Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 14:04

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών: Απεργία στην ιδιωτική υγεία στις 11 Ιούνη για Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις

Η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει ένα αφήγημα που λέει ότι μετά το τέλος των μνημονίων “όλα πάνε καλά”. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που μιλάει για γενναίες αυξήσεις επειδή ανέβασε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ μικτά (αύξηση 11%) αποτελεί εμπαιγμό στον κόσμο της δουλειάς. Την ίδια στιγμή ο Μητσοτάκης και ο ΣΕΒ πιέζουν για μεγαλύτερη προσαρμογή θεωρώντας το 8ωρο “ξεπερασμένο” και ζητάνε την θέσπιση 7ημερης εργασίας.

Δεν μας αρκούν συμβολικές ανακοινώσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, απαιτούμε ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και ξήλωμα των μνημονιακών φραγμών. Διεκδικούμε να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε τα χρόνια των μνημονίων. Τα χρονοεπιδόματα, τα ειδικά ωράρια και τις άδειες επικίνδυνης εργασίας.

Tο Σωματείο προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας αποφάσισε 24ωρη απεργία με αίτημα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην ΟΣΝΙΕ για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για ολόκληρο τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και γηροκομεία στις 11 Ιούνη. Είναι ενδεικτικό ότι οργανώνοντας χώρο τον χώρο και σωματείο το σωματείο από τα κάτω μπορούμε να σπάμε την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας και να οργανώσει τις διεκδικήσεις μας.

Η απεργία να γίνει η αρχή για την ανάπτυξη αγώνων στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία. Με εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, με αποφασιστικό μαζικό αγώνα μπορούμε όχι μόνο να καταφέρουμε υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις και όλα τα δικαιώματα αλλά και την πραγματική εφαρμογή της σε κάθε επιχείρηση.

Δεν είμαστε μόνοι! Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απήργησαν στις 16 Μάη με αιτήματα την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την ένταξη στα ΒΑΕ. Οι εργαζόμενοι στην Cosco κέρδισαν τα ΒΑΡΕΑ με την απεργία τους και συνεχίζουν για τη συλλογική τους Σύμβαση. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και την ΔΕΣΦΑ έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα διαρκείας για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την υπογραφή ΣΣΕ. Στον κλάδο μας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις στην Euromedica για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και στο Ιατρικό Αθηνών ενάντια στις απολύσεις. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε πραγματικά μια σειρά από αιτήματα είναι η κλιμάκωση των αγώνων.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-κατάργηση των ελαστικών σχέσεων. Επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις ΣΣΕ-Αυξήσεις στο ύψος των αναγκών μας. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.Καμία απόλυση-μαζικές προσλήψεις ενάντια στα εξουθενωτικά ωράρια.Εξασφάλιση των επιδομάτων μας!

Απαιτούμε την κρατικοποίηση των κλινικών για να μην είναι η υγεία εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών αλλά αγαθό στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες.

Για την συλλογική σύμβαση
Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σημαίνει ότι αν υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση ανάμεσα στα σωματεία μας ή την ΟΣΝΙΕ και εργοδοτικούς φορείς που εκπροσωπούν το 50% του κλάδου (απασχολούν δηλαδή πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου) η σύμβασή αυτή επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε όποια επιχείρηση κι αν εργάζονται.
Ταυτόχρονα, με την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αν εργαζόμαστε με καλύτερες συνθήκες ή μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που προβλέπεται από τυχόν νέα κλαδική σύμβαση, δεν θα υποστούμε καμία μείωση ή δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας μας.
Αυτή τη στιγμή στον κλάδο μας δεν υπάρχει κλαδική συλλογική εργασίας σε ισχύ, ενώ με τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν από την ΟΣΝΙΕ με τις μεγάλες κλινικές μετά το 2012 έγιναν μεγάλες μειώσεις μισθών και χάσαμε πάρα πολλά θεσμικά κεκτημένα (ωράρια, ειδικές άδειες κλπ.). Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δούμε καμία βελτίωση της κατάστασης αν περιμένουμε από την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες.
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν αντικείμενο συλλογικής πάλης. Χρειάζεται να δυναμώσουμε το σωματείο μας και η διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ να γίνει υπόθεση όλων μας.
 
ΠΑΝΤΙΕΡΑ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 21:02

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.