Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 00:02

Φοιτητικές πορείες σε όλη τη χώρα σπάνε την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Φοιτητικές πορείες σε όλη τη χώρα σπάνε την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Αγγελική Ζαριφείδου

Στο δρόμο του αγώνα, για να διεκδικήσει τα αυτονόητα και τα δίκαια ενάντια στο μέλλον που της ετοιμάζουν, βγήκε ξανά σήμερα η νεολαία αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έδωσαν ζωή στις σημερινές κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά, Ηράκλειο, Φλώρινα, Βόλο, Ξάνθη και Κομοτηνή υπήρξαν μαζικές και με έντονο παλμό πορείες και διαδηλώσεις ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. Φυσικά η έντονη και απροκάλυπτη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων δεν έλλειψε.

Στην Αθήνα,

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στο απαράδεκτο κυβερνητικό νομοσχέδιο

Με εντυπωσιακή συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και εκπαιδευτικών, ειδικά για την περίοδο, σφραγίστηκε το σημερινό μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά από μήνες και έπειτα από αλλεπάλληλες αναμετρήσεις με τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στο όνομα της πανδημίας. Περίπου 3.000 διαδηλωτές/τριες, κυρίως φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί, πορεύτηκαν από τα Προπύλαια προς τη βουλή μέσω Σταδίου, ενώ μερικές εκατοντάδες ακόμα (επιρροής ΚΝΕ και ΠΑΜΕ) κινήθηκαν μέσω Πανεπιστημίου προς το κοινοβούλιο, επίσης από το χώρο των Προπυλαίων.

Με συνθήματα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές διαδήλωσαν από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα και πίσω στην Ομόνοια.

Της διαδήλωσης προπορευόταν διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ στο Σύνταγμα βρίσκονταν δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και η αύρα της αστυνομίας, που πλέον είναι πανταχού παρούσα. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής βρίσκονταν παντού, πίσω από την πολυδιαφημισμένη εμφάνιση της νέας αστυνομικής δύναμης ΟΔΟΣ για την «ήπια διαχείριση» των συγκεντρώσεων.

Το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο έσπασε το «λοκντάουν» της αστυνομίας, που προωθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προχώρησε σήμερα σε εξειδίκευση των ασφυκτικών για τις λαϊκές ελευθερίες διατάξεων του νομοσχεδίου που επί της ουσίας απαγορεύει τις συγκεντρώσεις.

 

athina

 

lolos

    

ath

    

athin

   

φωτο: Marios Lolos

 

 

 

 

Στη Θεσσαλονίκη,

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και ξύλο 

Εξάλλου επίδειξη των πραγματικών προθέσεων κυβέρνησης και αστυνομίας έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου βίαιη επίθεση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν φοιτητές και φοιτήτριες. Στο άγαλμα του Βενιζέλου οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής που περικύκλωσαν και εγκλώβισαν τους φοιτητές. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε δυναμική απάντηση στον επικίνδυνο αστυνομικό αποκλεισμό και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν ρόπαλα και ασπίδες εναντίον των άοπλων φοιτητών βρέθηκαν σε υποχώρηση, μέχρι που δόθηκε εντολή για χρήση χημικών αερίων κατά των διαδηλωτών. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.

thessaloniki min 750x480

 

 

  

Στη Πάτρα, στη κινητοποίηση συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού και Φιλολογίας καθώς και πολιτικές δυνάμεις από τον αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Η πορεία άγγιξε τους 350 διαδηλωτές. Ο αστυνομικός κλοιός με την έντονη και διαρκή παρουσία του εμπόδισε τα μπλοκ της πορείας να κρατήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η πορεία κύλησε ομαλά καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδίκησαν τον χώρο τους και το δικαίωμά τους στο να διαδηλώσουν.

  

patra min 2 750x536

  

Στα Γιάννενα, βρέθηκαν στο δρόμο φοιτητικοί σύλλογοι, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πρωτοβουλίες φοιτητών και εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πορεία αριθμητικά ανήρθε στους 150 διαδηλωτές.

giannena min 750x536

  

Οι πορεία στα Χανιά  ήταν ιδιαίτερα μαζική για τα δεδομένα της περιόδου.

xania1

xania

 

www.facebook.com/margarita.papa.96/videos/10215690995262473

   

Στον Βόλο, η πορεία των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο,

volos min 750x536

  

ενώ δεν έλλειψε και το μαχητικό «παρών» στις πορείες της Φλώρινας,

florina min 750x536

   

της Ξάνθης

XANTHI1

   

και της Κομοτηνής.

Οι σημερινές εικόνες, σε συνέχεια και με τις εικόνες της προηγούμενης Πέμπτης, δίνουν μαζική και ηχηρή απάντηση στην πολιτική και τα σχέδια της κυβέρνησης. Η νεολαία δεν τρομοκρατείται και θα παλέψει μέχρι τέλους για τα δικαιώματά της, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για τις ελευθερίες που της στερούν.

Με την πανδημία να κλείνει σχεδόν έναν χρόνο και την «τηλεκπαίδευση» να έχει πλέον εδραιωθεί, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο έχει επιλέξει να μην λάβει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αλλά αντιθέτως καταθέτει αιφνιδιαστικά ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που επιτίθεται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν όλες οι σχολές και όλα τα σχολεία με ασφάλεια και με τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις, ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι για πρόσληψη καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού.

Το νέο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα της νέας γενιάς και των λαϊκών οικογενειών σε δημόσια, δωρεάν σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα «φρουρούμενο» κάστρο των επιχειρήσεων για λίγους και εκλεκτούς.

  • Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο

 

  • Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας

 

  • Δώστε λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και την καταστολή

Αν νομίζουν ότι δεν θα πάρουμε το μέλλον μας στα δικά μας χέρια είναι βαθιά γελασμένοι.

Θα περάσουμε από πάνω τους!

 

 

ΠΗΓΕΣ: prin.gr/

prin.gr/

www.facebook.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 11:23

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.