Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 23:38

Αποφάσεις για απεργία -αποχή από την αξιολόγηση: Και όμως, οι ΕΛΜΕ δεν κοιμούνται!

 

Ξεπερνώντας απ’ τα κάτω την αδράνεια του ΔΣ της ΟΛΜΕ, 33 ΕΛΜΕ (μέχρι στιγμής) αποφασίζουν απεργία αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντών, με την κάλυψη των ΔΣ, των Γ. Συνελεύσεών τους και της ΑΔΕΔΥ.

Η συμμαχία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, δεν επέτρεψε τη λήψη απόφασης για απεργία-αποχή.

Όμως, μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση και καλούν τα μέλη τους σε απεργία –αποχή οι παρακάτω ΕΛΜΕ: 

1.    Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ),
2.    Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής,
3.    Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου,
4.    Νότιας Αθήνας,
5.    Β΄ Αθήνας
6.    Ε΄ Αθήνας,
7.    Πειραιά
8.    Α΄ Θεσ/νίκης,
9.    Β΄ Θεσ/νίκης,
10.Γ΄ Θεσ/νίκης,
11.Ε΄ Θεσ/νίκης,
12.Ημαθίας,
13.Καστοριάς,
14.Β΄ Εβρου,
15.Α΄ Πέλλας,
16.Α΄ Αχαϊας,
17.Β΄ Αχαϊας
18.Ηλείας,
19.Χανίων,
20.Β΄ Δωδεκανήσου,
21.Πάρου – Αντίπαρου,
22.Α΄ Κυκλάδων,
23.Λέσβου,
24.Ικαρίας – Φούρνων,
25.Λήμνου – Αϊ Στράτη,
26.Σάμου,
27.Ιωαννίνων,
28.Κέρκυρας,
29.Κεφαλονιάς – Ιθάκης,
30.Ζακύνθου.
31.Εύβοιας
32.Φωκίδας
33.Φθιώτιδας
 

Ακολουθούν ενδεικτικά, ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ

 

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

Ανακοίνωση για την κρίση των διευθυντών

Με νωπές τις διατάξεις του 4ου μνημονίου που επιβάλλουν σκληρά μέτρα ύψους, σχεδόν, 5 δις ευρώ η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή και προχωρεί σε εφαρμογή του νέου νόμου για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση – τριετές σχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και αφορά την εξοικονόμηση πόρων, την προώθηση της μαθητείας στη Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση όλων (σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτικών). Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν.4327/15 (Μπαλτά – Κουράκη), βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου).

Πρώτο βήμα στην πορεία αυτή αποτελεί η νέα αξιολογική κρίση των διευθυντών των σχολείων ενώ θα ακολουθήσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης και φυσικά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας εννοεί τη δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων τοποθετώντας τους σε διακοσμητικό ρόλο, “γνωμοδοτικό” όπως τον χαρακτήρισε, απαιτώντας από αυτούς να πουν την άποψή τους σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με προσυμπληρωμένες και αυστηρά καθορισμένες φόρμες αξιολόγησης ανάλογες προς τις απαιτήσεις και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να “εμπεδώσει” - όπως γλαφυρά επεσήμανε ο κος Λιάκος στα πρόσφατα πορίσματά του – την περίφημη “κουλτούρα” της αξιολόγησης στον κλάδο, ώστε την επόμενη ημέρα αυτή να πέσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών ως ώριμο φρούτο και οι δυσμενείς συνέπειές της.

Απέναντι στη νέα ενορχηστρωμένη επιχείρηση επιβολής της αξιολόγησης που ξεκινά με την επιλογή των διευθυντών των σχολείων ο κλάδος οφείλει να εκφράσει με τον πιο αποφασιστικό και μαζικό τρόπο την αντίθεσή του. Να μη γίνει συνένοχος στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών.

Στηριζόμαστε συνδικαλιστικά στην κουλτούρα συλλογικής αντίστασης που έχουμε.

Καλούμε:

 • Τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου να μην συμμετάσχουν με τη βαθμολογία τους στις αξιολογικές κρίσεις των υποψήφιων διευθυντών στις επικείμενες συνεδριάσεις των “διευρυμένων” ΠΥΣΔΕ

 • Τους Συλλόγους Διδασκόντων οργανωμένα και συντεταγμένα να καταγγείλουν τις προσχηματικές και γνωμοδοτικές συνεδριάσεις αξιολόγησης για τους υποψήφιους διευθυντές, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

 • Καλούμε του συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική. Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία. Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής τους βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος

Aκολουθούν δυο υποδείγματα πρακτικών:

σχεδιο πρακτικου - δηλωσησ

Δήλωση των μόνιμων εκπαιδευτικών του ________________________

για μη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης

Σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, έπειτα από την πρόσκληση των μόνιμων εκπαιδευτικών του ____________ με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την επιλογή του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπαιδευτικοί του σχολείου, δηλώνουμε, ότι δε συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή Διευθυντών [που εισάγεται με το πρόσχημα της γνώμης «των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών», ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισαγωγή της αξιολόγησης – χειραγώγησης (Ν.3848/2010, Π.Δ. 152/2013)], υλοποιώντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. [7.6.2017] για Αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε ότι απέχουμε από τη σύνταξη πρακτικών αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών και από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (φύλλα ποιότητας). Ως εκ τούτου δεν συμπληρώθηκαν και δεν κατατέθηκαν φύλλα αποτίμησης.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του ____________________

 

Υ. Σ. Η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα, αποτελεί μορφή απεργίας και προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 486/1995 και ΜΠΑ 2395/2014). Η ΑΔΕΔΥ στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει «Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρέχει απόλυτη κάλυψη σε όλους. Η απεργία-αποχή αφορά ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους/τις εργαζόμενους-ες στο Δημόσιο, είτε είναι μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., είτε όχι.

Η μορφή της απεργίας-αποχής είναι απολύτως νόμιμη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πειθαρχικής συνέπειας για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν.»

Επιπροσθέτως, το όργανο, στο οποίο καλούμαστε να συμμετέχουμε δεν αποτελεί συλλογικό όργανο, κατά την έννοια του νόμου, δεν φέρει νόμιμη συγκρότηση, όπως αυτή προβλέπεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, δεν υφίστανται για το λόγο αυτό κανόνες απαρτίας και πλειοψηφίας και εν τέλει δεν μπορεί να λειτουργήσει νομίμως.

Σχέδιο πρακτικού:

 

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2017 συνεδρίασε ο σύλλογος διδασκόντων και ενημερώθηκε για το νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής των Δ/ντών και συζήτησε διεξοδικά το δικό του ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Στην συζήτηση αυτή έχει λάβει υπόψη του τόσο τις αποφάσεις του οργανωμένου κλάδου, όσο και τις συστάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων.

Με βάση αυτή τη συζήτηση αποφάσισε να απέχει από την αξιολογική – γνωμοδοτική διαδικασία, χωρίς αυτό να έχει σχέση προσωπικά με συναδέλφους που ανήκουν στο σύλλογο διδασκόντων και είναι υποψήφιοι διευθυντές.

Με την όλη διαδικασία επιδιώκεται η νομιμοποίηση του πλαισίου στο οποίο θα κληθούν να δράσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και η νομιμοποίηση της επικείμενης αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού.

Επιπλέον:

1. Συνεχίζει να ισχύει το αυταρχικό πλαίσιο του καθηκοντολόγιου, όπου ο σύλλογος διδασκόντων θεσμικά έχει συχνά μικρότερο ρόλο απ’ αυτόν του Δ/ντή σχολείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο επιλογής του.

2. Ισχύει νομικά η αξιολόγηση – χειραγώγηση που προβλέπεται στον Ν. 3848/2010 και του ΠΔ 152 (είναι ακόμα σε ισχύ).

3. Η αξιολόγηση - γνωμοδότηση σε φύλλα εργασίας δεν αποτελεί ψηφοφορία.

4. αποκλείονται από την έκφραση γνώμης οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοι.

5. Στα μνημόνια έχει ενταχθεί το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων όπου κάθε μορφή αξιολόγησης συνδέεται και με αρνητικές απολήξεις. Παράδειγμα αποτελούν ο ισχύων Δ.Κ. και το μισθολόγιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου μας, δηλώνουμε ότι δε συντάσσουμε πρακτικά αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών, δε συμπληρώνουμε ερωτηματολόγια (φύλλα ποιότητας). Υλοποιούμε την «αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ.

Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Ο Πρόεδρος               ο Γραμματέας

Βασιλειάδης Βασίλης       Ασμής Λάζαρος

 

 

 

 

 

 

Ε Λ Μ Ε  Ν Ο Τ Ι Α Σ  Α Θ Η Ν Α Σ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Το 4ο μνημόνιο είναι πλέον γεγονός. Η λεηλασία των λαϊκών κατακτήσεων λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Οι θυσίες που καλούμαστε να υποστούμε δεν έχουν τέλος. Έχουν, όμως, ένα σκοπό, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τον «εθνικό» στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, με ρύθμιση ή χωρίς ρύθμιση. Ενός χρέους που δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το πληρώνουμε εμείς, το πληρώνει ο λαός με τον ιδρώτα και με το αίμα του. Την «επιστροφή στις αγορές», λες και δεν ζούμε κάτω από τη στυγνή εξουσία τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παιδεία συνιστούν χρονοδιάγραμμα εξειδίκευσης - εφαρμογής του 4ου μνημονίου σε βάθος τριετίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ικανοποιώντας βασικές απαιτήσεις – οδηγίες των δυνάμεων του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου. Η διατύπωση του ίδιου του κυβερνητικού σχεδίου για «… ουσιαστικό διάλογο με τους Θεσμούς…» τα λέει όλα!

Προετοιμάζεται το έδαφος για την πολυαναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία θα επικεντρώνεται στα θέματα της αξιολόγησης, της αποκέντρωσης και της αυτονομίας των σχολικών μονάδων και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή στην ύψωση νέων και ακόμα ισχυρότερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Το μνημόνιο για την παιδεία περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών χτυπημάτων. Στην προσχολική αγωγή, η κυβερνητική δέσμευση επέκτασης της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής με την παράλληλη ανάληψη από το κράτος των ευθυνών του για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές, το προσωπικό, μετατρέπεται σε «εκτίμηση της ενδεχόμενης ανάγκης επέκτασης της προσχολικής αγωγής». Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η μείωση των μαθητών ανά τμήμα συνδέεται επισήμως με νέες συγχωνεύσεις!

Για τα Γυμνάσια περιγράφονται αλλαγές που έχουν ήδη γίνει από φέτος με τη μείωση ωρών διδασκαλίας και εξετάσεων, ενώ η ενισχυτική διδασκαλία θα προβλέπεται μετά το τέλος u964 των προαγωγικών εξετάσεων μόνο «για τους μαθητές που δεν συγκέντρωσαν προσβάσιμο βαθμό σε ένα ή περισσότερα μαθήματα» κι όχι από την αρχή της χρονιάς για όλους τους μαθητές που έχουν ανάγκη επιπλέον βοήθειας ως ένα μέτρο ανακούφισης των οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε φροντιστήρια. Για το «Νέο Λύκειο», στο όνομα του εξορθολογισμού του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οδηγούμαστε στην πλήρη φροντιστηριοποίηση, τη δημιουργία ενός διετούς εξεταστικού Γολγοθά, με το περιτύλιγμα μάλιστα της κατάργησης (!) των εξετάσεων. Αυτό είναι το νόημα της «αναβάθμισης» στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η μαθητεία επεκτείνεται με όρους ανακύκλωσης της ανεργίας. Εξασφαλίζονται φτηνά εργατικά χέρια για την εργοδοσία, εργαζόμενοι αναλώσιμοι, χωρίς δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω δρομολογούνται σε συνθήκες ασφυκτικής υποχρηματοδότησης της παιδείας, με τον δημοσιονομικό κόφτη έτοιμο, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές με δεδομένο το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης των συναδέλφων αναπληρωτών, αλλά και των μονίμων, μέσα σε ένα δυστοπικό εργασιακό μεσαίωνα όπου ήδη κάθε χρόνο μετράμε τις απολύσεις σε χιλιάδες.

Με το νόμο για την επιλογή των διευθυντών, ο οποίος βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου), μπαίνει ήδη στην πρώτη του φάση το σχέδιο για την επαναφορά της αξιολόγησης. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.

Ο εν λόγω νόμος αποτελεί εξειδικευμένη, στο χώρο της εκπαίδευσης, εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη για την αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφισταμένους, αφού ήδη το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση πρέπει να συνάδει με την αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα. Οι «ερωτήσεις αποτίμησης» της προσωπικότητας των υποψήφιων διευθυντών από τους Συλλόγους ουσιαστικά εισάγουν τους δείκτες του ΠΔ 152/2013, για την ατομική αξιολόγηση. Πρόκειται για την ολική επαναφορά του παλιού καθεστώτος, που επιβλήθηκε επί των ημερών της Διαμαντοπούλου, προσαρμοσμένο στις

σημερινές απαιτήσεις του 3ετούς σχεδίου για την εκπαίδευση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες. Επαναφέρει την περιβόητη συνέντευξη, στοχεύοντας να εδραιώσει πλήρως το δικό της πελατειακό διοικητικό μηχανισμό όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις απέναντι στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Απέδειξε έμπρακτα πως τους θεωρεί απολύτως αναλώσιμους αφαιρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα λόγου από τη συγκεκριμένη διαδικασία! Για πρώτη φορά συγκροτείται ένα σώμα , διαφορετικό από το Σύλλογο Διδασκόντων. Εξαιρούνται έτσι οι ελαστικά εργαζόμενοι (αναπληρωτές, ΑΜΩ) στα πλαίσια του συνολικού αποκλεισμού των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα.

Ο νόμος πατάει γερά επάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προσαρμόζει και το σχολείο στις ανάγκες τις αγοράς. Βαδίζει σταθερά στης ράγες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών. Ακόμα περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει η επιλογή των διευθυντών είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το ρόλο που καλούνται να έχουν: του διευθυντή - «μάνατζερ» της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα υλοποιεί το αντιδραστκό πλαίσιο στην εκπαίδευση στη σχολική μονάδα. Ο διευθυντής θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της «αυτονομίας» και της «αυτοαξιολόγησής» της, αφού θα ελέγχει και θα ελέγχεται για την υλοποίηση των «στόχων» του σχολείου, μέσα σε ένα πλαίσιο αιματηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αδιοριστίας, ελαστικής εργασίας και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία.

Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής του βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το σωματείο μας μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στα u960 πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα απόφαση «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» και συνδικαλιστικής κάλυψης των σωματείων και των συναδέλφων. Αν η Ομοσπονδία εννοεί πραγματικά πως υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών οφείλει να πάρει θέση άμεσα ενεργοποιώντας σε αγωνιστική κατεύθυνση όλες τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Καλούμε τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές, να βάλουν παύλα (-) στη συνέντευξη, να παρευρίσκονται στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης ελέγχου – καταγγελίας.

 

Τ ο Δ . Σ . τ η ς Ε Λ Μ Ε

 

Η Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ  Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

 

Β . Μ Ι Χ Α Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ      Β . Λ Ι Β Α Ν Ο Σ

 

 

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Η διαδικασία εκλογής Διευθυντών λειαίνει το έδαφος για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα!

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με το νέο νομοσχέδιο για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία. Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα στην υλοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων που αφορούν εκτός των άλλων την εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Το «νέο» νομοσχέδιο αποτελεί συνδυασμό των νόμων 3848/10 της Διαμαντοπούλου, 4369/16 του Βερναρδάκη για την αξιολόγηση στο δημόσιο και του Προεδρικού Διατάγματος 152 του 2013 για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Με το νέο νομοσχέδιο:

 • Επαναφέρεται η υποκειμενική και αμφισβητούμενη συνέντευξη από διευρυμένο και διορισμένο συμβούλιο επιλογής.

 • Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη διαδικασία μόνο κατ΄ επίφαση και μάλιστα καλούνται να αναλάβουν το ρόλο του αξιολογητή, συμπληρώνοντας συγκεκριμένα «φύλλα αποτίμησης» για τους υποψήφιους διευθυντές, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το κλίμα που θα δημιουργηθεί στα σχολεία.

 • Οι αναπληρωτές γι ακόμη μία φορά αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας, αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία. Για το υπουργείο δεν θεωρούνται ισότιμα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων!

Οι διευθυντές που θα προκύψουν από το «νέο» σύστημα ανεξάρτητα από πρόσωπα και προθέσεις, θα υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν με τη σειρά τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στο 4ο μνημόνιο προβλέπεται ξεκάθαρα ότι «η αξιολόγηση στην εκπαίδευση πρέπει να συνάδει με την αξιολόγηση σε όλο τον δημόσιο τομέα.» Η αξιολόγηση όλων (εκπαιδευτικής μονάδας, στελεχών, εκπαιδευτικών) είναι σαφής μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί βασικό στοιχείο του τριετούς σχεδίου για την εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και θα στηρίζεται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που θα δημοσιοποιηθεί στη διάρκεια του 2017.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι:

Στο παρελθόν δώσαμε σκληρή μάχη κατά της «αξιολόγησης-χειραγώγησης» που προσπάθησαν να επιβάλουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και καταφέραμε να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Κάτι αντίστοιχο οφείλουμε να πράξουμε και τώρα!

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε:

 • τους συναδέλφους σε απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία γνωμοδότησης και αξιολόγησης για τους υποψήφιους διευθυντές– «φόρμες αποτίμησης», αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας στα πλαίσια της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για «απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης». Τίποτα λιγότερο από την καθολική αποχή δεν μπορεί να είναι η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.

 • την ΟΛΜΕ να καλέσει όλο τον κλάδο σε αποχή, όπως έκανε και η ΔΟΕ

 • τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου να μην συμμετάσχουν με τη βαθμολογία τους στις αξιολογικές κρίσεις των υποψήφιων διευθυντών στις επικείμενες συνεδριάσεις των “διευρυμένων” ΠΥΣΔΕ, παραμένοντας στη διαδικασία στα πλαίσια του ελέγχου – αποκάλυψης - καταγγελίας.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Γιαννάτου Κική Τσολάκης Αντώνης

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 31/5/2017

Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων αποφασίζει να υλοποιήσει απόφαση για απεργία – αποχή από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης .

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ψηφίζει και υλοποιεί το «πακέτο» που αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Και μάλιστα, αν κρίνουμε από αυτά που γράφονται στις εγκυκλίους που εκδίδει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βιάζεται ιδιαίτερα! Μαζί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων δομών, τους μειωμένους προϋπολογισμούς για την λειτουργία του δημοσίου και την διατήρηση του παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, έχει νομοθετήσει για τη «στοχοθεσία», την «κινητικότητα», την «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός κράτους καθαρά επιτελικού και νεοφιλελεύθερου, με ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μακριά από τις ανάγκες και των εργαζόμενων στο δημόσιο αλλά και των πολιτών.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε πολύ πρόσφατα δώσει ξανά τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και μάλιστα καταργώντας την στην πράξη. Δε θα την ανεχτούμε ούτε αυτή τη φορά καθώς θα οδηγήσει στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και των ζωών μας ως εκπαιδευτικών, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει άμεση σύνδεση μισθού – αξιολόγησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίζουμε να απεργούμε – απέχουμε από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Β. Λιόντος Δ. Κιντή

 

Απόφαση ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για την επιλογή διευθυντών

Η κυβέρνηση, αφού ψήφισε το 4ο μνημόνιο και το συμπλήρωσε με νέες τροπολογίες (μείωση αφορολόγητου, απαγόρευση αύξησης συντάξεων, εργασιακές σχέσεις κ.α) στο νομοσχέδιο για το «ψάρεμα » , προχωρά στη διαδικασία επιλογής διευθυντών των σχολείων για την επόμενη τριετία. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι απλά μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά μία τομή στο χώρο της εκπαίδευσης με προφανή στόχο να αλλάξει συνολικά και ριζικά το εκπαιδευτικό τοπίο στη χώρα . Όλη η προηγούμενη φιλολογία για δημοκρατία και αποφασιστικό ρόλο των συλλόγων διδασκόντων, διαφάνεια κλπ ξεχάστηκε οριστικά και όλα πλέον προσαρμόζονται στα προαπαιτούμενα, τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τις πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ για την εκπαίδευση.

Οι διευθυντές, που θα προκύψουν από το «νέο» σύστημα, ανεξάρτητα από πρόσωπα και προθέσεις, θα υλοποιήσουν τις στρατηγικές των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Το νέο σώμα των διευθυντών αναλαμβάνει επιτελικό ρόλο, αφού θα ελέγχει και θα ελέγχεται για την πορεία υλοποίησης των «στόχων» του σχολείου, μέσα σε ένα πλαίσιο αιματηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αδιοριστίας, ελαστικής εργασίας και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων. Η αξιολόγηση όλων (εκπαιδευτικής μονάδας, στελεχών, εκπαιδευτικών) είναι σαφής μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί βασικό στοιχείο του Τριετούς Σχεδίου για την εκπαίδευση με διευθυντές «μάνατζερ», σχολική αυτονομία, αναζήτηση χορηγών και πλήρη προσαρμογή του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στα πλαίσια αυτά ανασύρεται και αξιοποιείται όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο από το διαβόητο καθηκοντολόγιο ως το Ν.3848, το ΠΔ/152, και την Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε, του φορέα που σύστησε η πρώην κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να επιβάλει την αξιολόγηση επί των ημερών του Αρβανιτόπουλου και του Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών προβλέπεται:

 • Η επαναφορά της αμαρτωλής συνέντευξης, που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους διευθυντές και τη διοίκηση, την αδιαφάνεια και την κομματοκρατία.

 • Η τελική επιλογή γίνεται από ένα σώμα διορισμένων και ενισχύθηκε με την γνωστή υπουργική απόφαση για διευρυμένο ΠΥΣΔΕ με δύο νέα διορισμένα μέλη και κάτω από απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες.

 • Η κατάργηση ακόμα και της περιορισμένης μυστικής ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων και η αντικατάστασή της με τη συμπλήρωση «φόρμας αποτίμησης» του υποψηφίου από τους συνυπηρετούντες μόνιμους εκπαιδευτικούς. Το τελικό πρακτικό που θα διαμορφωθεί, θα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο προς το συμβούλιο επιλογής. Πρόκειται για προσχηματικό τρόπο έκφρασης γνώμης των συναδέλφων που θα καταλήξει σε μια αδιέξοδη διαδικασία.

 • Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις απέναντι στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Απέδειξε έμπρακτα πως τους θεωρεί απολύτως αναλώσιμους αφαιρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα λόγου από τη συγκεκριμένη διαδικασία! Για πρώτη φορά συγκροτείται ένα σώμα , διαφορετικό από το Σύλλογο Διδασκόντων. Εξαιρούνται έτσι οι ελαστικά εργαζόμενοι (αναπληρωτές, ΑΜΩ) στα πλαίσια του συνολικού αποκλεισμού των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα.

 • Οι «ερωτήσεις αποτίμησης» της προσωπικότητας των υποψήφιων διευθυντών από τους Συλλόγους ουσιαστικά εισάγουν τους δείκτες του ΠΔ 152/2013 για την ατομική αξιολόγηση.

 • Επιβάλλει τον ανταγωνισμό και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" στο σχολείο διαλύοντας κάθε σχέση αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε :

 • τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών. Δεν ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα χάρη στους δικούς μας αγώνες.

 • τους συλλόγους διδασκόντων και/ή κάθε συνάδελφο χωριστά, να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια-Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών-και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης).

 • τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου να μην συμμετάσχουν με τη βαθμολογία τους στις αξιολογικές κρίσεις των υποψήφιων διευθυντών στις επικείμενες συνεδριάσεις των “διευρυμένων” ΠΥΣΔΕ

 • την ΟΛΜΕ, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ, να πάρει άμεσα απόφαση “αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης” και συνδικαλιστικής κάλυψης των σωματείων και των συναδέλφων σύμφωνα και με τις πάγιες θέσεις του κλάδου αλλά και την πρόσφατη ιστορία και τους αγώνες του συνδικάτου

 • τους συναδέλφους να ενισχύσουν το σωματείο μας , να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, της υποβάθμισης των μορφωτικών αναγκών της νέας γενιάς. Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε τη μόρφωση των παιδιών, το δημόσιο σχολείο, τη δουλειά και την αξιοπρέπεια μας.

Όλοι στην έκτακτη Γενική συνέλευση Παρασκευή 16 Ιουνίου 19:30 ,

1ο Γυμνάσιο Χανίων

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Β. Λιόντος Δ. Κιντή

 

ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

 

Συμμετέχουμε στην απεργία - αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών

Σύμφωνα με το Ν. 4473/17 που αφορά το σύστημα επιλογής Διευθυντών, καλούνται οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε ειδική συνεδρίαση του σώματος των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών να εκφέρουν γνώμη για τους υποψήφιους Διευθυντές, συμπληρώνοντας ειδικά φύλλα αποτίμησης σχετικά με στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα στη διαδικασία της συνέντευξης των υποψήφιων διευθυντών, που επίσης προβλέπεται στο νέο νόμο, εκτιμάται απλά από το συμβούλιο επιλογής «η γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών». «Η γνώμη των ανωτέρω συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., διατυπώνεται επί συγκεκριμένων ερωτήσεων αποτίμησης του κριτηρίου της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικότερης συγκρότησης του υποψηφίου, οι οποίες αναγράφονται σε φύλλα αποτίμησης του κριτηρίου αυτού.»

Ο νέος νόμος βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου) αλλά και στον πρόσφατο νόμο 4369/16 - Βερναδάκη.

Εκτός όμως από τη χρήση των παραπάνω νόμων, η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μνημονιακής της δέσμευσης για την αξιολόγηση όλων (σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτικών), όπως καταγράφεται και στο Τριετές Σχέδιο για την εκπαίδευση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η διαδικασία με τις ερωτήσεις αποτίμησης είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης στο δημόσιο που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη. Οι ερωτήσεις αντιστοιχούν στις φόρμες που καλούνται να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στα πλαίσια της επιχειρούμενης αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε κλείσιμο φορέων και τμημάτων και παραπέμπουν ευθέως στα κριτήρια αξιολόγησης του ΠΔ 152 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο παραμένει σε ισχύ.

Είναι γνωστό ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της αξιολόγησης περιλαμβάνει σαν πρώτο κομμάτι την εμπέδωση της κουλτούρας της αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς. Αυτή την επιδίωξη ικανοποιεί η συγκεκριμένη «συμμετοχή» των συναδέλφων με τη διαδικασία συμπλήρωσης των φύλλων αποτίμησης. Είναι εύλογο, να σκεφτούμε ότι όπως εμείς θα αξιολογήσουμε τους συναδέλφους μας υποψηφίους Διευθυντές, -και μάλιστα χωρίς αυτή η αξιολόγηση να είναι μετρήσιμη-, έτσι και εμείς θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε ν’ αξιολογηθούμε (μόνο που στην δική μας περίπτωση, η αξιολόγησή μας, θα είναι μετρήσιμη).

Η όποια γνώμη εκφράζεται στην ειδική συνεδρίαση του σώματος των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών (!) δεν έχει κανένα μετρήσιμο αποτέλεσμα στη διαδικασία επιλογής διευθυντών, έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα στα συμβούλια επιλογής Διευθυντών.

Από τη διαδικασία αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων, οι αναπληρωτές και εν γένει οι ελαστικά εργαζόμενοι. Ο νόμος δεν αναφέρεται σε σύγκληση συλλόγου Διδασκόντων, αλλά σε ειδική συνεδρίαση του σώματος των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει «Απεργία – Αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων», που αφορά και τους πρόσφατους νόμους 4369/16 και 4473/17 δηλαδή αποχή από τις διαδικασίες που θα κληθούμε να συμμετάσχουμε για την επιλογή των Διευθυντών.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, αλλά και κάθε συνάδελφο, να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια στα φύλλα αποτίμησης των υποψήφιων διευθυντών, να μην αξιολογήσουν κανένα συνάδελφο.

 

Η ΑΔΕΔΥ στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρέχει απόλυτη κάλυψη σε όλους.

Η απεργία-αποχή αφορά ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους/τις εργαζόμενους-ες στο Δημόσιο, είτε είναι μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., είτε όχι.

Η μορφή της απεργίας-αποχής είναι απολύτως νόμιμη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πειθαρχικής συνέπειας για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν.

 

Η Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Γανιάρη Ιφιγένεια Ανδριώτης Νίκος

 

 

 

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Για την επιλογή Διευθυντών και άλλα τινά δαιμόνια….

Ο νέος νόμος για επιλογή δ/ντων σχολικών μονάδων στηρίζεται σε όλη την προηγούμενη αντιδραστική νομοθεσία (Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου)

της οποίας η κατάργηση είναι πάγιο αίτημα του κλάδου.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης- χειραγώγησης ο Ν.3848/10 και το Π.Δ. 152/13 όχι μόνο διατηρούνται αλλά ενισχύονται και από τον Ν.4369/2016.

 • Η όλη διαδικασία εμπαίζει, αλλοιώνει και υποβαθμίζει τον ρόλο του Συλλόγου ως αποφασιστικό θεσμικό όργανο με νομική ισχύ των αποφάσεών του, αφού τον μετατρέπει σε ένα άτυπο «γνωμοδοτικό όργανο» οι αρμοδιότητες του οποίου δεν προκύπτουν θεσμικά από πουθενά. Η «γνωμοδότηση» του δεν έχει καμιά θεσμική ισχύ και οι όποιες αποφάσεις του δεν δεσμεύουν κανέναν. Πρόκειται λοιπόν για έναν διακοσμητικό ρόλο με μόνο στόχο να εμπλακεί ο Σύλλογος Διδασκόντων σε μια διαδικασία που είναι αντίθετη τόσο με τις αποφάσεις του κλάδου (αποφάσεις συνεδρίων ΟΛΜΕ) όσο και με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια που ακύρωσαν στην ουσία την εφαρμογή της αξιολόγησης και της αντιδραστικής αυτής πολιτικής.

 • Πρόκειται για διαδικασία αξιολόγησης αφού ο Σύλλογος καλείται υποχρεωτικά να συμπληρώσει φύλλα αποτίμησης (δηλαδή φύλλα αξιολόγησης). Το Υπουργείο παρουσιάζει την υποχρεωτική συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης, ως ελεύθερη έκφραση της γνώμης των εκπαιδευτικών και με τον τρόπο αυτό ελπίζει να νομιμοποιήσει στην συνείδηση των εκπαιδευτικών τη διαδικασία της αξιολόγησης.

 • Από πού προκύπτει ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει «γνωμοδοτική» λειτουργία και μάλιστα με τη μορφή της υποχρεωτικής συμμετοχής ; Από πού προκύπτει η υποχρεωτικότητα έκφρασης της γνώμης; Αλήθεια ποιο όργανο ακριβώς θα συνεδριάσει για να «γνωμοδοτήσει»; Σύμφωνα με το Υπουργείο ο Σύλλογος Διδασκόντων. Αλλά από πότε εξαιρούνται από τον Σύλλογο Διδασκόντων οι συνάδελφοι αναπληρωτές; Ποια λοιπόν η νομική υπόσταση ενός τέτοιου οργάνου; Ποια η στάση του Υπουργείου απέναντι στους αναπληρωτές συναδέλφους;

 • Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις για το χρόνο θητείας των διευθυντικών στελεχών, για εξασφάλιση όρων διαφάνειας και αντικειμενικότητας, η συνέντευξη «επιστρέφει», αποδεικνύοντας ότι η γνώμη «των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών», παραμένει ένα πρόσχημα για την εμπλοκή του Συλλόγου στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Καλούμε

 • Τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους να απέχουν από τη διαδικασία στο πλαίσιο της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

 • Την ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα αποφάσεις ( όπως έκανε η ΔΟΕ) υπερασπίζοντας τις αποφάσεις και τα αιτήματα του κλάδου.

 • Τα αιρετά μέλη ΠΥΣΔΕ να απέχουν και να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία αυτή.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΤΖΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Δε συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων!

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε 4ο σκληρό μνημόνιο και ετοιμάζεται να εφαρμόσει κι άλλα νέα μέτρα, τη στιγμή που προαναγγέλλει νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, ειδικοτήτων, τομέων επιφέροντας νέους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές μας και νέα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, υψώνει «παντιέρα δημοκρατικών αλλαγών» για την επιλογή διευθυντών με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων.

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επιλογή δ/ντων σχολικών μονάδων, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν.4327/15 (Μπαλτά – Κουράκη), βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου).

Πατάει γερά επάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προσαρμόζει και το σχολείο στις ανάγκες τις αγοράς. Βαδίζει σταθερά στης ράγες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση – τριετές πρόγραμμα πλάι στα ζητήματα της εξοικονόμησης πόρων, την προώθηση της μαθητείας στη Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας.

Αλήθεια, γιατί μια -κατά τα άλλα- κυβέρνηση των μνημονίων ζητάει την εμπλοκή του κλάδου στην επιλογή διευθυντών είτε με μοριοδότηση, όπως πριν, είτε «απλώς γνωμοδοτικά», όπως τώρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του προηγούμενου σχετικού νόμου της ίδιας κυβέρνησης; Μήπως πρόκειται πράγματι για μια κυβέρνηση της «πρώτης, δεύτερης φοράς αριστερά» που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων;

Εάν είναι τόσο "δημοκρατικό" το μέτρο, τότε γιατί προσπαθεί να επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή (φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει) σε μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού (βαθμοί, απουσίες, παιδαγωγική συνεδρίαση κλπ...);

Κάθε συμμετοχή και ψηφοφορία των εργαζόμενων δεν είναι θετική και προς το συμφέρον των εργαζόμενων και του κινήματος. Το παράδειγμα της αυτοαξιολόγησης είναι αρκετά αποκαλυπτικό: η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου (Α.Ε.Ε.), ανέθεσε στο σύλλογο διδασκόντων ν’ αποφασίζει για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης (ομάδες εργασίας, πορίσματα κ.λπ.). Να θυμίσουμε επίσης τα γνωστά ερωτηματολόγια του Σουφλιά και άλλων Υπουργών που καλούσαν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να τα συμπληρώσουν, για να εκφράσουν τάχα τη γνώμη τους για την εκπαίδευση, και τα οποία ο κλάδος αρνήθηκε να συμπληρώσει.

Η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση και επιδιώκει να κάνει τους συλλόγους συνένοχους στην πολιτική αυτή. Σε αυτήν την κοροϊδία του «συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχουμε και… αποφασίζουν» δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποχή. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη - για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία.

Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής τους βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί:

1. Τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση στις 15/6 στις 13:00 (Σχ. Συγκρότημα Τζαβέλα).

2. Τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν, στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια-Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών-και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης).

3. Την ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα αποφάσεις “αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης” και συνδικαλιστικής κάλυψης των σωματείων και των συναδέλφων.

4. Τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές, να απέχουν από την συνέντευξη και-όπως καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς- από κάθε διαδικασία επιλογής διευθυντών

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση, όπου θα αναφέρει και συγκεκριμένες οδηγίες για την στάση των συναδέλφων στη διαδικασία της αξιολόγησης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Όχι στην εφαρμογή της αξιολόγησης μέσα από δήθεν συλλογικές διαδικασίες.

Δεν μετατρέπουμε τον σύλλογο διδασκόντων σε όργανο αξιολόγησης

Κήρυξη απεργίας – αποχής

Με νωπές τις διατάξεις του 4ου μνημονίου που επιβάλλουν σκληρά μέτρα ύψους, σχεδόν, 5 δις ευρώ η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή και προχωρεί σε εφαρμογή του νέου νόμου για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση – τριετές σχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και αφορά την εξοικονόμηση πόρων, την προώθηση της μαθητείας στη Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση όλων (σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτικών).

Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν.4327/15 (Μπαλτά – Κουράκη), βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου). Είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη - για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών προβλέπεται:

Η επαναφορά της διαβόητης συνέντευξης, που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους διευθυντές και τη διοίκηση.

Η κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων και η αντικατάστασή της με τη συμπλήρωση «φόρμας αποτίμησης» του υποψηφίου από τους συνυπηρετούντες μόνιμους εκπαιδευτικούς. Το τελικό πρακτικό που θα διαμορφωθεί, θα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο προς το συμβούλιο επιλογής. Πρόκειται για προσχηματικό τρόπο έκφρασης γνώμης των συναδέλφων που θα καταλήξει σε μια αδιέξοδη διαδικασία.

Οι «ερωτήσεις αποτίμησης» της προσωπικότητας των υποψήφιων διευθυντών από τους Συλλόγους ουσιαστικά εισάγουν τους δείκτες του ΠΔ 152/2013 για την ατομική αξιολόγηση. Η συνέχεια είναι, εύλογα, η αξιολόγηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών από αυτούς που τώρα αξιολογούν. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης - χειραγώγησης αποδείχτηκαν ψεύτικες, ούτε τηρούνται οι υποσχέσεις για δημοκρατικά δικαιώματα στους συλλόγους και ουσιαστικό ρόλο στη σχολική ζωή. Ο Ν.3848/10 και το Π.Δ. 152/13 διατηρούνται και ενισχύονται από τον Ν.4369/2016.

Για πρώτη φορά συγκροτείται ένα σώμα διαφορετικό από το Σύλλογο Διδασκόντων από το οποίο αποκλείονται οι συνάδελφοι αναπληρωτές. Το υπουργείο Παιδείας απέδειξε έμπρακτα πως τους θεωρεί απολύτως αναλώσιμους αφαιρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα λόγου από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εξαιρούνται έτσι οι ελαστικά εργαζόμενοι (αναπληρωτές, ΑΜΩ) στα πλαίσια του συνολικού αποκλεισμού των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει η επιλογή των διευθυντών είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το ρόλο που καλούνται να έχουν: του διευθυντή - «μάνατζερ» της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα υλοποιεί το αντιδραστικό πλαίσιο στην εκπαίδευση στη σχολική μονάδα. Ο διευθυντής θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της «αυτονομίας» και της «αυτοαξιολόγησής» της, αφού θα ελέγχει και θα ελέγχεται για την υλοποίηση των «στόχων» του σχολείου, μέσα σε ένα πλαίσιο αιματηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αδιοριστίας και ελαστικής εργασίας. Η πολιτική της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών.

Το σωματείο μας μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!

 • Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών. Δεν ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα χάρη στους δικούς μας αγώνες.

 • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, κάθε συνάδελφο, να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

 • Καλούμε την ΟΛΜΕ, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ, να πάρει άμεσα απόφαση “αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης” και συνδικαλιστικής κάλυψης των σωματείων και των συναδέλφων.

 • Καλούμε τους αιρετούς του κλάδου να μη γίνουν αξιολογητές. Να απέχουν (δεν βαθμολογούν) από κάθε διαδικασία επιλογής και κρίσης Διευθυντών των σχολείων.

 • Καλούμε του συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική. Απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΑΓΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΡΜΑΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

 

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ)

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ- ΦΥΛΗΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

 

Έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων διευθυντών στα σχολεία με βάση τον νέο νόμο Γαβρόγλου. Αυτός ο νόμος καταργεί τον προηγούμενο των Μπαλτά – Κουράκη και την κουτσουρεμένη μορφή συμμετοχής του Συλλόγου Διδασκόντων με ψήφο στην εκλογή του διευθυντή. Παράλληλα, μένουν ανέγγιχτα το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, η δομή της εκπαιδευτικής ιεραρχίας και οι αρμοδιότητες του διευθυντή. Παραμένει άθικτο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και του καθηκοντολογίου.

Όλα αυτά όταν σε ένα Δημοκρατικό Σχολείο που λειτουργεί στα πλαίσια μιας Πολιτείας που υπηρετεί τον λαό και τον κόσμο της εργασίας πρέπει:

 • Να υπάρχει δημοκρατική διοίκηση στην οποία ο διευθυντής να εκλέγεται αποκλειστικά από τον σύλλογο διδασκόντων και να είναι συντονιστής του και εντολοδόχος των αποφάσεων του συλλόγου προς την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση, αιρετός και ανακλητός με τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, με περιορισμένη θητεία σε χρονική διάρκεια.

 • Ο διευθυντής, ως συντονιστής, να μην έχει σχέση ιεραρχική με τους άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά σχέση ισοτιμίας. Ο ρόλος του με τη στήριξη όλου του συλλόγου να είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και του οράματός τους, που να είναι συμβατό με τις αποφάσεις των Γ.Σ του σωματείου, προάγοντας την συνεργασία και την αλληλεγγύη με τα υπόλοιπα σχολεία.

 • Όλα αυτά να συνοδεύονται με την επαναφορά του ωραρίου μας και τις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές που πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία (ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές, γραμματείς, φύλακες κ.ά.) και τη γενναία χρηματοδότηση τους, με κατάργηση του «καθηκοντολογίου» και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

 • Να μην υπάρχουν αξιώματα, καριέρες και προνόμια, αλλά αιρετότητα, ανακλητότητα, εναλλαγή των ευθυνών και ανιδιοτελής προσφορά.

ΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

 • Η επιλογή της ιεραρχίας γίνεται από το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ με βασικό κριτήριο τα μοριοδοτούμενα προσόντα και την συνέντευξη, η οποία επαναφέρεται αντί της ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων.

 • Ο σύλλογος εκφράζει γνώμη η οποία δεν μοριοδοτείται, αλλά μπορεί να λαμβάνεται υπόψη από το συμβούλιο επιλογής

 • Από τη γνωμοδότηση - αξιολόγηση εξαιρούνται οι συνάδελφοι αναπληρωτές!

 • Η διαδικασία της γνωμοδότησης από τους μόνιμους συναδέλφους γίνεται μέσω φορμών κι ερωτηματολογίων, που ακολουθούν το ΠΔ 152 για την αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

 

ΠΡΟΦΑΝΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

 1. Το Υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει ένα αποδεδειγμένα διαβλητό σύστημα επιλογής, που αναπαρήγαγε την ημετεροκρατία, προωθούσε τις πελατειακές και κομματικές εξυπηρετήσεις, αναδείκνυε το πρότυπο του διευθυντή manager αξιολογητή και είχε στόχο την υπονόμευση της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης.

 2. Αποφασίζουν οι «εκλεκτοί», οι «κατάλληλοι» του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ, που θα επιλέξουν τον «κατάλληλο» διευθυντή, ενώ οι εκπαιδευτικοί εξαντλούν τον ρόλο τους στη γνωμοδότηση – αξιολόγηση.

 3. Επαναφέρεται το στοιχείο της αμαρτωλής και κακόφημης συνέντευξης από το διευρυμένο και διορισμένο συμβούλιο επιλογής που εμπεριέχει την υποκειμενική αμφισβητούμενη, ανισότιμη και καθοριστική κρίση.

 4. Οι αναπληρωτές και πάλι αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας, αφού δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Το υπουργείο δεν τους θεωρεί ισότιμα μέλη του Συλλόγου!

 5. Οι μόνιμοι συνάδελφοι, που προβλέπεται να μπουν στη διαδικασία, καλούνται να “εκφράσουν γνώμη” – να αξιολογήσουν όλους τους υποψήφιους δ/ντές μέλη του συλλογου τους αποδεχόμενοι στην πράξη ότι “όλοι αξιολογούν όλους”, αλλά η ιεραρχία θα έχει τον τελικό αποφασιστικό λόγο. Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε ν’ αξιολογηθούμε στη συνέχεια, μόνο που στην δική μας περίπτωση, η αξιολόγησή μας, θα είναι μετρήσιμη. Σκοπός τους είναι να μας εντάξουν, όπως λένε, στην κουλτούρα της αξιολόγησης. Πρώτα, θα καταφέρουν να αξιολογηθούν τα 20.000 στελέχη και μετά οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Η αξιολόγηση όλων (εκπαιδευτικής μονάδας, στελεχών, εκπαιδευτικών) είναι σαφής μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί βασικό στοιχείο του τριετούς σχεδίου για την εκπαίδευση, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και στηρίζεται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα δημοσιοποιηθεί.

 6. Οι διευθυντές με το «νέο» σύστημα, ανεξάρτητα από πρόσωπα, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους. Η συγκεκριμένη διοικητική αλλαγή εντάσσεται στο νέο σχολείο και στο μορφωτικό πρόγραμμα που προετοιμάζουν, όπου κυριαρχούν οι επιλογές και οι προτεραιότητες ΕΕ και ΟΟΣΑ, για τη σχολική ηγεσία με έμφαση στο διαχωρισμό διευθυντή – εκπαιδευτικών, που ο πρώτος ως μάνατζερ θα ασκεί τη διοίκηση και την αξιολόγηση.

 7. Τελικά, αυτό που θα επιτευχθεί είναι η καλλιέργεια γενικευμένου κλίματος ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ και η μετατροπή του Συλλόγου σε ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ.

 

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

 • Καλούμε τους συναδέλφους στις ειδικές συνεδριάσεις να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία γνωμοδότησης και αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να μην κάνουν αποτιμήσεις, να μην προχωρήσουν σε συμπλήρωση ερωτηματολογίων και να μην υπογράψουν το σχετικό πρακτικό. Με δεδομένη την πλειοψηφία αυτής της θέσης καλούμε να κατατεθεί άλλο κείμενο για το πρακτικό.

 • Για την υλοποίηση όλων αυτών αξιοποιούμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία - αποχή απ’ αυτές τις διαδικασίες αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο. Ανάλογη απόφασή της για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης, όταν την προωθούσε ο Μητσοτάκης, είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στο Δημόσιο. Την ίδια απόφαση έχει πάρει κεντρικά και η ΔΟΕ καθώς και οι 3 παρατάξεις της μειοψηφίας, που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ.

 • Καλούμε τους αιρετούς να μην συμμετάσχουν με την ψήφο τους σε καμιά «αξιολογική» διαδικασία εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για αυταρχική, αντιδημοκρατική, αντισυναδελφική συμπεριφορά υποψηφίων μετά από υιοθέτησή τους απ’ τη ΓΣ και το ΔΣ της ΕΛΜΕ.

 

Ας μην νομιμοποιήσουμε τις αντιδραστικές αλλαγές του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Ας μην δεχτούμε νόμους που συμβάλλουν στο διαχωρισμό και την υποτίμηση των εκπαιδευτικών.

Ας μην δεχτούμε με την συμμετοχή μας την εξαιρετικά μεγάλης σημασίας δέσμευση να μας φορτώσουν τη συνευθύνη και για τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο, αλλά και ότι αξιολογώντας το διευθυντή οφείλουμε να αξιολογηθούμε.

Ας μην ανεχτούμε τις μυστικές διαβουλεύσεις, το γάντζωμα στην εξουσία και τη διαφθορά.

 

Ίσως κάποιοι ακόμη πιστεύουν ότι από πάνω, από όπου έρχονται τα προβλήματα, θα έρθουν οι λύσεις.

Ίσως κάποιοι ακόμη πιστεύουν σε σωτήρες που αποκτούν ανάλογα με την περίπτωση διαφορετικά ονόματα διευθυντής, συνδικαλιστής, πολιτικός, κομματικός εκπρόσωπος, πλούσιος παράγοντας κλπ.

Ίσως κάποιοι ακόμη περιμένουν να κάνει κάποιος ό, τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, οι ίδιες, για να αλλάξει η καθημερινότητα και η ζωή μας. Θα ήταν ωραίο, εύκολο, βολικό και χωρίς πολύ προσπάθεια, αλλά δεν είναι.

Γιατί αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι κανείς, απολύτως κανείς δεν θα έρθει για να μας σώσει, να λύσει τα δικά μας προβλήματα. Μένει μόνο η εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Μόνο ό, τι κάνουμε εμείς, καθένας και καθεμιά ανάλογα με το συλλογικό του/της όνομα, τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.

Επίσης, έχουμε μάθει ότι μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μόνο αναπτύσσοντας την ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση, την ολόπλευρη δημοκρατία του Συλλόγου και της Γ.Σ., την οργάνωση με τα σωματεία και αναπτύσσοντας πάντα συλλογικά τη δράση και τον αγώνα.

ΤΑ ΔΣ ΤΗΣ Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ- ΦΥΛΗΣ

 

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ :

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Η κατάσταση

 1. Ο νόμος 4473/2017 επαναφέρει την παλιά, διαβλητή, αποτυχημένη και καταδικασμένη στα μάτια του εκπαιδευτικού κόσμου διαδικασία επιλογής διευθυντών. Οι πανηγυρισμοί περί επιλογής λαοπρόβλητων διευθυντών σχολικών μονάδων, οι προσπάθειες να συρθεί ο κλάδος σε λογικές συνδιοίκησης με τις δήθεν δημοκρατικές ψηφοφορίες των συλλόγων στη θέση της συνέντευξης, έτσι που βρίσκονται πια σωριασμένες στην πολιτική χωματερή της κυβέρνησης, φαντάζουν πλέον αυτό που πάντοτε ήταν: Πομφόλυγες, καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

 2. Η «έκφραση γνώμης», ένα είδος οργουελικού new speak, δεν είναι βέβαια έκφραση γνώμης αλλά ένα κανονικό φύλλο αξιολόγησης από εκείνα που φανερά πλέον χαλκεύει ήδη το ΙΕΠ και για τη γούνα μας. Πράγματι, το πόνημα του ΙΕΠ συνάδει με τις μνημονιακές επιταγές των Ν. 4369/2016 και 3848/2010 και το ΠΔ 152/2013, είναι ό,τι ψιθύρισε ο ΟΟΣΑ στο αυτί του Γαβρόγλου: η κουλτούρα της αξιολόγησης είναι εδώ σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης κατεδάφισης της εκπαίδευσης και αλλαγής εκπαιδευτικού παραδείγματος, ώστε να ταιριάζει στην ανάγκη της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που βρίσκεται στη ρίζα της ίδιας της Μεγάλης Καπιταλιστικής Κρίσης. Αν η «έκφραση γνώμης» περιβάλλεται με όλο το τελετουργικό της αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών είναι διότι αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4369 (νόμος Βερναρδάκη) ο οποίος προβλέπει η αξιολόγηση να αρχίσει παραπειστικά ως γιαλαντζί «αξιολόγηση» από κάτω προς τα πάνω πριν καταλήξει στο ψητό, στην κανονική δηλαδή αξιολόγηση από τα πάνω προς τα κάτω. Αν η «έκφραση γνώμης» πασάρεται ως η φωνή των απλών εκπαιδευτικών, η ουσία της εντούτοις δεν είναι καν η αξιολόγηση των υποψηφίων διευθυντών. Η ουσία της είναι να αποδεχθούν οι εκπαιδευτικοί την αξιολόγησή τους˙ τώρα ως τάχαμου αξιολογητές για να παραδοθούν αμαχητί μετά σε αυτή ως αξιολογούμενοι όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος τους. Η «αξιολόγηση» η «αριστεία» και όλα τα νέα ιδεολογικά καλούδια των αποπάνω, δεν είναι παρά το ιδεολογικό μορμολύκειο και το πολιτικό εργαλείο για την απαξίωση της εργατικής δύναμης για την υποταγή όλων μας στη νέα Μεγάλη Ιδέα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Και σε αυτό γυρεύει η τάχαμου αξιολόγηση των υποψηφίων διευθυντών να προσθέσει το λιθαράκι της.

 3. Ο Ν. 4473/2017 αποκλείει τους συναδέλφους μας αναπληρωτές από το μετέωρο νομικά σώμα των «συνυπηρετούντων μονίμων εκπαιδευτικών». Το κράτος που ξέχασε τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στις περίφημες εγκυκλίους για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ, δεν ξεχνά ούτε χάνει ποτέ ευκαιρία ούτε φείδεται κόπων για να μας διχάσει προκειμένου να μας χτυπήσει όλους – τόσο τους όλο και λιγότερους μόνιμους όσο και τους αναπληρωτές.

Τι κάνουμε

Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του αξιολογητή των υποψηφίων διευθυντών γιατί αποκρούουμε το ρόλο του αξιολογούμενου.

Απέχουμε από τη σύνταξη πρακτικών αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών σύμφωνα με τις αποφάσεις της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και της ΑΔΕΔΥ

Συγκεκριμένα:

 1. Προσερχόμαστε κανονικά στο σχολείο μας και παρευρισκόμαστε κατά την έναρξη της διαδικασίας.

 2. Πριν ανοίξει η διαδικασία, καταθέτουμε την άποψή μας καλώντας το «σώμα» να απόσχει από τη διαδικασία και να μην συμπληρώσει τα φύλλα αξιολόγησης, δηλώνοντας ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ με απεργία – αποχή.

 3. Καταθέτουμε το υπόδειγμα πρακτικού και αποχωρούμε από τη συνεδρίαση παραμένοντας στο σχολικό κατάστημα και διεκπεραιώνοντας τα υπόλοιπα καθήκοντά μας ως υπάλληλοι.

Σχετικά με την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

 1. Η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα αποτελεί μορφή απεργίας που προβλέπει ο νόμος 1264/1982 και επομένως δεν ελέγχεται πειθαρχικά. Αυτή ήταν και η ερμηνεία που έδωσαν και τα δικαστήρια στο νόμο: Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 486/1995 και Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 2395/2014.

 2. Το όργανο στο οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε δεν αποτελεί συλλογικό όργανο υπό την έννοια του νόμου, δεν φέρει νόμιμη συγκρότηση όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και για τους λόγους αυτούς δεν υφίστανται κανόνες απαρτίας ούτε και πλειοψηφίας, ώστε εντέλει το “όργανο” αυτό αδυνατεί να λειτουργήσει νόμιμα.

 3. Δεν υπάρχει θέμα παρακράτησης αποδοχών εφόσον δεν απουσιάζουμε από την υπηρεσία μας και εκτελούμε τα λοιπά μας καθήκοντα ούτε και εγέρθηκε ποτέ στο παρελθόν τέτοιο ζήτημα σε παρόμοιες κινητοποιήσεις αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα.

Υπόδειγμα Πρακτικού

Σήμερα την ....... του μηνός Ιουνίου 2017, ημέρα ........., έπειτα από πρόσκληση για τη διατύπωση γνώμης των συνυπηρετούντων μονίμων εκπαιδευτικών του ...[σχολείο].... για να επιλέξει η διοίκηση διευθυντές σχολικών μονάδων, υλοποιούμε την ΑΠ ...... απόφαση της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων και την απόφαση της 7ης Ιουνίου 2017 της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην αξιολόγηση χειραγώγηση του Ν.3848/2010 που εισάγεται με το πρόσχημα της “έκφρασης γνώμης” των “συνυπηρετούντων μονίμων εκπαιδευτικών”

Δηλώνουμε επομένως ότι απέχουμε από τη συγκεκριμένη αυτή διαδικασία, από τη σύνταξη δηλαδή πρακτικού αξιολόγησης υποψηφίων διευθυντών και από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων (φύλλων ποιότητας) τα οποία και δεν παραλαμβάνουμε.

Κατόπιν τούτου δεν συμπληρώθηκαν και δεν κατατέθηκαν φύλλα ποιότητας.

Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί του ...[σχολείο]....

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Παπαδημητρίου Δημήτρης Παπαδημητρίου Τάκης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 18:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.