Τρίτη, 03 Μαϊος 2016 11:38

Για την αποθήκη 18 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα την αποθήκη 18 στο λιμάνι της πόλης όπου διαμένουν περίπου 400 πρόσφυγες από τον περασμένο Μάρτιο.

Το ιατρείο μας κάνει προσπάθεια να καταγράψει και να φροντίσει και στο δικό του χώρο τους πρόσφυγες με χρόνιες παθήσεις και να καλύψει παιδιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές ανάγκες, όντας πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία μαζί τους.

Εκτός από τους χρόνιους πάσχοντες (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιολογικές παθήσεις κλπ) που μένουν ακάλυπτοι από την πολιτεία στην παρακολούθηση και τη φαρμακευτική τους αγωγή διαπιστώσαμε:

  • Μεγάλες ανάγκες για επείγουσα οδοντιατρική φροντίδα

  • Ανεμβολίαστα παιδιά

  • Ελλιπή διατροφή που δεν καλύπτει ή και θέτει σε κίνδυνο πάσχοντες από νοσήματα όπως πχ τους διαβητικούς

  • Κακές συνθήκες υγιεινής. (Μόνο 15 χημικές τουαλέτες για 382 ανθρώπους, ελάχιστα ντουζ και αυτά με ΚΡΥΟ νερό)

  • Έλλειψη ψυγείου για την καλή συντήρηση τροφίμων και φαρμάκων

  • Κίνδυνο επιμολύνσεων και αλλεργιών από τσιμπήματα κουνουπιών, συνεπώς ανάγκη για αντικουνουπική προστασία.

Διαπιστώσαμε δηλαδή ότι οι άνθρωποι στην αποθήκη 18 του ΟΛΘ διαβιούν σε επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες ενώ ταυτόχρονα στερούνται ενημέρωσης για τα δικαιώματα τους καθώς και πλήρους ελευθερίας αφού τους απαγορεύεται η έξοδος μετά τις 10 το βράδυ.

Ζητάμε από την πολιτεία και τον κάθε υπεύθυνο (ΥΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ, δήμο, περιφέρεια, ΕΚΕΠΥ, Λιμενικό) να πράξει άμεσα έτσι ώστε:

Να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πόλη από το νοσογόνο και επικίνδυνο χώρο της αποθήκης 18 του ΟΛΘ και να στεγαστούν - όπως δικαιούνται ΟΛΟΙ οι άνθρωποι ανεξαρτήτως της καταγωγής τους - σε κτίρια μέσα στον αστικό ιστό που να πληρούν συνθήκες διαμονής οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και δεν θα θίγουν την αξιοπρέπειά τους.

Δηλώνουμε ότι το ΚΙΑ στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και θα αγωνίζεται να φιλοξενηθούν με τον ίδιο τρόπο που θα φιλοξενούσαμε στην πόλη μας φίλους και συγγενείς.

Για μας η ΖΩΗ ΑΞΙΖΕΙ

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:39

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.