Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 12:48

Τουρκοκυπριακές εκλογές: Ψήφος διαμαρτυρίας

Από παλιότερη διαδήλωση Τουρκοκυπρίων ενάντια στην ακρίβεια λόγω της υποτίμησης της Τουρκική λίρας. Φωτό: Φίλιππος Χρήστου

 

 

Αναδημοσίευση από Εργατική Αλληλεγγύη

 

 

Ντίνος Αγιομαμίτης

 

Τουρκοκυπριακές εκλογές: Ψήφος διαμαρτυρίας

 

 

Κέρδισε η δεξιά και η αποχή» ήταν ο βασικός τίτλος στα περισσότερα ελληνοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τα αποτελέσματα των τουρκοκυπριακών εκλογών της 23ης του Γενάρη. Μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνει αυτόν τον τίτλο αφού το δεξιό κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 39,54% και πήρε 24 από τις 50 έδρες στο κοινοβούλιο ενώ η αποχή έφτασε στο 42,3%. Στις εκλογές του 2018 τα ποσοστά του ΚEΕ ήταν 35,61% και είχε 21 έδρες, ενώ η αποχή ήταν στο 33,86%.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι αυτό αλλά εκείνο που τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης προσπερνούν χωρίς καμιά σοβαρή ανάλυση και εξήγηση και αυτό είναι η μεγάλη άνοδος της αριστεράς, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΤΡΚ) που από το 20,95% και τις 12 έδρες στις εκλογές του 2018, ανέβηκε στο 32,4% και τις 18 έδρες. Είχε δηλαδή μια άνοδο που είναι διπλάσια από την άνοδο που είχε το δεξιό κυβερνητικό κόμμα. Το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα έμεινε στα ποσοστά του γύρω στο 7%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Αναγέννησης είχε μια ελαφριά μείωση από το 6,99% στο 6,39%. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το κόμμα Ανεξάρτητος Δρόμος, που ανήκει στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, με το οποίο η Εργατική Δημοκρατία έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις στο παρελθόν, και για πρώτη φορά συμμετείχε στις εκλογές κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ποσοστό γύρω στο 2%, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Το κύριο διακύβευμα αυτών των εκλογών ήταν η οικονομική κρίση που τους τελευταίους μήνες έφτασε στο αποκορύφωμά της με την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 40%. Παρόλο που το επίσημο νόμισμα των τουρκοκυπρίων είναι η τουρκική λίρα, οι εισαγωγές στο βορρά (που γίνονται κυρίως από την Τουρκία), γίνονται σε δολάρια ή με βάση την αγγλική στερλίνα. Η αγοραστική δύναμή των τουρκοκυπρίων έχει υποβαθμιστεί πολύ και αυτό ήταν το κύριο θέμα των εκλογών.

 

Στήριξη

Από τη μια ήταν τα κόμματα που βλέπουν προς την Τουρκία για οικονομική στήριξη, παρά το ότι κατανοούν ότι τα προβλήματα πηγάζουν από την σύνδεση της οικονομίας τους με την Τουρκία και αυτά που παρά το ότι προσβλέπουν στην οικονομική στήριξη της Άγκυρας, θέλουν υιοθέτηση του ευρώ και άνοιγμα περισσότερων σημείων στην γραμμή αντιπαράταξης για να ενισχυθούν οι επισκέψεις ελληνοκυπρίων στο βορρά και οι οικονομικές συνεργασίες των δύο πλευρών. Σε αυτά τα δύο σημεία ήταν που επικεντρώθηκε η πολιτική του ΤΡΚ όπως και στην ανάγκη επανέναρξης διαλόγου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενώ ο Τατάρ και το ΚΕΕ αναφέρονταν στην ενίσχυση των σχέσεων και των πολιτικών της Άγκυρας και λύση δύο κρατών.

Με αυτά τα δεδομένα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα των τουρκοκυπριακών εκλογών καταγράφει μια δεξιά στροφή μέσα στη κοινωνία. Αντίθετα αν λάβουμε υπόψη ότι τα μικρά κόμματα της αριστεράς όπως το Κόμμα Νέα Κύπρος, και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος καλούσαν σε αποχή, είναι φανερό ότι η Αριστερά στους τουρκοκύπριους καταγράφει ένα ποσοστό κοντά στο 40%.

Βέβαια η αύξηση της αποχής δεν οφείλεται τόσο στο κάλεσμα αυτών των κομμάτων αλλά περισσότερο στον θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου για την άσχημη οικονομική κατάσταση και την απογοήτευση για το αδιέξοδο που καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια στις διαπραγματεύσεις για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό. Βέβαια, κάποιο ρόλο θα έπαιξαν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες και το κρύο αλλά και η πανδημία που περιόρισε πολύ κόσμο σαν κρούσματα και επαφές στο σπίτι και δεν μπόρεσε να ψηφίσει.

Μετά τις εκλογές έχει ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης με άξονα τις αριστερές δυνάμεις σε μια προσπάθεια για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στη δεξιά και τους εθνικιστές. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας, αλλά σίγουρα μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της. Το δυνατό χαρτί των τουρκοκυπρίων και Τούρκων εθνικιστών είναι οι εθνικιστικές πολιτικές των ελληνοκυπρίων και ελλήνων εθνικιστών. Ενάντια σε αυτές είναι που πρέπει πρώτα και κύρια να δώσουμε τη μάχη. Ενάντια στις εθνικιστικές πολιτικές του Αναστασιάδη, σε σχέση με τον οικονομικό αποκλεισμό των τουρκοκυπρίων και τον αποκλεισμό τους από όλες τις διαδικασίες και τις συνεργασίες για τους υδρογονάνθρακες αλλά και την απορριπτική πολιτική του που οδήγησε στο ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, και στην πολιτική των εξοπλισμών και της στρατικοποίησης του νησιού και του θαλάσσιου χώρου γύρο από αυτό.

 

 

Εργατική Αλληλεγγύη, No 1507, 2 Φεβρουαρίου 2022, https://ergatiki.gr/article.php?id=25456&issue=1507

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 13:20

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.