Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 23:38

Ρέθυμνο: Παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 12 μ.μ. στο δημαρχείο

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ:ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Την Τετάρτη 28/9 και με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που θα συζητούσε για τη φιλοξενία προσφύγων στη Κρήτη, υπήρξε οργανωμένη συγκέντρωση και προσπάθεια ναζιστικού τάγματος εφόδου ματαίωσης της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας τα φασιστοειδή επιτέθηκαν σε συγκέντρωση αντιφασιστών. Για άλλη μια φορά η Αστυνομία της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά» συνεργάστηκε ανοιχτά με τάγμα εφόδου της Χρυσή Αυγής και μάλιστα την ώρα που δικάζεται η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση για την δολοφονία του

Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες και την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ . ‘Ήταν μάλιστα τέτοιος ο ζήλος τους που δεν δίστασαν να πετάξουν δακρυγόνα μέσα στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου σε ώρα λειτουργίας του και με τα παιδιά μέσα σε αυτό.

Η πολιτική της κυβέρνησης με την συνέχιση της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας έχει οδηγήσει στον άθλιο εγκλωβισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-hotspot και στην στέρηση των δικαιωμάτων στο άσυλο, στην ελεύθερη μετακίνηση, την παιδεία και την υγεία. Η συνέχιση από την πλευρά της κυβέρνησης της πολιτικής του εγκλωβισμού των προσφύγων και μάλιστα την ώρα που αυτοί εξεγείρονται ενάντια στον εγκλωβισμό τους, ανοίγει το δρόμο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στη Κρήτη υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και ζητάμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να φτιαχτούν δομές αλληλεγγύης στα χέρια των Δήμων και όχι των ΜΚΟ που σπαταλάν πολύτιμους πόρους.

Ως σύλλογος καταδικάζουμε ως μισαλλόδοξες και ρατσιστικές τις προσπάθειες δήθεν «αγανακτισμένων» γονέων σε ορισμένα σχολεία της χώρας που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ενάντια στα προσφυγόπουλα. Δεν θα επιτρέψουμε στη Κρήτη και στα Χανιά να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Δεν αποτελεί «δικαίωμα» κανενός το να αποφασίσει ποια παιδιά δικαιούνται το αγαθό της μόρφωσης και της Παιδείας και ποια όχι. Αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκεύματος, καταγωγής. Αυτοί που θέλουν να το περιορίσουν απειλούν ολόκληρη την κοινωνία με επιστροφή πίσω σε μαύρες εποχές για την ανθρωπότητα, που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ, στους απογόνους των ναζί που αιματοκύλησαν την Κρήτη, να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων, κατά των μουσουλμάνων όπως έκαναν οι ναζί κατά των Εβραίων. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε αποδιοπομπαίο τράγο για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης από το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών του παρελθόντος και του παρόντος. Αυτοί που ποτέ στο παρελθόν δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να υπερασπίσουν το δημόσιο αγαθό τις εκπαίδευσης και το δημόσιο σχολειό δείχνουν ως νέοι δοσίλογοι τους πρόσφυγες ως μοναδική αιτία για τα δεινά της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Θα μας βρουν απέναντί τους. Καλούμε όλα μας τα μέλη τους εργαζόμενους των Χανίων να πάρουν μαζικά μέρος στο παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8/9 στις 12μ στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου. Λεωφορείο θα ξεκινήσει από τα Δικαστήρια στις 10.30 το πρωί .

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

Κληρονόμου Ντίνα             Σακελλαρίδης Αθανάσιος 

 

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΡΗΤΗΣ

Παγκρήτιο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο

Ρέθυμνο Σάββατο 8 Οκτώβρη, Δημαρχείο 12μεσ.

Κρήτη νησί αντιφασιστικό, αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Έξω οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες

Να διαλυθούν τα τάγματα εφόδου, να μπει τέλος στην κάλυψη της ΕΛΑΣ

Ανοιχτές δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους

Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης-hotspot

Την Τετάρτη 28/9 πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο με κεντρικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Ρεθύμνης. Την ίδια ώρα φασιστοειδή καλούσαν σε σύναξη μίσους κατά των προσφύγων έξω από το Δημαρχείο και προκαλούσαν με στόχο την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απέναντι από το Δημαρχείο αντιφασίστες/στριες μέλη φοιτητικών συλλόγων, εργαζόμενοι, δάσκαλοι και γενικότερα αλληλέγγυοι πολίτες διαδήλωναν κατά της φασιστικής πρόκλησης.

Η Αστυνομία έκανε πλάτες στα φασιστοειδή επιτρέποντας επιθέσεις κατά των αλληλέγγυων και ενορχηστρώνοντας κατά μέτωπο επίθεση με χρήση χημικών, με στόχο την διάλυση των αντιφασιστών διαδηλωτών.  Μόλις έφτασε στο σημείο του Δημαρχείου η αντιφασιστική συγκέντρωση η Αστυνομία άρχισε  να πετά δακρυγόνα αδιαφορώντας για το ότι  ακριβώς δίπλα από την συγκέντρωση υπήρχε το 2ο Δημοτικό Σχολείο με την παρουσία παιδιών την ώρα του διαλείμματος στην αυλή!

Η αντιφασιστική συγκέντρωση παρέμεινε στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των φασιστών και υπέρ των προσφύγων. Ύστερα από λίγη ώρα,  χωρίς καμία αφορμή, οι φασίστες  εκτόξευαν μπουκάλια με νερό και ξύλα προς την αντιφασιστική συγκέντρωση  σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία που έριχνε χημικά. Τα ΜΑΤ ακολουθώντας ασφαλώς  εντολές συνέχισαν να κάνουν χρήση χημικών προς την αντιφασιστική συγκέντρωση εν ώρα αιχμής σε κεντρικό δρόμο τρομοκρατώντας ακόμα και απλούς πολίτες.

Επιπλέον, όταν η πορεία κατευθύνθηκε προς ανοιχτό χώρο, τα ΜΑΤ συνέχισαν να καταδιώκουν  και να πιέζουν σε απόσταση αναπνοής με σκοπό την πλήρη καταστολή της συγκέντρωσης. Κατά την διάρκεια των παραπάνω έγιναν τέσσερις προσαγωγές αντιφασιστών/στριών από τις οποίες οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν με την ψευδή κατηγορία της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής.

Για άλλη μια φορά η Αστυνομία του Τόσκα συνεργάστηκε ανοιχτά με τα τάγμα εφόδου της Χρυσή Αυγής. Την ώρα που δικάζεται η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες και την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ , οι φασίστες προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος στην περιοχή του Ρεθύμνου με στόχο να σπείρουν το φόβο και την τρομοκρατία.

Η πολιτική της κυβέρνησης με την συνέχιση της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας οδηγεί στον άθλιο εγκλωβισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-hotspot και στην στέρηση των δικαιωμάτων στο άσυλο, στην ελεύθερη μετακίνηση, την παιδεία και την υγεία. Οι πρόσφυγες εξεγείρονται στην Λέσβο και την Χίο και ο Μουζάλας συνεχίσει την ίδια πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων,ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Στη Κρήτη υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και ζητάμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να φτιαχτούν δομές αλληλεγγύης στα χέρια των Δήμων και όχι των ΜΚΟ που σπαταλάν πολύτιμους πόρους.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο κόμμα αλλά ναζιστική εγκληματική οργάνωση γι αυτό και τώρα ξαναβγάζει τα τάγμα εφόδου στους δρόμους με την ανοχή της Αστυνομίας.

Δεν θα επιτρέψουμε στους απογόνους των ναζί που πυρπόλησαν χωριά στην Κρήτη για να σβήσουν την αντίσταση, τη Βιάνο, τη Κάνδανο, τα Ανώγεια, το Κοντομαρί, να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων, κατά των μουσουλμάνων όπως οι ναζί έχυναν κατά των Εβραίων.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, την αριστερά, τα κινήματα αλληλεγγύης, τις κινήσεις των αντιστασιακών να κινητοποιηθούμε μαζικά για να τσακίσουμε τα τάγμα εφόδου των φασιστών και για να παραμείνει η Κρήτη νησί αντιφασιστικό, νησί της αλληλεγγύης στην προσφυγιά που φτάνει εδώ κατατρεγμένη από τους πολέμους και την φτώχεια.

Καλούμε όλες/όλους στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στις 15/16-10 στο γήπεδο Ρουφ για να δώσουμε πανευρωπαϊκή απάντηση ενάντια στον φασισμό.

 KEERFA

 

KEERFA Rethymno OCT 2016 poster

Ρέθυμνο: «Ας μην επιτρέψουμε στο ρατσισμό και την ξενοφοβία να επικρατήσει»

Παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 12 μ.μ., στο δημαρχείο,

συλλογικότητες και ομάδες αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από όλο το νησί.


Αφορμή για το συλλαλητήριο αποτελούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου ομάδα ατόμων που αντιτίθενται στην φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη επιτέθηκε σε αλληλέγγυους. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενέργεια την οποία κατήγγειλαν συλλογικότητες και κοινωνικοί φορείς της πόλης. Σ
υνεχίζονται οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για μονομερή επίθεση της Αστυνομίας κατά των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες καταγγέλλοντας τις αστυνομικές δυνάμεις για κάλυψη ομάδων φασιστών.
Με ανακοίνωση του, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες, κατονομάζει συγκεκριμένο Σύλλογο ο οποίος όπως αναφέρει πρωτοστάτησε σε ξενοφοβικό κάλεσμα απ' όπου και ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Το Δίκτυο, καλεί την κοινωνία του Ρεθύμνου να αντιδράσει άμεσα απέναντι στις ξενοφοβικές-ρατσιστικές ενέργειες και απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στο παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες, έχει ως εξής:
«Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο αντιδρώντας στην επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να διαθέσει προς ενοικίαση σπίτια για 50 οικογένειες προσφύγων.
Παρόμοιο ξενοφοβικό κάλεσμα προωθείται “ανώνυμα” από διαφορετικές πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από αυτοκίνητο που γυρνά τους δρόμους της πόλης μας διασπείροντας ψεύδη και τρομοκρατώντας σχετικά με τον «επικείμενο κίνδυνο» από την
έλευση των προσφύγων στο νησί που “έρχονται να μας πάρουν ιδιοκτησίες και δουλειές”.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με τη φιλοξενία προσφύγων στο νομό; Από την επιδοτούμενη από την Ύπατη Αρμοστεία ενοικίαση 50 ξενοίκιαστων σπιτιών κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους οι φτωχοί εξαπατημένοι δανειολήπτες ή από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που ετοιμάζονται να αγοράσουν τα σπίτια μας στο 20% της αξίας τους; Ρωτήστε καλύτερα αυτούς που καπελώνουν το ΣΑΟΡ και εκμεταλλεύονται την περηφάνια, την οργή και τον πόνο των εξαπατημένων συμπολιτών μας για να φτιάξουν τα πρώτα ρατσιστικά τάγματα εφόδου στο Ρέθυμνο.
Ποιες δουλειές θα μας πάρουν οι πρόσφυγες; Τις ανύπαρκτες; Ευθύνονται αυτοί για το 37% της ανεργίας στη χώρα μας και για τις χιλιάδες των ελλήνων οικονομικών μεταναστών που τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες; Ή μήπως ευθύνονται οι πρόσφυγες για την μνημονιακή ακύρωση κάθε εργασιακής συνθήκης, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εξαθλίωση των συνθηκών εργασίας;
Και απ' την άλλη, ας σκεφτούμε ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία πέντε χρόνια. Ποιος προκαλεί, ποιος συντηρεί και ποιος κερδίζει από τις εμπόλεμες καταστάσεις στα διάφορα μέρη του κόσμου που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις χώρες τους.
Η ιστορία έχει δείξει πως, σε συνθήκες κρίσης σαν τη σημερινή, ο φασισμός γιγαντώνεται πατώντας σε τέτοιου είδους απλοποιημένες αναγωγές που, στοχοποιώντας εύκολα θύματα, αφαιρούν από το κάδρο τους πραγματικούς
υπαίτιους και στρέφουν την αντίδραση στους συνανθρώπους μας που στην ουσία είναι θύματα της ίδιας κατάστασης με εμάς.
Αυτό που ακολούθησε είναι πρωτοφανές για την πόλη μας. Εικόνες από το Ρέθυμνο με την αστυνομία πλάι-πλάι με τους ροπαλοφόρους που χτυπούν ομαδικά εκπαιδευτικό στο ΑΤΜ της Εurobank κάνουν το γύρο του κόσμου. Τα ΜΑΤ σέρνουν στο οδόστρωμα από τα
μαλλιά μια μικροκαμωμένη φοιτήτρια που σπάει το χέρι της, τη συλλαμβάνουν, την κρατούν χωρίς ιατρική περίθαλψη για ώρες και τη φορτώνουν με ψευδείς κατηγορίες.
Την ίδια ώρα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τελούνται αξιόποινες πράξεις από τραμπούκους χωρίς καμία προσαγωγή. Στη λεωφόρο, η ελληνική αστυνομία, με εγκληματική αμέλεια εκτοξεύει επικίνδυνα καρκινογόνα χημικά σχεδόν μέσα στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου εν ώρα λειτουργίας του, μπροστά σε έντρομους περαστικούς και τουρίστες.
Για πρώτη φορά είδαμε να παρελαύνει στη λεωφόρο ένα τάγμα εφόδου αποτελούμενο από 30 ροπαλοφόρους που χτυπούν και τραμπουκίζουν μαθητές, φοιτητές, μετανάστες, τουρίστες και περαστικούς. Η οπισθοφυλακή του τάγματος: διμοιρία των ΜΑΤ που υπό τις
οδηγίες του επικεφαλής της επιχείρησης ακολουθεί από απόσταση, ανέχεται και προστατεύει τους ροπαλοφόρους τραμπούκους και τους παρακολουθεί να ξυλοφορτώνουν τους “αντιπάλους”.
Οι ευθύνες της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας είναι τεράστιες. Η βία των χρυσαυγιτών δίνει την καθημερινή της παρουσία στην πόλη. Ήδη από την επόμενη μέρα παρέες χρυσαυγιτών τρομοκρατούν στα ΕΠΑΛ και επιτίθενται σε μαθητές έξω από το σχολείο. Γονείς καταγγέλλουν και προειδοποιούν τον Εισαγγελέα για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/10 ομάδα κρούσης 10-12 ατόμων με κράνη και καλυμμένα πρόσωπα, οπλισμένα με πτυσσόμενα γκλομπ χτυπάει δύο άτομα στην πλατεία της Μητρόπολης και απειλεί τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Γίνονται καταγγελίες.
Η ρεθεμνιώτικη κοινωνία οφείλει να αντιδράσει άμεσα πριν αρχίσουν φονικά και προσωπικές βεντέτες. Η στυγνή δολοφονία του Φύσσα πρέπει να μας διδάξει. Δεν υπάρχουν δύο άκρα. Το άκρο είναι ένα. Ο φονιάς Ρουπακιάς ξεπήδησε από ένα
τάγμα εφόδου και η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε το γεγονός. Να μην αφήσουμε να επαναληφθούν τα ίδια στο Ρέθυμνο. Τα τάγματα εφόδου πρέπει να αποκαλυφθούν και να διαλυθούν άμεσα.
Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι να ανοίξει ο διάλογος με τους συμπολίτες μας για το θέμα του φασισμού. Να μην επιτρέψουμε την προπαγαδισμένη λήθη, να μην επιτρέψουμε, με την αδράνεια μας, την επανάληψη των αισχών των ταγμάτων εφόδου. Να αναδείξουμε
την αλληλεγγύη σαν εργαλείο απέναντι στο φόβο και στο μίσος, να αγωνισθούμε για την δημοκρατία. Να παλέψουμε με πολιτική ανιδιοτέλεια ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των τραπεζών που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα σπίτια των
συμπολιτών μας.
Ως Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου - Χωρίς Μεσάζοντες απευθύνουμε κάλεσμα σ’ εσάς που ένα χρόνο τώρα, απαντάτε με αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες (100 κούτες ρουχισμό, 1 τόνο όσπρια για τους πρόσφυγες και αποστολή εθελοντών σε δομές
υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων σε Μυτιλήνη και Ειδομένη): Ας μην επιτρέψουμε στο ρατσισμό και την ξενοφοβία να επικρατήσει. Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και γνωρίζουμε ότι μόνο με την αλληλεγγύη μπορούμε να διαφυλάξουμε την
αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας.
Όλοι στο παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου,

το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 12 μ.μ».

 

Δυο τραυματίες στην πλατεία Μητρόπολης τα ξημερώματα της Δευτέρας
Δυο 23χρονοι νεαροί, ο ένας εκ των οποίων φοιτητής, τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από άτομα τα οποία τους επιτέθηκαν αιφνιδιάζοντας τους ενώ καθόταν με παρέα άλλων φίλων τους στην Πλατεία Μητροπόλεως.
Οι άγνωστοι, περίπου δέκα στον αριθμό, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, στη 1 τα ξημερώματα έφτασαν στην Πλατεία και επιτέθηκαν στην παρέα των νεαρών που καθόταν σε παγκάκια συζητώντας αμέριμνοι, ξυλοκοπώντας τους άγρια.
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι που διαμένουν πέριξ της Πλατείας ξύπνησαν από τις φωνές, έντρομοι σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και όσοι πρόλαβαν παρακολουθούσαν από τα παράθυρα τους την βιαιότητα των σκηνών που εκτυλίχθηκαν με θύματα τους δυο νεαρούς.
Ο ένας τραυματίας νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο κλήθηκε στο σημείο.
Οι δράστες αφού ξυλοκόπησαν τους δυο 23χρονους τρέχοντας εξαφανίστηκαν από την Πλατεία.
Η Αστυνομία άρχισε έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών ενώ κλήθηκαν και κατέθεσαν για το βίαιο περιστατικό τόσο οι δυο νεαροί-θύματα όσο και άλλα άτομα.
Κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν ήδη καταλήξει στην ταυτότητα τουλάχιστον ενός εκ των δραστών .
Το επεισόδιο πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετο με τα γεγονότα που σημειώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου. Εκτιμάται δε, ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον των ατόμων που καθόταν στην Πλατεία Μητροπόλεως έγινε στοχευμένα και είχε προσχεδιαστεί.
Μέσω ιστοσελίδων μάλιστα αλλά και μέσω ανακοινώσεων κοινωνικών φορέων καταγγέλλεται ότι οι δράστες της επίθεσης είναι ομάδα φασιστών.

 

Ανακοίνωση Συνεταιρισμού «Το Κιβώτιο»

Για τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης στο κέντρο του Ρεθύμνου,οι εργαζόμενοι/ες στον συνεταιρισμό «το Κιβώτιο Συν.Πε», εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Πίσω από το προσωπείο μιας ανυπόγραφης ανακοίνωσης μίσους και ξενοφοβίας ο φασισμός ξαναέκανε την εμφάνισή του στην πόλη μας κρατώντας σιδηρολοστούς, μαδέρια και κατσούνες. Πρωταγωνιστής του μίσους και θύτης της λογικής, η ελληνική αστυνομία, πήρε την κατάσταση στα χέρια της όχι απλά κάνοντας πλάτες στους ξενοφοβικούς αλλά επιτιθέμενη με περισσό ζήλο στους διαδηλωτές αντιφασίστες, ρίχνοντας πλήθος χημικά αέρια την ώρα που οι μικροί μαθητές του 2ου Δ.Σ είχαν μάθημα, συλλαμβάνοντας και δέρνοντας διαδηλωτές, επιτρέποντας τον ξυλοδαρμό εκπαιδευτικού από φασίστες μπροστά στα μάτια της, τραυματίζοντας και αφήνοντας στη θέση της τα τάγματα εφόδου των φασιστών να περιπολούν το ίδιο απόγευμα τραμπουκίζοντας στην πόλη.
Χαιρετίζουμε το σθένος των αντιδιαδηλωτών, τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης που έχουν βγει μέχρι τώρα και ιδιαίτερα του συλλόγου γονέων του 1ου Δ.Σ Ρεθύμνου για τα άμεσα αντανακλαστικά του. Θυμίζουμε πως όπως και το φθινόπωρο του 2012 σε ανάλογη περίπτωση οι πολίτες του Ρεθύμνου είχαν ανταποκριθεί με έντονη την αγωνία για ανάληψη δράσης και ενημέρωση σε κάλεσμα του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων στο Σπίτι του Πολιτισμού με θέμα την αντιμετώπιση της αναδυόμενης τότε φασιστικής απειλής στην πόλη έτσι και τώρα, 4 χρόνια μετά, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή. Ως εργαζόμενοι, γονείς , φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μετανάστες, άνθρωποι που δεν πνίξαμε τη συνείδησή μας στη λήθη να έχουμε στο νου μας τα εξής δεδομένα:
1. Ότι σε καιρούς οικονομικής/κοινωνικής/πολιτειακής και υπαρκτικής κρίσης- σαν αυτή που διανύουμε- ο αποπροσανατολισμός μέσω της συσπείρωσης των πολιτών στον εθνικό κορμό είναι το «εκ των ων ουκ άνευ». Ή για να το πούμε διαφορετικά, αν δεν υπήρχαν φιλοφασίστες ξενοφοβικοί θα έπρεπε να τους εφεύρουν ή να τους πληρώσουν να υπάρχουν. Εξού και το σύνθημα «Όσο περισσότερο μας κλέβουν τη ζωή, τόσο μας ταΐζουν με έθνος και φυλή»
2. Η ρεθεμνιώτικη ιστορία σιμά στον τιτάνιο αντιφασιστικό αγώνα που έδωσε ενάντια στους σουμπερίτες και ναζί δεν απαλλάχθηκε ποτέ από τα νόθα της παιδιά , τους δοσίλογους που βγάζουν μεροκάματο από τις έννοιες πατρίδα, έθνος και φυλή για να επιβιώσουν. «Πρόσφηγκες» (προς +σφήγκα) προσφωνούσε υποτιμητικά μερίδα ντόπιων τους μικρασιάτες πρόσφυγες και Σμυρνιές (= πόρνες) τις γυναίκες τους που εγκαταστάθηκαν στον Τσεσμέ Ρεθύμνου. Εύκολος τρόπος για να ρίξει κανείς τα μεροκάματα των μερικών χιλιάδων προσφύγων τότε που πήραν τη θέση των μεροκαματιάρηδων Χαλικούτηδων που μόλις είχαν υποστεί πογκρόμ και αναγκαστική μετακίνηση από το νησί. Εξού και το σύνθημα «Ο ρατσισμός ρίχνει τα μεροκάματα».
3. Η απόφαση του ΠΕΔ για εγκατάσταση σε σπίτια και ξενοδοχεία (υπό πολλές προϋποθέσεις) αν και φαινομενικά είναι περισσότερο ανθρωπινή από τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν μας πείθει για τις αγαθές της προθέσεις. Στις μέρες που ζούμε, η φράση «όλα έχουν μια τιμή» βασιλεύει στη λογική των φορέων. Ο δήμος Ρεθύμνου με δική του πρωτοβουλία βρήκε μια «σολομώντεια λύση» που έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία. Δεν σας εκπλήσσει; Έχει παρέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2016 και δεν έχει καταβληθεί η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων για τους δήμους). Επίσης, δεν έχει καταβληθεί καμία δόση των παρακρατηθέντων, δεν έχουν χρηματοδοτηθεί βασικές οριζόντιες δράσεις, όπως οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), οι αφαλατώσεις. Επίσης δεν έχουν αποδοθεί οι πόροι από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το τέλος διαφήμισης, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιπλέον χρηματοδότηση μεταφερομένων αρμοδιοτήτων και ιδιαίτερα το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και των σχολικών καθαριστριών, ενώ δεν έχουν καταβληθεί 20 εκ. ευρώ για επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων. Βασική προϋπόθεση του σχεδίου για εγκατάσταση προσφύγων και στην πόλη μας είναι η απευθείας χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία. Ταυτόχρονα το δημοκρατικό προφίλ του ισόβιου δημάρχου μας ενδυναμώνεται την ώρα που- όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη- δεν πρέπει να ξεχνούν πως είναι ο ίδιος που ανταποκρίθηκε πριν από λίγο καιρό θετικά στην απαίτηση του νεοναζί βουλευτή Παναγιώταρου να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των νηπίων – παιδιών μεταναστευτικών οικογενειών από τα νηπιαγωγεία της πόλης. O στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν από τη χιτλερική αυγή. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παναγιώταρο η χιτλερική αυγή ήθελε τα στοιχεία, ώστε να “πετάξει τα νήπια των μεταναστών και των προσφύγων έξω από τα νηπιαγωγεία”…
Τέλος, να έχουμε υπόψη πως όταν η χρηματοδότηση εκλείψει το δημόσιο παράπονο του προέδρου των ξενοδόχων Ρεθύμνου θα γίνει πραγματικότητα. Είναι ο κ. Τσακαλάκης που αντιπρότεινε πριν την λήψη απόφασης ότι : «Αν θέλει λοιπόν hot spot, εμείς έχουμε πολλά νησιά που έχουν δομές και είναι ακατοίκητα και στο παρελθόν φιλοξένησαν Έλληνες και αν φιλοξένησαν Έλληνες γιατί ήταν καλά γι’ αυτούς και όχι για τους ξένους;» . Η άλλη επιλογή είναι η πεπατημένη : να πληρώνουν τη διαμονή τους δουλεύοντας με ωρομίσθιο στα 80 σεντ. ως λαντζιέρηδες, καθαριστές και φορτοεκφορτωτές σύμφωνα με τα συνδικάτα και την έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης NDR στη Γερμανία το χειμώνα που μας πέρασε. Μια δεξαμενή φτηνού εργατικού δυναμικού για τις τουριστικές μας υποδομές και τα θερμοκήπια;
Όπως και να χει ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για την πόλη του Ρεθύμνου και είναι στο χέρι μας το προς τα πού θα φυσήξει αρκεί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενάντια στην εκπόρνευση της λογικής, της ιστορίας και της ελπίδας. Τα αντανακλαστικά μας από δω και στο εξής θα ορίζουν τις εξελίξεις σε έναν δήμο που ο πολίτης μάχεται να αναδυθεί από το βούρκο του ιδιώτη (idiot).»

 

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου
Για τα επεισόδια της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου,η Τ.Ε.ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου, σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε ξενοφοβικό κάλεσμα από άτομα εθνικιστικών αντιλήψεων με σκοπό την αρνητική απόφαση του Δήμου πάνω στο ζήτημα. Παράλληλα με αυτό, συγκαλέστηκε αντισυγκέντρωση αντιφασιστών και αντιφασιστριών ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της παράστασης της διαμαρτυρίας, οι φασίστες ξεκίνησαν την επίθεση με τη ρίψη ακονισμένων καδρονιών και αντικειμένων με την πλήρη συγκάλυψη και προστασία της αστυνομίας.
Στη συνέχεια, οι κατασταλτικές δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλή βία και ρίψη δακρυγόνων προς το αντιφασιστικό μπλοκ, στοιχείο που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη συνεργασία κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, με στόχο τη διάλυση οποιασδήποτε διαδήλωσης, που μάχεται για τα αναφαίρετα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών. Η αναίτια επίθεση της αστυνομίας δε σταμάτησε εκεί, συνεχίστηκε ακόμη και στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου με τη ρίψη χημικών αερίων την ώρα του διαλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά.Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, αποτελεί η παράνομη προσαγωγή αντιφασιστών, μέσα σε αυτούς και η βίαιη επίθεση σε αντιφασίστρια, την οποία έσυραν για παραπάνω από 30 μέτρα από τα μαλλιά και την κλωτσούσαν, με αποτέλεσμα τον έντονο τραυματισμό της. Σε όλο αυτό το κυνηγητό έναντι των αντιφασιστών, τα άτομα του ακροδεξιού χώρου κυκλοφορούσαν ανενόχλητα σε κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου, απειλώντας απλούς πολίτες, που περνούσαν τυχαία.
Έπειτα από πολλές ώρες παράνομης κράτησης των προσαχθέντων, οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και οι δύο συνελήφθησαν, με τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής. Το κατηγορητήριο δεν υφίσταται, καθώς πολλές μαρτυρίες και ντοκουμέντα αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η αντίδραση Φοιτητικών Συλλόγων (Οικονομικό, Φιλοσοφική, Ψυχολογία), της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, του Κοινωνικού Ιατρείου, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Διδασκόντων Κοινωνικών Επιστημών και άλλων συλλογικοτήτων και συνεταιρισμών (Αδρε, κιβώτιο) ήταν άμεση, καταδικάζοντας τα γεγονότα.
Τα γεγονότα συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες με επιθέσεις φασιστών σε μαθητές του ΕΠΑΛ ακριβώς το επόμενο πρωί, ενώ το βράδυ της Κυριακής σε πολυσύχναστο μέρος στο κέντρο της παλιάς πόλης έκαναν την επίθεσή τους 15 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας λοστούς σε άτομα, που τύχαινε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σημείο αυτό. Ο απολογισμός ήταν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας αρκετά σοβαρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι ξεκομμένα από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Είναι συνέχεια των επιθέσεων του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών του εναντίον αγωνιστών του αντιφασίστικού κινήματος, των εργαζόμενων, της νεολαίας και των μεταναστών.
Ως Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου, καταδικάζουμε τα περιστατικά, που εξελίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Οι προκλήσεις των φασιστών εκδηλώθηκαν, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που δεν έκανε τίποτε για να τις εμποδίσει, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι κατασταλτικές δυνάμεις και ακροδεξιοί εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, αυτά της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών τους. Το αντιφασιστικό μαζικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται και θα βρεθεί ξανά στους δρόμους να δώσει την απάντηση του απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και την τρομοκρατία.
Στηρίζουμε την Παγκρήτια Αντιφασιστική πορεία στο Ρέθυμνο στις 08/10 στις 12:00 έξω από το Δημαρχείο, δείχνοντας την ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Διεκδικούμε πλήρη ενσωμάτωσή τους στην Εκπαίδευση, τη Δημόσια Υγεία και την ασφαλή στέγασή τους στην τοπική κοινωνία.
Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης!
Δε θα επιτρέψουμε να δοθεί δημόσιος χώρος σε φασιστικά μορφώματα!
Όχι στις διώξεις αγωνιστών και αγωνιστριών του αντιφασιστικού κινήματος!»

ΠΗΓΗ: rethnea.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:01

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.