Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 09:59

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Για τη δίκη των 3 συλληφθέντων έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως: Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016, 11πμ, δικαστήρια Ευελπίδων

Ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ μπροστά στη δίκη 3 συλληφθέντων συναδέλφων από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως στην απεργία μας την Κυριακή 28/12/14

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους 3 συναδέλφους μας που διώκονται για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, που ακολούθησε την καταστολή που δεχθήκαμε και τις συλλήψεις των συναδέλφων μας στην απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό την Κυριακή 28/12/14, ημέρα απεργίας στον κλάδο μας.

Την ημέρα εκείνη, στο πλαίσιο της απεργίας στον κλάδο του βιβλίου για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας, οργανώσαμε από νωρίς το πρωί και από κοινού με το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια απεργιακές περιφρουρήσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου. Από το όλο κατασταλτικό σχέδιο που εφαρμόστηκε στον Ιανό, στο οποίο πρωταγωνίστησαν η εργοδοσία και τα ΜΑΤ, την περικύκλωσή μας και την επίθεση στην απεργιακή μας συγκέντρωση, συλλαμβάνονται 2 συνάδελφοι (αρχικά κι ένας ακόμα) και 2 περαστικοί και οδηγούνται στο ΑΤ Ακροπόλεως. Εκεί πηγαίνουν αμέσως μετά και κάποια μέλη του σωματείου μας, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση στην εργοδοσία και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (…κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς η αρχική κωλυσιεργία ακολουθήθηκε από τη μη εύρεση -!- της διευθύντριας Μ. Λιαποπούλου). Στη συνέχεια, κι αφού ο χώρος γύρω από τον Ιανό είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις καταστολής, προχωρήσαμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως. Εκεί ήταν που δεχθήκαμε μια νέα επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ που κατέφθασε μαινόμενη από ένα στενό και ευθύς κινήθηκε κατά πάνω μας. Από την επίθεση αυτή συνελήφθησαν οι 3 διωκόμενοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι δέχθηκαν κι άγριο ξυλοδαρμό ενώ τους φορτώθηκε και μια πληθώρα κατασκευασμένων κατηγοριών.

Η δίκη των 3 συναδέλφων μας, αφού αναβλήθηκε αρχικά επ’ αόριστο, τελικά ορίστηκε να διεξαχθεί στις 23/3/16, οπότε αναβλήθηκε και πάλι -λόγω αποχής των δικηγόρων- για την Τρίτη 6/12/16. Εν τω μεταξύ, πριν από ένα χρόνο περίπου διεξήχθη τελικά και η δίκη των 2 συλληφθέντων συναδέλφων μας από την απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό, με την πρωτόδικη (έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά μας) καταδίκη τους από μια σαφώς μεροληπτική υπέρ της εργοδοσίας και των ΜΑΤ έδρα.

Πίσω από τα γεγονότα αυτά, όπως και από τις αναρίθμητες πλέον αντίστοιχες επιθέσεις των εργοδοτών, των κατασταλτικών μηχανισμών και -στη συνέχεια- των δικαστικών αρχών, πολύ εύκολα διακρίνουμε τη σταθερή -από πλευράς κεφαλαίου και κράτους- στρατηγική ποινικοποίησης, καταστολής και κατατρομοκράτησης των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Είναι σαφής η στόχευσή τους να καταστείλουν τον αγώνα που διεξάγουμε για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας, όπως και μια σειρά αγώνων για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας.

Όσο για το πού δεχθήκαμε την πρώτη επίθεση εκείνη την Κυριακή, μόνο σε σύμπτωση δεν μπορούμε να αναφερθούμε. Η εργοδοσία της αυτοαποκαλούμενης «αλυσίδα πολιτισμού» Ιανός έχει επιδοθεί σε μια πληθώρα κρουσμάτων εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας τα οποία εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλλονται από τα κλαδικά σωματεία μας σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσο για τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί, αυτοί έχουν αντιμετωπιστεί με εκδικητικές απολύσεις και με επιβολή προς τους εργαζόμενους για υπογραφή κείμενων καταδίκης των σωματείων και αγωνιζόμενων συναδέλφων και εξωραϊσμού της δυσχερούς εργασιακής πραγματικότητας. Οπότε, δεν μας προκάλεσε και τόσο έκπληξη το σπάσιμο της απεργίας με τα ΜΑΤ. Ούτε και ο εκβιασμός που δεχθήκαμε, ότι θα αποσυρόταν η μήνυση εναντίον μας αν δεσμευόμαστε ότι θα σταματήσουμε τις παρεμβάσεις μας στον Ιανό. Έκτοτε βέβαια το κατασταλτικό-τρομοκρατικό σχέδιο της εργοδοσίας του Ιανού έχει εμπλουτιστεί με μπράβους να «υποδέχονται» τις εργατικές συγκεντρώσεις και με συνεργάτες του να επιτίθενται στους συμμετέχοντες σε αυτές ακόμα και με μπουκάλι.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι και η επίθεση που δεχθήκαμε έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως αποτέλεσε συνέχεια της επίθεσης που δεχθήκαμε έξω από τον Ιανό. Επίσης, μέσα από τη συγκεκριμένη δίωξη στους 3 συναδέλφους μας, οι οποίοι αποτελούν ενεργά μέλη αλληλέγγυων εργατικών σωματείων (Nokia & Wind) και εργατικών συλλογικοτήτων, βλέπουμε πως με το σχέδιο τους αυτό επιχειρούν να καταδιώξουν και την ταξική αλληλεγγύη, ένα από τα πολυτιμότερα όπλα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων. Είτε αυτή εκδηλώνεται με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε συλληφθέντες έξω από αστυνομικά τμήματα, στη ΓΑΔΑ και στα δικαστήρια, είτε αυτή σηματοδοτείται από την ίδια την ενεργή συμμετοχή αλληλέγγυων στις εργατικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε κάποιο εργασιακό χώρο ή κλάδο.

Εμείς θεωρούμε ότι κάθε εργοδοτική επίθεση σε έναν εργαζόμενο ή κλάδο είναι επίθεση συνολικά στον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι, προκειμένου να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε κάθε τέτοια επίθεση, είναι αναγκαίο να συντονίζουμε και να συνδέουμε τους ταξικούς αγώνες μας. Και πράγματι, όλο αυτά έγιναν σε μεγάλο βαθμό πράξη στον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία.

Αγώνα και τον οποίο με ένα τέτοιο σκεπτικό συνεχίζουμε, τόσο μέσα από τις μάχες που δίνουμε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς όσο και μέσα από την αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας. Μπροστά στη δίκη των 3 διωκόμενων συναδέλφων μας, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους, σε όλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητές, σε όλα τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα ανά τις γειτονιές καθώς και στο σύνολο του ταξικού-κοινωνικού κινήματος να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Με σχετικές ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης, με τη συμβολή τους στην ανάδειξη της υπόθεσης και την συμμετοχή τους στις σχετικές κινητοποιήσεις. Αλλά και με τη συμμετοχή τους και στον αγώνα για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας και σε κάθε ταξικό αγώνα που στην ουσία διώκεται μέσα από τη δίωξη των 3 συναδέλφων μας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης: Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016, 11πμ, δικαστήρια Ευελπίδων

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων, Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα - τηλ: 210-3820537 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - bookworker.wordpress.com

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια

Για τη δίκη των 3 συλληφθέντων έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως [Κυριακή 28/12/14]

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 3 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ που διώκονται για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης της Κυριακής 28/12/14 έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Την Κυριακή 28/12/2014 είχε κηρυχτεί απεργία στον κλάδο του βιβλίου, στο πλαίσιο του αγώνα για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και από κοινού με το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, προχωρήσαμε από νωρίς το πρωί σε απεργιακές περιφρουρήσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου. Έπειτα από μήνυση της εργοδοσίας του Ιανού, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους απεργούς και τους αλληλέγγυους που βρισκόμασταν συγκεντρωμένοι έξω από το βιβλιοπωλείο και προχώρησαν σε μια άγρια επίθεση εναντίον μας με αποτέλεσμα τη σύλληψη 2 συναδέλφων μας και 2 περαστικών (στη συνέχεια προσήγαγαν κι ένα ακόμα συνάδελφο), οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Μετά τη βίαιη διάλυση της εργατικής συγκέντρωσής μας στον Ιανό, προχωρήσαμε σε συγκέντρωση απέναντι από το Α.Τ. Ακροπόλεως, προκειμένου να συμπαρασταθούμε στους συλληφθέντες συναδέλφους μας και για να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή τους. Μετά από αρκετή ώρα αναμονής μια διμοιρία ΜΑΤ κατέφθασε από ένα στενό και ευθύς κινήθηκε κατά πάνω μας. Από την πλευρά μας, και καθώς η κίνησή τους μας έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, επιχειρήσαμε συγκροτημένα να οπισθοχωρήσουμε προς την οδό Κολοκοτρώνη. Ωστόσο, καθώς τα ΜΑΤ δεν έδειχναν διατεθειμένα να ακυρώσουν το προκαθορισμένο σχέδιό τους, μάς επιτέθηκαν με γκλομπς και χημικά, ξυλοφορτώνοντάς μας και συλλαμβάνοντας 3 συναδέλφους μας. Το κατασταλτικό σχέδιό τους σηματοδοτήθηκε και από τον ξυλοδαρμό ενός από αυτούς και μέσα στο αστυνομικό τμήμα καθώς και από την προσπάθειά τους να φορέσουν κουκούλα σε έναν άλλον και ολοκληρώθηκε με το φόρτωμα ξεκάθαρα κατασκευασμένων κατηγοριών.

Για αρκετή ώρα παραμείναμε εκεί απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, ενώ στη συνέχεια προχωρήσαμε σε διαδήλωση στην πιάτσα του βιβλίου και σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Παράλληλα, μέλη του ΣΥΒΧΑ βρίσκονταν από νωρίς μέσα στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση κατά της διευθύντριας του Ιανού, Μ. Λιαποπούλου, για την επιθετική στάση της απέναντι στην κινητοποίησή μας και για να ακολουθηθεί η σχετική αυτόφωρη διαδικασία. Ως μια ακόμα ένδειξη της ξεκάθαρης μεροληπτικής στάσης του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα, η αυτόφωρη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί για τη διευθύντρια του Ιανού διαρκώς παρακωλύονταν, ενώ η ίδια ποτέ δεν εντοπίστηκε… Την επόμενη ημέρα όλοι οι συλληφθέντες της Κυριακής 28/12/14 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Ευελπίδων. Η δίκη των συλληφθέντων από την απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό διεξήχθη πριν από μερικούς μήνες. Η σαφώς μεροληπτική υπέρ της εργοδοσίας και των ΜΑΤ έδρα καταδίκασε τους δυο συναδέλφους μας σε 10 μήνες φυλάκιση, ενώ από την πλευρά μας ασκήθηκε έφεση. Η εκδίκαση της δίωξης των 3 συλληφθέντων έξω από το αστυνομικό τμήμα έπειτα από κάποιες αναβολές τελικά ορίστηκε για τις 6/12/16.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΙΑΝΟΣ

Η εργοδοσία του Ιανού έχει επιδοθεί σε μια πληθώρα κρουσμάτων εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιβολή προς τους εργαζόμενους να υπογράφουν κείμενα καταδίκης των κλαδικών σωματείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αγωνιζόμενων συναδέλφων τους καθώς και εξωραϊσμού της δυσχερούς εργασιακής πραγματικότητας. Να αναφέρουμε, επίσης, και τις εκδικητικές απολύσεις σε αρκετούς εργαζόμενους που προβάλλουν αντίσταση σε πρακτικές σαν κι αυτή. Επίσης, πολύ πρόσφατα κρέμασε και scanner-μηχανάκια καταγραφής ατομικών πωλήσεων στο λαιμό των εργαζομένων. Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί κι έχουν αποτελέσει αιτίες ταξικού αγώνα από την πλευρά των κλαδικών σωματείων, αλλά και συναδέλφων μέσα από τον Ιανό. Κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά ενοχλεί την εργοδοσία που αποφάσισε να προσθέσει στα «κατορθώματά» της και το σπάσιμο απεργίας με τα ΜΑΤ (στις 28/12/14) και στη συνέχεια να εκβιάσει το σωματείο λέγοντας ότι θα απέσυρε τη μήνυση αν αυτό δεσμευόταν ότι θα σταματούσε τις εργατικές παρεμβάσεις του! Έκτοτε βέβαια το κατασταλτικό- τρομοκρατικό σχέδιο της εργοδοσίας του Ιανού έχει εμπλουτιστεί με μπράβους να «υποδέχονται» τις εργατικές παρεμβάσεις μας και με συνεργάτες του -και πιο συγκεκριμένα τους ιδιοκτήτες των εκδόσεων Μικρή Άρκτος στην κλαδική απεργία στις 27/12/15- να μας επιτίθενται λεκτικά και σωματικά (ακόμα και με μπουκάλι!). Επιπλέον, είναι γνωστή και η πρόσδεση του ιδιοκτήτη Ν. Καρατζά με διάφορους μηχανισμούς τις εξουσίας (βλ. σχετική υπόθεση Τζοχατζόπουλου). Κι όλα αυτά μεφόντο τη «βιτρίνα του πολιτισμού» και με πλήθος διανοούμενων και καλλιτεχνών (ακόμα και αρκετών που διεκδικούν «αγωνιστικές περγαμηνές») να επιχειρούν να αποτελέσουν το άλλοθι της αδίστακτης αυτής εργοδοσίας. Και βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση που δεχθήκαμε στο ΑΤ Ακροπόλεως αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια, τόσο επιχειρησιακά, όσο και πολιτικά, της πρώτης επίθεσης που δεχθήκαμε έξω από τον Ιανό.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα γεγονότα της ημέρας αυτής δεν μας προκαλούν έκπληξη. Πίσω από αυτές τις κατασταλτικές επιθέσεις, πολύ εύκολα διακρίνουμε τη σταθερή στρατηγική κεφαλαίου και κράτους για την ποινικοποίηση, καταστολή και κατατρομοκράτηση των ταξικών-κοινωνικών αγώνων. Και είναι πάρα πολλά -και στο σήμερα βέβαια, στην «πρώτη/δεύτερη φορά αριστερά»- τα παραδείγματα επιθέσεων των εργοδοτών, των κατασταλτικών μηχανισμών και -στη συνέχεια- των δικαστικών αρχών σε αντίστοιχους εργατικούς αγώνες. Είναι σαφές ότι ο αγώνας που διεξάγουμε για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας, όπως και μια σειρά αγώνων για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και κατακτήσεών μας, είναι ενοχλητικός και πρέπει με κάθε τρόπο να κατασταλεί, ειδικά όταν γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όταν επιχειρεί να γίνει υπόθεση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων τόσο του κλάδου του εμπορίου, όσο και άλλων εργασιακών κλάδων και συνολικά του κόσμου του αγώνα. Όταν αποκτά δυναμικά χαρακτηριστικά, με απεργιακές περιφρουρήσεις και μαζικές παρεμβάσεις έξω από τους χώρους δουλειάς. Όταν δεν γίνεται για την «τιμή των όπλων» και φτάνει να ξεπερνά τα όρια που θέτει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό, ότι η ΟΙΥΕ είχε αρνηθεί να κηρύξει απεργία για όλο τον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 28/12/14 ως απάντηση στην «8η Κυριακή», που λίγες ημέρες πριν με τροπολογία σε άσχετο νόμο είχε προστεθεί στις έως τότε «7 Κυριακές». Όταν οι αγωνιζόμενοι δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους όποιους «σωτήρες» και όταν απέναντι στις «ανάγκες» και στους νόμους αγοράς, αντιπαραθέτουν το δίκιο του αγώνα τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η επίθεση αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο χτύπημα στην ταξική αλληλεγγύη, ένα από τα πολυτιμότερα όπλα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων, είτε αυτή εκδηλώνεται με συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από αστυνομικά τμήματα, στη ΓΑΔΑ και στα δικαστήρια, είτε με την ενεργή συμμετοχή αλληλέγγυων στις εργατικές κινητοποιήσεις σε κάποιο εργασιακό χώρο ή κλάδο. Στην απεργιακή κινητοποίηση έξω από τον Ιανό και κατόπιν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. συμμετείχαν πάρα πολλοί συνάδελφοι και συνα- δέλφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες από διάφορα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς και άλλες συλλογικότητες του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Μάλιστα, οι 3 συλληφθέντες έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως αποτελούν ενεργά μέλη αλληλέγγυων εργατικών σωματείων (Nokia & Wind) και εργατικών συλλογικοτήτων. Κι αυτό γιατί όλοι και όλες εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε εργοδοτική επίθεση σε έναν εργαζόμενο ή κλάδο είναι επίθεση συνολικά στον κόσμο της εργασίας. Επίσης, προκειμένου να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην όποια επίθεση στα συμφέροντα και τις κατακτήσεις μας, είναι αναγκαίο να συντονίζουμε και να συνδέουμε τους ταξικούς αγώνες μας. Άλλωστε, αναφερόμενοι στη μάχη για την Κυριακάτικη αργία, από τη μία, είναι σαφές ότι η κατάργησή της στο εμπόριο ανοίγει την πόρτα για την κατάργησή της σε όλους τους κλάδους και στην ολοκληρωτική καθυπόταξη της κοινωνίας στους νόμους της αγοράς. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι για να παραμείνει η Κυριακή αργία χρειάζεται να δοθεί μάχη πρωτίστως από τους ίδιους τους εργαζομένους στο εμπόριο, αλλά σίγουρα και με την έμπρακτη στήριξη ή και σε συντονισμό με τους συναδέλφους από κάθε εργασιακό κλάδο και από το σύνολο του κόσμου του αγώνα.

Από την πλευρά μας, κόντρα στα σχέδιά τους, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας και στεκόμαστε αταλάντευτα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους συναδέλφους μας και τις συναδέλφισσες, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δυσχερή εργασιακή πραγματικότητα και που ορθώνουν συλλογικά το ανάστημά τους απέναντι σε εργοδότες και σε όλους τους δυνάστες της ζωής μας. Μπροστά στη δίκη των 3 διωκόμενων συναδέλφων μας, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία και συλλογικότητές τους από τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε εργασιακό κλάδο, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλογικά εγχειρήματα αγώνα ανά τις γειτονιές, στο σύνολο του ταξικού- κοινωνικού κινήματος, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Με σχετικές ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης, με τη συμβολή τους στην ανάδειξη της υπόθεσης και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια στις 6/12 και στις σχετικές κινητοποιήσεις μας μέχρι τότε. Αλλά και με τη συμμετοχή τους και στον αγώνα για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας και σε κάθε ταξικό αγώνα, που στην ουσία διώκεται μέσα από αυτήν τη δίωξη των 3 συναδέλφων μας.

Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ταξική αλληλεγγύη!

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016, 11πμ δικαστήρια Ευελπίδων Κτίριο 12, Αίθουσα 4

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, 1 Δεκεμβρίου 2016. 

Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind

Στις 28/12/14, ημέρα που τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά με τροπολογία της κυβέρνησης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) κήρυξε απεργία στον κλάδο με απεργιακές συγκεντρώσεις στα καταστήματα Παπασωτηρίου και Ιανός, στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας, την οποία στήριξε το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, όπου συμμετέχουν τα Σωματεία μας. Η εργοδοσία του Ιανού είναι γνωστή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την τρομοκρατία που επιβάλλει στο χώρο εργασίας. Την Κυριακή 28/12/14, έγινε επίσης γνωστή ως εντολέας της βίαιης καταστολής των απεργών και των αλληλέγγυων που βρίσκονταν έξω από το κατάστημα καλώντας όλα τα σώματα καταστολής της αστυνομίας τα οποία επιτέθηκαν με βιαιότητα στους απεργούς και τους αλληλέγγυους και προχώρησαν σε 4 συλλήψεις (οι 2 εκ των συλληφθέντων ήταν περαστικοί), με σκοπό ο Ιανός να προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην περάτωση των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει.

Στη συνέχεια, έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου ο ΣΥΒΧΑ κατέθετε μήνυση εναντίον της εργοδοσίας του Ιανού και στο οποίο κρατούνταν οι 4 συλληφθέντες. Τότε δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν βίαια τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, ενώ οι τελευταίοι υποχωρούσαν, οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να τους χτυπούν και τρία άτομα, μέλη σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου της Wind , Στέφανος Μάλαμας και συνδικαλιστής του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia. Προηγήθηκε πρώτα το δικαστήριο των 4 πρώτων συλληφθέντων εκ των οποίων οι 2 αθωώθηκαν ως περαστικοί. Οι άλλοι 2 συνάδελφοί μας καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση και έχουν εφεσιβάλλει την απόφαση. Στις 06/12/16 θα εκδικαστεί η δίωξη εναντίων των 3 συναδέλφων μας.

Η ιστορία συνεχίζεται με βίαιη καταστολή των εργατικών αγώνων και καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Ενημερώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν μας πτοούν. Θα είμαστε εδώ και θα υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις την Kυριακάτικη Αργία και κάθε εργατική κατάκτηση. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους μας στη Wind και Nokia, Σωματεία εργαζομένων, Συνελεύσεις γειτονιάς, Συλλογικότητες αλλά και κάθε εργαζόμενο, εργαζόμενη

να αντισταθούν μέσα από την συλλογική οργάνωση, στις προσπάθειες εργοδοτών και κράτους για την καταστολή των αγώνων και στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών.

να σταθούν εμπράκτως αλληλέγγυοι στους 5 συλληφθέντες της απεργιακής κινητοποίησης της Κυριακής 28/12/14 με ψηφίσματα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την ημέρα της δίκης.

Να στηρίξουμε την απεργία που έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Wind στις 6/12/16 με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα δικαστήρια.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΙΣ 6/12/16, 9.00 Π.Μ., ΚΤΙΡΙΟ 12, ΑΙΘΟΥΣΑ 4

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ - ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 15:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.