Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 23:14

Καταγγελίες συλλογικοτήτων για την καταστολή των φεμινιστικών κινητοποιήσεων στις 25 Νοέμβρη

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΗ

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, μια σειρά από φεμινιστικές συλλογικότητες αποφασίσαμε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, να δώσουμε το παρόν και να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην έμφυλη βία.

Η κινητοποίηση απαντήθηκε ήδη από την αρχή με καταστολή και προσαγωγές, με την αστυνομία μάλιστα να περικυκλώνει ομάδα φεμινιστριών στην πλατεία Συντάγματος. Είναι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που εμποδίζεται η φεμινιστική δράση μας μέσω συλλήψεων. Πλέον, τίθεται υπό καταστολή το δικαίωμα μας στη διαμαρτυρία με εικόνες που επιβεβαιώνουν ότι, την Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, το κράτος ασκεί έμφυλη βία.

Το κατασταλτικό τους σχέδιο έγινε με την παρουσία δυσανάλογα μεγάλου αριθμού αστυνομικών, και είχε ως ξεκάθαρη πρόθεση την επίδειξη δύναμης και την επιβολή ενός καθεστώτος φόβου. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε στη διάλυση της καθ’ όλα σύμφωνης με τα υγειονομικά μέτρα κινητοποίησης, αλλά προχώρησε και στην προσαγωγή συντροφισσών και συντρόφων που περπατούσαν σε παρακείμενο δρόμο και μοίραζαν τρικάκια.

Στις 25 Νοέμβρη όπως και μετά από κάθε άλλη κινητοποίηση του τελευταίου διαστήματος, οι προσαχθείσες, από μια κινητοποίηση που τηρούσε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταφέρθηκαν με τρόπο και σε χώρο που δεν τηρούνταν σχεδόν κανένα. Στη συνέχεια, πέρα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έντεκα από τις προσαγωγές (μελών των συλλογικοτήτων Το Μωβ, Συνέλευση 8 Μάρτη και Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων) μετατράπηκαν σε συλλήψεις στα ΑΤ Συντάγματος και Ακρόπολης. Οι συλλήψεις έγιναν με βάση το άρθρο 285 ΠΚ για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που τιμωρείται με χρηματική ποινή έως και φυλάκιση, τη στιγμή που οι μόνοι επικίνδυνοι για τη διασπορά covid ήταν οι αστυνομικοί που αρνούνταν να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Στην τρέχουσα συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, η καραντίνα αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία καθώς όσες και όσα την υφίστανται αναγκάζονται να «μένουν σπίτι» με τον κακοποιητή τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για στοιχειώδη έστω μέτρα προστασίας, προσφέρει μόνο μία όλο και αυξανόμενη σε ένταση καταστολή των δίκαιων κοινωνικών αντιδράσεων στις πολιτικές της. Την ημέρα κατά της έμφυλης βίας, το κράτος απάντησε με καταστολή των αγωνιζόμενων γυναικών κάτω από μια φωταγωγημένη με «stop στη βία» Βουλή. Αποφασισμένη να καταστείλει ότι κινείται, η αστυνομία προχώρησε την ίδια μέρα και σε προσαγωγές – συλλήψεις συμμετεχόντων σε αντιφασιστική δράση στους Αμπελόκηπους. Είναι πλέον σαφές από τον τρόπο μεταχείρισης των ατόμων που προσάγονται κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, ότι η κυβέρνηση μόνο την υγεία μας δεν έχει κατά νου, εφόσον δεν διστάζει να διαλύσει τις κινητοποιήσεις αυτές παρόλο που τηρούν όλα τα μέτρα, και να στοιβάξει τους παράλογα μεγάλους αριθμούς προσαχθεισών και προσαχθέντων σε μικρούς χώρους, συχνά για καταχρηστικά πολλές ώρες, από αστυνομικούς που συνήθως δεν φοράνε καν μάσκες. Τη στιγμή που το κράτος συνεχίζει κανονικά τη θεσμική και πολιτική του λειτουργία, συχνά μέσα από νομοθετήματα που περιστέλλουν μια σειρά από κεκτημένα δικαιώματα, και ενώ οι εργασιακοί χώροι και τα ΜΜΜ λειτουργούν όπως πάντα με συνωστισμούς, το δικαίωμα στη διαδήλωση (αλλά και γενικώς κάθε είδους διαδικασία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης) μπαίνει στο στόχαστρο με πρόσχημα την πανδημία. Την κυβέρνηση δεν τη νοιάζει αν θα κολλήσουμε ή αν θα υπάρχουν νοσοκομεία να μας περιθάλψουν, αρκεί να μην προβάλλουμε αντιστάσεις στις καταστροφικές πολιτικές της.

Εμείς τασσόμαστε, και τώρα και πάντα, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων μας, περιστολής των δικαιωμάτων μας και καταστολής των αγώνων μας. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συλληφθείσα, γιατί καμιά δεν είναι μόνη απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή. Παρά τις υποκριτικές συγγνώμες εκ μέρους του Χρυσοχοΐδη, για την υγεία όλων μας , αλλά και η μια για την άλλη, φροντίζουμε εμείς.

Κανένα μόνο απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή.

Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων

Sabbat - Burn the Rich, not the Witch

Κιουρι@

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό (ΚΑΡ)

LΑΒour - Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα

Μαχητικές και Ελεύθερες

Women Defend Rojava Επιτροπή Αθήνας

Sabbat - Burn the Rich not the Witch

 

Κοινή ανακοίνωση για συλλήψεις φεμινιστριών την 25Ν

Δεν θα φοβηθούμε δεν θα σωπάσουμε! Εξάλειψη της συστημικής βίας κατά των γυναικών

Παρά τις αναρτήσεις του υπουργού, κ. Χρυσοχοΐδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «εργάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να μείνει η βία κατά των γυναικών πίσω», και τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την 25η Νοεμβρίου για να μάθουμε πώς θα προστατευτούμε σε περίπτωση που βιώσουμε έμφυλη βία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση επέλεξαν να «τιμήσουν» την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών με καταστολή και παράνομο αποκλεισμό των φεμινιστριών που συμμετείχαν σε συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και την Ερμού, παρά το γεγονός ότι όλες οι συμμετέχουσες τηρούσαν απολύτως τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

Αρχικά έγιναν 9 προσαγωγές φεμινιστριών, μελών συλλογικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο, στο Σύνταγμα και στη συνέχεια 5 προσαγωγές φεμινιστριών και αλληλέγγυων στην Ερμού, που πετούσαν τρικάκια κατά της έμφυλης βίας. Όλες κρατήθηκαν επί ώρες και αναίτια στο ΑΤ Συντάγματος και ΑΤ Ακροπόλεως.

Στις 11 από τις 14 περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις, ενώ επιβλήθηκαν αυθαίρετα πρόστιμα και μάλιστα με μεταχρονολογημένη καταγραφή της ώρας του ελέγχου προκειμένου να αιτιολογηθεί η παράνομη κράτηση των γυναικών και η επιβολή προστίμου.

Στη συνέχεια ορίστηκε τακτική δικάσιμος για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών).

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης των φεμινιστριών και των προσαγωγών τους, δεν τήρησε  τα απαραίτητα μέτρα  υγειονομικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν κανονικά και χωρίς απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις για την 25η Νοεμβρίου, που όπως και στην Αθήνα τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τη «συγγνώμη» του υπουργού, που είναι αποτέλεσμα και της φεμινιστικής κινητοποίησης των προηγούμενων ημερών, θεωρούμε ότι θα είναι προσχηματική αν δεν συνοδευτεί με απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων.

Ενώ παραμένει το γεγονός ότι η καταστολή της φεμινιστικής διαμαρτυρίας, συνιστά παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  (Ν. 4531/2018), στην οποία ορίζεται η υποχρέωση του κράτους να απέχει από οποιαδήποτε πράξη βίας κατά των γυναικών, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές, οι αξιωματούχοι, οι θεσμικοί και άλλοι φορείς εφαρμόζουν αυτήν την υποχρέωση (άρθρο 5). 

 • Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική βία κατά των γυναικών και μάλιστα με αφορμή την συμμετοχή τους σε συμβολική φεμινιστική κινητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
 • Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ως πολίτισσες κατά της έμφυλης βίας απαιτώντας από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο.
 • Απαιτούμε από την πολιτεία να προστατέψει τις ζωές μας και να απέχει και η ίδια και οι διωκτικές αστυνομικές αρχές από πράξεις βίας κατά των γυναικών με στόχο την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των φεμινιστικών συλλογικοτήτων
 • Απαιτούμε άμεσα να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συναγωνίστριες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.

Υπογράφουν

 1. Συνέλευση 8 Μάρτη
 2. ΤΟ ΜΩΒ Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων
 3. Γυναικεία Ομάδα Ροσινάντε
 4. Μαχητικές και Ελεύθερες
 5. Κέντρο Διοτίμα
 6. Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)
 7. Περιοδικό feministiqά
 8. Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
 9. WIFT GR Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα
 10. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
 11. Σύλλογος υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)
 12. Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

www.redtopia.gr

 

«Κενό γράμμα η συγνώμη Χρυσοχοΐδη, εάν δεν αποσυρθούν πρόστιμα και κατηγορίες»

Δήλωση Χρυσούλας Μονιάκη και Κώστα Βουρεκά, συλληφθέντων την 25η Νοεμβρίου

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε δημόσια συγγνώμη, σε ραδιοφωνική εκπομπή από τις εννιά φεμινίστριες που συνέλαβε στην πλατεία Συντάγματος σε δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Σχετικά με αυτό το γεγονός έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο κος Υπουργός έχει ελλιπή πληροφόρηση. Οι συλληφθείσες εκείνη την ημέρα στο σύνταγμα και γύρω από αυτό είναι 11 και όχι 9. Διότι η αστυνομία συνέλαβε ακόμη μια γυναίκα και έναν άνδρα αλληλέγγυο, στην οδό Περικλέους, που συμμετείχαν σε παράλληλη δράση για τον ίδιο λόγο αφού η αστυνομία του κου Χρυσοχοΐδη είχε φροντίσει να αποκλείσει τη δράση στην πλατεία Συντάγματος .

Δεύτερον, αν δεν αποσυρθούν οι κατηγορίες και τα πρόστιμα από τις συλληφθείσες/έντες, η συγγνώμη είναι κενό γράμμα και γίνεται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους.

Ζητάμε λοιπόν:

Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και τα πρόστιμα από όλες-ους
Να σταματήσει να διώκεται η συνδικαλιστική και η πολιτική δράση

Μονιάκη Χρυσούλα, μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Υπαλλήλων στην ΕΛΣΤΑΤ, μέλος της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, μέλος της Συνέλευσης Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων, μέλος της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πόλη στις γειτονιές Αγίων Αναργύρων Καματερού»

Βουρεκάς Κώστας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μέλος της Συνέλευσης Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων

 

http://pandiera.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 23:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.