Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 23:15

Οι θάνατοι προσφύγων στα κολαστήρια των ΚΥΤ δεν είναι τυχαίοι - Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων

Γράφτηκε από

Οι θάνατοι προσφύγων στα κολαστήρια των ΚΥΤ δεν είναι τυχαίοι 

Εικόνες βγαλμένες από τους Άθλιους του Ουγκώ

Δημιουργείται μια αίσθηση déjà vu κάθε φορά που καλούμαστε να κάνουμε τον μακάβριο απολογισμό για τη μοίρα των χιλιάδων μεταναστ(ρι)ών, προσφύγων-ισσών που βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν στα σύνορα, στα χωράφια, στη μητρόπολη, που αφέθηκαν να πεθάνουν αβοήθητοι στα κέντρα κράτησης, που σπρώχτηκαν στην αυτοκτονία και στην αλληλοσφαγή. Ηθικοί αυτουργοί είναι αποκλειστικά οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους.

Με αφορμή τους δύο θανάτους των έγκλειστων προσφύγων μέσα σε μία εβδομάδα στη ΒΙΑΛ της Χίου, του 28χρονου Abdul Jallel από τη Σομαλία και ενός ακόμα άνδρα 51 ετών από το Ιράν, θυμηθήκαμε τον John-Paul Abuatech, 24χρονο πρόσφυγα από το Καμερούν, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 βρέθηκε νεκρός από το κρύο στο στρατόπεδο της Μόρια. Δεν είναι μόνο αυτός, είναι και ο Μοχαμάντ Χασάν, Αφγανός πρόσφυγας κρατούμενος στο στρατόπεδο της Κορίνθου, είναι και ο44χρονος από τη Γουινέα που πέθανε πριν από 20 μέρες μέσα στους πόνους δίχως κανένα μάτι στραμμένο πάνω του. Η λίστα είναι τεράστια και άκρως αποκαλυπτική για την κακομεταχείριση που υφίστανται οι πρόσφυγες, όχι ως παρεκτροπή της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά ως η πλέον συνεπής και ενδεδειγμένη εφαρμογή της.

Δισεκατομμύρια ευρώ παρέχονται στην Ελλάδα προκειμένου να υποδεχτεί τους πληθυσμούς αυτούς σε αξιοπρεπείς συνθήκες με τις αρμόδιες αρχές να προχωρούν στην ατομική εξέταση του καθεστώτος που ανήκει ο κάθε αιτούμενος διεθνούς προστασίας και να διευκολύνουν με λίγα λόγια τη διαδικασία ενσωμάτωσης ή παροχής κατάλληλων εγγράφων για την συνέχιση του ταξιδιού προς τη χώρα που επιθυμούν.

Από το 2016 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία πολλά δις για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Η περίπτωση του πρόσφυγα που πέθανε προχτές έγκλειστος στο στρατόπεδο της Κω χωρίς γιατρό, αλλά και τόσοι άλλοι θάνατοι στο πρόσφατο παρελθόν εντός των κέντρων κράτησης, αποδεικνύουν πως δεν είναι μόνο ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας ενός μεγάλου πληθυσμού προσφύγων μέσα στα στρατόπεδα, αλλά είναι η μεθόδευση ιδιαιτέρα της πολιτικής που εφαρμόζει ο Μυταράκης και η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα του δόγματος «Κάντε τη ζωή τους κόλαση για να σταματήσουν οι εισροές». Κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται το ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο γιγαντώθηκε, τροφοδοτήθηκε και υποκινήθηκε τα χρόνια του μακεδονικού ζητήματος για να έρθει στην εξουσία. Αυτό το ακροατήριο δεν ενδιαφέρεται ούτε για την πανδημία, ούτε για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, ούτε για την φτώχεια, ούτε για το 8ώρο που τινάζεται. Τους αρκεί οι πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο και να μην περνάνε τα σύνορα, ενώ όσοι καταφέρουν να επιζήσουν να τους κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κακομεταχείρισης , μια αέναη διαδικασία προσμονής απόκτησης ασύλου και η διαχείριση των προσφύγων εν μέσω πανδημίας, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια ευάλωτη ομάδα, θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση τους, ψυχική και σωματική, και οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί ούτε τίτλοι αναφοράς σε κάποια εφημερίδα.

Και η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια σε όλο αυτό!

Ενώ οι αρμόδιοι μηχανισμοί έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να προστατεύσουν τις ζωές των προσφύγων, στην πραγματικότητα κάνουν το αντίθετο: επιστράτευση της στρατηγικής του φόβου, προώθηση της στρατιωτικοποιημένης συνοριοφυλακής, αλλεπάλληλες αναχαιτίσεις/επαναπροωθήσεις. Οι ζωές των προσφύγων αφήνονται εκτεθειμένες σε κάθε είδους επιθέσεις χωρίς λογοδοσία, αφού στη ζώνη της κατάστασης που τους έχουν ρίξει όλα επιτρέπονται εν ονόματι, ακριβώς, µιας αδήριτης και επιτακτικής έκτακτης ανάγκης.

Στην πράξη, ο θεσμικός ρατσισμός και η καταστολή οδηγούν σε διαρκή περιστατικά αστυνομικής βίας εντός του στρατοπέδου, αυθαιρεσιών και διακρίσεων εκτός στρατοπέδου, όπως στην περίπτωση των μεταναστών στο ΑΤ Καμινιών.

Όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα περιστατικά κακομεταχείρισης προκαλώντας διαμαρτυρίες των κρατούμενων και απεργίες πείνας: ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου και Παρανεστίου, ΑΤ Περιστερίου, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αγίας Παρασκευής, Δραπετσώνας. Έχουμε δει την πρακτική της συγκάλυψης να εκδηλώνεται συστηματικά με άμεση μετακίνηση των απεργών και διαμαρτυρόμενων σε άλλα τμήματα ή/και κέντρα κράτησης.

Αυτή τη στιγμή τους έχουν απομείνει οι δικές τους δυνάμεις να επιβιώσουν και απέναντί τους στέκονται οπλισμένοι φρουροί και ντόπιοι ρατσιστές εξοπλισμένοι με μαχαίρια και δίκαννα. Βιώνουν τόσους μήνες καθεστώς λειτουργικής ακινητοποίησης. Όπου "λειτουργικής" σημαίνει ότι βγαίνουν από τους φράχτες, αν βγαίνουν, για να προμηθευτούν κάποιο τρόφιμο ή άλλο αντικείμενο και να γυρίσουν πίσω. Διαφορετικά έχουν να αντιμετωπίσουν απέλαση ή φυσική τιμωρία. Η συλλογική χρησιμότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι συνιστούν το καλύτερο έμψυχο υλικό διασυνοριακής διαπραγμάτευσης ώστε η ΕΕ να στάξει χρήμα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας τους εγκλώβισαν και τους χρησιμοποίησαν ως υλικό πολιτικής διαπραγμάτευσης απέναντι στην ΕΕ για ακόμα περισσότερους "πόρους". Τους απέκλεισαν και τους περιόρισαν στα όρια της φυλάκισης χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Αυτό που επικρατεί είναι η απόλυτη περιφρόνηση των στοιχειωδών προβλεπόμενων από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που ζητούν προστασία και καταφύγιο.Οι πολλαπλές ελλείψεις στους χώρους αυτούς και στο σύστημα υγείας μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου για τους ανθρώπους.

Δεν είμαστε εδώ για κηρύγματα ανθρωπισμού, δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες. Ούτε για να σας μελαγχολήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα είχε καν νόημα, διότι είναι απλά ο τελευταίος μιας σειράς θυμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νεκρούς είναι απλά στατιστικά. Στο διαδίκτυο δεν βρίσκεις καν τα ονόματά τους. Την ίδια στιγμή που το ψηφιακό σύμπαν κατακλύζεται από ρεπορτάζ για τα πιο άχρηστα πράγματα.

Ζητάμε τον απόλυτο σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των προσφύγων.

Ζητάμε οι πρόσφυγες να στέκονται δίπλα μας και όχι κλεισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αυτό προϋποθέτει την άμεση χορήγηση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, την μετακίνησή τους στον αστικό ιστό και την πρόσβασή τους στην υγεία και την εκπαίδευση.

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 23:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.