθήκες αποκάλυψης. Δεν διστάζει να κάνει κριτική στη βαρβαρότητα του καθεστώτος, στις ένοπλες παρατάξεις που έχουν σφετεριστεί την επανάσταση και τις ξένες επεμβάσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Οι άνθρωποι όπως ο Αμίρ και οι πολίτες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διαδηλώσουν σήμερα είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της Συρίας και αυτοί οι οποίοι αψηφούν τις νωθρές παραδοχές ότι η επιλογή των Σύριων είναι μεταξύ ενός φασιστικού καθεστώτος και της Αλ-Κάιντα. Υπάρχει πάντα μια τρίτη επιλογή.

Μετάφραση: e la libertà

Leila Al Shami, «Idlib resists», Leila’s blog, 9 Νοεμβρίου 2019. Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 10 Νοεμβρίου 2019. 

Σημειώσεις

1 Amir Al Muarri, «On All Fronts- عكل الجبهات ALMUعَARRI», Youtube.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:02

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.