Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 21:15

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων, 2-3 Σεπτεμβρίου 2022: «Τον Κόσμο αυτόν θα δεις, θα τον αλλάξουμε εμείς»

7o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

«ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΔΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ και ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Κάποιοι αναρωτιούνται πόσα θέματα χωράει ένα Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Όσα χρειάζονται λοιπόν για να αλλάξουμε τον κόσμο!

Η οικονομική λεηλασία, η καταδίκη μιας κοινωνίας στην ανισότητα, ο αποκλεισμός από δημόσια αγαθά, η περιθωριοποίηση συνανθρώπων μας, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η παράδοση της ζωής μας στα χέρια ιδιωτών, οδηγούν σε έναν κόσμο χωρίς ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη.

Στεκόμαστε ολόψυχα απέναντι στο όραμα της μετατροπής του κόσμου σε ένα ατελείωτο παιχνίδι των αγορών και σε ένα πεδίο βολής για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό. Συζητάμε ανοιχτά και συντονιζόμαστε ως κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις απέναντι στην βάρβαρη επίθεση. Γιατί βιώνουμε ακόμη μια εποχή πολλαπλής κρίσης, γιατί η συλλογική ενεργοποίηση και δράση είναι ο μόνος τρόπος. Γιατί μας νοιάζει.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

Ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου

Μια απόδοση τιμής, σ’ έναν νέο άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στον βωμό των κερδοσκόπων.

18:00. ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:

Ένα σχολείο για ΟΛΑ τα παιδιά

Συζητούν Εκπαιδευτικοί των Τρικάλων, Φοιτητές και Πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ για τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα.

19:15. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία: μας αφορά άμεσα

Ομιλητές ο ιστορικός Γιώργος Μιχαηλίδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης. Συντονίζει το μέλος της ανοικτής συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων Κωστής Παπαθανασίου.

Συζητάμε για τον νέο «ψυχρό πόλεμο», τον ρώσικο ιμπεριαλισμό, την αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσιν», τις επισιτιστικές κρίσεις, τους πρόσφυγες των παλιών και νέων πολέμων, τη βάση της Αλεξανδρούπολης, την εξοπλιστική υστερία, τα Rafale και τα «λεφτά που υπάρχουν» μόνο για όπλα, τη συστηματική καλλιέργεια των εθνικισμών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, το νέο «Εθνικό μέτωπο» και για ένα νέο αντιπολεμικό Κίνημα.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

18:00. ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:

Έμφυλη βία και Πατριαρχία

Η φεμινιστική απάντηση μέσα από τα κινήματα. Η Φυλική Αταξία συζητά με τη δημοσιογράφο Όλγα Στέφου. Συντονίζει το μέλος της ανοικτής συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων Εύη Παπαθανασίου.

19:15. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Ενεργειακή φτώχεια, Επισιτιστική κρίση, Κλιματική καταστροφή, «Πράσινη ανάπτυξη» και -τελικά- Οικονομική εξαθλίωση των πολλών. Πώς απαντάμε;

Συζητάμε με τον αρχιτέκτονα, Πολεοδόμο Κώστα Βουρεκά και τη χημικό μηχανικό, περιβαλλοντολόγο Δέσποινα Σπανούδη. Συντονίζει το μέλος της ανοικτής συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων Γιάννης Μπίλλας.

Τι είναι το χρηματιστήριο ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής; Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία; Τι είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη»; Πώς συνδέονται όλα αυτά με την ενεργειακή φτώχεια και την κλιματική καταστροφή;

 programma festival1

 

programma festival

Τα σύνορά τους, χτίζουν τη φυλακή μας

Ο μισός πλανήτης ξεριζώνεται, ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γεννούν νέα κύματα προσφύγων που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια Ευρώπη – Φρούριο και μια Ελλάδα – Κρατητήριο. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιώντας και κλιμακώνοντας την αντιπροσφυγική πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σηκώνει φράχτες και εφαρμόζει την πολιτική του εκτοπισμού, των επαναπροωθήσεων, της δημιουργίας στρατοπέδων-κολαστηρίων.

Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος μετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες σε αποδιοπομπαίους τράγους στον βωμό των γεωστρατηγικών τους σχεδιασμών, της διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόσφυγες που αναζητούν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται "εισβολείς" και "υβριδική απειλή", κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνομα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόμη και δολοφονούνται. Η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της παραβιάζουν συμβάσεις, ανθρωπιστικές αρχές, χάρτες δικαιωμάτων, τη ζωή την ίδια δίνοντας τα χέρια στα απομεινάρια της ακροδεξιάς, εκτρέφοντας παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.

Από το νεκρό κορίτσι στη νησίδα του Έβρου, μέχρι τα πτώματα που ξεβράζει το κύμα του Αιγαίου, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο μαρτυρικό τόπο. Δεν δίστασαν να αφήσουν στο έλεος τους δεκάδες πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου μαζί τους και το νεκρό παιδί και τη μάνα του που το βουτούσε στα κρύα νερά του Έβρου για να σταματήσει τον χρόνο και την αποσύνθεση του παιδιού της.

Η αναζήτηση ελπίδας, η προσπάθεια να δώσεις στη ζωή σου και στη ζωή των παιδιών σου μια ευκαιρία επιβίωσης, να βρεις ένα ασφαλές καταφύγιο βαπτίζονται έγκλημα.

Εμείς απαντούμε ότι είναι έγκλημα να γνωρίζεις και να «σφυρίζεις» αδιάφορα όταν παιδιά πεθαίνουν στα σύνορά μας. Είναι έγκλημα να χτίζεις το ακροδεξιό σου πολιτικό προφίλ πάνω στα άψυχα κορμιά των βασανισμένων.

Εμείς απαντάμε ότι είμαστε εδώ για κοινούς αγώνες με τους μετανάστες, για σύνορα ανοιχτά, για μια ισότιμη ζωή παντού. Τα βίαια σχέδιά τους για την ύπαρξη και ενίσχυση των λεπιδοφόρων φραχτών στον Έβρο, για μια χώρα φυλακή πρέπει να αποτραπούν.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

7Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Είμαστε διαφορετικοί παιΖΟΥΜΕ μαζί!

afisa paidotopos 2

Στον ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, θα ζωηρέψουμε παίζοντας και ζωγραφίζοντας ενωμένοι. Θα ονειρευτούμε τον κόσμο των παιδιών, έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο πολύχρωμο, έναν κόσμο χαράς για κάθε παιδί, για όλους!

Και φέτος, δίνουμε το ραντεβού μας, στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου 2 και 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 18:00.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

“Εγώ κι εσύ ΜΑΖΙ” – Με τη Θεατροπαιδαγωγό Μαρία Μπλούτσου

Μέσα από το εργαστήρι «Εγώ και εσύ ΜΑΖΙ» τα παιδιά θα μάθουν να δουλεύουν ομαδικά, να προβληματίζονται και να αναζητούν δικές τους ιδέες συνεργασίας, ώστε μέσα από σκέψη και συλλογική δουλειά να βρούνε τη λύση!!! Μα ποιο θα είναι το πρόβλημα;;;; Το πρόβλημα στην ουσία δεν υπάρχει. Κόσμοι αλλιώτικοι θα έρθουν κοντά, θα αλληλοεπιδράσουν ο ένας με τον άλλον, και θα νιώσουν υπέροχα διαφορετικοί υπέροχα ΜΑΖΙ!

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

«Έχουμε έναν κόσμο να ζωγραφίσουμε» - Με τη ζωγράφο Αργυρούλα Σίμου και τον εικαστικό - γλύπτη Κωνσταντίνο Καρανίκα

Φέτος θα οραματιστούμε και θα ζωγραφίσουμε έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, χωρίς ρατσισμό, χωρίς πόλεμο. Τα παιδιά θα βάλουν χρώμα και φαντασία και θα χαρίσουν το σπουδαιότερο έργο στη γκαλερί της ανθρωπότητας: Έναν κόσμο που θα χωράει μέσα του όλους τους διαφορετικούς κόσμους, έναν τόπο που θα ζουν μαζί και ευτυχισμένοι οι άνθρωποι. Τα παιδιά θα ζωντανέψουν τον καμβά της ειρήνης και της αλληλεγγύης και το όνειρο θα γίνει μια πολύχρωμη αλήθεια!

7ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η Δέσποινα Σπανούδη σε 2+1 ερωτήσεις για το περιβάλλον

H Δέσποινα Σπανούδη είναι χημικός μηχανικός με ειδίκευση στο περιβάλλον και την τοπική αυτοδιοίκηση. Συμμετέχει ενεργά σε πολλά οικολογικά και κοινωνικά εγχειρήματα, με μεγαλύτερη έμφαση, στα θέματα ενέργειας, ρύπανσης και αποβλήτων.

Θα είναι ομιλήτρια στην κεντρική εκδήλωση του 7ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου με θέμα | Ενεργειακή φτώχεια, Επισιτιστική κρίση, Κλιματική καταστροφή, «Πράσινη ανάπτυξη» και -τελικά- Οικονομική εξαθλίωση των πολλών. Πώς απαντάμε;

Την ευχαριστούμε γι΄αυτή τη σύντομη συνέντευξη, κι ευχόμαστε καλή αντάμωση.

1. Πώς διαμορφώνεται ο Ενεργειακός σχεδιασμός στην Ευρώπη; Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει νέα δεδομένα;

H Eυρώπη όπως και η χώρα μας, προκειμένου να εγκαταλείψει τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκε στην υποκατάστασή του από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο το αέριο, το οποίο αφενός είναι επίσης ρυπογόνο (έστω και λιγότερο) και αφετέρου δεν διαθέτει. Το νέο δεδομένο, αφορά την κρίση στις σχέσεις της με τον κυριότερο προμηθευτή της, τη Ρωσία. Ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα και οι εναλλακτικές που έχουν ανακοινωθεί μέσα από το σχέδιο Repower Europe είναι επί της ουσίας αχαρτογράφητες και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

2. Μπορούμε να πετύχουμε το λεγόμενο «Ουδέτερο Αποτύπωμα Άνθρακα»;

Το αποτύπωμα άνθρακα πρέπει να αναφέρεται στο σύνολο της επιβάρυνσης που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για παράδειγμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην παράγουν καυσαέρια στις πόλεις, όμως το ρεύμα που καταναλώνουν παράγεται από καύσιμα και η κατασκευή τους καταναλώνει καύσιμα ήδη από την εξόρυξη των πρώτων υλών. Με τα σημερινά δεδομένα το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα είναι ένας στόχος που κανείς δεν εννοεί πραγματικά. Σε μια άλλη κοινωνία, που τα κριτήρια του σχεδιασμού, της έρευνας και της τεχνολογικής εξέλιξης θα ήταν κοινωφελή και φίλοπεριβαλλοντικά, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα σημερινά προβλήματα. Αυτό είναι το στοίχημα για την ανθρωπότητα και ας ελπίσουμε ότι θα το κερδίσει έστω και στο χείλος του γκρεμού.

3. Ποιες είναι οι προκλήσεις για τα κινήματα της οικολογίας; Μπορούν να αλλάξουν τον ρου της περιβαλλοντικής καταστροφής;

Τα κοινωνικά κινήματα ανάμεσά τους και τα κινήματα της οικολογίας, είναι οι μόνες δυνάμεις που έχουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Για να το δει κανείς στη μικρή κλίμακα που είναι πιο εύκολο να την καταλάβουμε, ας δούμε για παράδειγμα ένα Δήμο. Έστω ότι υπάρχει μια βιομηχανία που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά οι κάτοικοι αδιαφορούν γιατί ο βιομήχανος χρηματοδοτεί τοπικές γιορτές, συλλόγους, μικροέργα, την εκλογή του Δημάρχου, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάνει ρουσφέτια στους τοπικούς βουλευτές κλπ και όλοι βολεύονται. Πάνω κάτω αυτή είναι και η πραγματική εικόνα. Πότε υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα πράγματα; Μόνο αν υπάρξει κάποια δυναμική ομάδα κατοίκων που θα αλλάξει το κλίμα, θα ενημερώσει, θα πιέσει, θα αλλάξει την κοινή γνώμη και τις προτεραιότητες του κόσμου. Άρα ναι, αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τον ρου της καταστροφής, αυτός είναι τα κινήματα και η δράση των ενεργών και ανήσυχων ανθρώπων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 21:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.