Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 19:59

Ανταπόκριση από τις εξορμήσεις ενημέρωσης για την υπεράσπιση της αργίας της 2/1

 

Εργαζόμενοι-Εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου: 

Ανταπόκριση από τις εξορμήσεις ενημέρωσης για την υπεράσπιση της αργίας της 2/1

FactoryOutlet291218e

 

Εδώ και αρκετές μέρες, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τον κλάδο του εμπορίου με την πολύτιμη στήριξη συναγωνιστών από σωματεία, συνελεύσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα ωράρια» προχωρήσαμε σε μια σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς εν όψει της εργατικής συγκέντρωσης που οργανώνουμε στις 2 Γενάρη στις 10.00 π.μ στο Factory Outlet, Πειραιώς 76, αφού για 3η συνεχόμενη χρονιάπρωτ αγωνιστεί στην αρπαγή της κατ’ έθιμον κλαδικής αργίας της 2/1.

Ήδη από την Πέμπτη 20/12 παρεμβήκαμε στα Empoli Outlet, στα Media Markt και τον Κωτσόβολο του Περιστερίου, την Πέμπτη 27/12 στα Factory Outlet της Πειραιώς, την Παρασκευή 28/12 στα Empoli Outlet της Νέας Ιωνίας και το απόγευμα του Σαββάτου 29/12 παρεμβήκαμε, και πάλι, δυναμικά εντός και εκτός του Factory Outlet στη Πειραιώς.

Μέσα από αυτή την ενημερωτική καμπάνια και την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, καταφέραμε να βγάλουμε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία θεωρούμε σημαντικά να δημοσιοποιήσουμε και να μοιραστούμε με όσους και όσες αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Μέσα από τις πλούσιες συζητήσεις με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μέσα στους χώρους δουλειάς, αναδείχθηκε η καθολική τους αντίδραση στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών που βάζει χέρι στις αργίες μας.

Νέες και παλιότερες συναδέλφισσες, μικρότεροι και μεγαλύτεροι συνάδελφοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την εντατικοποίηση του «εορταστικού» Νοέμβρη και Δεκέμβρη, μας ανέφεραν μια σειρά περιστατικών εξόντωσης και τραυματισμών εργαζομένων την περίοδο αυτή, άμεσα παράγωγα της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων. Γνωρίζουν πολύ καλά, λοιπόν, τι σημαίνει η ξεδιάντροπη αρπαγή μιας ημέρας αργίας από τους εργαζόμενους την στιγμή που τα εμπορικά καταστήματα εδώ και χρόνια έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις ημέρες λειτουργίας τους ετησίως (βλ. 3 εργάσιμες Κυριακές τον Δεκέμβρη). Οι αδηφάγες ορέξεις των αφεντικών για κέρδος δεν μπορούν πλέον να καλλωπιστούν και να κρυφτούν πίσω από την καραμέλα του «ανταγωνισμού».- Πλάι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας, πηγαίνουν και τα ψέματά τους! Στα Empoli Outlet, ο εργοδότης Παπαϊωάννου υποστηρίζει προς το προσωπικό του την ύπαρξη ειδικού νόμου που επιβάλλει (!) την λειτουργία των εκπτωτικών χωριών στις 2/1 μιας και ξεκινούν οι εκπτώσεις! Πέρα από τα κλεμμένα ρεπό και την εντατικοποίηση, πέρα από τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συμβάσεις-κουρέλια, οι εργοδότες επιχειρούν να υποτιμήσουν και τη νοημοσύνη μας…

Ας τελειώνουμε μια και καλή: η 2/1 είναι κατ’έθιμον κλαδική αργία στο εμπόριο ακριβώς γιατί παραδοσιακά οι εμποροϋπάλληλοι εργάζονταν την τελευταία αναθεματισμένη Κυριακή κάθε χρόνου λόγω εορταστικού ωραρίου. Δηλαδή, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι στον τόπο αυτό θυμούνται και γνωρίζουν ότι στις 2/1 τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά!!! Και οι συνάδελφοι ήταν ρεπάρουν είτε κάνουν απογραφή. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, με κανένα νόμο και με κανένα παραθυράκι.

Εξ αυτού, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στα Factory Outlet η οποία το μόνο που βρήκε να κάνει είναι η μείωση του ωραρίου κατά 2 ώρες στις 2/1, δηλαδή αντί για 10-21.00, έγινε 10-19.00. Αλήθεια, τι είδους παρέμβαση είναι αυτή; Ποιό εργατικό δικαίωμα διασφάλισε με την παρουσία της και ποιά μεθόδευση νομιμοποίησε με την «διακριτική» παρουσία της; Το Σ.Ε.Π.Ε με την τόσο δαπανηρή διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης για το φιλεργατικό του έργο, δεν είδε, δεν άκουσε, και το σημαντικότερο δεν «βεβαίωσε» άλλες παραβάσεις στο κάτεργο της οδού Πειραιώς;

Δεν υπάρχει παράνομη υπερωριακή εργασία σε συναδέλφους που έχουν 4ωρη σύμβαση και δουλεύουν 12ωρα;

Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών;

Δεν υπάρχουν χρωστούμενα ρεπό από την αρχή του 2018;

Και το βασικότερο: τι θέση παίρνει το Σ.Ε.Π.Ε μπροστά στην εργοδοτική καφρίλα που αρπάζει την αργία μας;

Η τελευταία δήλωση που θυμόμαστε είναι από τα χείλη του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, και νυν υφυπουργό Εργασίας (και υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών) Νάσο Ηλιόπουλο, το 2016 όταν σε επίσκεψη των κλαδικών σωματείων του εμπορίου στο Υπουργείο, ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν μπορώ να τα βάλω με τις πολυεθνικές, καλή συνέχεια στον αγώνα σας». Μάλλον, αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος ανέλιξης στο πολιτικό σύστημα του τόπου αυτού: σιωπή, συνενοχή, συνέργεια.

Ειδικότερα στα Empoli Outlet αλλά και εν μέρει στα Factory Outlet, το αίσχος της 5ωρης απασχόλησης τις Κυριακές συνεχίζεται. Συνάδελφοι-ισσες με 8ωρες συμβάσεις, τις Κυριακές τους δίνεται πρόγραμμα με 5ωρη απασχόληση με αιτιολογία ότι «δεν έχει δουλειά» και με άμεση συνέπεια την κλοπή του επιπλέον ρεπό αλλά και της προσαύξησης για την κυριακάτικη εργασία. Σε μερικά από τα περίπτερα του Factory Outlet ενημερωθήκαμε ότι συναδέλφισσες πέρα από την απασχόλησή τους στις 2/1, θα προσέλθουν νωρίτερα ώστε να κάνουν και την ετήσια απογραφήμέσα σε 1-2 ώρες! Αν αυτό δεν είναι εξόντωση, τι είναι; Αν αυτό δεν είναι ωράριο-λάστιχο και εντατικοποίηση, τι είναι;

Για άλλη μια φορά, αναδείχθηκε η απουσία των κλαδικών/επιχειρησιακών 
σωματείων του εμπορίου από τους χώρους δουλειάς ευρύτερα αλλά και από τον αγώνα αυτόν συγκεκριμένα. Στην επικοινωνία μας με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της άμεσης οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και τον συντονισμό μας ανά κατάστημα/αλυσίδα/εμπορική ζώνη. Και αυτή η δραστηριότητα των εργαζομένων να καταγραφεί στη ζωή και την δράση και των σωματείων μας.- Καθόλη την διάρκεια των παρεμβάσεών μας, απευθυνθήκαμε και στους πελάτες των καταστημάτων με κείμενο που τιτλοφορούταν

«Κυριακές, αργίες, 2 Γενάρη, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ» ως μια ελάχιστη ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων/ανέργων αλλά και ως ένα έμπρακτο σαμποτάρισμα των εργοδοτικών μεθοδεύσεων και συμφερόντων

Το έχουμε ξαναπεί: δεν θα επιτρέψουμε ο κλάδος του εμπορίου να γίνει ο δοκιμαστικός σωλήνας του εργασιακού μεσαίωνα.

1 του κλέφτη, 2 του κλέφτη, 3 και…ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

Τετάρτη 2/1/19, 10πμ –

Εργατική συγκέντρωση στα Factory Outlet, Πειραιώς  76

Εργαζόμενοι-Εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου

 

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια

 

 

emporio 2 genari kiriaki nixta argia

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Ανακοίνωση ενάντια στο άνοιγμα καταστημάτων και στις 2 Γενάρη 2019

Εργατική Συγκέντρωση :: Τετάρτη 2/1/19, 10πμ, Factory Outlet, Πειραιώς 76

Αυτές τις άγριες -για τους εργαζόμενους στα καταστήματα- ημέρες η εργοδοτική ασυδοσία χτυπάει κόκκινο. Σαν να μην έφταναν για τους εργοδότες οι 3 απανωτές Κυριακές του Δεκέμβρη (και μια ακόμη που έρχεται στις 20 Γενάρη) με τα μαγαζιά ανοιχτά, τα εξαντλητικά ωράρια, η υπερεργασία και η υπερωριακή -πολύ συχνά “μαύρη”- απασχόληση, η “Μαύρη Παρασκευή” και οι “λευκές νύχτες”, η απάνθρωπη εντατικοποίηση των όρων εργασίας… Ορισμένα μεγάλα αφεντικά του εμπορίου μεθοδεύουν για ακόμα μια χρονιά μέχρι και το άνοιγμα των καταστημάτων στις 2 Γενάρη! Επιχειρούν, δηλαδή, να κλέψουν ακόμα και αυτή την κατ’ έθιμον κλαδική αργία. Εδώ και δεκαετίες την ημέρα αυτή είτε γίνεται απογραφή (όπως και γίνεται ακόμα σε κάποια βιβλιοπωλεία τουλάχιστο), είτε παίρνουμε ρεπό για την εργασία μας την Κυριακή.

 

Η αρχή έγινε το 2016 με τα Media Markt να ανοίγουν αιφνιδιαστικά στις 2/1. Την επόμενη χρονιά, στις 2/1/17 η συνέχεια επιχειρήθηκε να δοθεί από τους ομίλους INDITEX και H&M, που τελικά υποχώρησαν μπροστά στην αντίσταση εργαζομένων στο εμπόριο. Ωστόσο, τα μαγαζιά άνοιξαν τη μέρα εκείνη στα «εκπτωτικά χωριά-πολυκαταστήματα» McArthurGlenn, Factory Outlet και Empoli Outlet. Τα τρία τελευταία λειτούργησαν και στις 2/1/18, ενώ έχουν δρομολογήσει τη λειτουργία τους και για τις 2/1/19. Την περασμένη χρονιά μάλιστα στην εργοδοτική αυτή δράκα σκόπευε να συμμετέχει και η αλυσίδα Public, η οποία τελικά -λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και τις αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων- έκανε πίσω.

 

Μέσα από το διαχρονικό και τον εν εξελίξει αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια, έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα το τί παίζεται στον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου. Τα αφεντικά στοχεύουν, από τη μία, στην υποτίμηση της εργασίας μας με κάθε τρόπο. Πετσόκομμα μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, απολύσεις, καθυστέρηση ή και μη καταβολή δεδουλευμένων, μαύρη εργασία, αυταρχισμός, υπερενταντικοποίηση, άνοιγμα καταστημάτων όλες τις μέρες, καταπατώντας κάθε εργατικό δικαίωμα και στοιχειώδη κατάκτηση. Από την άλλη, μέσα από τις διάφορες αντεργατικές μεθοδεύσεις παίζεται -στις πλάτες των εργαζομένων πάντοτε- και το παιχνίδι των αφεντικών για το «μοίρασμα της πίτας» της αγοράς.

 

Βέβαια, η όλη αυτή αντεργατική επίθεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται, ψηφίζονται και εφαρμόζονται. Και όσο και να διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες το «τέλος των μνημονίων», παραμένουν ακόμα σε ισχύ όλοι οι σχετικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και που έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στα αφεντικά να μπορούν ολοένα και να οξύνουν την επίθεσή τους προς τον κόσμο της εργασίας.

 

Τέλος, μέσα από τους αγώνες μας έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα και ποιο είναι το διακύβευμα για εμάς τους εργαζόμενους. Στηριζόμενοι στις δικές μας πλάτες, χωρίς να περιμένουμε κάποιους άλλους να δώσουν τον αγώνα για λογαριασμό μας, με όπλα μας την από τα κάτω οργάνωση, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική-συναδελφική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωση στα σωματεία μας, να αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Να μπλοκάρουμε όλες τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις-επιθέσεις στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

 

Να εναντιωθούμε δυναμικά στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα καταστημάτων στις 2 Γενάρη 2019. Αξιοποιώντας και την αγωνιστική εμπειρία των περασμένων χρονιών, με εμβληματικούς σταθμούς αγώνα τη μάχη για τις 2 Γενάρη 2017 ενάντια σε INDITEX και Η&Μ και τη μάχη ενάντια στα Factory Outlet το 2018 με την εργατική συγκέντρωση στις 2/1/18 και την απεργιακή περιφρούρηση στις 14/1/18 στο πολυκατάστημα στην Πειραιώς. Να εναντιωθούμε μέσα και από την ευρεία δημοσιοποίηση αυτής της εργοδοτικής επίθεσης. Αλλά και μέσα από τις εργατικές παρεμβάσεις μας ενάντια στην κατάργηση όλων των αργιών και ενάντια στα “απελευθερωμένα” ωράρια. Και με τη συνέχιση και την ενδυνάμωση του συνόλου των ταξικών αγώνων μας.

 

Να μην επιτρέψουμε να παγιωθεί στη συνείδηση των αφεντικών αλλά και του «καταναλωτικού κοινού» ότι στις 2 Γενάρη τα μαγαζιά θα’ ναι ανοιχτά.

 

Να συμμετέχουμε στην εργατική συγκέντρωση που οργανώνουμε με το Συντονιστικό δράσης την Τετάρτη 2/1/19 στις 10πμ στο FactoryOutlet στην Πειραιώς.

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | https://bookworker.wordpress.com

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 

Την προσεχή Κυριακή 30/12/18 τα μαγαζιά θα είναι για 3η συνεχόμενη Κυριακή ανοιχτά. Ουσιαστικά πρόκειται για την 8η Κυριακή του χρόνου με τα μαγαζιά ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο (προστέθηκε στις «7 Κυριακές» του νόμου του 2013), που θεσμοθετήθηκε το 2014 μέσω τροπολογίας της απερχόμενης τότε ΝΔ σε άσχετο νόμο. Ήταν τότε, την Κυριακή 28/12/14, που η κλαδική απεργία μας απαντήθηκε με επίθεση από τα ΜΑΤ και την εργοδοσία του Ιανού (καθώς και με συλλήψεις-διώξεις συναδέλφων) στην απεργιακή μας συγκέντρωση. Οπότε, δεν πρόκειται για μια «2η Κυριακή που από πάντοτε υπήρχε», όπως ισχυρίζονται διάφοροι που επενδύουν στη λήθη μας. Και βέβαια ούτε κι αυτή η αντεργατική νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βασικά, το μόνο που άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εργάσιμες Κυριακές να φτάσουν τις 32 ετησίως!

 

Ως Σύλλογος, όπως έχουμε καταδείξει μέσα από τους αγώνες μας και πιο συγκεκριμένα και μέσα από τις κλαδικές απεργίες μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως άλλωστε και για όλες τις υπόλοιπες Κυριακές (βλ.7, 52, 8, 8+2, 32…), που θεσμοθετήθηκαν από τους πρόσφατους σχετικούς νόμους (2013-2017).

 

Η τελευταία Κυριακή του έτους αποτελεί μια ακόμα ημέρα αργίας για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε σε όλο τον κλάδο του εμπορίου για να την πάρουμε πίσω. Και βασικό μέρος του αγώνα αυτού είναι και η απεργία. Μια απεργία όσο το δυνατό πιο μαζική και δυναμική στο σύνολο του κλάδου του εμπορίου και σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι είναι αναγκαία η κήρυξη απεργίας από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και για την Κυριακή αυτή, κάτι που δε γίνεται επί αρκετά πλέον χρόνια (οπότε και αναγκαζόμασταν να κηρύξουμε απεργία αποκλειστικά στον κλάδο μας). Εξίσου αναγκαία βέβαια είναι και η σχετική δραστηριοποίηση του συνόλου των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί και συντονισμένα τη μάχη αυτή.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 23:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.