Στην εξέγερση στο Ισραήλ πρωτοστατούν οι γυναίκες
Γράφει η Σίσσυ Βωβού
Ο λαός του Ισραήλ εξεγείρεται από άκρη σε άκρη της χώρας, με μαζικές διαδηλώσεις, αντιστεκόμενος στην περικοπή της ανεξαρτησίας και των εξουσιών του ανωτάτου δικαστηρίου και την ισχύ των αποφάσεών του. Μέχρι σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε κάθε υπόθεση που υποβαλλόταν, και σε κάποιες (όχι και πλειοψηφία) περιπτώσεις, δικαίωνε τους Παλαιστίνιους για την έξωσή τους από τη γη τους και άλλα θέματα. Με δεδομένο ότι το Ισραήλ δεν έχει σύνταγμα όπως είναι γνωστό σε πολλές χώρες, αλλά μια δέσμη κειμένων, το Ανώτατο Δικαστήριο μετρίαζε κατά καιρούς την ακραία πολιτική των κυβερνήσεων και δημιουργούσε συναινέσεις.
Η ισραηλινή αστυνομία ρίχνει με κανόνι νερού στο Τελ Αβίβ για να διαλύσει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας
[Ariel Schalit/AP Photo]
Η καινούρια κυβέρνηση του Νετανιάχου, στηρίζεται σε ακραία θρησκευτικά κόμματα, και καθόλου τυχαία έχει διορίσει έναν από αυτούς τους ηγέτες ως υπουργό Δικαιοσύνης. Εκτός αυτού, ο Νετανιάχου είναι υπόδικος για καταχρήσεις και απιστία, οπότε με την προοπτική διορισμού των δικαστών από το κοινοβούλιο, θα ελέγξει τις αποφάσεις και θα αθωωθεί, όπως ελπίζει.
Οι γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η δέσμη αυτών των υπερορθόδοξων (Εβραίων) πολιτικών, θα υποβαθμίσει τα γυναικεία δικαιώματα. Επιπλέον, τονίζουν ότι το ποσοστό γυναικών στην Κνεσέτ είναι μόνο 29% από 25% προηγουμένως, αλλά έστω και αν αυξήθηκε ελαφρώς, και αυτές οι γυναίκες έχουν λίγα δικαιώματα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 8 γυναίκες από τα 65 μέλη της Κνεσέτ που τον απαρτίζουν, και κάποιες από αυτές με αντιγυναικεία ρητορική. Δηλαδή είναι 12,31%. Οι υπόλοιπες είναι από τα εκτός κυβερνητικού συνασπισμού κόμματα. Οπότε πολλές φεμινίστριες καταγγέλλουν την υποβάθμιση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσοχή σε θέματα βίας κατά των γυναικών και άλλα θέματα ισότητας. Επιπλέον, τα δύο από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν δέχονται γυναίκες ως μέλη τους. Είναι τα κόμματα haredi Shas και UTJ.
Το συνολικό τοπίο είναι αρνητικό και πολύ πιο μισογύνικο απ’ ότι στο παρελθόν, κι αυτό εξηγεί την πρωτοποριακή συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες εναντίον της κυβέρνησης, είτε για την υποβάθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είτε για το γεγονός ότι έχει γενικώς έναν αντιδραστικό και φονταμενταλιστικό χαρακτήρα, κάτι που πλήττει τα γυναικεία δικαιώματα. Οι γυναίκες τώρα έχουν λόγους να φοβούνται την περιθωριοποίηση των ιδίων και των αιτημάτων τους, γι’ αυτό και ξεσηκώνονται. Δυστυχώς, τα θέματα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων μπαίνουν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, όταν μπαίνουν, και είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεγάλες διαδηλώσεις υπάρχουν πάμπολλες σημαίες του κράτους.
Τέλος, να μην μιλήσουμε για το ποσοστό των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο, καμιά σύγκριση, είμαστε το 20,9% και ελπίζουμε τα πράγματα να αλλάξουν με τις επερχόμενες εκλογές. Αλλά εμείς δεν ξεσηκωθήκαμε ακόμα, αν και έχουμε πάμπολλους λόγους, τόσο για το ποσοστό των γυναικών που είναι δείγμα αντιπροσωπευτικότητας και δημοκρατίας για κάθε χώρα, όσο και για την πολιτική υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων και εξασθένισης της πατριαρχίας.
To βίντεο και οι φωτογραφίες (δράση με βάση το handmaid’s tale/Η ιστορία της Θεραπαινίδας της Margaret Atwood) είναι από την πρώτη μαζική και εντυπωσιακή εκδήλωση των γυναικών εναντίον του νόμου, στις 16 Μαρτίου, όπου διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση θέλει να σκοτώσει τη δημοκρατία και να μετατρέψει τις γυναίκες σε σκλάβες, όπως στην δυστοπία της Atwood.
Η πρώτη και δεύτερη φωτογραφία είναι από μαζικές κινητοποιήσεις της 26 Μαρτίου από δημοσιεύματα στο Al Jazeera.
Η Ιστορία της Θεραπαινίδας προβλήθηκε σε σειρά στην ελληνική τηλεόραση με έναρξη το 2020.
Ισραηλινές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών ντυμένες ως χαρακτήρες της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς "The Handmaid's Tale" διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα, στο Τελ Αβίβ, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023