Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 22:29

"Είναι ένα είδος εκδίκησης": Προάστιο της Δαμασκού κατεδαφίστηκε καθώς ο Άσαντ χτίζει μια "νέα Συρία

“Μοιάζει με εκδίκηση”

Η ιστορία της κατεδάφισης ενός ολόκληρου προαστίου της Δαμασκού από τον Άσαντ

με πρόσχημα την οικοδόμηση της “νέας” Συρίας

Εκπαιδευμένος από τη Ρωσία, ο συριακός στρατός έχει ισοπεδώσει τεράστια τμήματα πρώην γειτονιών της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό, όπως η Qaboun, με πρόσχημα την αποναρκοθέτηση τους. Η νέα έρευνα του Lighthouse Reports αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου: https://www.lighthousereports.nl/.../syrias-russian.../

H πρόσβαση σε αυτές της περιοχές είναι ως επί το πλείστον “απαγορευμένη” σε κατοίκους και δημοσιογράφους, επομένως το Lighthouse Reports σε συνεργασία με το SIRAJ —Syrian Investigative Reporting for Accountability Journalism και το Rozana - روزنة Radio χρησιμοποίησε #OSINT - open source intelligence για να τεκμηριώσει πώς ο στρατός κατέστρεψε την περιοχή. Παράλληλα μιλήσαμε σε Σύρους που έχασαν τα σπίτια τους σε μια επιχείρηση που δεν ήταν απαραίτητη για την αποναρκοθέτηση

Η δορυφορική ανάλυση της περιοχής δείχνει ότι σχεδόν τα μισά από τα κτίρια στην Qaboun καταστράφηκαν από τότε που η κυβέρνηση ανακατέλαβε την περιοχή το 2017. Δεν έγινε ερείπια λόγω του πολέμου, αλλά λόγω της επιβεβλημένης κυβερνητικής «ειρήνης».

Από το 2018 ο συριακός στρατός έχει δημοσιεύσει στο Twitter περίπου 1.000 αντίστοιχες κατεδαφίσεις σε όλη τη Συρία. Ισχυρίζεται ότι απομακρύνει έτσι όπλα που δεν έχουν εκραγεί και τις σήραγγες που άφησαν «τρομοκράτες». Η ανάλυσή μας σε εκατοντάδες εικόνες, βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Qaboun αποκαλύπτει όμως έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατεδαφίσεων και ένα μοτίβο μεγάλων εκρήξεων που προκαλούν την πλήρη κατάρρευση κτιρίων.

Εμπειρογνώμονες αποναρκοθέτησης που εξέτασαν το υλικό μας λένε ότι οι εικόνες έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Ρωσίας και της Συρίας ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της περιοχής για τους αμάχους. «Αυτές οι κατεδαφίσεις στην πραγματικότητα κάνουν την περιοχή πιο ανασφαλή», δηλώνει ο Per Håkon Breivik του Norwegian People's Aid - Mine Action and Disarmament.

Οι κατεδαφίσεις μπορεί να είναι εγκλήματα πολέμου, λέει η Sara Kayyali του Human Rights Watch: "Η έκταση των εκρήξεων είναι δυσανάλογη για τον καθαρισμό σηράγγων και νάρκες... οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται, δεν αποζημιώνονται και αυτό συμβαίνει σε κατοικημένες περιοχές."

Τον Νοέμβριο του 2018 ανατινάχθηκε μια πολυκατοικία 14 ορόφων στην Qaboun. Οι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν καμία ειδοποίηση ή αποζημίωση για την κατεδάφιση. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένα βίντεο δείχνει συριακά στρατεύματα να επευφημούν την κατεδάφιση ενός ημιτελούς στρατιωτικού συγκροτήματος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ολόκληρη η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, έγινε ερείπια.

Δύο πρώην μέλη των μονάδων μηχανικής του συριακού στρατού που τώρα ζουν στην εξορία δήλωσαν ότι οι μονάδες τους είναι ικανές να απομακρύνουν εκρηκτικά χωρίς να κατεδαφίσουν ολόκληρα κτίρια. Διαβάστε περισσότερα στο Daraj Media: https://daraj.com/88581/

Ενώ ήταν αδύνατο να εκτιμηθούν οι δομικές ζημιές ή η παρουσία εκρηκτικών σε κάθε κτίριο, μιλήσαμε με πολλούς Σύρους των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν στην Qaboun που επέμεναν ότι θα μπορούσαν να είχαν επισκευαστεί.

Ο Bilal al-Bakri έφυγε από το σπίτι του το 2013 όταν ένας γείτονας πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο κατώφλι του. Τώρα παλεύει να στηρίξει τους γονείς του στην Τουρκία. Εντοπίσαμε γεωγραφικά το σπίτι του και επιβεβαιώσαμε ότι κατεδαφίστηκε στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με τη συριακή νομοθεσία, οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν λόγω ζημιών πολέμου πρέπει να ειδοποιηθούν εκ των προτέρων, να τους δοθεί η ευκαιρία να αμφισβητήσουν την εκτίμηση και να αποζημιωθούν. Κανείς με τον οποίο μιλήσαμε δεν ενημερώθηκε για την κατεδάφιση ή δεν γνώριζε οποιονδήποτε τρόπο διεκδίκησης αποζημίωσης.

Το μόνο που είχε απομείνει από το σπίτι του Khaled μετά την κατεδάφισή του το 2018 ήταν η κόκκινη στέγη όπου συνήθιζε να κοιμάται με φίλους, απολαμβάνοντας τη θέα. Τώρα στην Ολλανδία, η οικογένειά του προσπάθησε και απέτυχε να διεκδικήσει αποζημίωση. Διαβάστε την ιστορία του στο Trouw: https://verhalen.trouw.nl/verdrevenuitqaboun/...

Η Qaboun είναι επίσης μια από τις πρώτες περιοχές που έχουν καθοριστεί για ανάπλαση σύμφωνα με τους αμφιλεγόμενους νέους νόμους σχεδιασμού της κυβέρνησης Άσαντ που επιτρέπουν την απαλλοτρίωση της γης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης για ιδιώτες επενδυτές. Διαβάστε περισσότερα στον The Guardian: https://www.theguardian.com/.../its-a-kind-of-revenge...

Λάβαμε ένα επίσημο σχέδιο που δείχνει ότι η Qaboun θα μετατραπεί από ένα ζωντανό χωνευτήρι εργαζομένων και μεταναστών εργατών σε μια πολυτελή γειτονιά με επενδυτικά ακίνητα, τεράστιους χώρους πρασίνου και ένα εμπορικό κέντρο.

Οι κάτοικοι πρόκειται να αποζημιωθούν μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος μετοχών, αλλά πολλοί δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα και Σύριοι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι κατεδαφίσεις θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να επιστρέψουν ποτέ στην Qaboun.

«Ο πόλεμος χρησιμοποιείται για να εμβαθύνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας, καθώς και για να συνειδητοποιήσει σχέδια που δεν θα μπορούσε να κάνει σε μια περίοδο που δεν ήταν πόλεμος ή κρίση» λέει ο Joseph Daher στον Guardian. «Χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να προωθήσουν έναν σχεδιασμό που αντιμετώπισε μεγάλες αντιστάσεις πριν από το 2011. Το καθεστώς λέει εντελώς ψέματα όταν λέει ότι θέλει την επιστροφή των προσφύγων».

Ο ρωσικός στρατός περιγράφει την εκπαίδευσή του σε Σύρους στρατιωτικούς μηχανικούς ως ανθρωπιστική αποστολή. Οι Ρώσοι βοηθούν τους Σύρους στην αποναρκοθέτηση στο έδαφος στη Δαμασκό, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε διεθνείς ομάδες αποναρκοθέτησης να καθαρίσουν εκρηκτικά για πάνω από μια δεκαετία πολέμου, μια καθυστέρηση που περιγράφεται ως άνευ προηγουμένου. Οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελέγξει πού και πώς λειτουργούν. Η NPA (Norwegian People's Aid) θα αρχίσει να εργάζεται στη Δαμασκό φέτος.

Είναι πολύ αργά για την Qaboun, που έχει ήδη μετατραπεί σε ερείπια. «Είναι ένα είδος εκδίκησης για τους κατοίκους, για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να επιστρέψουμε», μας είπε ο Mazena Saadi, πρώην πια κάτοικος της γειτονιάς. «Νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα από το καθεστώς για τον λαό της Qaboun: “Δεν υπάρχει τίποτα πια για σένα εδώ”».

ΠΗΓΕΣ: 

https://twitter.com/LHreports/

https://www.lighthousereports.nl/

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 22:59

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.