Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 22:17

Φυσικές και αφύσικες καταστροφές: Η προδοσία της ελεύθερης Συρίας –για άλλη μια φορά– από τη «διεθνή κοινότητα»

 

Βιβλικές καταστροφές στη Συρία: Ποιες προκλήθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ποιες από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ;

1 Syria QandA 15March2021 assad destruction2 earthquake destruction3 assad destruction

 

Michael Karadjis

 

Φυσικές και αφύσικες καταστροφές: Η προδοσία της ελεύθερης Συρίας –για άλλη μια φορά– από τη «διεθνή κοινότητα»

 

 

Μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε χώρα δεν έφτασε στους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας, στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, κατά την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια. Αυτό ήταν το τμήμα της Συρίας που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη βιώσει όλο το βάρος των πολυετών φρικτών βομβαρδισμών από τη δικτατορία του Άσαντ και την αυτοκρατορική Ρωσία με την πλήρη συναίνεση της «διεθνούς κοινότητας», καταδικάστηκαν για άλλη μια φορά από τον κόσμο σε γενοκτονία.

Στο πλαίσιο του σεισμού, το καθεστώς Άσαντ ανανέωσε την πίεσή του για την άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Συρίας. Όπως θα υποστηρίξω στο δεύτερο μέρος αυτής της σειράς, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την άρση ή τουλάχιστον τη ριζική αναθεώρηση αυτών των κυρώσεων στην παρούσα μορφή τους, διότι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις εξαιρέσεις τους, επηρεάζουν συντριπτικά τον άμαχο πληθυσμό, ενώ το αιματοβαμμένο καθεστώς έχει παγιωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κρίση σχετικά με την ανακούφιση από τις καταστροφές του σεισμού.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το γενοκτονικό καθεστώς –το οποίο έχει επιβάλει το ισοδύναμο εκατοντάδων σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου στο λαό της Συρίας μέσω των βομβαρδισμών μεγάλου μέρους της χώρας μετατρέποντάς τη σε σεληνιακό τοπίο κατά την τελευταία δεκαετία και βομβάρδισε ακόμη και τη βορειοδυτική Συρία μέσα σε λίγες ώρες μετά το σεισμό[1] και σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει[2] να το κάνει από τότε βομβαρδίζοντας ακόμη και το Ίντλιμπ στις 26-27 Φεβρουαρίου[3], όταν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον Άσαντ– να μην επωφεληθεί από αυτόν τον επαίσχυντο και υποκριτικό πόλεμο προπαγάνδας. Διότι, ενώ 214 φορτία αεροπλάνων με βοήθεια για την καταστροφή είχαν φτάσει στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία[4], μέσω των αεροδρομίων της Δαμασκού, του Χαλεπιού και της Λατάκειας ή μέσω της Βηρυτού, από τις 24 Φεβρουαρίου, από δεκάδες χώρες –χωρίς καμία επιπλοκή λόγω των κυρώσεων οι οποίες δεν εμποδίζουν την ανθρωπιστική αυτή βοήθεια– ο βορειοδυτικός τομέας που έχει πληγεί πολύ περισσότερο, ο οποίος βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος, έχει προδοθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, έχει λάβει πολύ λίγα και τελικά αφέθηκε να πεθάνει..

Όπως σημείωσε ο Συντονιστής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών Μάρτιν Γκρίφιθς, «οι πρώτες 72 ώρες μετά από μια καταστροφή είναι κρίσιμες», διότι τότε είναι που οι άνθρωποι που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μπορεί να βρεθούν ακόμα ζωντανοί, οπότε η απουσία βοήθειας την πρώτη εβδομάδα δεν μπορεί να διορθωθεί με (λίγες) περισσότερες αποστολές τη δεύτερη εβδομάδα∙ όπως εξήγησε η Τζασμίν Γκάνι στις 9 Φεβρουαρίου, «ως αποτέλεσμα της αργής διεθνούς ανταπόκρισης και της έλλειψης βοήθειας, οι κάτοικοι στο Ίντλιμπ ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα θύματα που είναι ακόμα ζωντανά και θα μπορούσαν να έχουν σωθεί είναι ακόμα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια μετά από τέσσερις ημέρες. Με τραγικό τρόπο, οι φωνές των ανθρώπων που καλούν σε βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στη σιωπή»[5].

Αυτό προφανώς δεν οφειλόταν στις κυρώσεις κατά του καθεστώτος, αλλά αντίθετα, στις κυρώσεις του καθεστώτος όσον αφορά την αποστολή μέρους της τεράστιας βοήθειας που λαμβάνανε στα βορειοδυτικά[6], στο ρωσικό βέτο στα Ηνωμένα Έθνη για τις περισσότερες διασυνοριακές διελεύσεις βοήθειας από την Τουρκία στη βόρεια Συρία για την «προστασία της κυριαρχίας της Συρίας», και πάνω απ’ όλα στην απόφαση του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων να «σεβαστούν» αυτό το επιχείρημα περί «κυριαρχίας» του Άσαντ ή «νομιμότητας» του ΟΗΕ, μη στέλνοντας βοήθεια απευθείας στην περιοχή – ή αλλιώς να δικαιολογήσουν παρασκηνιακά την έλλειψη βοήθειας με αυτά τα επιχειρήματα. Η προπαγάνδα του καθεστώτος είναι τόσο κατάπτυστη που εικόνες καταστροφής στο μη καθεστωτικό Ίντλιμπ προβάλλονται με συνθήματα κατά των κυρώσεων· οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι ελάχιστη βοήθεια έχει φτάσει στα θύματα στη βόρεια Συρία και ως εκ τούτου το επαίσχυντο ψέμα ότι αυτό οφείλεται στις κυρώσεις κατά του γενοκτονικού καθεστώτος ακούγεται συχνά πειστικό σε όσους δεν γνωρίζουν.

 

Ιστορικό: Η απελευθερωμένη βορειοδυτική περιοχή και τα χρόνια των τρομοκρατικών βομβαρδισμών του Άσαντ

Το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία βομβάρδιζαν τον λαό εδώ –όπως και αλλού στη Συρία– για μια δεκαετία με κάθε πιθανή μορφή «συμβατικών» και μη συμβατικών όπλων μαζικής καταστροφής, εκτός από τα πυρηνικά, καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις, μετατρέποντας μεγάλο μέρος της χώρας σε σεληνιακό τοπίο, βομβαρδίζοντας εκατοντάδες νοσοκομεία, αλλά ο λαός αρνήθηκε να υποταχθεί. Ενώ το καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν και τη συνενοχή των ΗΠΑ, ανακατέλαβε τις περισσότερες περιοχές που κατείχε η επανάσταση κατά του Άσαντ, δύο περιοχές παραμένουν εκτός του ελέγχου του – το βορειοδυτικό τμήμα (μεγάλο μέρος των επαρχιών του Ίντλιμπ και του Χαλεπιού), υπό τον έλεγχο μιας σειράς ομάδων ανταρτών, και μερικώς ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις σε μια δύσκολη συμμαχία μαζί τους, και το βορειοανατολικό τμήμα, κάτω από τον έλεγχο των υπό κουρδική ηγεσία, υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF / Syrian Democratic Forces). Ναι, οι ηγεσίες των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα συνεργάστηκαν σε μεγάλο βαθμό είτε με την Τουρκία, είτε με την τζιχαντιστική πολιτοφυλακή Χαϊ’άτ Ταχρίρ ασ-Σιάμ (ΧΤΣ/HTS), τα τελευταία χρόνια, πράγμα αναπόφευκτο αν αναλογιστεί κανείς την απελπισία τους να μην καταληφθούν από το γενοκτονικό καθεστώς Άσαντ, και την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση, ωστόσο, ακόμη και τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις τόσο κατά της Τουρκίας[7] όσο και κατά του ΧΤΣ[8] σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, γεγονός που υποδηλώνει ότι, αν και ηττημένες στρατιωτικά, οι επαναστατικές μάζες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουν κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούν και παραμένουν προσηλωμένες στα ιδανικά για τα οποία ξεσηκώθηκαν το 2011.

Πράγματι, ενώ ορισμένες από τις διαδηλώσεις κατά του ΧΤΣ ήταν απλώς κατά της προσπάθειάς του να επιβάλει την κυριαρχία του σε περιοχές που δεν ελέγχει ή εναντίον των κατασταλτικών ενεργειών του, άλλες ήταν κατά της προσπάθειας του ΧΤΣ να ξεκινήσει εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς[9], και αντίστοιχα, οι διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας[10] ήταν ενάντια στην αυξανόμενη σύγκλιση[11] μεταξύ του Ερντογάν και του Άσαντ[12], καθώς κινούνται για να «θάψουν το τσεκούρι [του πολέμου]»[13], ακριβώς όπως ο Ερντογάν έχει επίσης πρόσφατα κινηθεί για να συμφιλιώσει τα πράγματα με τους πρώην εχθρούς του στα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ (και ακριβώς όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και όλο και περισσότερο η Σαουδική Αραβία έχουν επανασυνδεθεί τόσο με το καθεστώς Άσαντ όσο και με το Ισραήλ σε έναν άξονα αντεπανάστασης). Αλλά τα 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην απελευθερωμένη βορειοδυτική περιοχή[14] –συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων προσφύγων από άλλες περιοχές της Συρίας[15]– είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τουρκία διατηρεί κάποιο επίπεδο δέσμευσης στην υπόθεση κατά του Άσαντ, όταν εγκαταλείπεται από όλους τους άλλους –γιατί, με 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία ήδη[16], ο Ερντογάν δεν θέλει να ανακαταλάβει ο Άσαντ την περιοχή και να στείλει εκατομμύρια άλλους πέρα από τα σύνορα– αλλά επομένως και το κύριο εμπόδιο για την πλήρη προσέγγιση Ερντογάν-Άσαντ, και τα κύρια πιθανά θύματα μιας τέτοιας συμφωνίας. Αν κάποιος ήταν κυνικός θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο σεισμός ήταν μια πολύ καλή «ευκαιρία» για τους περιφερειακούς καταπιεστές εξαιτίας του απόλυτου επιπέδου θανάτου, καταστροφής και εξουθένωσης των πεισματικά αντιστεκόμενων ανθρώπων της περιοχής.

 

4 demo against hts 20205 demo against turkey reconciling with assad 2022

Αριστερά: διαδήλωση κατά του ΧΤΣ που προσπαθεί να ξεκινήσει εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς∙ δεξιά, διαδήλωση κατά της Τουρκίας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το καθεστώς

 

Οι επιπτώσεις: Η Τουρκία και τα δύο τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας

Ας ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει με τον σεισμό και τα θύματά του. Η Τουρκία υπέστη μακράν τη μεγαλύτερη καταστροφή, με περισσότερους από 44.000 νεκρούς[17] και 345.000 κατοικίες να έχουν καταστραφεί[18] (περίπου 160.000 κτίρια που περιείχαν 520.000 διαμερίσματα είτε καταστράφηκαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές[19]). Από αυτούς, το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ήδη καταγράψει 3.841 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία μεταξύ των νεκρών από τις 15 Φεβρουαρίου[20], αλλά τότε οι συνολικοί αριθμοί ήταν πολύ χαμηλότεροι, οπότε ο πραγματικός αριθμός τώρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος. Η κατάσταση είναι αδιανόητη. Όμως, αν και καμία βοήθεια για την καταστροφή δεν είναι αρκετή, τουλάχιστον έχει φτάσει σε μεγάλη κλίμακα και η Τουρκία έχει μια κυβέρνηση που λειτουργεί και ασχολείται με την κατάσταση, όποιες και αν είναι οι απόψεις του καθενός για την κυβέρνηση αυτή.

Στη Συρία, παρά τους σχετικά μικρότερους αριθμούς, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική επειδή δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση και η πολιτική της αρωγής. Οι περιοχές τόσο υπό τον έλεγχο του καθεστώτος όσο και υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον σεισμό∙ τα θύματα και από τις δύο πλευρές χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. Υπάρχουν όμως δύο διαφορές: πρώτον, το επίπεδο της καταστροφής είναι πολύ χειρότερο στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση (4.300 νεκροί, 7.600 τραυματίες, 1.700 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς[21]) από ό,τι στο εσωτερικό του τμήματος που ελέγχεται από τον Άσαντ (εξακολουθεί να είναι τραγικό, 1.408 νεκροί, 2.301 τραυματίες, δεκάδες κατεστραμμένα κτίρια[22]), καθώς η περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία. Και δεύτερον, χιλιάδες τόνοι βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών έχουν καταφτάσει στη Δαμασκό από τότε που σημειώθηκε ο σεισμός, στα χέρια του καθεστώτος ή ανθρωπιστικών οργανώσεων στο έδαφος του καθεστώτος, από δεκάδες χώρες από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ενώ σχεδόν τίποτα δεν έφτασε στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα μετά τον σεισμό, όταν μπορεί ακόμη να είχαν βρεθεί επιζώντες, και μόνο ένα κλάσμα από αυτά που έλαβε το καθεστώς έφτασε στη συνέχεια. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ότι η περιοχή της αντιπολίτευσης έχει ήδη καταστραφεί από τους μακροχρόνιους βομβαρδισμούς του Άσαντ και της Ρωσίας, οι οποίοι όχι μόνο σκότωσαν και κατέστρεψαν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι ο σεισμός, αλλά και παράλληλα αποδυνάμωσαν τα θεμέλια των κτιρίων, τα οποία έχουν πλέον καταρρεύσει, και επέφεραν ένα ασύλληπτο επίπεδο καταστροφής των νοσοκομείων και των υποδομών υγείας, τα οποία στοχοποιήθηκαν αδίστακτα και σκόπιμα∙ και οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι πρόσφυγες ήταν ήδη τραγικές, πριν από τον σεισμό: 1,7 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ 4,1 εκατομμύρια του πληθυσμού της περιοχής εξαρτώνται ήδη από την ανθρωπιστική βοήθεια.

6 political map of syria

Περιοχές της Συρίας υπό διαφορετικό πολιτικό έλεγχο. Οι πράσινες περιοχές στα βορειοδυτικά υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης/των ανταρτών επλήγησαν περισσότερο, αλλά πολύ λίγη βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών πήγε εκεί. Τα τμήματα των βορειοδυτικών περιοχών υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ (με κόκκινο χρώμα) επλήγησαν επίσης, σε μικρότερο βαθμό – σχεδόν όλη η βοήθεια για καταστροφές πήγε στο καθεστώς.

 

Πώς μπορεί να φτάσει η βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία: τα δύο «σύνορά» της και οι απαγορεύσεις του καθεστώτος στη διασυνοριακή βοήθεια

Πώς λοιπόν μπορεί να φτάσει η βοήθεια στην απελευθερωμένη βορειοδυτική Συρία; Λοιπόν, υπάρχουν δύο σύνορα. Στα νότια βρίσκεται η ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία. Έτσι, ενώ όλη η βοήθεια για την καταστροφή που πηγαίνει στη Συρία είναι καλό πράγμα, είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετη με τη βορειοδυτική Συρία, επειδή το καθεστώς Άσαντ δεν επιτρέπει στις προμήθειες να περάσουν τα σύνορα. «Η περιοχή αυτή είναι μια υπαίθρια φυλακή που είναι αποκομμένη από οπουδήποτε αλλού»[23], σύμφωνα με τον Ζάχερ Σαχλούλ, πρόεδρο της οργάνωσης βοήθειας MedGlobal, η οποία εργάζεται στην περιοχή και στο Γκαζίαντεπ της νότιας Τουρκίας, όπου ζουν χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες. Το καθεστώς έχει επίσης διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής, οπότε οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης και οι ιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν με γεννήτριες. Ακόμα και στην περιοχή της Συρίας που ελέγχει, το καθεστώς έχει ένα καλά τεκμηριωμένο παρελθόν κατεύθυνσης της βοήθειας σε πολιτικά προτιμώμενες περιοχές[24]. Τίποτα δεν πέρασε τα σύνορα την πρώτη εβδομάδα, μάλιστα, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αρχικά ότι καμία βοήθεια δεν πρέπει να φτάσει σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκράτες στο βορρά»[25], δηλαδή σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Στις 10 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού, το καθεστώς ανακοίνωσε τελικά ότι θα άφηνε τη βοήθεια να περάσει (η οποία ονομάστηκε βοήθεια «υπέρβασης ορίων» [“cross-line”] για να τη διακρίνει από τη διασυνοριακή [cross-border] βοήθεια από την Τουρκία), σαφώς χρονικά προγραμματισμένη για να αφήσει τους περισσότερους κάτω από τα ερείπια να πεθάνουν πρώτα, και στη συνέχεια να προσπαθήσει να φανεί καλή εκ των υστέρων. Σε κάθε περίπτωση, απ΄πο την ανακο΄πινωση μέχρι σήμερα έχει σταλεί το πολύ μια μικρή ποσότητα, ενώ ακόμη και οι προσπάθειες Σύριων πολιτών[26] να συγκεντρώσουν και να στείλουν βοήθεια στα βορειοδυτικά[27], από διάφορα μέρη της Συρίας, φέρονται να έχουν εμποδιστεί[28].

Το άλλο σύνορο είναι στα βόρεια, τα σύνορα με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο κύριος προμηθευτής της περιοχής αυτής, αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν πρόσβαση στην περιοχή αυτή μέσω της Τουρκίας. Η ίδια η Τουρκία έχει 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και οι περισσότεροι ζουν στην περιοχή της Τουρκίας που μόλις καταστράφηκε από τον σεισμό εκεί. Υπήρχαν επί μακρόν δύο μεγάλες διαδρομές από την Τουρκία προς αυτή την περιοχή της Συρίας για ανθρωπιστική βοήθεια (καθώς και μικρότερες διαδρομές), καθώς και μια διαδρομή από το Ιράκ και μια από την Ιορδανία. Ωστόσο, από το 2020, η Ρωσία μέσω του βέτο της στον ΟΗΕ έχει μπλοκάρει τις διαδρομές από την Ιορδανία και το Ιράκ και όλες τις διαδρομές από την Τουρκία, εκτός από μία. Αυτό «είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών ειδών, οικοδομικών υλικών και ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, καθιστώντας αδύνατη την ανοικοδόμηση της περιοχής που καταστράφηκε από τον πόλεμο και βομβαρδίστηκε από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις»[29]. Ακόμη και το μοναδικό πέρασμα που η Ρωσία επέτρεψε απρόθυμα να παραμείνει ανοιχτό, το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, πρέπει να ανανεώνεται κάθε 6 μήνες. Ωστόσο, αυτή η ίδια η διαδρομή υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και για πάνω από μια εβδομάδα μετά τον σεισμό, το συριακό καθεστώς επέμενε ότι όλη η βοήθεια πρέπει να περνάει από τη Δαμασκό[30], ακόμη και αυτή προς την περιοχή εκτός του ελέγχου του, και ως εκ τούτου αρνήθηκε να υποχωρήσει στο ζήτημα της «αδειοδότησης» άλλων διελεύσεων από την Τουρκία. Και ο ΟΗΕ δεν χρησιμοποίησε τις άλλες οδούς για να περάσει επείγουσα βοήθεια, λόγω αυτού του ρωσικού βέτο στον ΟΗΕ και του σεβασμού αυτής της υποτιθέμενης «συριακής κυριαρχίας», παρά το γεγονός ότι πριν από αρκετούς μήνες, πριν από τον σεισμό, μια σειρά από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν χρειάζεται «άδεια» του ΟΗΕ ή του καθεστώτος για την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας διασυνοριακά.

 

Η πρώτη κρίσιμη εβδομάδα: Άμεση βοήθεια στη Συρία του Άσαντ, τίποτα για τη βορειοδυτική χώρα

Τώρα, βέβαια, ο κύριος ένοχος εδώ είναι το ιμπεριαλιστικό ρωσικό καθεστώς του Πούτιν που μπλοκάρει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για λογαριασμό της υποτιθέμενης «κυριαρχίας» του σατράπη του στη Δαμασκό, και για λογαριασμό του ίδιου- ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, ο ΟΗΕ θα μπορούσε απλώς να χρησιμοποιήσει τα άλλα περάσματα, και να θέσει τη διάσωση ζωών πάνω από τέτοια ψευδή επιχειρήματα «κυριαρχίας», όπως υποστήριξαν αυτοί οι ειδικοί.

Ούτε μία ομάδα έρευνας και διάσωσης δεν έφτασε στα βορειοδυτικά από οπουδήποτε στον κόσμο κατά την πρώτη εβδομάδα, και ο υπάρχων εξοπλισμός στα χέρια των οργανώσεων αρωγής, όπως τα πραγματικά ηρωικά Λευκά Κράνη, ήταν επαρκής μόνο για να ερευνήσει περίπου το 5% των περιοχών που επλήγησαν[31]. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ρουθ Σέρλοκ στις 11 Φεβρουαρίου, «σε μια σπάνια επίσκεψη σε αυτόν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα μιας χώρας διαλυμένης και απομονωμένης από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, το NPR δεν είδε κανένα διεθνές πλήρωμα διασωστών, κανένα φορτηγό φορτωμένο με μηχανήματα ή ιατρική βοήθεια, καμία σειρά ασθενοφόρων για να σώσουν τους τραυματίες[32]. Το συνοριακό πέρασμα προς τη Συρία ήταν άδειο και σιωπηλό».

Εν τω μεταξύ, οι ζημιές στο μοναδικό νόμιμο άνοιγμα δεν εμπόδισαν τα φορτηγά να περάσουν για να φέρουν πίσω τις σορούς των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία που σκοτώθηκαν στον σεισμό εκεί[33] – οπότε γιατί δεν μπορούσε να περάσει η βοήθεια και οι σοροί; Περίπου 22 φορτηγά πέρασαν τα σύνορα στις 9 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά τον σεισμό, αλλά αυτό έγινε μόνο για να παραδώσουν αγαθά που είχαν παραγγελθεί πριν από τον σεισμό[34], δηλαδή ανεκτέλεστες προμήθειες τροφίμων, νερού και υλικών καθαρισμού[35], που δεν ήταν και τόσο επείγοντα εκείνη τη στιγμή. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, η βορειοδυτική Συρία είχε δεχτεί μόνο πέντε αυτοκινητοπομπές[36], μόλις 52 φορτηγά[37], σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Αυτό σε σύγκριση με 84 αεροπλάνα και 12 φάλαγγες φορτηγών[38] που έφτασαν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία μέχρι το ίδιο χρονικό σημείο, που σαφώς δεν παρεμποδίστηκαν από τις κυρώσεις. Και τι γίνεται με τις ρίψεις από αέρος – δεν θα μπορούσαν τα Ηνωμένα Έθνη ή οι ΗΠΑ ή η ΕΕ να έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις προμηθειών από αέρος; Όπως επισημαίνει η Τζασμίν Γκάνι, «το 2016, λόγω της έκτασης των ζημιών στους δρόμους, ο ΟΗΕ μπόρεσε να ρίξει από αέρος εκατοντάδες προμήθειες στην ελεγχόμενη από το καθεστώς περιοχή του Ντέιρ εζ-Ζορ, πολλές φορές∙ αλλά ο ΟΗΕ πρέπει πρώτα να ζητήσει έγκριση από το καθεστώς, και λόγω της έλλειψης άδειας, δεν έχουν γίνει τέτοιες ρίψεις από αέρος στη βορειοδυτική Συρία»[39]. Έτσι ο ΟΗΕ απλά συνθηκολόγησε με το καθεστώς και συνέχισε να στέλνει όλη τη βοήθειά του σε περιοχές του καθεστώτος. Και δεν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ ή η ΕΕ να πιέσουν κάπως τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, αν ήθελαν πραγματικά να φτάσει η βοήθεια, ή να κάνουν οι ίδιοι ρίψεις από αέρος – άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν μια αεροπορική βάση ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, στην Τουρκία. Πράγματι, όπως δείχνει ο Ιντρίς Άχμαντ, και οι δύο έκαναν εντυπωσιακές δηλώσεις σχετικά με την αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από την καταστροφή ζώνη την πρώτη εβδομάδα, αλλά τίποτα δεν έφτασε[40]. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν, και ότι ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτίμησαν να στείλουν βοήθεια μέσω της περιοχής που ελέγχεται από το καθεστώς, καθιστά επιπλέον κοροϊδία την ιδέα ότι οι κυρώσεις εμπόδιζαν τη βοήθεια, καθώς καμία κύρωση δεν τους εμπόδισε να στείλουν βοήθεια μέσω της Τουρκίας στο βορρά.

Από τα 84 φορτία με αεροπλάνα και τις 12 αυτοκινητοπομπές φορτηγών που στάλθηκαν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία την πρώτη εβδομάδα, η απόλυτη πλειοψηφία, τα 71, προήλθε από αραβικές χώρες[41]. Από αυτές, μακράν η μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία έστειλαν 22 αεροπλάνα και μία αυτοκινητοπομπή φορτηγών, ενώ το Ιράκ, η Λιβύη, η Αλγερία, το Ομάν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και η Τυνησία έστειλαν αεροπλάνα. Επιπλέον, άλλα 15 αεροπλάνα προήλθαν από διάφορες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας. Η ιστορία που διαδόθηκε σε κάποιες «αντιιμπεριαλιστικές» ιστοσελίδες ότι μόνο «αντιιμπεριαλιστικά» κράτη έστειλαν βοήθεια δεν ήταν παρά η γελοία μυθοπλασία που έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από τέτοιους κύκλους: ανάλογα με το τι σημαίνει αυτός ο ασαφής και κενός όρος, τα 11 αεροπλάνα που έστειλαν σε αυτό το στάδιο η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βενεζουέλα ήταν σχετικά ψίχουλα. Η Ρωσία, βέβαια, δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα για να βομβαρδίζει επί χρόνια τη Συρία, αλλά έστειλε μόνο 3 αεροπλάνα για την ανακούφιση από τις καταστροφές. Για πολλά από τα αντιδραστικά αραβικά κράτη που έστειλαν το μεγαλύτερο μέρος, ιδίως τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ομάν, και εν μέρει τη Σαουδική Αραβία[42], αυτή η μαζική βοήθεια πήγε χέρι-χέρι με τις εντεινόμενες προσπάθειές τους πολιτικής προσέγγισης με το καθεστώς Άσαντ[43] (συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων επιπέδου κορυφής του κράτους στον Άσαντ και από τον Άσαντ[44]), στις οποίες τα κράτη αυτά πρωτοστατούν στον αραβικό κόσμο εδώ και χρόνια∙ δεν είναι τυχαίο ότι είναι τα ίδια κράτη που πρωτοστάτησαν στην προσέγγιση με το Ισραήλ την ίδια περίοδο. Μόνο το Κατάρ (το οποίο απορρίπτει την προσέγγιση είτε με τον Άσαντ είτε με το Ισραήλ) και το Κουβέιτ έχουν επικεντρώσει τη βοήθειά τους στα βορειοδυτικά.

7 aid arriving in syria

Διάγραμμα[45] που δείχνει τον αριθμό των αεροσκαφών ή αυτοκινητοπομπών από διάφορες ομάδες χωρών (ο αριθμός σε παρένθεση είναι ο αριθμός των χωρών)

 

Η διασυνοριακή βοήθεια «επιτρέπεται» αλλά παραμένει μια μικρή σταγόνα

Τελικά, στις 13 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα μετά τον σεισμό, το καθεστώς «έδωσε άδεια» στον ΟΗΕ[46] και σε άλλες οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τα άλλα περάσματα (Μπαμπ αλ-Σαλάμα και αλ-Ράι) για να παραδώσουν βοήθεια στην περιοχή που δεν ελέγχει (προφανώς μετά από προτροπή του στενού συμμάχου του στα ΗΑΕ[47]), και πάλι την κατάλληλη στιγμή για να υπάρξουν πρώτα οι περισσότεροι δυνατοί θάνατοι, και ο ΟΗΕ, ευχαριστώντας την «Εξοχότητά του» τον γενοκτόνο τύραννο Άσαντ για αυτή τη μεγαλοψυχία, παρέδωσε τελικά την πρώτη βοήθεια μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα στις 15 Φεβρουαρίου[48].

Μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας, 178 φορτηγά είχαν περάσει τα σύνορα από την Τουρκία[49] σε όλη την περίοδο μετά τον σεισμό, μια μεγάλη αύξηση που συνεχίστηκε και την τρίτη εβδομάδα (282 φορτηγά μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου[50]). Ωστόσο, ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, σε όλη τη διάρκεια του 2022, «περίπου 600 φορτηγά φορτωμένα με βοήθεια περνούσαν την Τουρκική Δημοκρατία κάθε μήνα» σε κανονικές εποχές![51] Επιπλέον, η αντίθεση με το ύψος της βοήθειας που αποστέλλεται στη Συρία του καθεστώτος παρέμεινε έντονη: 167 αεροπλάνα με βοήθεια για την καταστροφή είχαν φτάσει στη Συρία[52], μέσω των αεροδρομίων της Δαμασκού, του Χαλεπιού και της Λατάκειας, στην περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς Άσαντ, από τις 18 Φεβρουαρίου, και αυξήθηκαν σε 214 αεροπλάνα στις 24 Φεβρουαρίου[53] (εκ των οποίων τα 93 ήταν από τα ΗΑΕ[54]). Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των φορτηγών που έφτασαν τις δύο πρώτες εβδομάδες στα βορειοδυτικά ήταν ισοδύναμος με αυτόν που μερικές φορές έφταναν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία σε καθημερινή βάση, για παράδειγμα, στις 18 Φεβρουαρίου, μια αυτοκινητοπομπή 100 ιρακινών φορτηγών με βοήθεια πέρασε τα συριακά σύνορα, καθώς και φορτηγά από διάφορες άλλες χώρες, μαζί με 17 αεροπλάνα, τα μισά από τα ΗΑΕ[55]. Για να το θέσουμε απλά, σχεδόν τόσα φορτία αεροπλάνων έφτασαν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Συρία (εκτός από τα φορτηγά) όσα φορτηγά έφτασαν στην πολύ περισσότερο πληγείσα Συρία των ανταρτών! Επιπλέον, τα φορτηγά φέρνουν κυρίως βοήθεια όπως τρόφιμα και σκηνές και όχι τον εξειδικευμένο εξοπλισμό[56] που απαιτείται για την έρευνα και διάσωση ή τα οικοδομικά υλικά για την ανοικοδόμηση των σπιτιών και των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Στην πραγματικότητα, 120 φορτηγά με βοήθεια που συγκεντρώθηκαν από Σύριους στη Ντέιρ εζ-Ζoρ[57], υπό τον έλεγχο των SDF στη βορειοανατολική Συρία (Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, AANES [Autonomous Administration of North and East Syria]), η οποία στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στα βορειοδυτικά[58], ξεπέρασαν κατά δυόμισι φορές την ποσότητα βοήθειας που είχαν στείλει τα Ηνωμένα Έθνη σε εκείνο το σημείο! Η βοήθεια μεταφέρθηκε από την AANES στην αντιπολιτευόμενη Συριακή Προσωρινή Κυβέρνηση (SIG [Syrian Interim Government]), η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, παρά τις κατά τα άλλα κακές σχέσεις τους. Δυστυχώς, μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή με 30 δεξαμενές καυσίμων και 20 φορτηγά με βοήθεια που έστειλε η AANES στα βορειοδυτικά, φαίνεται ότι μπλοκαρίστηκε από την SIG[59], πιθανώς λόγω τουρκικών πιέσεων.

 

Πρώτη εβδομάδα

Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου

Συρία υπό τον έλεγχο του καθεστώτος

84 αεροπλάνα + εκατοντάδες φορτηγά

167 αεροπλάνα + εκατοντάδες φορτηγά

214 αεροπλάνα + εκατοντάδες φορτηγά

Βορειοδυτική περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών

0

178 φορτηγά

282 φορτηγά

Η βοήθεια για τις καταστροφές φτάνει σε δύο περιοχές της Συρίας, τις πρώτες εβδομάδες μετά τον σεισμό

 

Τι γίνεται λοιπόν με τις κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φαίνεται βαθύτατα ειρωνικό το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή την καταστροφή για να πιέσει για τον τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ (και της ΕΕ) σε βάρος του καθεστώτος, οι οποίες επιβλήθηκαν με τη σημερινή σκληρή τους μορφή το 2019, αφού οι ΗΠΑ είχαν διευκολύνει τη στρατιωτική νίκη του Άσαντ[60] επί της ένοπλης αντιπολίτευσης[61]. Αυτό θα αναλυθεί στο δεύτερο άρθρο αυτής της σειράς, το οποίο επικεντρώνεται στις κυρώσεις.

Το σημείο κλειδί εδώ είναι ότι, ενώ υπάρχουν σοβαροί λόγοι να απαιτήσουμε τον τερματισμό ή τουλάχιστον τη ριζική αναθεώρηση των κυρώσεων με τη σημερινή τους μορφή, το ζήτημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τρέχον ζήτημα της ανακούφισης από τις καταστροφές. Ως εκ τούτου, η προβολή αυτού του επιχειρήματος εν μέσω της καταστροφής αξιοποιήθηκε στα χέρια του γενοκτονικού καθεστώτος και των ψεμάτων του. Είναι απολύτως σαφές από όλα τα παραπάνω στοιχεία ότι οι κυρώσεις δεν εμπόδιζαν καμία βοήθεια να εισέλθει στη Συρία του Άσαντ: αντίθετα, καθώς εισέρρεε μαζική βοήθεια, η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Συρία ήταν αυτή που ήταν και η πιο κατεστραμμένη, και που λάμβανε πολύ λίγη βοήθεια, όπου υπήρξαν μαζικοί θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Και μέρος των αιτιών γι’ αυτό ήταν οι πραγματικές «κυρώσεις» που επέβαλε το καθεστώς Άσαντ στη βοήθεια προς τα βορειοδυτικά, το βέτο του ΟΗΕ που επέβαλε ο Ρώσος χρηματοδότης του για τη διασυνοριακή βοήθεια προς τα βορειοδυτικά, και πάνω απ’ όλα η υποταγή του συστήματος του ΟΗΕ σε αυτές τις νομικές μυθοπλασίες της «κυριαρχίας» του Άσαντ και της πουτινικής «νομιμότητας», που υπερισχύουν της επιβίωσης χιλιάδων Σύριων κάτω από τα συντρίμμια.

Η Συρία του καθεστώτος μπόρεσε να δεχτεί όλα αυτά τα εκατοντάδες αεροπλάνα με χιλιάδες τόνους βοήθειας από όλο τον κόσμο ακριβώς επειδή οι κυρώσεις εξαιρούν ήδη τις ανθρωπιστικές και ιατρικές προμήθειες, όπως παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Άσαντ[62]. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ΕΕ[63] όσο και οι ΗΠΑ[64] έχουν αναστείλει οποιεσδήποτε κυρώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν ή να καθυστερήσουν τις παραδόσεις για τους επόμενους 6 μήνες ως απάντηση στην καταστροφή (η σημασία που έχει αυτό επομένως, δεν είναι σαφής, αλλά η ιδέα είναι να επιταχυνθεί η παράδοση της βοήθειας, ώστε να μην χρειάζεται να περάσει από οποιαδήποτε διαδικασία για να πάρει πρώτα έγκριση). Επιπλέον, η μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ στο εσωτερικό της Συρίας (που συντονίζεται από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών), η οποία εργάζεται σε όλες τις συριακές επαρχίες, έλαβε το 44,7% της χρηματοδότησής της ύψους 2,362 δισ. δολαρίων το 2022 από τις ΗΠΑ![65] Και παρόμοια είναι τα ποσά κάθε χρόνο. Πράγματι, το 91% της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία προέρχεται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τον Καναδά[66] – όλες αυτές οι χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στο καθεστώς. Δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη δική τους ανθρωπιστική χρηματοδότηση, έτσι δεν είναι; Πράγματι, η USAID έχει παράσχει 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία[67] από την έναρξη της κρίσης το 2011, εργαζόμενη σε όλες τις συριακές επαρχίες[68]. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί 185 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία και τη Συρία[69] για την ανακούφιση από καταστροφές λόγω του σημερινού σεισμού. Το πρόβλημα είναι περισσότερο ότι το καθεστώς Άσαντ έχει ένα σαφώς αποδεδειγμένο παρελθόν κλοπής, χειραγώγησης, εκτροπής όλης αυτής της βοήθειας[70] που πηγαίνει στη Συρία μέσω του ΟΗΕ, έτσι ώστε μεγάλο μέρος της να μην φτάνει στους προβλεπόμενους στόχους, με τον ΟΗΕ να αναθέτει σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών του σε άτομα που συνδέονται στενά με το καθεστώς Άσαντ[71], σε μια κατάσταση που περιγράφεται ως «συστηματική διαφθορά»[72] σε μια έκθεση του 2022 που ανατέθηκε από το Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης της Συρίας (SLDP / Syrian Legal Development Program) και το Παρατηρητήριο Πολιτικών και Οικονομικών Δικτύων (OPEN / Observatory of Political and Economic Networks)[73].

Επομένως, δεδομένου αυτού του συνδυασμού γεγονότων –της μαζικής βοήθειας για την καταστροφή που στάλθηκε στη Συρία του καθεστώτος χωρίς να παρεμποδιστεί από τις κυρώσεις, της αντίστοιχης ολέθριας ανεπάρκειας της βοήθειας για την καταστροφή που στάλθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες και το οποίο έφερε το κύριο βάρος της καταστροφής, του γεγονότος ότι οι «κυρώσεις» του καθεστώτος για τη βοήθεια προς το βορειοδυτικό τμήμα και το ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ για τους διασυνοριακούς διαδρόμους βοήθειας επιδείνωσαν την κατάσταση του βορειοδυτικού τμήματος, των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του σεισμόπληκτου βορειοδυτικού τμήματος από το καθεστώς, της κλοπής και της εκμετάλλευσης της βοήθειας από το καθεστώς και του γεγονότος ότι το καθεστώς αυτό είχε μετατρέψει τη χώρα του σε ερείπια, βομβαρδίζοντάς την πολύ, πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοσδήποτε σεισμός– η καιροσκοπική εκστρατεία για να χρησιμοποιηθεί η καταστροφή για να ζητηθεί ο τερματισμός των κυρώσεων κατά του γενοκτονικού καθεστώτος ήταν άκρως εσφαλμένη και υποκριτική, βασισμένη σε ψέματα, και αποσκοπούσε στην αποκατάσταση του καθεστώτος παρά στην παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Όμως, εφόσον διαχωρίσουμε το ζήτημα αυτό από την τωρινή καταστροφή, υπάρχουν ωστόσο σοβαροί λόγοι για να εξετάσουμε προσεκτικά το ζήτημα των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του καθεστώτος με τη σημερινή τους μορφή. Η εκτίμηση τώρα που έχουν περάσει 3-4 χρόνια φαίνεται να είναι η εξής: από τη μία πλευρά, ο απλός συριακός λαός αισθάνεται τις σημαντικότερες επιπτώσεις των κυρώσεων, διότι, παρά τις εξαιρέσεις τους, επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια με αμέτρητους έμμεσους τρόπους, ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, και οι κυρώσεις σε ολόκληρους τομείς της οικονομίας (π.χ. ενέργεια) αναπόφευκτα πλήττουν τους φτωχούς ανεξάρτητα από τις προθέσεις∙ από την άλλη, το καθεστώς φαίνεται να είναι σταθερά εδραιωμένο στην εξουσία και οι ολιγαρχικοί του κύκλοι ήταν πάντα στην καλύτερη θέση να αποφεύγουν ή ακόμη και να επωφελούνται από τις κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό έρχεται αντιμέτωπο με το ερώτημα, αν όχι κυρώσεις, τι μπορεί να γίνει με ένα καθεστώς που έχει καταστρέψει τη χώρα του, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κρατά ακόμη δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους σε φρικτές συνθήκες που περιλαμβάνουν συστηματικά βασανιστήρια, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα και δεν πρόκειται να επιστρέψει όσο ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία και πάνω από το μισό του πληθυσμού της Συρίας πριν τον πόλεμο βρίσκεται εκτός ελέγχου του καθεστώτος. Αυτό θα συζητηθεί στο δεύτερο μέρος αυτής της σειράς.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Michael Karadjis, “Natural and unnatural disasters: The betrayal of free Syria – once again – by the international community’”, Syrian Revolution Commentary and Analysis, 19 Μαρτίου 2023, https://mkaradjis.com/2023/03/19/natural-and-unnatural-disasters-the-betrayal-of-free-syria-once-again-by-the-international-community/.

 

 

Σημειώσεις

 [1] Harun al-Aswad, “Syria: Assad forces bombed areas hit by earthquake hours after disaster”, Middle East Eye, 7 Φεβρουαρίου 2023, https://www.middleeasteye.net/news/syria-earthquake-government-bombed-areas-hit-disaster.

[2] «قصف مدفعي لقوات» ,الخابور, Twitter, 6 Μαρτίου 2023, https://twitter.com/alkhabour21/status/1632668698421915648.

[3] “Along Visit of Egyptian Foreign Minister: Assad Bombs Civilians in Idleb”, The Syrian Observer, 28 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81920/along-visit-of-egyptian-foreign-minister-assad-bombs-civilians-in-idleb.html.

[4] “Aid Continues Across Syrian Airports and Borders – 214 Aircrafts”, The Syrian Observer, 24 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81866/aid-continues-across-syrian-airports-and-borders-214-aircrafts.html.

[5] Jasmine K Gani, “Turkey and Syria Earthquake: Man-Made Disaster and the Weaponisation of Aid”, Jasmine K Gani, 9 Φεβρουαρίου 2023, https://jasminekgani.wordpress.com/2023/02/09/turkey-and-syria-earthquake-man-made-disaster-and-the-weaponisation-of-aid/.

[6] “Russia, China veto Syria aid via Turkey for second time this week”, Middle East Monitor, 10 Ιουλίου 2020, https://www.middleeastmonitor.com/20200710-russia-china-veto-syria-aid-via-turkey-for-second-time-this-week/.

[7] “Northern Syria people condemn Turkish rapprochement with al-Assad; ‘We die and do not reconcile’”, عنب بلدي / Enab Baladi, 31 Δεκεμβρίου 2022, https://english.enabbaladi.net/archives/2022/12/northern-syria-people-condemn-turkish-rapprochement-with-al-assad-we-die-and-do-not-reconcile/.

[8] “Protests in Opposition-held Northern Aleppo Against HTS”, The Syrian Observer, 18 Οκτωβρίου 2022, https://syrianobserver.com/news/79517/protests-in-opposition-held-northern-aleppo-against-hts.html.

[9] Shawn Carrié, “HTS opens fire on Idlib protesters, spilling blood and raising tensions in rebel enclave”, Rudaw, 5 Μαρτίου 2020, https://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/02052020. Elizabeth Tsurkov, “Hayat Tahrir a-Sham backs down…”, Twitter, 1 Μαΐου 2020, https://twitter.com/Elizrael/status/1255974439663161346?fbclid=IwAR3PsPUOuaUBcTLxLeMXkp9C0mCwKLWnRQ-p26tbF_Mj05c5xCy0LFTinTc.

[10] Marita Kassis, “Syrian opposition-controlled areas protest Ankara-Damascus rapprochement”, Al-Monitor, 4 Ιανουαρίου 2023, https://www.al-monitor.com/originals/2023/01/syrian-opposition-controlled-areas-protest-ankara-damascus-rapprochement?utm_medium=email&utm_campaign=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810&utm_content=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810+CID_128af48e1a6b7a3676fc932862e939f4&utm_source=campmgr&utm_term=Marita%20Kassis%20reports.

[11] “Erdogan Acknowledges Intelligence Talks with Syria: We’ll Determine our Options Based on Results”, The Syrian Observer, 30 Σεπτεμβρίου 2022, https://syrianobserver.com/news/79128/erdogan-acknowledges-intelligence-talks-with-syria-well-determine-our-options-based-on-results.html.

[12] Amberin Zaman, “Turkey’s overtures to Assad all about crushing Syrian Kurds’ autonomy”, Al-Monitor, 4 Ιανουαρίου 2023, https://www.al-monitor.com/originals/2023/01/turkeys-overtures-assad-all-about-crushing-syrian-kurds-autonomy?utm_medium=email&utm_campaign=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810&utm_content=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810+CID_128af48e1a6b7a3676fc932862e939f4&utm_source=campmgr&utm_term=as%20Amberin%20Zaman%20explains.

[13] Ezgi Akin, “Turkish defense chief warns Syrian rebels against ‘provocation’”, Al-Monitor, 6 Ιανουαρίου 2023, https://www.al-monitor.com/originals/2023/01/turkish-defense-chief-warns-syrian-rebels-against-provocation?utm_medium=email&utm_campaign=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810&utm_content=week%20in%20review%201623%20January%206%202023%20810+CID_128af48e1a6b7a3676fc932862e939f4&utm_source=campmgr&utm_term=as%20Ezgi%20Akin%20reports.

[14] Camp Coordination and Camp Management (CCCM), “North-West Syria Population Overview”, REACH, Νοέμβριος 2018, file:///C:/Users/pc/Downloads/syr_situation_overview_cccm_ismi_north_west_syria_population_overview_november_2018_0.pdf.

[15] “Recent Developments in Northwest Syria – Situation Report No. 26 - As of 26 March 2021”, ReliefWeb - Informing humanitarians worldwide, 30 Μαρτίου 2021, https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/recent-developments-northwest-syria-situation-report-no-26-26-march-2021.

[16] “Refugees and Asylum Seekers in Turkey”, UNHCR – The UN Refugee Agency, https://www.unhcr.org/tr/en/refugees-and-asylum-seekers-in-turkey.

[17] “Türkiye and Syria earthquake death toll passes 50,000, as 18,000 war refugees return to Syria”, ABC NEWS, 25 Φεβρουαρίου 2023, https://www.abc.net.au/news/2023-02-25/death-toll-passes-50-000-in-turkiye-syria-earthquake/102022906.

[18] Oliver Holmes, Elena Morresi and Finbarr Sheehy, “Thousands dead, millions displaced: the earthquake fallout in Turkey and Syria”, The Guardian, 21 Φεβρουαρίου 2023, https://www.theguardian.com/world/2023/feb/20/thousands-dead-millions-displaced-the-earthquake-fallout-in-turkey-and-syria.

[19] “Türkiye and Syria earthquake death toll passes 50,000, as 18,000 war refugees return to Syria”, ABC NEWS, 25 Φεβρουαρίου 2023, https://www.abc.net.au/news/2023-02-25/death-toll-passes-50-000-in-turkiye-syria-earthquake/102022906.

[20] “A Total of 6,319 Syrians Died Due to the Recent Earthquake, Including 2,157 in Non-Regime Territories, and 321 in Regime Territories, While 3,841 Died in Turkey”, SNHR (Syrian Network for Human Rights), 15 Φεβρουαρίου 2023, https://snhr.org/blog/2023/02/15/a-total-of-6319-syrians-died-due-to-the-recent-earthquake-including-2157-in-non-regime-territories-and-321-in-regime-territories-while-3841-died-in-turkey/.

[21] “North-West Syria: Situation Report (13 February 2023)”, ReliefWeb - Informing humanitarians worldwide, 13 Φεβρουαρίου 2023, https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/north-west-syria-situation-report-13-february-2023.

[22] “Syrian Arab Republic - Humanitarian Country Team (HCT) Coordinated Response Flash Update #6 - Earthquake (As of 11 February 2023)”, ReliefWeb - Informing humanitarians worldwide, 12 Φεβρουαρίου 2023, https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/syrian-arab-republic-humanitarian-country-team-hct-coordinated-response-flash-update-6-earthquake-11-february-2023.

[23] Ellen Ioanes, “Why the earthquake caused a ‘perfect storm’ of a crisis in Syria”, Vox, 12 Φεβρουαρίου 2023, https://www.vox.com/world/2023/2/12/23594720/earthquake-aid-crisis-syria-united-nations?fbclid=IwAR3cP4T4oyz2COr4cV2u6XBBwvt9NybCKNX2mcYs_JhyfE7-_si5kYSUSc4.

[24] “Documents Obtained by SJAC Show Role of Syrian Intelligence in Directing Humanitarian Aid”, Syria Justice & Accountability Centre, https://syriaaccountability.org/documents-obtained-by-sjac-show-role-of-syrian-intelligence-in-directing-humanitarian-aid/.

[25] “Analysis / Weaponizing humanitarian aid: An old Assad tactic”, Syriawise, 9 Φεβρουαρίου 2023, https://www.syriawise.com/analysis-weaponizing-humanitarian-aid-an-old-assad-tactic/?fbclid=IwAR1A2NLbbK320uQgMfmXkey53Y3DtsVz6IWLv_yTxmlj89rL0ry1neus0vU.

[26] Halim Muhammad, “Exceeded one billion pounds; Syrian regime to seize donations of Daraa”, عنب بلدي / Enab Baladi, 16 Φεβρουαρίου 2023, https://english.enabbaladi.net/archives/2023/02/exceeded-one-billion-pounds-syrian-regime-to-seize-donations-of-daraa/.

[27] Razan Saffour, “Assad’s army PREVENTED a local initiative from sending 50 blankets from Hama to Idlib…”, Twitter, 8 Φεβρουαρίου 2023, https://twitter.com/RazanSpeaks/status/1623293448970203140?cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email.

[28] Ruth Sherlock, “The #Syrian regime is blocking aid even to its own people…”, Twitter, 8 Φεβρουαρίου 2023, https://twitter.com/Rsherlock/status/1625044682106368000.

[29] Sulaiman Lkaderi, “Sanctions or Assad: What is blocking Aid from entering northern Syria?”, Informed Comment, 23 Φεβρουαρίου 2023, https://www.juancole.com/2023/02/sanctions-blocking-entering.html.

[30] Riham Alkousaa, “Syrians abroad fear political rifts will stop aid reaching quake victims”, Reuters,7 Φεβρουαρίου 2023, https://www.reuters.com/world/middle-east/syrians-abroad-fear-political-rifts-will-stop-aid-reaching-quake-victims-2023-02-07/.

[31] “Syria: 35 INGO and Syrian NGOs demanding unfettered access and massive scale-up of humanitarian response”, ReliefWeb - Informing humanitarians worldwide, 14 Φεβρουαρίου 2023, https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/syria-35-ingo-and-syrian-ngos-demanding-unfettered-access-and-massive-scale-humanitarian-response.

[32] Ruth Sherlock, “Northern Syria, already ravaged by war, is desperate for aid after the earthquake”, NPR, 11 Φεβρουαρίου 2023, https://www.npr.org/2023/02/11/1156305956/earthquake-survivors-in-northern-syria-already-ravaged-by-war-are-unable-to-rece.

[33] Tessa Fox, “The Slow UN Earthquake Response in Northwest Syria is Costing Lives”, New Lines Magazine, 10 Φεβρουαρίου 2023, https://newlinesmag.com/spotlight/slow-un-earthquake-response-to-northwest-syria-is-costing-lives/.

[34] Jasmine K Gani, “Turkey and Syria Earthquake: Man-Made Disaster and the Weaponisation of Aid”, ό.π.

[35] Tessa Fox, “The Slow UN Earthquake Response in Northwest Syria is Costing Lives”, ό.π..

[36] “UN Inaction and Political Interests Complicate International Aid Delivery to Northwest Syria”, The Syria Report, 14 Φεβρουαρίου 2023, https://syria-report.com/un-inaction-and-political-interests-complicate-international-aid-delivery-to-northwest-syria/.

[37] Ruth Michaelson and Lorenzo Tondo, “Syrian rebel leader pleads for outside help a week on from earthquakes”, The Guardian, 13 Φεβρουαρίου 2023, https://www.theguardian.com/world/2023/feb/13/syria-earthquake-rebel-leader-pleas-for-outside-help.

[38] “UN Inaction and Political Interests Complicate International Aid Delivery to Northwest Syria”, ό.π.

[39] Jasmine K Gani, “Turkey and Syria Earthquake: Man-Made Disaster and the Weaponisation of Aid”, ό.π.

[40] Muhammad Idrees Ahmad, “Syria’s Silent Rubble Reproaches the UN’s Resounding Failure”, New Lines Magazine, 15 Φεβρουαρίου 2023, https://newlinesmag.com/spotlight/syrias-silent-rubble-reproaches-the-uns-resounding-failure/?fbclid=IwAR1-FUyGNtil4wfuGlQL1gZhkCmrDu34LVEz3YQ8JSaNydcnhT4l34FmGlY.

[41] “Chart: Humanitarian Aid Planes and Convoys to Syria (February 06-14)”, The Syria Report, 14 Φεβρουαρίου 2023, https://syria-report.com/chart-humanitarian-aid-planes-and-convoys-to-syria-february-06-14/.

[42] Albert Aji and Kareem Chehayeb, “Egypt’s top diplomat in Damascus, meets with Syria’s Assad”, APnews, 27 Φεβρουαρίου 2023, https://apnews.com/article/politics-syria-government-egypt-bashar-assad-sameh-shoukry-dd8253ba5d66d46bcda47adb44aba4c8∙ Kinda Makieh and Firas Makdesi, «Egypt’s foreign minister breaks ice with visits to Syria and Turkey», Reuters, 28 Φεβρουαρίου 2023, https://www.reuters.com/world/middle-east/egypts-foreign-minister-visits-syria-first-time-since-war-2023-02-27/∙ “Syria Today – Assad Returns from Oman, EU Announces 6 Steps Plan to Help Syrians”, The Syrian Observer, 22 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81843/syria-today-assad-returns-from-oman-eu-announces-6-steps-plan-to-help-syrians.html∙ “Explicit Call from Riyadh for Dialogue with Damascus: What’s Behind this Shift?”, The Syrian Observer, 21 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81820/explicit-call-from-riyadh-for-dialogue-with-damascus-whats-behind-this-shift.html.

[43] “UAE’s Abdullah bin Zayed visits US, days after meeting Assad”, Al Monitor, 13 Φεβρουαρίου 2023, https://www.al-monitor.com/originals/2023/02/uaes-abdullah-bin-zayed-visits-us-days-after-meeting-assad?utm_medium=email&utm_campaign=week%20in%20review%2021823%20February%2018%202023%201148&utm_content=week%20in%20review%2021823%20February%2018%202023%201148+CID_ed72e797c0ee62a732f1408f32c3ad11&utm_source=campmgr&utm_term=following%20his%20trip%20to%20Syria.

[44] “Syria Today – EU Eases Sanctions; Arab Lawmakers Visit Damascus; Iran Reportedly Selling Weapons”, The Syrian Observer, 22 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81895/syria-today-eu-eases-sanctions-arab-lawmakers-visit-damascus-iran-reportedly-selling-weapons.html. Albert Aji and Kareem Chehayeb, “Egypt’s top diplomat in Damascus…”, ό.π. “Syria Today – Assad Returns from Oman, EU Announces 6 Steps Plan to Help Syrians”, The Syrian Observer, 22 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81843/syria-today-assad-returns-from-oman-eu-announces-6-steps-plan-to-help-syrians.html.

[45] “Chart: Humanitarian Aid Planes and Convoys to Syria (February 06-14)”, ό.π.

[46] “UN Inaction and Political Interests Complicate International Aid Delivery to Northwest Syria”, ό.π.

[47] “Syria Today – UAE Pushes Regime to Facilitate Aid Access; Turkish Opposition Sends Letter to Assad”, The Syrian Observer, 24 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81878/syria-today-uae-pushes-regime-to-facilitate-aid-access-turkish-opposition-sends-letter-to-assad.html.

[48] “First UN Aid Convoy Enters Syria from Bab al-Salama Crossing”, The Syrian Observer, 16 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81743/first-un-aid-convoy-enters-syria-from-bab-al-salama-crossing.html.

[49] Kevin Doyle, Usaid Siddiqui, Linah Alsaafin and Dalia Hatuqa, “Turkey-Syria updates: Death toll surpasses 46,000”, Al Jazeera, 18 Φεβρουαρίου 2023, https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/2/18/turkey-syria-updates-death-toll-from-earthquakes-passes-45000.

[50] “Syria Today – UAE Pushes Regime to Facilitate Aid Access; Turkish Opposition Sends Letter to Assad”, ό.π.

[51] “Earthquake: Türkiye and north-west Syria Flash Update No. 3 As of 8 February 2023”, ReliefWeb - Informing humanitarians worldwide, 8 Φεβρουαρίου 2023, https://reliefweb.int/report/turkiye/earthquake-turkiye-and-north-west-syria-flash-update-no-3-8-february-2023.

[52] “167 Aid Planes Landed in Syria as of Saturday”, The Syrian Observer, 20 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81799/167-aid-planes-landed-in-syria-as-of-saturday.html.

[53] “Aid Continues Across Syrian Airports and Borders – 214 Aircrafts”, The Syrian Observer, 22 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81866/aid-continues-across-syrian-airports-and-borders-214-aircrafts.html.

[54] Hussam al-Mahmoud, Official Arab move towards Damascus revives closed political channels, عنب بلدي / Enab Bali, 28 Φεβρουαρίου 2023, https://english.enabbaladi.net/archives/2023/02/official-arab-move-towards-damascus-revives-closed-political-channels/.

[55] “167 Aid Planes Landed in Syria as of Saturday”, ό.π.

[56] “Sanctions or Assad: What is blocking Aid from entering northern Syria?”, Informed Comment, 23 Φεβρουαρίου 2023, https://www.juancole.com/2023/02/sanctions-blocking-entering.html.

[57] «#رسمياً دير الزور ترسل», نضال الحمود, Twitter, 13 Φεβρουαρίου 2023, https://twitter.com/Nidalhamo_d/status/1625236891061592064?t=KYg1rR5OeLZu7f6Q3ekrFw&s=19&fbclid=IwAR00Z6Sn1Y77DBYBjLH8TMpW-IBEXIdRJY7E6vcufzRiVcRdFQ37J7X94Es.

[58] “Tribes’ solidarity with quake-affected exceeds de-facto authorities”, عنب بلدي / Enab Bali, 21 Φεβρουαρίου 2023, https://english.enabbaladi.net/archives/2023/02/tribes-solidarity-with-quake-affected-exceeds-de-facto-authorities/.

[59] Ό.π.

[60] Michael Karadjis, “Regime preservation: How US policy facilitated Assad’s victory”, Syrian Revolution Commentary and Analysis, 8 Μαΐου 2019, https://mkaradjis.com/2019/05/14/regime-preservation-how-us-policy-facilitated-assads-victory/.

[61] Michael Karadjis, “Trump’s record on Syria: Enabler of Assad’s victory, enemy of Syrians. 90 percent of Assad’s Reconquista under Trump’s watch”, Syrian Revolution Commentary and Analysis, 31 Οκτωβρίου 2020, https://mkaradjis.com/2020/10/31/trumps-record-on-syria-enabler-of-assads-victory-enemy-of-syrians/.

[62] Velvet /| ڤيلڤت #DroneAssad, “Here is the literal…”, Twitter, 9 Φεβρουαρίου 2023, https://twitter.com/proud_damascene/status/1623767859284398080?cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email.

[63] “Syria Today – EU Eases Sanctions; Arab Lawmakers Visit Damascus; Iran Reportedly Selling Weapons”, The Syrian Observer, 27 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81895/syria-today-eu-eases-sanctions-arab-lawmakers-visit-damascus-iran-reportedly-selling-weapons.html.

[64] Jamie Goodwin, “US eases Syria restrictions to support earthquake relief”, The National, 10 Φεβρουαρίου 2023, https://www.thenationalnews.com/world/us-news/2023/02/10/us-eases-syria-restrictions-to-allow-earthquake-relief/.

[65] “Syrian Arab Republic 2022. Country Summary”, Financial Tracking Service – OCHA, https://fts.unocha.org/countries/218/summary/2022.

[66] “Syrian Arab Republic 2022. Country Data”, Financial Tracking Service – OCHA, https://fts.unocha.org/countries/218/donors/2022?order=total_funding&sort=desc.

[67] “Syria”, USAID, https://www.usaid.gov/humanitarian-assistance/syria.

[68] USAID, “Syria. USG Response to the Complex Emergency”, https://www.usaid.gov/sites/default/files/2023-01/2023-01-13_USG_Syria_Complex_Emergency_Program_Map.pdf.

[69] “Syria Today – New Earthquake Hits Turkey and Syria, Western Countries Boost Aid”, The Syrian Observer, 21 Φεβρουαρίου 2023, https://syrianobserver.com/news/81812/syria-today-banks-try-to-take-advantage-of-earthquake-western-countries-boost-aid.html.

[70] Natasha Hall, Karam Shaar, and Munqeth Othman Agha, “How the Assad Regime Systematically Diverts Tens of Millions in Aid”, CSIS [Center for Strategic & International Studies], 20 Οκτωβρίου 2021, https://www.csis.org/analysis/how-assad-regime-systematically-diverts-tens-millions-aid.

[71] Syrian Legal Development Programme, Observatory of Political and Economic Networks, “UN Procurement Contracts in Syria: A ‘few’ Bad Apples?”, https://storage.googleapis.com/karam_viz/karam_online_publications/OPEN-SLDP%20Report%202022-final.pdf.

[72] Sulaiman Lkaderi, “Sanctions or Assad: What is blocking Aid from entering northern Syria?”, Informed Comment, 23 Φεβρουαρίου 2023, https://www.juancole.com/2023/02/sanctions-blocking-entering.html.

[73] Rana Sabbagh, Ali Al Ibrahim, “Millions in UN Funding Flow to War Profiteers and Human Rights Abusers in Syria, Study Shows”, OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), 25 Οκτωβρίου 2022, https://www.occrp.org/en/blog/16940-millions-in-un-funding-flow-to-war-profiteers-and-human-rights-abusers-in-syria-study-shows.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 23:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.