Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 21:41

Απόδραση από τη Γάζα. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν στο απαρτχάιντ-Brian Bean

Απόδραση από τη Γάζα.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν στο απαρτχάιντ

του Brian Bean

ΠΗΓΗ: https://www.tempestmag.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Το ένοπλο χτύπημα των δυνάμεων της Γάζας στην κατεχόμενη από τους Σιωνιστές Παλαιστίνη είναι μια τολμηρή προσπάθεια να αντιδράσουν στην κλιμακούμενη βία και καταπίεση των εποίκων. Αναλύει ο Brian Bean.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σε μια εντυπωσιακά οργανωμένη δράση, Παλαιστίνιοι μαχητές της αντίστασης έσπασαν τον φράχτη που περικλείει τη Γάζα. Με μια σειρά επιθέσεων μέσα σε έδαφος που κατέχει παράνομα το Ισραήλ, κατέλαβαν ορισμένα εδάφη, απέσπασαν ισραηλινό οπλισμό και δρομολόγησαν μια απότομη στροφή στην πολιτική κατάσταση. Τα αντίποινα του Ισραήλ άρχισαν και ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές αυξάνεται [1]. Αυτό που αποκαλείται Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ-Άκσα (Al-Aqsa Flood) είναι μια προσπάθεια της Χαμάς και άλλων πολιτικών οργανώσεων να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε ένα status quo που γίνεται όλο και περισσότερο απόλυτα ανυπόφορο για την παλαιστινιακή ύπαρξη. Αυτή η παλαιστινιακή αντίσταση είναι νόμιμη και δικαιολογημένη.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε δραματική κλιμάκωση της βίας κατά των Παλαιστινίων, ιδίως στη Δυτική Όχθη. Επιδρομές και δολοφονίες υπό την αιγίδα αυτού που η Σιωνιστική οντότητα αποκαλεί Επιχείρηση Break the Wave συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί φέτος μέχρι στιγμής στη Δυτική Όχθη από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005). Οι καταυλισμοί προσφύγων στην Τζενίν, τη Ναμπλούς και την Μπαλάτα έχουν αντιμετωπίσει πολλαπλές εισβολές στις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής (IOF) εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες δολοφονημένους. Όλα αυτά ενώ η συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεχίζεται.

Η βία των Σιωνιστών εποίκων έχει επίσης αυξηθεί δραματικά, ενθαρρυμένη από ακροδεξιά στοιχεία και προσωπικότητες όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι κατέχουν εξέχουσα θέση στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Οργανώσεις εποίκων -με την υποστήριξη του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας- πραγματοποίησαν επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις με ρυθμό τριών επιθέσεων την ημέρα το 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ [2]. Μέσα στις τελευταίες ημέρες οι έποικοι εισέβαλαν στην πόλη Χουβάρα με μια εκστρατεία βίας και εκφοβισμού [3]. Η Χουβάρα ήταν η περιοχή όπου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έγινε πογκρόμ από εποίκους οι οποίοι επιτέθηκαν με σιδερένιους στύλους και όπλα, καίγοντας αυτοκίνητα και σπίτια. Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε δημοσίως : "Πιστεύω ότι το χωριό Χουβάρα πρέπει να εξαλειφθεί. Νομίζω ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να το κάνει" [4].

Στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ παραχωρήθηκε από τον Νετανιάχου, ουσιαστικά η δική του ιδιωτική πολιτοφυλακή με τη μορφή της εθνικής φρουράς που αναφέρεται απευθείας σε αυτόν. Τον Ιούλιο ηγήθηκε μιας ακροδεξιάς εισβολής στο Συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα σε μια σαφή πρόκληση εν μέσω σιωνιστικών εκκλήσεων για την κατάληψή του [5]. Το πλαίσιο αυτών των ενεργειών είναι η εκστρατεία για την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, που θα σήμαινε την ολοκλήρωση της βίαιης εξάλειψης των Παλαιστινίων με την εφαρμογή του εποικιστικού-αποικιοκρατικού σχεδίου [6].
Πολλοί σε όλο τον κόσμο έμειναν έκπληκτοι από τις εικόνες που εμφανίστηκαν, με την παλαιστινιακή αντίσταση να αιχμαλωτίζει τα ισραηλινά τανκς, να γκρεμίζει το τείχος του απαρτχάιντ γύρω από τη Γάζα και να ξαναμπαίνει στη γη που τους ανήκει [7]. Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να έρχονται στο φως και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή και να εξελίσσεται. Ωστόσο, είναι ευθύνη οποιουδήποτε θεωρεί ότι βρίσκεται στο πλευρό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης, είναι πρώτα απ’ όλα να πάρει θέση αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψει τις αφηγήσεις περί τρομοκρατίας που θα υποκινήσουν και θα δικαιολογήσουν την υποστήριξη στα αιματηρά, δολοφονικά αντίποινα που θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε από τη Σιωνιστική οντότητα.


Ο Νετανιάχου, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, δήλωσε ότι "είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε, ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ". Με την ονομασία "Επιχείρηση Σιδερένιο Σπαθί", τα αεροπλάνα και το πυροβολικό της IOF έχουν ήδη αρχίσει να βομβαρδίζουν περιοχές της Γάζας με άμαχο πληθυσμό. Και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι αυτό συνάδει με την ιστορική συμπεριφορά του Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου βομβαρδισμού της Γάζας το 2021, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 260 άνθρωποι, εκ των οποίων 60 παιδιά, και αποδεκατίστηκαν δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία, καθώς ένας από τους πιο προηγμένους στρατούς του κόσμου, με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έριξε βροχή θανάτου στην υπαίθρια φυλακή της Γάζας. Και ο Νετανιάχου - τώρα επικεφαλής μιας ακόμη πιο δεξιάς κυβέρνησης - υπόσχεται περισσότερα. Αυτό θα πρέπει να εξοργίζει όποιον έχει συγκλονιστεί με οποιοδήποτε από τα εγκλήματα πολέμου και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια.

Στο πλαίσιο του απόλυτου ελέγχου και της επιτήρησης που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, ειδικά στη Γάζα, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα. Μαχητές της αντίστασης από διάφορες πολιτικές παρατάξεις μπόρεσαν να περάσουν μέσα από τον φράχτη του απαρτχάιντ που περιβάλλει τη Γάζα-κατεδαφίζοντάς τον, οργώνοντάς τον με μπουλντόζες [8], ανοίγοντας σήραγγες από κάτω, φαίνεται ότι πέρασαν ακόμη και με αλεξίπτωτο πλαγιάς [9]. Κυκλοφορούν εικόνες Παλαιστινίων με μοτοσικλέτες που περνούν μέσα από τις τρύπες στον φράχτη [10], καθώς τα τείχη της φυλακής παραβιάστηκαν με γενναιότητα.
Οι μαχητές εισήλθαν σε οικισμούς σε απόσταση έως και 15 μιλίων από τη Γάζα. Καταλήφθηκαν αποθήκες ισραηλινών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, ορισμένα από τα οποία οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα. Κάποιοι στρατιώτες της IOF πιάστηκαν όμηροι, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας από αυτούς είναι ένας Ισραηλινός στρατηγός [11]. Ο Γολιάθ της Σιωνιστικής οντότητας δέχτηκε ένα ενοχλητικό πλήγμα που έκανε διάτρητο έναν μηχανισμό κατοχής και επιτήρησης που πολλοί θεωρούσαν αδιαπέραστο. Δεν υπάρχει κανένα "σύνορο" της Γάζας που να παραβιάστηκε. Υπήρχε ένας φράχτης, ένα κλουβί που περιορίζει έναν λαό που έχει παγιδευτεί εκεί. Και τώρα η Σιωνιστική οντότητα απειλεί να ρίξει βροχή θανάτου σε μια κοινότητα που την κρατά αιχμάλωτη.

7 Οκτωβρίου 2023: Παλαιστίνιοι που τρέχουν - πεζοί ή οδηγώντας μοτοσικλέτες- μέσα από το ρήγμα του συρματοπλέγματος του φράχτη

που κατασκευάστηκε για να τους αποκλείσει στη Γάζα. Ο μπροστινός εκσκαφέας που έσπασε το φράγμα είναι ορατός πίσω από τον φράχτη.

Η εικόνα προέρχεται από βίντεο που έχει ληφθεί από ανώνυμο συμμετέχοντα.


Ο Νετανιάχου υπόσχεται ολοκληρωτικό πόλεμο. Αλλά ο ολοκληρωτικός πόλεμος, κατά κάποιο τρόπο, είναι ήδη αυτό που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απειλή κλιμάκωσης του Νετανιάχου –κάποια γεγονότα ήδη συμβαίνουν- χρειάζεται την πιο σθεναρή καταδίκη. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να βγουν και να διαμαρτυρηθούν δυναμικά, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του αιματηρού μπαράζ της σιωνιστικής οντότητας στη Γάζα το 2021. Αυτό πρέπει να γίνει  ιδιαίτερα σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρά την ήπια κριτική που ασκείται στα πιο ακραία ακροδεξιά στοιχεία της σημερινής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως το εγκληματικό σχέδιο της εποικιστικής αποικιοκρατίας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας του Μπάιντεν, Λόιντ Όστιν, έχει ήδη προβεί σε δήλωση στην οποία δηλώνει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλευρό της επιθετικότητας του Ισραήλ είναι "ακλόνητη" και υποσχέθηκε να "εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του" από αυτό που αποκαλεί "αδιάκριτη βία και τρομοκρατία" [12]. Ο Νετανιάχου έλαβε τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν που υποσχέθηκε "ανεπιφύλακτη υποστήριξη για μια δυναμική, παρατεταμένη εκστρατεία", σύμφωνα με tweet του Νετανιάχου [13]. Αυτό είναι σίγουρα μόνο η αρχή των προσπαθειών εξίσωσης της παλαιστινιακής αντίστασης με την τρομοκρατία, τις οποίες παπαγαλίζει το καθεστώς Μπάιντεν και άλλοι. Αν και δεν πρόκειται για νέα υποστήριξη από τις ΗΠΑ -τον πιο σταθερό υποστηρικτή του Ισραήλ- χρησιμεύει ως δικαιολογία για αυτό που είναι βέβαιο ότι θα γίνει η αλόγιστη και εκδικητική καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ. Είναι αναγκαία η απεριόριστη αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ.

Αντίστοιχα, πρέπει να απορρίψουμε οτιδήποτε προσεγγίζει τον πασιφισμό που ισχυρίζεται ότι θέλει να σταματήσει η βία "και από τις δύο πλευρές" ή συνδέει την παλαιστινιακή αντίσταση με την τρομοκρατία.
Αυτό είναι το πεδίο των υπερασπιστών του Σιωνισμού και μια δικαιολογία για τη βία του. Ο Μπέρνι Σάντερς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς βγήκε στο προσκήνιο καταδικάζοντας την αντίσταση. "Καταδικάζω απολύτως την τρομακτική επίθεση κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ". Γράφει στο Twitter: "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή τη βία και αθώοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές θα υποφέρουν πάρα πολύ εξαιτίας της. Πρέπει να σταματήσει τώρα" [14]. Ο βουλευτής και μέλος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής Τζαμάαλ Μπάουμαν [15] -ο οποίος ψήφισε πολλές φορές για να στείλει στο Ισραήλ τα όπλα που χρησιμοποιεί [16]- εξέδωσε παρόμοια δήλωση [17]. Η Αλεξάντρα Οκάσιο-Κορτέζ ακολούθησε το παράδειγμά τους [18].

Αποτελεί κατάφωρη υποκρισία και ρατσισμό το γεγονός ότι τέτοιοι φιλελεύθεροι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί ένοπλα την αυτοδιάθεσή της, ενώ οι Παλαιστίνιοι βαφτίζονται τρομοκράτες επειδή ασκούν το ίδιο δικαίωμα. Το γεγονός ότι η ίδια δημοκρατική αρχή είναι το ζητούμενο και στους δύο αγώνες δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ουκρανική Αριστερά [19] ή τα τμήματα της ευρύτερης ευρωπαϊκής Αριστεράς που υποστηρίζουν αυτούς τους αγώνες.
Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε τον διοικητή των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Μοχάμεντ Ντέιφ, να προσκαλείται στο βήμα του Κογκρέσου εισπράττοντας τον ίδιο θαυμασμό που εισέπραξε ο Ζελένσκι, αλλά έτσι είναι ο ιμπεριαλισμός των Αμερικανών και οι φιλελεύθεροι και οι λεγόμενοι σοσιαλιστές που τον υποστηρίζουν.

Εμείς οφείλουμε απεναντίας να υπερασπιστούμε με θέρμη το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αντίσταση. Το δικαίωμα στην αντίσταση, με ένοπλα μέσα αν χρειαστεί, θεωρείται νόμιμο από πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ και από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949. Η συνεχής κατοχή, η οικοδόμηση οικισμών, οι νόμοι του απαρτχάιντ, ο περιορισμός της Γάζας και η χρήση της συλλογικής τιμωρίας -όλες οι καθημερινές διαδικασίες λειτουργίας του εποικιστικού-αποικιοκρατικού Ισραήλ- θεωρούνται ευρέως παράνομες από το διεθνές δίκαιο.

Αλλά πέρα από τους νομικούς ορισμούς, θα πρέπει να ρωτήσουμε εκείνους που μπορεί να διστάζουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ένοπλη αντίσταση: Τι θα θέλατε να κάνουν;

Υπάρχουν εύλογες στρατηγικές επικρίσεις για την έμφαση στον ένοπλο αγώνα, ανησυχίες για τον υποβιβασμό των μαζικών αντιστάσεων του χαρακτήρα της Πρώτης Ιντιφάντα, της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής και της Ιντιφάντα της Ενότητας του 2021, και ανησυχίες για τον (θρησκευτικό) σεχταρισμό της Χαμάς [20] και το όλο και πιο αυταρχικό εσωτερικό καθεστώς - μια λειτουργία, ως ένα βαθμό, της απομόνωσής της στη Γάζα. Στο αδιέξοδο της παλαιστινιακής πολιτικής  [21]και με τη γενική δυσαρέσκεια των μαζών για τις παραδοσιακές παλαιστινιακές πολιτικές ομάδες, η Χαμάς επιδιώκει να επιβληθεί ως ηγέτης της αντίστασης. Ακόμα και έτσι, τα γεγονότα της Πλημμύρας του Αλ-Άκσα, είναι μια λογική απάντηση -με αποχρώσεις ηρωικής απελπισίας- στη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική συγκυρία.

Το πλαίσιο είναι αυτό της συνεχιζόμενης απομόνωσης της Γάζας, χωρίς ορατό τέλος στις καταστροφικές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης [22], της ακροδεξιάς στροφής της ισραηλινής κυβέρνησης, της διαφαινόμενης απειλής της προσάρτησης, του αργόσυρτου πολέμου κατοχής που διεξάγεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, της αυξημένης διεθνούς απομόνωσης την αυξημένη διεθνή απομόνωση λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τις αραβικές χώρες, οι οποίες ιστορικά έχουν υποστηρίξει την Παλαιστινιακή υπόθεση, και την πλήρη χρεοκοπία [23] της συνεργαζόμενης Παλαιστινιακής Αρχής ως φορέα οποιασδήποτε μορφής αντίστασης [24] - τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση ενός λαού που έχει ξεπεράσει τις αντοχές του. Τι άλλο θα περιμένατε να κάνουν;


Τα πράγματα είναι άσχημα, ήταν άσχημα, και φαίνονται ακόμα πιο άσχημα στην πορεία. Με λίγες προφανώς διαθέσιμες διεξόδους, η προσπάθεια ανάληψης δράσης για να γίνει κάτι ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων είναι τολμηρή και πρέπει να υποστηριχθεί. Όπως είπε κάποτε ο Malcolm X "Δεν αποκτάς την ελευθερία ειρηνικά ... Όποιος σου στερεί την ελευθερία δεν αξίζει μια ειρηνική στάση από αυτούς που αξίζουν την ελευθερία". Όσο κρίσιμη και αν είναι η κριτική συγκεκριμένων σημείων, η σταθερή υπεράσπιση του δικαιώματος της αντίστασης πρέπει να διαπεράσει την ομίχλη του φιλελεύθερου ειρηνισμού που προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα της καθημερινής φρίκης του Σιωνιστικού σχεδίου της πλήρους εξάλειψης των Παλαιστινίων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πολιτική υποστήριξη προς τη Χαμάς.


Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το Ισραήλ μέχρι τέλους. Ορισμένα Αραβικά καθεστώτα και η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια νέα κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στο αφόρητο status quo. Τι θα σημαίνει αυτό για τη συμφωνία εξομάλυνσης (σχέσεων) μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ [25], η οποία αποτελεί το διαμάντι του στέμματος της αυτοκρατορικής στρατηγικής των ΗΠΑ για την πλήρη ενσωμάτωση της Μέσης Ανατολής σε μια ενιαία οικονομική ζώνη ελέγχου τους σε ανταγωνισμό με την Κίνα [26]; Το Ισραήλ θα κινηθεί για να συντρίψει την αντίσταση και να τιμωρήσει όλους τους Παλαιστίνιους. Σε αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε. Η υπεράσπιση των στρατοπέδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που έχουν γίνει στόχοι θα είναι απαραίτητη. Τι ρόλο θα παίξουν οι μη θρησκευτικές πολιτοφυλακές που οργανώθηκαν ως αυτοάμυνα των στρατοπέδων, όπως η Ταξιαρχία της Τζενίν και το Lions Den; Θα αναπτυχθούν συγκρούσεις κατά μήκος των διαφόρων σημείων ελέγχου και των φράχτων που χωρίζουν τα bantustans (θύλακες) [27] της Δυτικής Όχθης; Θα προκληθεί έτσι κάποια αντίδραση από Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα της Ενότητας του 2021;

Αυτό που θα συμβεί είναι μαζική βία από τη Σιωνιστική οντότητα - αεροπορικοί βομβαρδισμοί, πιθανός χερσαίος πόλεμος και περαιτέρω αποστέρηση των πάνω από 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας από τους πόρους που χρειάζονται για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος [28].

Φαίνεται τραγικά απίθανο ότι η ένοπλη αντίσταση στη σημερινή της κατάσταση θα μπορέσει να νικήσει στρατιωτικά τον τεράστιο Σιωνιστικό στρατιωτικό μηχανισμό. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια να γίνει μια ρωγμή στο οικοδόμημα αξίζει να επικροτηθεί ως ένα χτύπημα κατά του καταπιεστή και ως μια προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών. Με ταραχώδεις, επικίνδυνες μέρες μπροστά μας, είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους απέναντι στην επερχόμενη επίθεση του Ισραήλ και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους στην ένοπλη αντίσταση [29]. Πρέπει να αποκαλύψουμε την μεθοδευμένη προσπάθεια κανονικοποίησης από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συνενοχή των Αραβικών καθεστώτων. Και πρέπει να εργαστούμε για τη διάλυση της Σιωνιστικής οντότητας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα.

Ζήτω η Ιντιφάντα

Τιμή στους μάρτυρες

 

https://www.tempestmag.org/2023/10/the-breakout-from-gaza/

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

 

[1]  https://www.middleeastmonitor.com/20231008-israeli-air-strikes-take-down-commercial-building-in-gaza/

 

[2]  https://www.aljazeera.com/news/2023/10/6/palestinian-killed-as-israeli-settlers-attack-west-bank-town-of-huwara

 

[3]  https://twitter.com/palestinian-killed-as-israeli-settlers-attack-west-bank-town-of-huwara

 

[4]  https://www.aljazeera.com/news/2023/3/1/israel-arrests-settlers-after-anti-palestinian-pogrom

 

[5]  https://www.aljazeera.com/news/2023/4/11/hldwhat-does-the-status-quo-mean-at-jerusalems-al-aqsa-mosque

 

[6]  https://foreignpolicy.com/2023/06/08/israel-palestine-west-bank-annexation-netanyahu-smotrich-far-right/

 

[7]  https://twitter.com/gaza-storm-israel-capture-and-kill-soldiers%2F38631

 

[8]  https://www.youtube.com/watch?v=Yezlk8tfpbU

 

[9] https://twitter.com/syedumar584/status/1710614693822484942?s=12&t=qjW3RhbdMxZ6vPbj2PqKyw

 

[10]  https://twitter.com/DaliaHatuqa/status/1710552088059519095

 

[11]  https://www.albawaba.com/news/palestinian-fighters-capture-israeli-major-general-nimrod-aloni-1536811

 

[12]  https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3551580/statement-from-secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-on-the-attacks-against-i/

 

[13]      https://twitter.com/Ihamas-launches-attack-on-israel-with-5000-rockets-live

 

[14]  https://twitter.com/SenSanders/status/1710654061618372659?s=20

 

[15]  https://www.tempestmag.org/2021/12/do-comrades-cross-picket-lines/

 

[16]  https://rampantmag.com/2021/08/a-vote-to-fund-apartheid/

 

[17] https://twitter.com/RepBowman/status/1710711916484579524?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 

[18]  https://twitter.com/RepAOC/status/1710741263161364891

 

[19]  https://commons.com.ua/en/intervyu-z-danoyu-el-kurd/

 

[20]  https://mondoweiss.net/2021/02/palestinian-elections-reconstructing-the-status-quo/

 

[21] https://www.newarab.com/analysis/why-palestinian-political-unity-remains-out-reach

 

[22]  https://www.unicef.org/mena/documents/gaza-strip-humanitarian-impact-15-years-blockade-june-2022

 

[23] https://www.newarab.com/news/palestinians-protest-pas-political-arrests-jenin

 

[24]  https://spectrejournal.com/the-palestinian-authority-and-the-unity-intifada/

 

[25]  https://www.nytimes.com/2023/10/07/us/politics/biden-middle-east-diplomacy.html

 

[26]  https://www.atlanticcouncil.org/blogs/the-india-middle-east-corridor-a-biden-road-initiative/

 

[27]  https://en.wikipedia.org/wiki/Bantustan

Το Bantustan ήταν μια περιοχή που η διοίκηση του Εθνικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής παραχώρησε για τους μαύρους κατοίκους της Νότιας Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Αφρικής (σήμερα Ναμίμπια), στο πλαίσιο της πολιτικής του απαρτχάιντ.

Στη Μέση Ανατολή, οι παλαιστινιακοί θύλακες στη Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, συχνά περιγράφονται ως "bantustans". Ο όρος χρησιμοποιείται είτε για τις περιοχές της Δυτικής Όχθης που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο διαφόρων προτάσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είτε για τις υπάρχουσες 165 "νησίδες" που πήραν για πρώτη φορά επίσημη μορφή ως περιοχές Α και Β στο πλαίσιο της Συμφωνίας Oslo II του 1995. Τα "ειρηνευτικά σχέδια" του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Allon, του σχεδίου της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης Drobles, του σχεδίου του Menachem Begin, του σχεδίου "Allon Plus" του Benjamin Netanyahu, της Συνόδου Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ του 2000 και του οράματος του Sharon για ένα "παλαιστινιακό κράτος" πρότειναν μια περιοχή τύπου θύλακα, όπως και το πιο πρόσφατο "ειρηνευτικό" σχέδιο Trump.

[28]  https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/israel-cuts-electricity-supply-to-gaza/

 

[29] https://samidoun.net/2023/10/calendar-of-resistance-for-palestine-events-and-actions-around-the-world/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 22:12

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.