Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 09:55

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

Διαδιακασία εκκένωσης του καταυλισμού από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλάδας με ΠΓΔΜ. Η αστυνομία απομάκρυνε όλους τους αλληλλέγγυους και τις ΜΚΟ και 13 κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται παρατεταγμένες στο σημείο. Τα ΜΑΤ έχουν μπει ήδη στον καταυλισμό με στόχο να απομακρύνουν τους μετανάστες από την σιδηροδρομική γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσαχθεί δύο φωτορεπορτερ και δύο δημοσιογράφοι ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν το σημείο. Όπως καταγγέλλει, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς, ο Κώστας Καντουρης, ο ίδιος και οι φωτορεπόρτερ Γιάννης Παπανικος και Αλέξανδρος Αβραμιδης έχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων προκειμένου να μην καλύψουν την "επιχείρηση σκούπα" στην Ειδομένη. Η προσαγωγή τους έγινε στο χωριό της Ειδομένης στις 6.30 τα ξημερώματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον καταυλισμό βρίσκονται οικογένειες και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ ζητούν επίμονα στο ΑΤ Ειδομένη να προστατευτούν όπως φυσικά και οι υπόλοιποι μετανάστες.

Προκειμένου να μην επιτραπεί επανασυγκέντρωση μεταναστών στην Ειδομένη οι μετανάστες θα μεταφερθούν τόσο στο κλειστό γυμναστήριο Φαλήρου, όσο και σε άλλα κέντρα κράτησης στην Αθήνα. Οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 400 αστυνομικοί των ΜΑΤ.

Πηγή: Alterthess, 9 Δεκεμβρίου 2015 – 9:32 πμ

 

Η μαρτυρία του δημοσιογράφου Αντ. Ρεπανά που προσήχθη στην Ειδομένη

από Κάτια Γερακαρίτου

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ειδομένη περιέγραψε στη Voria.gr ο δημοσιογράφος Αντ. Ρεπανάς, ο οποίος έκανε λόγο για «φίμωση του Τύπου»

Μακριά από το βλέμμα των δημοσιογράφων και τα φλας των φωτορεπόρτερ η κυβέρνηση πραγματοποίησε την επιχείριση εκκαθάρισης της Ειδομένης από τους μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης η αστυνομία προσήγαγε τέσσερα άτομα, δύο δημοσιογράφους και δύο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή από τα ξημερώματα. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Αντώνη Ρεπανά και Κώστα Καντούρη και τους φωτορεπόρτερ Γιάννης Παπανίκο και Αλέξανδρο Αβραμίδη. Τα τέσσερα άτομα προσήχθησαν στον Αστυνομικό Τμήμα Ευζώνων και μετά την εξακρίβωση των στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να πλησιάσουν στην Ειδομένη, καθώς η περιοχή έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 7 χλμ.

Τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα περιέγραψε στη Voria.gr ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς, ο οποίος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «φίμωση του Τύπου». Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα, όταν ενώ τα τέσσερα άτομα ήταν στο camp 1 και συνομιλούσαν με μετανάστες, τους πλησίασε όχημα της αστυνομίας και ζήτησε τις ταυτότητές τους για έλεγχο. Στην προτροπή των αστυνομικών να εγκαταλείψουν το χώρο, οι δύο δημοσιογράφοι και οι δύο φωτορεπόρτερ αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να τους οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.

«Μάθαμε ότι θα γινόταν σήμερα η επιχείρηση και ανεβήκαμε από τις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή. Κατά τις 6.30 ώρα είδαμε κινητικότητα και μας ειδοποίησαν οι αστυνομικοί ότι πρέπει να φύγουμε γιατί είναι διαταγή της αστυνομίας να μην υπάρχει κανένας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Μετά έλεγξαν τις ταυτότητές μας και μας πήραν στο Α.Τ. για εξακρίβωση στοιχείων. Μας πήραν από το χώρο, για να μην κάνουμε ρεπορτάζ, να μας φιμώσουν και να μη δείξουμε τι γίνεται στην Ειδομένη» είπε ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς.

«Αυτό που ήθελαν ήταν να μην καλύψουμε την επιχείρηση, δεν ξέρουμε μόνο τι έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι μετανάστες. Τώρα είμαστε αποκλεισμένοι» υπογράμμισε, τονίζοντας πως είναι «φασισμός η φίμωση των δημοσιογράφων».

«Η Ειδομένη έλεγα πάντα ότι είναι η ντροπή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σήμερα σε αυτή την ντροπή γράφτηκε μία νέα σελίδα, η φίμωση του Τύπου» τόνισε ο Αντώνης Ρεπανάς.

Πηγή: Voria.gr, 9/12/2015

 

Δείτε και Live Ticker Eidomeni

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 23:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.