Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 00:00

Ανακοίνωση Οργανώσεων Επαναστατικής Αριστεράς της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης: Ενάντια στις Δικτατορίες, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον Da’esh (ISIS), στην κρατική καταστολή και στον ρατσισμό

Διεθνής ανακοίνωση: Παλεύουμε ενάντια στις δικτατορίες, στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και στον Daesh. Απορρίπτουμε την πολιτική της «εθνικής ασφάλειας», του ρατσισμού και της λιτότητας. Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε!

Τους τελευταίους μήνες, οι λαοί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή έχουν πληγεί από την εντατικοποίηση των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ. Αυτή η κλιμάκωση έχει προκληθεί τόσο από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - κυρίως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και χώρες της Ευρώπης – όσο και από τις περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν. Αυτές οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών μορφών αντεπανάστασης: από τη μια των τοπικών δικτατοριών και των αντεπαναστατικών καθεστώτων, και από την άλλη των αντιδραστικών ισλαμικών δυνάμεων, όπως ο Da’esh (ISIS). Η απόφαση των διεθνών και των περιφερειακών δυνάμεων να επιβάλουν την πολιτική και οικονομική ηγεμονία τους πάνω από την περιοχή είναι επίσης μια βασική αιτία της σημερινής τραγωδίας.

Στη Συρία, η πρώτη μορφή που πήρε η αντεπανάσταση ήταν η υποστήριξη στο καθεστώς του Άσαντ, με τις θανατηφόρες επιδρομές της Ρωσίας και την παρέμβαση του Ιράν, της Χεζμπολάχ και των θρησκευτικών ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν αυτό το βαθιά αντιδραστικό, αντι-δημοκρατικό εγχείρημα. Ο Άσαντ ενισχύθηκε επίσης από την δυσπιστία που επιδεικνύουν συνήθως οι δυτικές δυνάμεις απέναντι στις δημοκρατικές και επαναστατικές δυνάμεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των κουρδικών δυνάμεων.

Όσοι αγωνίζονται για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον είναι οι πρώτοι στόχοι του συριακού καθεστώτος, των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στην περιοχή. Οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας είναι επίσης στόχος των ισλαμικών δυνάμεων που παίζουν ένα αντεπαναστατικό ρόλο και οι οποίες υποστηρίζονται ανά περιόδους, άμεσα ή έμμεσα, από τις μοναρχίες του Κόλπου και την Τουρκία.

Όπως πάντα, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου. Βιασμοί, απαγωγές, ακόμη και πωλήσεις γυναικών είναι οι φρικτές συνέπειες της σύγκρουσης.

Τι είναι ο Daesh (ISIS); Είναι δημιούργημα τόσο των διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών επιθέσεων όσο και του θρησκευτικού χαρακτήρα των δικτατορικών καθεστώτων στην περιοχή, ιδιαίτερα στο Ιράκ και τη Συρία. Η αύξηση των θρησκευτικών εντάσεων στην περιοχή είναι επίσης η συνέπεια αυτού του θανάσιμου συνδυασμού της εγχώριας καταπίεσης και της εξωτερικής επιθετικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κατανοήσουμε τις πρόσφατες επιθέσεις στην Άγκυρα, τη Βηρυτό, το Παρίσι, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία, και την επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος στην Αίγυπτο. Αυτές οι επιθέσεις το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν το κακό που τις γέννησε, την κρατική τρομοκρατία.

Η ρητορική του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» βρίσκει υλική έκφραση στην αύξηση των αυταρχικών πολιτικών κρατικής ασφάλειας, στον πόλεμο και στον ρατσισμό. Ο ρατσισμός, ιδιαίτερα η ισλαμοφοβία, έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και έχει γίνει κρατική πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την ρητορική της καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους στις δικτατορίες και στους περιορισμούς των ελευθεριών, ενώ οι περιφερειακοί δικτάτορες έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα για να υπερασπιστούν τη δική τους καταπίεση.

Είναι αυτή η ίδια πρωταρχική κοσμοθεωρία που ενώνει σήμερα τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το συριακό καθεστώς - αν και το καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα - έτσι ώστε να συντονίσουν, άμεσα ή έμμεσα, τα χτυπήματά τους και τις στρατιωτικές τους τακτικές στη Συρία.

Στο όνομα του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», σήμερα το γαλλικό κράτος απαιτεί να του δοθεί η εξουσία να τρομοκρατεί. Στο όνομα των λεγόμενων «γαλλικών αξιών», οι ελευθερίες δέχονται επιθέσεις. Σε μια αυταρχική φυγή προς τα εμπρός, ο Φρανσουά Ολάντ βομβαρδίζει τη Συρία και το Ιράκ, ενώ όλη η συζήτηση για τον πολέμο και τις ευγενείς «αξίες» δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στις πολιτικές και κοινωνικές προσδοκίες της γαλλικής εργατικής τάξης. Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι πρόσφυγες, οι μουσουλμάνοι, οι γυναίκες με μαντίλα, οι Ρομά, οι αλλοδαποί και άλλοι, κινδυνεύουν όλοι να χαρακτηριστούν «εσωτερικός εχθρός».

Σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η κρατική καταστολή των πολιτικών αντιπάλων και των κοινωνικών κινημάτων αυξάνεται· στην Αίγυπτο και αλλού, κατά τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί εκατοντάδες θανατικές ποινές.

Απέναντι στην προσωρινή αποστράτευση και τον αποπροσανατολισμό μεγάλων τμημάτων των καταπιεσμένων, θα πρέπει να αναλάβουμε συνειδητές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει:

  • Να αντιταχθούμε στις δρακόντειες πολιτικές· να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων.

  • Να αντιταχθούμε σε κάθε ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να αντιταχθούμε παράλληλα με αδιαλλαξία στις δικτατορίες και στα αντεπαναστατικά καθεστώτα.

  • Να αντιταχθούμε στη Δυτική στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία, στους βομβαρδισμούς και στις άλλες μορφές άμεσης συμμετοχής των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων καθώς και στη συμμετοχή στη σύγκρουση ένοπλων δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Δύση.

  • Καταπολέμηση όλων των μορφών της αντεπανάστασης στη Μέση Ανατολή, στο Μαγκρέμπ, και αλλού.

  • Καταπολέμηση των κατασταλτικών πολιτικών ασφάλειας, του ρατσισμού και της λιτότητας - είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία, είτε στην Αφρική.

  • Καταπολέμηση της «Ευρώπης φρούριο». Απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

  • Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη προς τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους στη Μέση Ανατολή, στο Μαγκρέμπ και σε όλο τον κόσμο.

  • Αλληλεγγύη στις δημοκρατικές και προοδευτικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλη την αραβική περιοχή.

  • Αλληλεγγύη στους λαούς της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ στους δίκαιους αγώνες τους για τη χειραφέτηση και ενάντια στις ξένες επεμβάσεις: επιμένουμε ότι η χειραφέτηση των λαών της περιοχής θα είναι το έργο των ίδιων των λαών.

Ρεύμα Επαναστατικής Αριστεράς (Ταγιάρ αλ-Γιασάρ αλ-Θαουρί) - Συρία

Σοσιαλιστικό Φόρουμ (αλ-Μουντάντα Ιστιράκι) - Λίβανος

Επαναστάτες Σοσιαλιστές - Αίγυπτος (αλ-Ιστιρακιούν αλ-Θαουριούν)

Αριστερή Λιγκα Εργατών (LGO - Ligue de la Gauche Ouvrière / Ράμπιτα αλ-Γιασάρ αλ ‘Αμάλι)- Τυνησία

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA - Nouveau Parti Anticapitaliste) - Γαλλία

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP - Socialist Workers Party) - Βρετανία

Επαναστατικός Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα (rs21) - Βρετανία

The Editors, Salvage - Βρετανία

Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (LCR-SAP - Revolutionary Communist League-Socialist Workers Party) - Βέλγιο

SolidaritéS - Ελβετία

Διεθνείς Σοσιαλιστές Σκωτία (ISS - International Socialists Scotland) - Σκωτία 

International Socialist Organization (ISO)- USA

Socialist Alternative- Australia 

Internationale Socialisten- Netherlands 

Sosyalist Demokrasi İçin Yeni Yol – Turkey 

Emancipation Démocratique- Morocco 

En lucha-En lluita- Spanish State 

Socialist Resistance – Britain 

Anticapitalistas – Spanish State 

Al Mounadila- Tunisia 

Libyan Redress Movement 

SAP-Grenzeloos– Netherlands 

Internationale Sozialistische Linke – Germany 

Irish Socialist Workers Party 

Platform “Open Left” (Russia) 

Revolutionär Sozialistischer Bund (Germany) 

Socialist Review Center- Kurdistan 

Solidarité Socialiste avec les Travailleurs en Iran (SSTI-France) 

Solidarity- Australia 

The Collective Solidarity Iran Paris- France

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Πηγή: rs21, 8 Δεκεμβρίου 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.