Η κηδεία της Σάθα Σαμπάγ, της Παλαιστίνιας φοιτήτριας που δολοφονήθηκε από τις Δυνάμεις Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Τζενίν την προηγούμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου 2024 [Jaafar Ashtiyeh/AFP ]
Yara Hawari
Η βάναυση πολιορκία της Τζενίν από την Παλαιστινιακή Αρχή βαθαίνει την κρίση νομιμοποίησής της
Στις 28 Δεκεμβρίου, η νεαρή φοιτήτρια δημοσιογραφίας Σάθα Σαμπάγ βγήκε από το σπίτι της στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, μαζί με τη μητέρα της και τα δύο μικρά παιδιά της αδελφής της. Λίγο αργότερα, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή. Ήταν μόλις 21 ετών.
Η Σάθα δολοφονήθηκε στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό όπου δολοφονήθηκε από το ισραηλινό καθεστώς το 2022 η έμπειρη δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ. Ωστόσο, η Σάθα δεν δολοφονήθηκε από στρατιώτη του ισραηλινού καθεστώτος. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η σφαίρα που της στέρησε τη ζωή ρίχτηκε από τις Δυνάμεις Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΔΑΠΑ).
Τον τελευταίο μήνα, οι ΔΑΠΑ πολιορκούν τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τους Ισραηλινούς, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να καταπνίξουν την ένοπλη αντίσταση στη βόρεια Δυτική Όχθη[1].
Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) κατάφερε να υποτάξει την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή σε πολλά άλλα αστικά κέντρα μέσω απειλών και καταπίεσης, στο βορρά παραμένουν θύλακες όπου οι ένοπλες ομάδες αντίστασης εξακολουθούν να είναι παρούσες. Η πόλη της Τζενίν, και ιδιαίτερα ο προσφυγικός της καταυλισμός, όπου δολοφονήθηκαν τόσο η Σιρίν όσο και η Σάθα, είναι ένας τέτοιος θύλακας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καταυλισμός, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, έχει καταλήξει να θεωρείται σύμβολο αντίστασης και σταθερότητας και πολύ μεγάλο αγκάθι στο πλευρό των ΔΑΠΑ.
Πράγματι, η ίδια η ύπαρξη της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται από την εξάλειψη αυτής της αντίστασης στο ισραηλινό καθεστώς σε όλες τις περιοχές που υποτίθεται ότι ελέγχει. Ως εκ τούτου, συντονίζει συνεχώς τις ενέργειές της με τον ισραηλινό στρατό και χρησιμοποιεί τακτικές καταπίεσης που συχνά δεν διαφέρουν από τις δικές του. Στην πραγματικότητα, κάποιος θα μπορούσε εύκολα να μπερδέψει τις ΔΑΠΑ με τον ισραηλινό στρατό, αν δεν υπήρχαν οι διαφορετικές στολές τους.
Και καθώς οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τη γενοκτονία τους στη Γάζα, οι ΔΑΠΑ ξεκίνησαν τη δική τους εκτεταμένη επιθετική επιχείρηση εναντίον της Τζενίν. Επέβαλαν ανελέητη πολιορκία στον προσφυγικό καταυλισμό, κόβοντας το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύοντας την είσοδο των περισσότερων βασικών προμηθειών. Οι ΔΑΠΑ τοποθέτησαν επίσης ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες και εγκατέστησαν σημεία ελέγχου στους δρόμους, προκειμένου να περιορίσουν τις κινήσεις των μαχητών της αντίστασης.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και βασανιστήρια. Μια ομάδα από τον Παλαιστινιακό Σύλλογο της Ερυθράς Ημισελήνου κατέθεσε ότι συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και ανακρίθηκε για δυόμισι ημέρες ενώ προσπαθούσε να παραδώσει φάρμακα σε πολιορκημένες οικογένειες[2].
Σε ένα βίντεο που κάνει το γύρο των παλαιστινιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης δύο άνδρες αναγκάζονται να σταθούν στο ένα πόδι και να απαγγέλλουν ξανά και ξανά «ο πρόεδρος Αμπού Μαζέν [Μαχμούντ Αμπάς] είναι ο Θεός»[3]. Σε ένα άλλο βίντεο, μέλη των PASF χτυπούν άγρια έναν νεαρό άνδρα προφανώς επειδή επέκρινε την πολιορκία της ΠΑ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη «σαμπίχα» για να περιγράψουν τις ΔΑΠΑ – ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για τις δυνάμεις και τις ομάδες που ήταν πιστές στον πρώην δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι κάτοικοι του καταυλισμού βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και κάλεσαν την ΠΑ να σταματήσει τη βίαιη επίθεσή της και να βάλει τέλος στην αιματοχυσία μεταξύ ομοεθνών. Αλλά αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν. Αντιθέτως, οι ΔΑΠΑ επιμένουν ότι πρέπει οι μαχητές της αντίστασης είτε να παραδώσουν τα όπλα τους είτε να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, τα οποία και τα δύο έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να κάνουν. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή μένει να το δούμε, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα χυθεί κι άλλο παλαιστινιακό αίμα πριν τελειώσει.
Για την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, η επιχείρηση στην Τζενίν αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης προοπτικής, η οποία της επιτρέπει να τοποθετηθεί ως ο φορέας που θα αναλάβει τη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός. Η λογική είναι ότι αν η ΠΑ μπορέσει να αποδείξει ότι μπορεί να καταστείλει ή και να εξαλείψει την ένοπλη αντίσταση στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διευκολύνουν την εγκατάστασή της στη Γάζα. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε την ανάληψη της εξουσίας από την ΠΑ[4], η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει κάνει καμία τέτοια νύξη και αντιθέτως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αρνιόταν ένα τέτοιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία της ΠΑ συνεχίζει να παίζει το ρόλο της ως ιθαγενής εκτελεστής με την ελπίδα να πάρει περισσότερα αποφάγια από το τραπέζι του αφέντη.
Σαν να αποδεικνύει την ενοχή της και να ρίχνει περισσότερο αλάτι στην πληγή, η ΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή της να αναστείλει τις δραστηριότητες του Al Jazeera στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως τιμωρία για την κάλυψη των γεγονότων της Τζενίν. Η ΠΑ ακολουθεί τα βήματα της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία επίσης απαγόρευσε το δίκτυο μέσων ενημέρωσης τον Μάιο του 2024, ως άμεση απάντηση στην κάλυψή του για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Ενώ η προδοσία της ηγεσίας της ΠΑ και ο συντονισμός της με το ισραηλινό καθεστώς σε θέματα ασφάλειας δεν είναι κάτι καινούργιο, η συνεχιζόμενη πολιορκία της Τζενίν έχει φέρει την προδοσία του παλαιστινιακού λαού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Η αδιάκριτη αιματοχυσία αμάχων, οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια τύπου σαμπίχα, αποδεικνύουν ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να υπερβεί κόκκινες γραμμές που είναι απίθανο να ξεχαστούν ή να συγχωρεθούν ποτέ από τον παλαιστινιακό λαό. Τίποτα από όλα αυτά δεν προοιωνίζεται καλό για τη μακροζωία μιας ηγεσίας που ήδη υποφέρει από κρίση νομιμοποίησης λόγω της αποτυχίας της να πάρει ουσιαστική θέση ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Μετάφραση: elaliberta.gr
Yara Hawari, “PA’s brutal siege on Jenin only deepens its crisis of legitimacy”, Al Jazeera, 3 Ιανουαρίου 2025, https://www.aljazeera.com/opinions/2025/1/3/pas-brutal-siege-on-jenin-only-deepens-its-crisis-of-legitimacy.
Η Yara Hawari είναι συνδιευθύντρια του Al-Shabaka, του Palestinian Policy Network. Προηγουμένως διετέλεσε συνεργάτιδα για την πολιτική της Παλαιστίνης και επικεφαλής αναλύτρια. Η Yara ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, όπου δίδαξε διάφορα προπτυχιακά μαθήματα και συνεχίζει να είναι επίτιμη ερευνήτρια. Εκτός από το ακαδημαϊκό της έργο, το οποίο επικεντρώθηκε στις μελέτες των αυτοχθόνων και την προφορική ιστορία, είναι συχνή πολιτική σχολιάστρια, γράφοντας για διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Σημειώσεις
[1] “Why is the PA raiding Jenin camp, fighting the Jenin Brigades?”, Al Jazeera, 15 Δεκεμβρίου 2024, https://www.aljazeera.com/features/2024/12/15/why-is-the-pa-raiding-jenin-camp-fighting-resistance-groups.
[2] Quds News Network, “We were brutally assaulted …”, X, 28 Δεκεμβρίου 2024, https://x.com/QudsNen/status/1873020104709169535.
[3] Megaphone News English, “Palestinian Authority (PA) personnel …”, X, 28 Δεκεμβρίου 2024, https://x.com/MegaphoneNewsEN/status/1872979348602384516.
[4] “Palestinian Authority should govern Gaza and West Bank, Biden says”, Reuters, 18 Νοεμβρίου 2023, https://www.reuters.com/world/middle-east/biden-says-palestinian-authority-should-ultimately-govern-gaza-west-bank-2023-11-18/.