Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 13:38

Θανάσιμος τραυματισμός 71χρονου συμβασιούχου στο δήμο Καλαμαριάς

Κατηγορία Ειδήσεις

Πέθανε τελικά ο 71χρονος Ρ. Δουμανόγλου, συμβασιούχος στο δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 2 Οκτωβρίου, όταν τραυματίστηκε από πτώση δέντρου, κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου του δήμου.

Ο 71χρονος εργαζόταν στη Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς στα πλαίσια προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», κατόπιν δικαστικής απόφασης, αντί ποινής για χρέη προς το δημόσιο.

Πρόκειται για την πέμπτη περίπτωση θανάτου κατά τη διάρκεια της δουλειάς και εξαιτίας των συνθηκών εργασίας στους ΟΤΑ από τις αρχές του καλοκαιριού.

Ύστερα από τον θάνατο της Ντανιέλας Πρελορέντζου εν ώρα εργασίας στο δήμο Ζωγράφου στις 30/6, ένας άλλος συμβασιούχος στους ΟΤΑ Άγγελος Παντέλογλου, τραυματίστηκε θανάσιμα στις 8/6 στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Στις 26/8, στον δήμο Μαραθώνα, 44χρονος συμβασιούχος σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Στις 30/8, στο Δήμο Πύργου 30χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα σκοτώθηκε κι αυτή εν ώρα εργασίας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, οι αριθμοί των θανατηφόρων «ατυχημάτων» στους ΟΤΑ είναι μεγάλοι: από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, συνολικά 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας, 18 εργαζόμενοι και 2 εργαζόμενες. Οι 4 από αυτούς μέσα στο 2014, άλλοι 6 το 2015 και οι υπόλοιποι 10 το 2016. Άλλοι/άλλες 7 τραυματιστήκαν σοβαρά. Τα 9 από αυτά τα «ατυχήματα» αφορούν σε συμβασιούχους.

Από τις αρχές του καλοκαιριού 23 εργαζόμενοι/ες έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της δουλειάς, από αιτίες που έχουν να κάνουν με την μη τήρηση κανόνων ασφαλείας, την εξοντωτική εντατικοποίηση και την εξάντληση από υπερωριακή εργασία και φυσικά από την ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι/ες απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ για τον θάνατο του Ρ. Δουμανόγλου αναφέρει:

Δυστυχώς τα αυτιά των αρμοδίων μετά από τόσα ατυχήματα… δεν ιδρώνουν!!!

Έχασε τη μάχη για τη ζωή που έδινε νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες ο συμβασιούχος (απασχολούνταν με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας) του Δήμου Καλαμαριάς. Είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν μία εβδομάδα όταν κατά την διάρκεια κοπής δένδρου, αυτό έσπασε και τον καταπλάκωσε.

Πρόκειται για μία ακόμη τραγωδία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έρχεται να αναδείξει αφενός τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι στους Ο.Τ.Α. και αφετέρου την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και Υπουργείων στην εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Των αρμοδίων υπηρεσιών που κλείνουν τα μάτια και τ’ αυτιά στα συνεχή δυστυχήματα και ατυχήματα που γίνονται εν ώρα εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πόσο αίμα πρέπει άραγε να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στους Ο.Τ.Α.; Γιατί υπάρχει «πρεμούρα» για πολλά άλλα θέματα, υποδεέστερα, αλλά όχι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές;

Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους θανάτους ούτε μία σύσκεψη δεν έχει γίνει για την ανάλυση των αιτιών και την αντιμετώπιση των συχνών θανάτων, ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Κανέναν δεν έχει απασχολήσει το γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα-δυστυχήματα γίνονται, είτε γιατί δεν τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, είτε γιατί υπάρχει υπερ-εργασία και κόπωση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επισημάνει πώς απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και όχι η παροχή εργασίας ορισμένου χρόνου από ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν και «θυσιάζονται» στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Γιατί, είναι κοινώς γνωστό, πώς αιρετοί και κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες τους, όπως είναι η Καθαριότητα, με στόχο να τις εκχωρήσουν στα μεγάλα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του άτυχου υπαλλήλου. Δυστυχώς, τα αυτιά των αρμοδίων δεν ιδρώνουν. Οι εργαζόμενοι ωστόσο θα πρέπει να αναλάβουμε πιο δραστικές αποφάσεις για να μην συνεχίσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 14:07
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.