Τρίτη, 01 Μαϊος 2018 22:43

Εργατικό «ατύχημα» με δύο νεκρούς εργαζόμενους στο δήμο Τήνου

Ένα νέο εργατικό «ατύχημα» έρχεται να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στους ΟΤΑ που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας και εξαιτίας των συνθηκών εργασίας. Αυτή τη φορά δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ένας τρίτος τραυματίστηκε, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα βάθους 100-120 μέτρων, στην Τήνο κοντά στο χωριό Ποταμιά, χτες, μια μέρα πριν την εργατική πρωτομαγιά. Νεκρός είναι ένας 48χρονος και ένας 49χρονος (ο ένας απ’ αυτούς πατέρας δύο παιδιών) και τραυματίας ένας 24χρονος εργαζόμενος.

Από τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι τα αίτια του «ατυχήματος» έχουν να κάνουν με την μη τήρηση κανόνων ασφαλείας και συντήρησης των οχημάτων των δήμων. Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις – Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ «Ο απαρχαιωμένος στόλος στους περισσότερους δήμους, η έλλειψη ελέγχου-συντήρησης του, η έλλειψη προσωπικού, η κάλυψη των αναγκών με ελαστικές μορφές εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς έχουν σαν φυσικό επακόλουθο τα δυστυχήματα».

Σε άλλη καταγγελία συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρεται ότι, από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι τα λάστιχα του οχήματος ήταν παλιά και φθαρμένα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο οδηγός εύκολα θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του οχήματος. «Από την φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί σε δημοσιογραφικά site παρατηρούμε ότι στα ελαστικά του απορριμματοφόρου του Δήμου Τήνου που ανετράπη της πορείας του και στοίχισε την ζωή δύο εργαζομένων και τον τραυματισμό ενός τρίτου εργαζόμενου, έχει επέλθει προχωρημένη φθορά στην γόμωση που σημαίνει ότι η πρόσφυση του ελαστικού στο οδόστρωμα είναι σχεδόν μηδενική με αποτέλεσμα το όχημα να μην «ακούει» στις εντολές που δίνονται από τον οδηγό (φρενάρισμα, στρίψιμο κλπ) και να ολισθαίνει ανεξέλεγκτα. Δεν είναι λίγες οι Δημοτικές Αρχές που θεωρούν ότι η αντικατάσταση των ελαστικών στον ενδεδειγμένο χρόνο λόγω φθοράς αποτελεί ακριβή δαπάνη και προκειμένου να κατεβάσουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων αλλά και τρίτων.»

Μόνο το 2018 έχουν χάσει τη ζωή του 4 συνολικά εργαζόμενοι/ες σε δήμους, ενώ την προηγούμενη χρονιά άλλοι πέντε εργαζόμενοι/ες σε δήμους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας (συνολικά 40 τα τελευταία τρία χρόνια).

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.