Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 13:10

Ανακοίνωση της αριστερής συλλογικότητας Τά’αμιν αλ-Μασάρεφ στο Λίβανο: «Ήρθε η ώρα της οργής»

 

 

Τά’αμιν αλ-Μασάρεφ (Εθνικοποίηση των Τραπεζών)

تأميم المصارف

 

 

 

Ήρθε η ώρα της οργής

 

11 Αυγούστου 2020

 

Σύντροφοι, είμαστε παγιδευμένοι.

Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ της βαρβαρότητας της συσσώρευσης του κεφαλαίου και της επακόλουθης νωχελικής απληστίας την οποία ενεργοποιεί.

Καθώς οι ζωές μας χάνουν ώρα με την ώρα την αξία τους, έχουμε παγιδευτεί μεταξύ της στρατιωτικής μηχανής που χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας με κάθε κόστος, και της άρχουσας τάξης που έχει δεσμευτεί να την υποστηρίζει.

Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ της λατρείας του θανάτου που είναι η συσσώρευση κεφαλαίου και η τάση του να συσσωρεύει, να αποθηκεύει, να διαπραγματεύεται για καλύτερες συμφωνίες, να διαπραγματεύεται και να συσσωρεύεται περαιτέρω, ακόμη και με δικό της ρίσκο. Ειδικά αν είναι να πληρώσουμε εμείς το κόστος.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου είναι μια άμεση και αμετάκλητη συνέπια της εσκεμμένης αδιαφορίας της άρχουσας τάξης για τις μάζες. Το καπιταλιστικό, νεοφιλελεύθερο σύστημα χτίστηκε με δικά μας έξοδα και πάντα - χωρίς εξαίρεση – επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Δεν θα είναι ποτέ πιο ξεκάθαρα εμφανής από ό,τι είναι σήμερα ο βαθμός στον οποίο οι ζωές μας θεωρούνται δαπανηρές και άχρηστες.

Αλλά η έκρηξη δεν διαδίδεται ομοιόμορφα. Καταστρέφει τις γειτονιές της εργατικής τάξης ασταμάτητα και με ατιμωρησία. Κύμα μετά το κύμα, μπορούμε να νιώσουμε την γυμνή ανασφάλεια μας καθώς τα παράθυρα και οι πόρτες μας γκρεμίστηκαν και τα κτίρια μας κατέρρευσαν. Η έκρηξη ταυτόχρονα κλιμακώνει την κατάστασή μας όσο και διαλύει την ρουτίνα μας. Σε αυτήν τη χωροχρονική πραγματικότητα είμαστε παγιδευμένοι.

Τα προς το ζην μας είναι πιο κοντά στα επίκεντρα της καταστροφής. Πώς θα μπορούσαν να μην είναι, όταν τα προς το ζην μας εξαρτώνται από την αναπαραγωγή του χάους, του ζόμπι καπιταλισμού και της φτώχειας μας; Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η βία και ο εκφυλισμός τους. Καθώς οι βαρετοί πύργοι τους απλώς ταρακουνιούνται, τα παιδιά τους διατηρούνται ασφαλή από τις συντρόφους μας, οικιακούς βοηθούς.

Αυτό το καθεστώς λειτουργεί ακριβώς όπως είχε κατασκευαστεί για: να μας εκμεταλλεύεται, να μας εκτοπίζει, να μας συντρίβει και να μας σκοτώνει, χωρίς να δίνει λογαριασμό και χωρίς δισταγμό.

Είναι ανέγγιχτοι ακόμη και στην ήττα. Είναι άφθαρτοι ακόμη και στην καταστροφή.

Αλλά δεν είναι πλέον απρόσιτοι.

Καθώς χιλιάδες οικογένειες παραμένουν κατεστραμμένες και άστεγες, είναι πλέον καθήκον μας να κάνουμε κατάληψη στα πολυτελή σπίτια τους. Αυτά που έμειναν σκόπιμα άδεια σαν μια μορφή ταξικού πολέμου, σαν ένας αιώνιος αστικός χλευασμός. Πρέπει να καταλάβουμε αυτά που νομίζουν ότι είναι δικά τους. Πρέπει να καταλάβουμε αυτά που είναι στην πραγματικότητα δικά μας.

Καθώς αυτή η καταστροφή σταθερά στρατιωτικοποιείται, είναι καθήκον μας να πολεμήσουμε ενάντια στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα που θα μας επιβληθεί μόνιμα.

Καθώς ζούμε μέσα στο λιμό, την πείνα και την φτώχεια, είναι καθήκον μας να ανεφοδιάσουμε τους συντρόφους μας. Να αγωνιστούμε για να έχουμε τροφή. Για να σταματήσουμε να εξαρτιόμαστε από τις κοιλιές μας.

Πρέπει να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους νεκρούς μας. Για τα θύματα που προέρχονται από εμάς.

Δεν χρειαζόμαστε καμία έρευνα. Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ένοχοι. Δομικά, ναι είναι η άρχουσα τάξη, οι εκπρόσωποι της, οι διαμεσολαβητές της, οι τεχνικοί του χαμού και οι έμποροι της καταστροφής.

Πρέπει να σχηματίσουμε επιτροπές γειτονιάς και οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν το δικό τους πεπρωμένο, τόσο στην παραγωγή όσο και στην αναπαραγωγή του πλούτου. Πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας. Πρέπει να τα μοιραστούμε με τους συντρόφους μας.

Πρέπει να ανοίξουμε τα δημόσια σχολεία. Να τα μετατρέψουμε σε προσωρινά νοσοκομεία για τους τραυματίες.

Πρέπει να τιμήσουμε τους νεκρούς μας. Να υμνήσουμε τη ζωή τους. Να συνεχίσουμε τον αγώνα τους.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας αναγκάσουν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τίποτα από αυτά που ζήσαμε στη ζωή μας, και ιδιαιτέρα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν «κανονικό».

Καθώς κοιτάζουμε την Παλαιστίνη και τη Συρία, γνωρίζουμε ότι οι αγώνες μας είναι αλληλένδετοι, όπως και τα καθεστώτα μας. Εκατομμύρια Σύριοι, Παλαιστίνιοι, Σουδανοί, Αλγερινοί και Άραβες έχουν πολεμήσει τα καθεστώτα τους σε έναν ανοιχτό πόλεμο ελιγμών που δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά η συνέχεια αυτού του πολέμου.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε τη δύναμη να μιμηθούμε τους συντρόφους μας το 1982 που πολέμησαν ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό. Θα πολεμήσουμε τον καπιταλισμό στην χώρα μας, όπως στο παρελθόν έχουμε πολεμήσει τον ιμπεριαλισμό.

Πρέπει να εμπνευστούμε από τους Σύριους συντρόφους μας που έχουν ζήσει μέσα από τις χιλιάδες βαρέλια-βόμβες του καθεστώτος και την ισλαμική κατοχή.

Πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από την οργάνωση των Σουδανών συντρόφων μας και από την επιμονή των Αλγερινών συντρόφων μας.

Σύντροφοι, ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να εξαλείψουμε τον καπιταλισμό και τους υπηρέτες του.

Είναι πλέον ώρα για οργή. Για εκδίκηση. Για δικαιοσύνη. Είναι καιρός να εξαλείψουμε αυτό το καθεστώς, με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο. Πρέπει να οργανωθούμε και πρέπει να οργανωθούμε τώρα.

Και με αυτό, θάνατος στο σύστημα που σκότωσε τους συντρόφους μας.

 

تأميم المصارف  (Τά’αμιν αλ-Μασάρεφ) – Λίβανος

 

Βηρυτός, 11 Αυγούστου 2020

 

 

Μετάφραση: e la libertà

 

«A statement from left-wing collective Ta’amim al-Masaref in Lebanon: “It is time for rage”», rs21, 10 Αυγούστου 2020, Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 11 Αυγούστου 2020, Europe Solidaire Sans Frontières, 10 Αυγούστου 2020, libcom.org, 11 Αυγούστου 2020, RedFlag, 11 Αυγούστου 2020, New Politics, 12 Αυγούστου 2020, International Viewpoint, 17 Αυγούστου 2020.

 

Η αριστερή συλλογικότητα Τά’αμιν αλ-Μασάρεφ / تأميم المصارف, (Εθνικοποίηση των Τραπεζών) δραστηριοποιείται μέσα στο επαναστατικό κίνημα του Λιβάνου, απαιτώντας την εθνικοποίηση του λιβανέζικου τραπεζικού συστήματος και αναδεικνύοντας τη στενή σχέση διαφθοράς που έχει το λιβανέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα με το διεθνές κεφάλαιο. Η σελίδα του تأميم المصارف στο Facebook: https://www.facebook.com/ta2mimalmasaref/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 13:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.