Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 23:49

Ξεκινά την 1η Δεκέμβρη το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ξεκινά την 1η Δεκέμβρη το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Με τη συμμετοχή πάνω των 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά την 1η Δεκέμβρη το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι το «Για μια νέα κομμουνιστική ελπίδα – Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή ενάντια σε φτώχεια, μνημόνια, πόλεμο, ΕΕ, τυραννία του κεφαλαίου».

Στην εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής αναδεικνύεται η νέα αντιδραστική φάση εκστρατείας του διεθνούς κεφαλαίου, που φέρνει στο προσκήνιο τον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα, την απειλή του πολέμου, τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και θεμελιώνεται η αναγκαιότητα και η δυνατότητα η εργατικής αντικαπιταλιστικής απάντησης.

Αναφορικά με τις εσωτερικές εξελίξεις, το ΝΑΡ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί και κλιμακώνει την ευρω-μνημονιακή βαρβαρότητα (στην οποία συναινούν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι κλπ.. Χαρακτηρίζει αστική την κυβέρνηση Τσίπρα και θέτει ζήτημα ανάπτυξης των αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική, αρνούμενο το «δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο συμμετέχει στο πολιτικό μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής, ανατρεπτικής Αριστεράς, με σαφή αντικυβερνητική στάση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η εισήγηση στο 4ο συνέδριο στην πολιτική πρωτοβουλία του ΝΑΡ για τη συγκρότηση ενός νέου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος στον 21ο αιώνα, που θα δώσει στρατηγική κομμουνιστική απάντηση στο βάρβαρο καπιταλισμό της εποχής μας και θα διαμορφώσει πρωτοπόρες δυνάμεις για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού νεολαιίστικου κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς.

 

ANTARSYA

 

 

Για ένα σύγχρονο και συλλογικό «Τι να κάνουμε»


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου ξεκινά τις εργασίες του το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στο τριήμερο 1, 2 και 3 Δεκέμβρη θα ολοκληρωθεί μια πορεία διαλόγου των δυνάμεων του ΝΑΡ με τον κόσμο της μαχόμενης αριστεράς και του κινήματος, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση των θέσεων της ΠΕ.

Είναι γεγονός ότι αυτό το συνέδριο γίνεται σε μια δύσκολη φάση για τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία. Κυριαρχεί ακόμη η απογοήτευση, η αμηχανία, οι μειωμένες προσδοκίες, παρά τα σημαντικά, αλλά λίγα ακόμη, αντίθετα παραδείγματα, όπως αυτό της μάχης κατά των πλειστηριασμών. Το πλήγμα που επέφερε η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα αυτής της αντίληψης έχουν εγγραφεί πάνω στο σώμα του κόσμου του αγώνα. Ταυτόχρονα, η δομική κρίση του συστήματος δεν δείχνει να ξεπερνιέται και αυτό κάνει το κεφάλαιο και τους εκφραστές του να οξύνουν παραπέρα την αντιδραστική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού οδηγώντας τις αντιθέσεις του σε παροξυσμό. Ο κοινωνικός και πολιτικός ολοκληρωτισμός του κεφαλαίου βαθαίνει, ο πόλεμος επανέρχεται ως πιθανή μορφή υπέρβασης της κρίσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες εξελίξεις.

Υπάρχει, όμως, φως μέσα στη διαφαινόμενη νύχτα. Είναι οι συνεχείς και αλλεπάλληλες προσπάθειες επαναφοράς του μαζικού αγώνα των εργαζομένων, για αυτό το λόγο μάλιστα κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν προληπτικά να αποκόψουν τη δυνατότητα για ένα νέο ανώτερο κύμα αγώνων και διεκδικήσεων, βάζοντας στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία. Είναι οι αναζητήσεις, αποσπασματικές και κατακερματισμένες προς το παρόν, μιας νέας πνοής στην αριστερά, μιας διαφορετικής πρότασης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Είναι ο κόσμος που ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιεί το διπλό αδιέξοδο της εποχής μας, τη διαρκή βάρβαρη «κανονικότητα» του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και την αποτυχία του ρεφορμιστικού δρόμου, ακόμα και των πιο μαχόμενων πλευρών του. Ο κόσμος αυτός είναι ο δέκτης του νέου αντικομουνισμού τύπου Ταλίν, που ενώνει τον Τραμπ με τον Μακρόν και τον Μητσοτάκη με τη Μέρκελ.

Είναι αυτή ακριβώς η ιστορική στιγμή που το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θέτει με το συνέδριό του την ανάγκη και την κατεύθυνση δράσης που θα δικαιολογεί τους φόβους του συστήματος για μια ιστορική επανεμφάνιση του κομμουνιστικού ρεύματος στη νέα εποχή του καπιταλισμού. Δεν πρόκειται για κάποια ιδεολογική εμμονή του ΝΑΡ για τον Κομμουνισμό, αλλά για μια πρωτοβουλία που βασίζεται πάνω στη μελέτη τόσο των σύγχρονων τάσεων στο πεδίο της παραγωγής όσο και των ευρύτερων δυνατοτήτων της εποχής μας για ένα πραγματικό άλμα του ανθρώπου στην ελευθερία. Βασίζεται στην εκτίμηση της βασικής έλλειψης της προηγούμενης φάσης του μαζικού κινήματος στη χώρα μας ενάντια στην επιθετική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού, αυτής της απουσίας μιας αντισυστημικής στρατηγικής απάντησης, με σύγχρονο κομμουνιστικό περιεχόμενο, ενάντια στη στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου, που θα μπορεί να καθορίζει την τακτική και να βαθαίνει τον πολιτικό χαρακτήρα των αγώνων, κάνοντάς τους επικινδύνους και με αυτό τον τρόπο και αποτελεσματικούς.

Βέβαια αυτός ο βασικός προσανατολισμός του 4ου συνεδρίου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση δεν στοχεύει σε μια μονομερή συζήτηση. Ιεραρχεί σαν πρώτο ζήτημα τη συγκρότηση σε ανώτερο επίπεδο της ευρύτερης σήμερα πρωτοπορίας, σε όλα τα επίπεδα (κόμμα, μέτωπο, κίνημα) και πρώτα και κύρια στο στρατηγικό πεδίο, ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης, σαν εκείνο τον κρίκο που θα τραβήξει ψηλότερα όλη την αλυσίδα, οδηγώντας το μαζικό κίνημα και τη μαχόμενη αριστερά σε ανώτερο επίπεδο συσπείρωσης και παρέμβασης.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεπερνιούνται τα σημερινά ασφυκτικά όρια του «Δεν υπάρχει εναλλακτική» και να τίθεται μαζικά η συζήτηση για το σύγχρονο «Τι να κάνουμε». Το συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ευελπιστεί να αποφασίσει πρωτοβουλίες που θα βάλουν σε ράγες αυτή την κατεύθυνση.

Πολύ περισσότερο, ευελπιστεί να μην είναι ένα συνέδριο για τα «του οίκου του», αλλά μια σημαντική συμβολή στην αντιστροφή της σημερινής κατάστασης και μια διαδικασία έμπνευσης των πιο πρωτοπορών κομματιών των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί όσο και αν αυτό φαίνεται τώρα, το κεφάλαιο δεν έχει νικήσει ακόμα, τα υπόγεια ρεύματα της ανατροπής μπορούν να συνενωθούν σε ένα χείμαρρο που θα συμπαρασύρει τον βάρβαρο κόσμο στο διάβα του.

ΠΡΙΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 15:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.