Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 13:16

Στον «αέρα» 8.500 καθαριστές/τριες των σχολείων όλης της χώρας

Στον «αέρα» βρίσκονται 8.500 καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων όλης της χώρας, καθώς τον προσεχή Ιούνιο του 2016 οι συμβάσεις τους λήγουν, και κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και στον δρόμο στο σύνολο τους.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο τομέα περνάει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φαίνεται πως δεν είναι έτοιμο για να δώσει απαντήσεις για το θέμα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) που επιβλέπεται από το Υπουργείο Παιδείας και την αντίστοιχη γενική γραμματεία πραγματοποιούσε την λογιστική μεταφορά από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις αρμόδιες για την πληρωμή των εργαζόμενων καθαριστών και καθαριστριών των σχολείων της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στον εν λόγω τομέα έχουν υπογράψει σύμβαση μίσθωσης έργου μέσω των Σχολικών Επιτροπών, από τις οποίες πληρώνονται και ελέγχονται. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία όμως χρόνια οι συμβάσεις ανανεώνονταν, με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες να έχουν εξασφαλίσει για λίγο καιρό ακόμα μια θέση εργασίας, παρά τον χαμηλό μισθό.

Από το φετινό καλοκαίρι όμως, όπου και θα πάψει να αποτελεί η πληρωμή αυτών των ανθρώπων υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται «στον αέρα», με τις συμβάσεις τους να λήγουν τον Ιούνιο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία απάντηση και δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση αναφορικά με την αναγκαία νομοθετική παρέμβαση που πρέπει να γίνει εντός του καλοκαιριού, για να μην μείνουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας χωρίς τον απαραίτητο καθαρισμό.

Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δια στόματος του Υπουργού Νίκου Φίλη, προτείνουν στους συνολικά 8.500 καθαριστές και καθαρίστριες να δημιουργήσουν κατά τόπους Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) για να διεκδικήσουν τη συνέχιση της εργασίας τους.

Κινητοποιήσεις από τα σωματεία και τους συλλόγους του κλάδου

Σε κινητοποιήσεις προγραμματίζουν να προχωρήσουν σωματεία και σύλλογοι του τομέα καθαρισμού των σχολείων καθώς δεν έχουν λάβει καμία δέσμευση ή απάντηση για το μέλλον της εργασίας τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας έχει πραγματοποιήσει επαφές και συναντήσεις με πολιτικά κόμματα στη Θεσσαλονίκη καθώς και με δημοτικές παρατάξεις των Δήμων. Παράλληλα προγραμματίζει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως και οι ίδιες/ ίδιοι αναφέρουν, οι συμβάσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, έχουν πολλές ασάφειες και στερούν τους εργαζόμενους από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το κράτος μας θεωρεί εργολάβους καθαριότητας.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα στην ασθένεια, την μητρότητα κλπ. Πληρωνόμαστε ανά αίθουσα διδασκαλίας ενώ καθαρίζουμε και τους κοινόχρηστους χώρους. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημοσίων σχολείων που θέτει κάθε χρόνο τους εργαζόμενους σε καθεστώς ανασφάλειας» τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοινώσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας ζητά:

-Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις βιοτικές ανάγκες των εργαζόμενων

-Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού η συνεργείο στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κ.α). Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία

-Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Μαζικές προσλήψεις καθαριστών και καθαριστριών για καθαρά σχολεία

-Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

alterthess, 28/4/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:41

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.