Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 13:01

Ενημέρωση από την παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Inditex για την κυριακάτικη αργία

Τη Δευτέρα 11/6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από τα γραφεία του ομίλου Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe) και μπροστά στο κατάστημα Zara που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου (Σταδίου 59 στα Χαυτεία).

Tη διαμαρτυρία κάλεσαν εργατικά σχήματα και κινήσεις, εργατικές λέσχες, κινήσεις γειτονιάς και η Ομάδα Απεργία Κυριακή. Οι εργαζόμενοι/-ες που συγκεντρώθηκαν άνοιξαν πανό, μοίρασαν ενημερωτικά κείμενα, ενημέρωναν συνεχώς με ντουντούκα τους συναδέλφους εμποροϋπάλληλους και τους εργαζόμενους/καταναλωτες.

Έπειτα από αίτημα των συγκεντρωμένων μια τριμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη: από μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (εκλεγμένος με την ΑΤΕ-ΕΚΑ), από συνδικαλιστή από τον χώρο του Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων και από μέλος της Ομάδας Κυριακή Απεργία έγινε συνάντηση με δύο στελέχη του Ομίλου, την προϊσταμένη στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού Γκλόρια Καραπλή και τον Υπεύθυνο Ασφαλείας Γιάννη Μανέτα.

Το κύριο θέμα που τέθηκε στους εκπροσώπους του Ομίλου είναι η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας. Είναι γνωστό ότι, για δεύτερη συνεχή χρονιά μεγάλες εμπορικές φίρμες και αλυσίδες σουπερμάρκετ επιχειρούν να λειτουργούν τα καταστήματά τους κάθε Κυριακή, βάσει της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος: άνοιγμα κάθε Κυριακή από 1η Μάη έως 31 Οκτώβρη (εκτός της Κυριακής κοντά στον Δεκαπενταύγουστο) στις λεγόμενες «τουριστικές ζώνες» Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτή την επιδίωξη πρωτοστατεί ο Όμιλος Ιnditex.

Στη συνάντηση επίσης τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στο κατάστημα ZARA (πολύ μεγάλο ποσοστό ωρομισθίων, εντατικοποίηση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων και άλλα).

Oι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι εξής:

οι αποφάσεις παίρνονται στα κεντρικά στην Ισπανία

οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν να δουλεύουν τις Κυριακές και ότι είναι νόμιμοι σχετικά με αμοιβές και ωράρια.

το ποσοστό των ωρομισθίων δεν είναι πολύ μεγάλο (στους 4.000 εργαζομένους που απασχολεί ο όμιλος Ιnditex).

εντατικοποίηση δεν υπάρχει, εκτός από κάποιες περιόδους όπου παρατηρείται φόρτος εργασίας

Τέλος μίλησαν για εθνική προσπάθεια και ανάπτυξη… και ότι ως εταιρεία δεν θέλουν σύγκρουση αλλά διάλογο.

Είναι φανερό ότι, ο αγώνας του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί… και στα ZARA και σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα σουπερμάρκετ.

Οι συλλογικότητες που οργάνωσαν την παράσταση διαμαρτυρίας είναι αποφασισμένες να βρεθούν και πάλι και πάλι μπροστά στις πόρτες των καταστημάτων που καταστρατηγούν την Κυριακάτικη αργία.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Απαιτούμε: αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Πρωτοβουλία Συναδέλφων στο Χώρο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.