Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 00:33

Αιτήματα των ανεξάρτητων ιρανικών συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

Αιτήματα των ανεξάρτητων ιρανικών συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

 

ΠΗΓΗ: https://socialistfeminism.org/

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Είκοσι ανεξάρτητες οργανώσεις και συνδικάτα Ιρανών εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γυναικών, φοιτητών και συνταξιούχων εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση με τα ακόλουθα μίνιμουμ αιτήματα:

14 Φεβρουαρίου 2023

Προς τον αξιότιμο και ανοιχτόμυαλο λαό του Ιράν:

Στην τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης του 1979, τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά θεμέλια της χώρας κλονίζονται μέσα σε μια δίνη κρίσεων και αποσύνθεσης. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς μια σαφή και εφικτή προοπτική για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο του σημερινού πολιτικού εποικοδομήματος. Συνεπώς, ο καταπιεσμένος λαός του Ιράν, οι γυναίκες και η νεολαία που αναζητούν την ελευθερία και την ισότητα δίνουν τη ζωή τους με πρωτοφανές θάρρος για να μετατρέψουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα σε ιστορικά και καθοριστικά πεδία μάχης για τον τερματισμό των σημερινών απάνθρωπων συνθηκών. Παρά την αιματηρή καταστολή από την κυβέρνηση, εδώ και πέντε μήνες, δεν έχουν μείνει ούτε στιγμή αδρανείς.

Οι πρωτοπόρες διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί σήμερα από γυναίκες, φοιτητές και μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενους, ανθρώπους που αναζητούν δικαιοσύνη, καλλιτέχνες, ομοφυλόφιλους, συγγραφείς και την πλειοψηφία των καταπιεσμένων ανθρώπων του Ιράν, από άκρη σε άκρη, από το Κουρδιστάν μέχρι τις επαρχίες Σιστάν και Μπαλουχιστάν, έχουν προσελκύσει ένα πρωτοφανές επίπεδο διεθνούς υποστήριξης. Πρόκειται για διαμαρτυρίες που υψώνουν το λάβαρο της εναντίωσης στον μισογυνισμό, στις διακρίσεις με βάση το φύλο, στην ατελείωτη οικονομική ανασφάλεια, στην υποδούλωση του εργατικού δυναμικού, στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην ταξική καταπίεση και στην καταπίεση με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία. Πρόκειται για μια επανάσταση ενάντια σε κάθε μορφή θρησκευτικής ή κοσμικής δικτατορίας που επιβλήθηκε σε εμάς, την πλειοψηφία του ιρανικού λαού, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Αυτές τις διαμαρτυρίες επιδιώκουν να ξεριζώσουν. Έχουν αναδυθεί μέσα από το ευρύτερο πλαίσιο μεγάλων και σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων και την εξέγερση μιας ανίκητης γενιάς που είναι αποφασισμένη να τερματίσει έναν αιώνα καθυστέρησης και περιθωριοποίησης του ιδανικού της δημιουργίας μιας σύγχρονης, ευημερούσας και ελεύθερης κοινωνίας στο Ιράν.

Μετά από δύο μεγάλες επαναστάσεις στη σύγχρονη ιρανική ιστορία [1906 και 1979 μ.Χ.], τώρα μεγάλα και προοδευτικά κοινωνικά κινήματα, το εργατικό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών και των συνταξιούχων, το κίνημα των γυναικών που επιδιώκουν την ισότητα, των φοιτητών και σπουδαστών και το κίνημα κατά της θανατικής ποινής, όλα ως μαζικό κίνημα και από τα κάτω, βρίσκονται σε ιστορική και καθοριστική θέση για να διαμορφώσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας.

Ως εκ τούτου, αυτό το κίνημα στοχεύει στο να τερματίσει οριστικά τη συγκρότηση οποιασδήποτε εξουσίας από τα πάνω και σηματοδοτεί την αρχή μιας σύγχρονης και ανθρώπινης κοινωνικής επανάστασης για τη χειραφέτηση των ανθρώπων από κάθε μορφή καταπίεσης, διάκρισης, εκμετάλλευσης, τυραννίας και δικτατορίας.

Εμείς, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υπογράφουμε, επικεντρωμένοι στην ενότητα και την αλληλεγγύη των κοινωνικών κινημάτων και αιτημάτων και επικεντρωμένοι στον αγώνα για τον τερματισμό των σημερινών απάνθρωπων και καταστροφικών συνθηκών, βλέπουμε την υλοποίηση των παρακάτω μίνιμουμ αιτημάτων ως τις πρώτες εντολές και τα αποτελέσματα των καθοριστικών διαμαρτυριών του λαού του Ιράν. Βλέπουμε αυτά τα μίνιμουμ αιτήματα ως τον μοναδικό δρόμο για την οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης και ανθρώπινης κοινωνίας σε αυτή τη χώρα. Ζητάμε από όλους τους αξιοπρεπείς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτηση, στα εργοστάσια, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τη γειτονιά στην παγκόσμια σκηνή, να υψώσουν το λάβαρο αυτών των μίνιμουμ αιτημάτων:

1. Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Τον τερματισμό της ποινικοποίησης των πολιτικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων.  Δημόσιες δίκες για τους δράστες και τους υπεύθυνους για την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων.

2. Απόλυτη ελευθερία του λόγου, της σκέψης, του τύπου, της οργάνωσης, των γειτονικών και εθνικών συνδικάτων και των λαϊκών οργανώσεων, των απεργιών, των πορειών, των κοινωνικών δικτύων και των οπτικοακουστικών μέσων.
3.Την άμεση κατάργηση της έκδοσης ή εκτέλεσης οποιασδήποτε μορφής θανατικής ποινής και του Tailion Law [αντίποινα με το ίδιο νόμισμα F.A.].[1] Απαγόρευση κάθε μορφής ψυχικών ή σωματικών βασανιστηρίων.

4.         Την άμεση διακήρυξη της πλήρους ισότητας των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικογενειακούς τομείς. Την άνευ όρων κατάργηση όλων των νόμων που εισάγουν διακρίσεις κατά της σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητας και προσανατολισμού. Την αναγνώριση της "LGBTQ+" κοινότητας του ουράνιου τόξου. Την αποποινικοποίηση όλων των έμφυλων ταυτοτήτων και προσανατολισμών. Η άνευ όρων προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών να ελέγχουν το σώμα και το μέλλον τους και η αποτροπή της επιβολής του πατριαρχικού ελέγχου.

5. Η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση των ανθρώπων και δεν πρέπει να υπεισέρχεται στους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς νόμους και κανονισμούς.

6. Επιβολή της ασφάλειας στην εργασία, της ασφάλειας της απασχόλησης και της άμεσης αύξησης των μισθών των εργατών, των εκπαιδευτικών, των υπαλλήλων γραφείου και όλων των μισθωτών και συνταξιούχων εργαζομένων, με την παρουσία, παρέμβαση και συμφωνία των εκλεγμένων εκπροσώπων των ανεξάρτητων και πανελλαδικών οργανώσεών τους.
7. Η κατάργηση των νόμων και των όποιων απόψεων που εισάγουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Η δημιουργία κατάλληλων υποδομών υποστήριξης για τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των ευκαιριών που παρέχει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών σε όλα τα μέρη της χώρας και η δημιουργία των απαραίτητων και ισότιμων υποδομών για την εκμάθηση και τη διδασκαλία όλων των γλωσσών που συνήθως ομιλούνται στην κοινωνία μας.

8.Η κατάργηση όλων των οργάνων καταστολής. Περιορισμός των εξουσιών της κυβέρνησης.  Άμεση και μόνιμη παρέμβαση του λαού στη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας μέσω τοπικών και εθνικών συμβουλίων.  Η απομάκρυνση οποιουδήποτε κυβερνητικού και μη κυβερνητικού αξιωματούχου από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

9. Η απαλλοτρίωση της περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων και των κυβερνητικών, ημικρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ληστέψει άμεσα ή έχουν χρησιμοποιήσει το κρατικό μίσθωμα [κυβερνητικό μονοπώλιο των οικονομικών ευκαιριών F.A.] για να λεηλατήσουν την περιουσία και τον κοινωνικό πλούτο του λαού του Ιράν. Ο πλούτος που προκύπτει από αυτές τις απαλλοτριώσεις θα πρέπει να δαπανηθεί αμέσως για τον εκσυγχρονισμό και την ανοικοδόμηση του συστήματος εκπαίδευσης, των συνταξιοδοτικών ταμείων, του περιβάλλοντος και των αναγκών των περιοχών και των τομέων του λαού που στερήθηκαν και έλαβαν λιγότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της μοναρχίας [Παχλαβί].

10. Ο τερματισμός της καταστροφής του περιβάλλοντος. Εφαρμογή βασικών πολιτικών για την αναβίωση των περιβαλλοντικών υποδομών που καταστράφηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια. Μετατροπή τμημάτων της φύσης, όπως βοσκοτόπια, παραλίες, δάση και βουνοπλαγιές, σε κοινά αγαθά. Πρόκειται για τμήματα της φύσης που έχουν αφαιρεθεί από το κοινωνικό σύνολο στο όνομα της ιδιωτικοποίησης.

11. Η απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Η μέριμνα για τη ζωή και την εκπαίδευση των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οικογενειών τους. Η δημιουργία δημόσιας πρόνοιας μέσω της ασφάλισης των ανέργων, μιας ισχυρής κοινωνικής ασφάλισης για όλα τα άτομα σε νόμιμη ηλικία που μπορούν να εργαστούν και για όσους δεν μπορούν να εργαστούν. Η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν για όλους.

12. Ομαλοποίηση των διεθνών σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο με όλες τις χώρες στη βάση της δικαιοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού, της απαγόρευσης της πρόσβασης σε πυρηνικά όπλα και της προώθησης της προσπάθειας για τη δημιουργία παγκόσμιας ειρήνης.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω μίνιμουμ αιτήματα είναι άμεσα υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα, δεδομένης της ύπαρξης ενός δυνητικού και πραγματικού υπεδάφιου πλούτου και της ύπαρξης ενός συνειδητοποιημένου και ικανού λαού, μιας γενιάς νέων και εφήβων που έχουν μεγάλο κίνητρο για μια ευτυχισμένη, ελεύθερη και άνετη ζωή.

Τα παραπάνω αιτήματα θέτουν τις γενικές παραμέτρους των αιτημάτων των υπογραφόντων. Με τη συνέχιση του αγώνα και της αλληλεγγύης, θα τα εξετάσουμε πιο αναλυτικά.

Υπογράφουν:

The Coordination Council for Educator Guilds of Iran/ Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Σωματείων Εκπαιδευτικών του Ιράν

The Free Union of Iranian Workers/ Η Ελεύθερη Ένωση Ιρανών Εργαζομένων

The Union of University Student Organizations of Allied Students/ Η Ένωση Πανεπιστημιακών Φοιτητικών Οργανώσεων Συνασπισμένων Φοιτητών

The Defenders of Human Rights Center/ Το Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

The Syndicate of Haft Tapeh Sugarcane Workers/ Συνδικάτο των εργατών ζαχαροκάλαμου Haft Tapeh

The Council of Protesting Petrochemical Contract Workers/ Το Συμβούλιο των Διαμαρτυρόμενων Συμβασιούχων Πετροχημικών Εργατών

The House of Iranian Educators/ Οργανισμός Ιρανών εκπαιδευτικών

Bidarzani (Feminist Website)/ Bidarzani (φεμινιστικός δικτυακός τόπος)

The Voice of Iranian Women/ Η Φωνή των Ιρανών γυναικών

The Independent Voice of Workers of the Ahvaz National Steel Group/ Η Ανεξάρτητη Φωνή των Εργατών του Εθνικού Ομίλου Χάλυβα Ahvaz

The Association of Defenders of Workers’ Rights/ Η Ένωση Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων

The Electrical and Steel Workers Guild of Kermanshah/ Η Ένωση Εργατών Ηλεκτρολόγων και Χαλυβουργών της Kermanshah

The Coordination Committee for Assisting the Creation of Labor Organizations/ Η Συντονιστική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Δημιουργίας Εργατικών Οργανώσεων

The Union of Retirees/ Η Ένωση Συνταξιούχων

The Council of Iranian Retirees/ Το Συμβούλιο των Ιρανών Συνταξιούχων

The Organization of Progressive University Students/ Οργάνωση Προοδευτικών Πανεπιστημιακών Φοιτητών

The Council of Free-thinking High School Students of Iran/ Το Συμβούλιο των Ελεύθερα Σκεπτόμενων Μαθητών Λυκείου του Ιράν

The Syndicate of Alborz Province Painters/ Συνδικάτο των Ζωγράφων της επαρχίας Alborz

The Committee for Creating Workers’ Organizations in Iran/ Επιτροπή για τη Σύσταση Εργατικών Οργανώσεων στο Ιράν

The Council of Retirees of the Social Security Administration/ Το Συμβούλιο Συνταξιούχων της Διοίκησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Περσικές πηγές:
https://bit.ly/40SGvx4
https://www.radiozamaneh.com/753466
Μετάφραση στα Αγγλικά: Frieda Afary

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Eye_for_an_eye

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 21:02

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.