Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 23:08

Απεργία των εκπαιδευτικών: πλήθος, πάθος, μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Απεργία των εκπαιδευτικών: πλήθος, πάθος, μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις 

100.000 οι απεργοί σε όλη την εκπαίδευση! Πάνω από 25.000 οι εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν το πρωί της Δευτέρας σε Αθήνα και πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ενάντια στην αξιολόγηση και την πολιτική κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας. Το ποσοστό συμμετοχής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε το 70% ενώ στη Δευτεροβάθμια προσεγγίζει το 70% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Προέδρων των Ομοσπονδιών.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεχωριστά για Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Περιορίστηκε να δώσει συγκεντρωτικό ποσοστό συμμετοχής 45,57%, και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι μια πρόοδος, ας σκεφτεί κανείς ότι προηγούμενες φορές έδινε ...μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «6.100 σχολικές μονάδες έχουν προχωρήσει ήδη στην αξιολόγηση, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να δυναμιτίσουν την κίνηση αυτή» !!!

Να σημειωθεί επίσης, ότι όλα τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, «εξαφάνισαν» τη σημερινή απεργία.

Απεργιακές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες εκπαιδευτικών έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Καβάλα, Λάρισα, Κέρκυρα, Βόλο, Πύργο, Κόρινθο, Χαλκίδα, Γιάννενα, Άρτα, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Σάμο. 

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα

Η ηλιόλουστη μέρα σύμμαχος των απεργών παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων! 

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο. Χαιρέτισαν πλήθος εκπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, αλλά και συνδικαλιστές άλλων κλάδων που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους. Αναμεσά τους και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ. Σάββας, που κάλεσαν σε κλιμάκωση με συμμετοχή όλων στην απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία στις 21/11.

argyrh

 

katerina

Στάση εργασίας σε συμπαράσταση με την απεργία των εκπαιδευτικών κήρυξε σε όλο το δημόσιο η ΑΔΕΔΥ.

efeteio3

efeteio4

efeteio5

efeteio6

Στη συνέχεια, ακολούθησε μία από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών προς το Σύνταγμα

poreia0

poreia2

poreia01

poreia02

poreia4

όπου οι εκπαιδευτικοί συνάντησαν τους μαθητές που πραγματοποιούσαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία. Τα αιτήματα αφορούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ ζητούν και αποσυμπίεση των τάξεων στις οποίες στοιβάζονται 25-30 παιδιά εν μέσω πανδημίας.

mathitesA

syntagma1

syntagma2

syntagma3

 

FOTO: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους εκπαιδευτικούς έστειλαν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπογραμμίζουν ότι, έχουν μακρά και πικρή εμπειρία από το είδος των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στα οποία αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί με τη σημερινή απεργία.

Vrettania

 

Από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συνδικάτο στην Αγγλία και την Ουαλία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συνδικάτο εδώ στην Αγγλία και την Ουαλία έχει μακρά και πικρή εμπειρία από το είδος των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στα οποία αντιδράτε με τη σημερινή σας απεργία.

Το δρακόντειο σύστημα της βαθμολόγησης και των πινάκων κατάταξης, που επιβάλλεται εδώ από αυτό που ονομάζεται Ofsted (και στην Ουαλία ESTYN) - ένα σύστημα αστυνόμευσης των εκπαιδευτικών, έχει αποβεί επιζήμιο για την εκπαίδευση των παιδιών μας, για την επαγγελματική μας αυτονομία και για την εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό και συλλογικό δικαίωμα.

Είμαι σίγουρος ότι μιλώ εκ μέρους πάρα πολλών στο σωματείο μας, όταν σας συγχαίρω που πήρατε θέση πριν αυτή η ζημιά γίνει στην ελληνική εκπαίδευση, όπως έγινε στην Αγγλία και την Ουαλία. Και σας ευχόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Είναι επίσης εξωφρενικό το γεγονός ότι η κυβέρνησή σας προσέφυγε στα δικαστήρια για να προσπαθήσει να σταματήσει την απεργιακή σας κινητοποίηση. Αν η κυβέρνηση ήταν τόσο σίγουρη για την υπόθεσή της, θα προσπαθούσε να την κερδίσει μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων. Αντ' αυτού, αναζητά κατασταλτικές τακτικές. Απ' ό,τι καταλαβαίνω από φίλους στην Ελλάδα, πάρα πολλοί γονείς αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική και στέκονται στο πλευρό σας.

Έχετε την πλήρη αλληλεγγύη μας για να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό της κυβέρνησης. Η επιτυχία σας αναμφίβολα θα βοηθήσει και εμάς εδώ. Το σωματείο μας έχει μια περήφανη διεθνιστική παράδοση.

Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας - μαζί πέρα από τα σύνορα.

Αλληλέγγυα,

Gawain

Wales

 

 

 

Η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει Συνθήκες «έκτακτου ειδικού δικαστηρίου» στο Εφετείο

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Συνθήκες «έκτακτου ειδικού δικαστηρίου» στο Εφετείο παρουσία χιλιάδων εκπαιδευτικών – Σκοτεινές εποχές προκατασκευασμένων διαδικασιών και προειλημμένων αποφάσεων θύμισε η διαδικασία

Παρουσία χιλιάδων εκπαιδευτικών που διαδήλωναν κατά της παρωδίας αξιολόγησης την οποία επιβάλει χωρίς διάλογο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εκδικάστηκαν σήμερα στο Εφετείο οι εφέσεις των Ομοσπονδιών κατά της απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή (η συζήτηση των οποίων επισπεύσθηκε από το Δημόσιο) καθώς και η έφεση της Υπουργού Παιδείας κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μια απόφαση την οποία είχε …κερδίσει!

Όμως δεν έφτανε στην Υπουργό Παιδείας η κρίση της απεργίας-αποχής ως μόνο παράνομης για λόγους τυπικούς, ήθελε να κερδίσει και την καταχρηστικότητα και το άμεσα εκτελεστό της απόφασης! Έτσι φθάσαμε στη σημερινή εκδίκαση που θύμισε άλλες, σκοτεινές εποχές για τη χώρα, όταν οι διαδικασίες ήταν προκατασκευασμένες και οι αποφάσεις προειλημμένες.

Στη σημερινή διαδικασία, όπως ισχυρίστηκαν οι νομικοί παραστάτες και των τριών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) και της ΑΔΕΔΥ, με την απόρριψη του αιτήματος της αναβολής παραβιάστηκαν τρεις θεμελιώδεις αρχές:

  • Η αρχή του φυσικού δικαστή: Μια υπόθεση δικάζεται μεν σε καθορισμένο δικαστήριο (Εφετείο), αλλά από το φυσικό δικαστή, ο οποίος δεν είναι ορισμένος αλλά προκύπτει από την ημερομηνία εκδίκασης. Στην περίπτωση της Έφεσης της Υπουργού Παιδείας, αυτή θα έπρεπε να εκδικαστεί κανονικά την επόμενη Τρίτη, 19/10 σε πινάκιο με άγνωστο δικαστή (καθώς οι δικαστές ορίζονται σε σειρά που καθορίζεται με βάση τις αναβολές κ.λπ.). Ωστόσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η σημερινή υπόθεση ορίστηκε για τη σημερινή ημέρα, με καθορισμένο δικαστή, με αποτέλεσμα να δίδεται η αίσθηση έκτακτου ειδικού δικαστηρίου! Ορθά παρατήρησε ο νομικός μας παραστάτης Γ. Μελισσάρης ότι ο πατέρας της σημερινής Υπουργού, ως Καθηγητής της Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνιζε πάντοτε στους φοιτητές του τη μεγάλη σημασία της αρχής αυτής για το θεσμό της δικαιοσύνης…
  • Η αρχή της αμεροληψίας: Σχετίζεται με την προηγούμενη αρχή. Από τη στιγμή που ο δικαστής είναι καθορισμένος και δεν είναι άγνωστος, όπως επιβάλει η αρχή του φυσικού δικαστή, χάνεται η αίσθηση της αμεροληψίας που τραυματίζει βαρύτατα τη διαδικασία, ιδίως όταν πρόκειται για μια υπόθεση με μεγάλη κοινωνική σημασία και απήχηση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
  • Η αρχή της δημοσιότητας: Μια τέτοια υπόθεση όπου εμπλέκονται το Υπουργείο Παιδείας και όλες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, θα έπρεπε να δικαστεί σε κανονική αίθουσα με ακροατήριο. Αντιθέτως, οι διάδικοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Προέδρου του Εφετείου στριμωγμένοι κόντρα ακόμη και στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε μια απαράδεκτη διαδικασία fast track. Αρκεί να αναφερθεί ότι το αίτημα της αναβολής συζητήθηκε και απορρίφθηκε (με σοβαρότατους ισχυρισμούς από την πλευρά μας) εντός δεκαλέπτου!

Όλα αυτά δημιουργούν έντονα ερωτήματα στον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε πολίτη που παρακολουθεί όσα διαλαμβάνονται. Είναι δυνατόν κρίσιμες δικαστικές διαδικασίες να γίνονται αστραπιαία, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις αρχές; Είναι δυνατόν, όταν η

δικαστική εξουσία είναι (τουλάχιστον κατ’ όνομα) ανεξάρτητη, να δίδεται τέτοια ισχυρή εντύπωση παρέμβασης στη δικαιοσύνη; Είναι, τέλος, δυνατόν, να υποθέτει και ο τελευταίος πολίτης το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, πολύ πριν αυτό γνωστοποιηθεί;

Τέτοιου τύπου διαδικασίες έχει ζήσει η χώρα δεκαετίες πριν, όταν άνθρωποι που πάλευαν για στοιχειώδεις ελευθερίες καταδικάζονταν από έκτακτα δικαστήρια. Φαίνεται ότι ο «κρυφός αυταρχισμός» (soft/hidden authoritarianism) που κυριαρχεί πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία), εγκαθίσταται και στη χώρα μας με τις συνέπειες να αναμένονται δραματικές. Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης και της κοινωνίας να βάλουν τέρμα στον θεσμικό κατήφορο και να δώσουν μάχη για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, για τα δημόσια αγαθά, για την ίδια την ψυχή της χώρας που βλέπει τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης να καταρρέουν.

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

thess1

thessaloniki1

thessaloniki 11 10

 

 

 

 

ΠΑΤΡΑ

patra3

patra 11 10 0

 

patra2

 

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

giannena 11 10

 giannena

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

kerkyra1

kerkyra

 

 

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

irakleio0

irakleio1

irakleio2

 

irakleio elme 1

 irakleio3

 

irakleio4

 

 

 

ΧΑΝΙΑ

 

xania3

hania 11 10 2021

xania1

 xania2

 

xania11 10

 xania5

 

 

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ag.nikolaos

 

ΣΑΜΟΣ

samos 20 10

 

ΠΗΓΗ: https://www.alfavita.gr/

 

 ΠΥΡΓΟΣ

 pyrgos

 

ΝΑΥΠΛΙΟ

NAYPLIO1

 

 

ΒΟΛΟΣ

volos

 

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

trikala

trikala1

 

ΣΕΡΡΕΣ

 

 

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

karditsa

karditsa2

 

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

orestiada

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

komothnh

 

ΞΑΝΘΗ

ΧΑ

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

alexandroypolh

 

ΠΗΓΕΣ:

Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

https://www.facebook.com/zabnikos

https://www.facebook.com/rizos.seraf

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 11:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.