Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 23:39

#BoycottQatar2022: "Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!"

#BoycottQatar2022

"Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!"

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που ξεκινά σήμερα στο Κατάρ μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε τι σημαίνει η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τις πολλαπλές επιπτώσεις των παγκόσμιων διοργανώσεων υπό τη λογική των ιδιωτικών επενδύσεων και της κερδοφορίας και πάνω απ' όλα να αναδειχθεί το ζήτημα της εργασίας, το οποίο υπογράμμισε η πρωτοβουλία #BoycottQatar2022 αλλά ξεπερνά και υπερβαίνει το συγκεκριμένο μουντιάλ. Τέλος, αξίζει να αποκαλυφθεί η υποκρισία των "πολιτισμένων κυβερνήσεων", οι οποίες όψιμα θυμήθηκαν να κάνουν μαθήματα ανθρωπισμού αλλά στην ουσία είναι συνένοχες στο έγκλημα μαζί με το καθεστώς του Κατάρ. Ας δούμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία:

Όταν αποφασίστηκε από τη FIFA να ανατεθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, το τελευταίο ήταν το ίδιο κράτος με αυτό που είναι σήμερα. Μία θεοκρατική μοναρχία, όπου ένα μικρό ποσοστό ντόπιων ζει πλουσιοπάροχα εις βάρος των μεταναστών και αλλοεθνών που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού ζώντας και δουλέυοντας υπό κάκιστες συνθήκες και όπου γυναίκες, ομοφυλόφιλα άτομα στερούνται βασικά δικαιώματα ή/και διώκονται. Ένα μικρό αλλά πλούσιο κράτος που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και εμπλέκεται σε πολυάριθμους πολέμους ανά τον κόσμο χρηματοδοτώντας ισλαμικές ένοπλες ομάδες και τρομοκρατικά δίκτυα. Ένα κράτος όπου, όπως και στα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, χιλιάδες μετανάστες εργάτες βρίσκουν τον θάνατο κάθε χρόνο αφού εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και μεγάλη εντατιοκοποίηση. Σε αυτό το κράτος, που επιπλέον δεν διέθετε υποδομές να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση και άρα έπρεπε να τις αναπτύξει τάχιστα, δόθηκε η διοργάνωση του μουντιάλ το 2010.

Ερώτημα 1ο: Τότε δεν τα γνώριζαν αυτά στη FIFA και στις κυβερνήσεις του "πολιτισμένου κόσμου";

Από 6.000 έως 10.000 υπολογίζονται οι νεκροί μετανάστες εργάτες στο Κατάρ από τότε που πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ξεκίνησαν φαραωνικά έργα σε μια χώρα χωρίς υποδομές για να υποδεχθεί μια τέτοια διοργάνωση.

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν έγινε άμεσα θέμα αυτό;

Ερώτημα 3ο: Γιατί τα κράτη καταγγέλλουν αλλά συμμετέχουν και στέλνουν κανονικά τις εθνικές τους ομάδες να παίξουν μπάλα;

10.000 φτωχοί εργάτες από την Ασία γυρνούν νεκροί κάθε χρόνο στις χώρες τους από τις χώρες του Κόλπου (Κατάρ, Σαουδ. Αραβία, Η.Α.Εμιράτα, Ντουμπάι). Αν προστεθούν σε αυτούς και οι Αφρικανοί εργάτες, ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει. Το Κατάρ δεν αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα που ισχύει στα κράτη του Κόλπου και αφορά την στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών-εργατών από την Ασία και την Αφρική. Οι εργοδοτικές-κρατικές δολοφονίες εργατών δεν προέκυψαν τώρα με το μουντιάλ, το μουντιάλ και η προετοιμασία του εκτόξευσαν κι άλλο τον αριθμό.

Ερώτημα 4ο: Γιατί ο "πολιτισμένος κόσμος" συνεχίζει να συναλλάσσεται με αυτά τα κράτη και δεν εγείρει συνολικά το ζήτημα των εργασιακών συνθηκών στις χώρες του Κόλπου; Σχετίζεται αυτό με τη δραστηριοποίηση πολυάριθμων κατασκευαστικών, ναυτιλιακών και άλλων εταιρειών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στα εδάφη αυτών των κρατών; Αν ναι, μήπως το αίμα των εργατών του Κατάρ δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια του Εμίρη και της κυβέρνησης του Κατάρ αλλά υπάρχουν πολλοί συνένοχοι που όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια αλλά ευνοούν μια τέτοια κατάσταση πολιτικής καταπίεσης και εργασιακής εξαθλίωσης ώστε να έχουν "πολιτική σταθερότητα" και "φθηνές τιμές";

Μπορεί ο αριθμός των νεκρών εργατών στο Κατάρ να είναι δίχως προηγούμενο, όμως κάθε τεράστια διοργάνωση φέρνει αίμα και πόνο στους απλούς κατοίκους των χωρών. Περιβαλλοντική καταστροφή, καταστροφή ελεύθερων χώρων στις πόλεις, επίθεση σε δημοκρατικά δικαιώματα με στρατοκρατία και αστυνομοκρατία, απαγόρευση διαδηλώσεων, παρακολουθήσεις, και ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που πέφτει πάνω στους πολίτες (ας θυμηθούμε και τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες!) ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν είναι λίγα μόνο από τα φαινόμενα που παράγονται μέσω της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Ερώτημα 5ο: Πρόκειται πράγματι για αθλητικές διοργανώσεις ή μήπως έχουν κυρίαρχα μεταβληθεί σε ένα όχημα πλουτισμού για λίγους και υλοποίησης γεωπολιτικών επιδιώξεων για τα κράτη, όπου τα αθλητικά γεγονότα είναι απλά η αφορμή;

Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο και να πούμε ότι μια τέτοια αιματοβαμμένη διοργάνωση -τέτοιες διοργανώσεις εν γένει- αξίζουν μόνο το μποϊκοτάζ. Δε δεχόμαστε οι ανθρώπινες ζωές να υποτάσσονται στα κέρδη των ιδιωτών και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των κρατών. Ο αθλητισμός τους σημαίνει καταστροφή όσο κι αν υποκριτικά μιλάνε για διοργανώσεις που φέρνουν τους ανθρώπους και τα κράτη κοντά.

Το δικό μας #BoycottQatar δεν έχει σχέση με την υποκρισία όσων θυμούνται τις ζωές των εργατών και τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν έχουν πολιτικό όφελος.

Το δικό μας μποϊκοτάζ συνδέεται με την αλληλεγγύη μας με τους καταπιεσμένους ανθρώπους, με τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς δουλειάς και εργασιακής ασφάλειας, με την απαίτηση για σεβασμό των μεταναστών/τριών, με το όραμα για έναν άλλο αθλητισμό έξω από τα καταστροφικά δεσμά των ιδιωτικών κερδών και της επιχειρηματικής λογικής και φυσικά με το σύνθημα:

"Όχι άλλο αίμα εργατών

Για τα κέρδη των αφεντικών!"

 Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 23:46

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.