Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 23:05

Ενημέρωση για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην οικογένεια της 12χρονης στον Κολωνό και την άμεση αποφυλάκιση της μητέρας

Κοινό Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων και Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης»

8/1/2023

Για τη σύσκεψη στις 3 Γενάρη 2023 μεταξύ Συλλογικοτήτων με στόχο τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην οικογένεια της 12χρονης στον Κολωνό και της άμεσης αποφυλάκισης της μητέρας της πολυµελούς οικογένειας.

Όσο πιο λαμπερά είναι τα φωτάκια του κεντρικού και τοπικού κράτους στο κέντρο της Αθήνας, τόσο πιο έντονη είναι η πρόθεση τους να εξαφανίσουν από τη δημοσιότητα και τα φώτα της κοινωνίας, τις βρωμιές που αφήνει η βάρβαρη πολιτική τους στο σώμα και τις ψυχές των φτωχών λαϊκών οικογενειών μας.

Στις 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης στα Σεπόλια ευρεία συνάντηση με Συλλογικότητες, σωματεία, Κινήσεις. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση του παιδοβιαστή Μίχου κινητοποιήθηκαμε άμεσα σε μια προσπάθεια να μην συγκαλυφθεί με τους γνωστούς τρόπους το κύκλωμα παιδοβιασμών και οι σχέσεις του με τα κυκλώματα υψηλής εξουσίας σε κράτος, Εκκλησία, αστυνομία. Όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησε να γίνει η γειτονιά και οι κάτοικοι της μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης για την πολυμελή οικογένεια με όσες δυνάμεις διέθετε στη περιοχή.

Τέσσερις μήνες μετά διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως προσέγγιση, μέριμνα και στήριξη του 12χρονου κοριτσιού, επιζώσα της βάρβαρης εκμετάλλευσης από γνωστά και αθέατα ισχυρά κυκλώματα. Η οικογένεια όχι μόνο αφέθηκε στην τύχη της χωρίς καμία μέριμνα από κράτος και δήμο Αθηναίων αλλά κονιορτοποιήθηκε στις συμπληγάδες του τιμωρητικού κράτους και των θεσμών του στέλνοντας το σαφές μήνυμα “όποιος καταγγέλλει βιασμούς παιδιών τιμωρείται”. Η μητέρα παρά την απουσία αποδείξεων, συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή τη στιγμή που κατηγορούμενοι ή και καταδικασμένοι για παιδοβιασμούς ή δολοφονίες βρίσκονται ελεύθεροι υπό τη σκέπη προστασίας του αστυνομικού κράτους.

Στη σύσκεψη μίλησε ο 18χρονος γιός της οικογένειας Κώστας και η προφυλακισμένη μητέρα έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα από τη φυλακή. Μεταξύ άλλων η μητέρα ανέφερε: «Είμαστε μια οικογένεια βιοπαλαιστών, πολύτεκνοι που ο σκοπός της ζωής μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα να κάνουμε τα πάντα για το μεγάλωμα και τις σωστές αξίες και βάσεις που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας.» Στη συνέχεια κατήγγειλε επιλεκτική χρησιμοποίηση στοιχείων και σημαντικές παραλείψεις αθωωτικών στοιχείων στη δικογραφία, όπως και μη ένταξη ενοχοποιητικών στοιχείων για συγκεκριμένους κατηγορούμενους για τους οποίους θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. «Όλη αυτή η ιστορία έχει σκοπό να δεχτώ λάσπη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να προφυλακιστώ και να μου στερήσουν τα παιδιά μου δηλαδή την ίδια μου τη ζωή και να μη μ’ αφήνουν να συμβάλλω κι εγώ, όπως μπορώ, για να πιαστούν και να τιμωρηθούν οι βιαστές του παιδιού μου» πρόσθεσε, ενώ έκλεισε το μήνυμά της ευχαριστώντας όλους όσοι πιστεύουν στην αθωότητά της και στηρίζουν την οικογένειά της.

Την κατάσταση της πλήρους αδιαφορίας των κρατικών τοπικών δομών περιέγραψε ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ενώ ο Δημήτρης Καττής, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης περιέγραψε την τραγική κατάσταση της οικογένειας η οποία βίωσε την άγρια πολιορκία των ΜΜΕ και τις επιθέσεις στα μέλη της από όσους συμπορεύτηκαν με την προπαγανδιστική γραμμή του κυκλώματος: «Δεν φταίει μόνο ο βιαστής, φταίει και η μάνα, η οικογένεια, φταίμε όλοι μας…».

Στη σύσκεψη μετείχαν δεκάδες Συλλογικότητες, μεταξύ άλλων οι: Καμία Ανοχή, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ΚΕΔΑΑ, Sabbat, ΣΥΒΧΨ, Ανοιχτή Φεμινιστική Συνέλευση, Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, Συνέλευση Περιστερίου ως Παρατηρητές, Αγωνιστική Παρέμβαση Α ΕΛΜΕ, Εναλλακτική Κίνηση Δικηγόρων.

Όπως επισημάνθηκε μετά τις τυπικές επισκέψεις των πρώτων ημερών: δεν υπάρχει καμία ψυχολογική στήριξη με κατάλληλους επιστήμονες και ειδικούς, ακόμα και σε μέλη της οικογένειας που είχαν και έχουν ειδική ανάγκη. Καμία υλική στήριξη για τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειας και των αναγκών που υπάρχουν σε ζητήματα εκπαιδευτικά (μιας και τα παιδιά με όλα αυτά τα γεγονότα είχαν αρκετές ημέρες να πάνε σχολείο). Βγαίνοντας τα παιδιά από το Χαμόγελο του παιδιού, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία υποδοχής. Η γιαγιά με την πενιχρή σύνταξη της, καλείται σήμερα να στηρίξει 4 ανήλικα παιδιά. Το 12χρονο κορίτσι δεν στηρίχθηκε με ψυχολόγο τη στιγμή που παρανόμως την καλούσαν συνεχώς σε ανάκριση. Η μάνα παραμένει στη φυλακή ξεχασμένη, παρά το αίτημα αποφυλάκισής της.

Η μόνη έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε η οικογένεια ήταν από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Πλάτωνα-Σεπολίων, το σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής «Ο Αριστοτέλης» (που πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος και είδη πρώτης ανάγκης) και τη γειτονιά.

Μετά τη συζήτηση συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία Στήριξης της οικογένεια τους 12χρονου παιδιού η οποία θα αναλάβει να ανοίξει στην κοινωνία και να κινητοποιήσει φορείς, θεσμικά όργανα με στόχο:

Την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια, την απαίτηση για άμεση πραγματική στήριξη της.

Να υψώσει φραγμό στην ορατή απόπειρα συγκάλυψης του κυκλώματος trafficking και των σχέσεων του με κέντρα εξουσίας.

Καμία συγκάλυψη- καμία ανοχή.

Να θέσει την απαίτηση για την άμεση αποφυλάκισης της μητέρας του 12χρονου κοριτσιού.

https://www.sylaristotelis.com

 

 

Στη σύσκεψη στις 3 Γενάρη για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην οικογένεια της 12χρονης στον Κολωνό και της άμεσης αποφυλάκισης της μητέρας μίλησε ο Κώστας, αδερφός της 12χρονης.

Με λένε Κώστα.

Θέλω να σας πω από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα.

Όταν η θεία μου βρήκε στο κινητό της αδελφής μου όσα περνούσε, αμέσως τα έστειλε στη μάνα μου.

Εγώ ήμουν μαζί της εκείνη την ώρα. Η μητέρα μου κόντεψε να τρελαθεί. Φώναζε, έκλαιγε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι έχει γίνει.

Το πρώτο που έκανε η μάνα μου και ο πατέρας μου, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα του Κολωνού.

Εκεί τους είπαν ότι θέλουν να καταγγείλουν το βιασμό της κόρης τους και είπαν και το όνομα του Μίχου.

Οι αστυνομικοί τους είπαν να περιμένουν γιατί έχουν κάτι σοβαρό. Περίμεναν 1 ώρα.

Όση ώρα περίμεναν έξω, έβλεπαν να πηγαινοέρχονται στο γραφείο του διάφοροι αστυνομικοί και φαίνονται αναστατωμένοι.

Τους είπαν να φύγουν γιατί έχουν κάτι σοβαρό και να έρθουν την άλλη μέρα.

Την επόμενη μέρα πήγαν πάλι και τους είπαν να περιμένουν να μην κάνουν τίποτα και το μάθει ο Μίχος και κρύψει στοιχεία. Οι γονείς μου στο αστυνόμικο τμήμα και τους είπαν να πάνε στη γαδα να κάνουν καταγγελία.

Περιμέναμε 40 μέρες και δεν είχε γίνει τίποτα και ξανά πήγε η δικηγόρος με την μάνα μου στην ΓΑΔΑ και ρώτησαν γιατί είναι ελεύθερος και τους είπαμε ότι δεν τον πιάσατε, θα πάμε στο εισαγγελία και την άλλη μέρα τον συλλάβανε.

Από την επόμενη μέρα τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι ήταν έξω από το σπίτι μας και όλοι ήξεραν που μένουμε και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Δεν σέβονταν τίποτα.

Του Μίχου το σπίτι δεν το έμαθε κανένας, τη φωτογραφία της γυναίκα του και του παιδιού του δεν την έδειξε κανείς.

Σε τρεις μέρες ήρθε η αστυνομία σπίτι μας τα έκανε άνω κάτω, έπιασαν τη μάνα μου χωρίς κανένα στοιχείο, δεν βρήκαν τίποτα στα κινητά ούτε του πατέρα μου ούτε της μάνας μου. Χρήματα που λένε ότι βρέθηκαν στο λογαριασμό της μάνας μου, ήταν 100 ευρώ.

Θέλω να σας μιλήσω λίγο για τη μάνα μου.

Ήταν πάντα δίπλα μας για ότι χρειαζόταν, μας πρόσεχε, ασχολιόταν με τα σχολεία μας. Εγώ, που είχα διάφορα προβλήματα υγείας μικρός, πάντα ήταν δίπλα μου στο νοσοκομείο που πήγα πολλές φορές.

Είχαμε οικονομικά προβλήματα γιατί είμαστε 8 αδέλφια αλλά πάντα υπήρχε το φαγητό και τα απαραίτητα.

Στη πλατεία που παίζαμε τα καλοκαίρια η μαμά ήταν αυστηρή και δεν μας άφηνε και ο πατέρας μου πάντα έμπαινε στη μέση και δε μας χάλαγε χατίρι και μας πρόσεχε.

Όλα τα αδέλφια είμαστε πολύ αγαπημένα και τους γονείς μας τους λατρεύουμε.

Από τη στιγμή που η μάνα μας έφυγε από το σπίτι και είναι φυλακή, η ζωή μας έχει καταστραφεί. Αντί να είναι μαζί μας και να βοηθήσει και την αδελφή μου που έχει περάσει όλα αυτά, είναι μακριά μας και δεν το αντέχουμε.

Τη μάνα μας, και η γιαγιά μου και η θεία μου, όλοι την αγαπούν πάρα πολύ και πάντα τη βοηθούσαν για να μας μεγαλώσει.

Όλα αυτά που μας έχουν συμβεί μας έχουν κάνει πιο αγαπημένους και πιο δεμένους.

Είναι άδικο και εκδικητικό που έχουν μέσα τη μάνα μας.

Αντί να πιάσουν τόσους, για 200 άτομα μιλάει η αστυνομία, έχουν αφήσει έξω τους παιδοβιαστές και έχουν τη μάνα μου φυλακή για να μας διαλύσουν.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι, ότι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν σε όποιον του συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι, αν κάποιος μιλήσει για βιασμούς θα περάσει αυτά που περνάει η οκογένειά μου. Ποιο παιδί θα τολμήσει και ποια οικογένεια θα πάει να καταγγείλει αν κάτι του συμβεί. Θα τον ξεφτιλίσουν και θα του διαλύσουν τη ζωή.

Πολλά τα παραδείγματα για τόσους που έχουν έξω. Ο μπάτσος που σκότωσε τον 16χρονο είναι έξω, ο μπάτσος που εξέδιδε και κακοποιούσε την κοπέλα στην Ηλιούπολη δικάστηκε, είναι ένοχος και είναι έξω. Οι διάφοροι Λιγνάδηδες είναι έξω. Τι άλλο να πούμε?

Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχουν κάνει τίποτα για την υπόθεση μας. Είναι σίγουρο ότι το μόνο που θέλουν είναι να συγκαλύψουν την υπόθεση και όσους εμπλέκονται. Πολιτικοί, παπάδες, μπάτσοι, διάφορες προσωπικότητες και οι καλοί οικογενειάρχες που μπαίνουν στο ιντερνετ για να βρούνε να βιάσουν παιδιά. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό;

Σε όσα έχουμε περάσει αυτούς τους μήνες δεν έχουμε καμία βοήθεια από πουθενά. Ούτε ψυχίατρος βοήθησε την αδελφή μου. Κανένας από το κράτος δεν μας έλυσε κανένα πρόβλημα.

Από τη πρώτη στιγμή που η Λαϊκή Συνέλευση έκανε συγκέντρωση στη γειτονιά πήγα και βρήκα τους ανθρώπους εδώ και είναι δίπλα μας με πολλούς τρόπους. Μας βοηθάνε καθημερινά όλους μας.

Ο κ. Μεγαλοοικονόμου ψυχίατρος είναι δίπλα στον πατέρα μου, σε εμένα, στα αδέλφια μου και καθημερινά ασχολείται μαζί μας.

Αυτό που θέλω είναι να μην τους αφήσουμε να μας διαλύσουν.

Να μην ζήσει κανένα παιδί αυτά που ζούμε εμείς.

Θέλω ο κόσμος που καταλαβαίνει τι είναι να είσαι φτωχός και πόσο εύκολα σε διαλύουν και δεν μπορείς να αντιδράσεις, να αντιμετωπίσεις όλα αυτά και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, να είναι μαζί μας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να βγει το συντομότερο η μάνα μου από τη φυλακή και όχι να μας κοροϊδεύουν και να μην προχωράνε την ένσταση που έχει έχει κάνει για αποφυλάκιση.

Είναι μεγάλη αδικία να είναι η μάνα μου στη φυλακή και όλοι αυτοί που ευθύνονται να είναι έξω.

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα

 

Επιστολή προς υπηρεσίες Δήμου Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης»

8/1/2023

ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Αξιότιμοι κ.κ.

Τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα με την ανύπαρκτη παιδική προστασία (με τον παιδοβιαστή Μίχο στον Κολωνό, τη δράση της “Κιβωτού του Κόσμου”) προκαλούν οργή .

Η υπόθεση του παιδοβιαστή Μίχου και του κυκλώματος trafficking που είχε στήσει, συγκλονίζει την κοινωνία. Η οικογένεια της 12χρονης, που εξέδιδε ο Μίχος, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε στην αστυνομία και το κράτος το γεγονός. Τέσσερις μήνες μετά η υπόθεση κωλυσιεργεί…

Μόλις ένα μήνα μετά η γειτονιά μαθαίνει τις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του κόσμου». Το γνωστό «φιλανθρωπικό ίδρυμα» που είχε στήσει ένας παπάς με τη γυναίκα του και τους φίλους του, με ένδυμα την προστασία και την μέριμνα των παιδιών, που όπως αποκαλύπτεται είναι ένας τόπος βασανιστηρίων για αρκετά από τα ευάλωτα παιδιά που φιλοξενούσε.

Μια ΜΚΟ με τεράστια ροή χρήματος προς τα ταμεία της και φυσικά κρατικές επιχορηγήσεις, μία δομή φιλοξενίας παιδιών που δεν ελεγχόταν από κανένα δημόσιο φορέα. Η «αίγλη» που αποκτούσε, έκρυβε κακοποιήσεις, βασανιστήρια τιμωρητικού χαρακτήρα, πιθανό κύκλωμα υιοθεσιών. Ύποπτοι ο ίδιος ο παπάς, η πρεσβυτέρα, υπάλληλοι της δομής που πιθανότατα να είναι από το στενό περιβάλλον του ιδρυτή και αναμένουμε…, αν φυσικά βγει στο φως της δημοσιότητας η αλήθεια και δεν ακολουθηθούν οι γνωστές πρακτικές συγκάλυψης προσώπων και καταστάσεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην πραγματικότητα εμπορεύονται και στήνουν μπίζνα ακόμα και πάνω στην φτώχεια και την εξαθλίωση των ανθρώπων.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ιδρύματα που εκμεταλλεύονται τον πόνο των φτωχών για να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Και από την άλλη ένα κράτος ανύπαρκτο, που βολεύεται και ενισχύει κάποιους που στήνουν κακέκτυπα των υπηρεσιών που το ίδιο θα έπρεπε να παράσχει στους πολίτες του.

Για εμάς είναι πολύ καθαρό ότι όσο βαθαίνει η φτώχεια, όσο επιδεινώνεται η εξαθλίωση, τόσο πιο έκθετοι θα είναι οι άνθρωποι στους διάφορους Μίχους και σε τέτοιου είδους «ιδρύματα».

Γιατί αν δεν διασφαλίζεται να ζουν όλοι οι άνθρωποι αξιοπρεπώς, θα δυναμώνει το εμπόριο ελπίδας των κατατρεγμένων και πάντα θα κυνηγάμε τα γεγονότα αφού έχουν γίνει και θα σωπαίνουμε μέχρι κάτι νέο να βγει στο φως της δημοσιότητας.

Το ζήτημα λοιπόν της «προστασίας των ανηλίκων», που είναι και στο επίκεντρο των σκανδάλων του παιδοβιαστή Μίχου και της Κιβωτού, δεν είναι παρά το ζωντανό παράδειγμα της ανυπαρξίας «κοινωνικής πολιτικής». Η μόνη «κοινωνική πολιτική» που υπάρχει, όχι βεβαίως στις διακηρύξεις, είναι ο εγκλεισμός σε ιδρύματα και η πιθανή, ανεύρεση ανάδοχης οικογένειας.

Κανείς δεν μιλάει για την ανάγκη επικέντρωσης στην πηγή του προβλήματος, για το πώς δηλαδή παράγεται το «παιδί χωρίς οικογένεια» (ακόμα και όταν υπάρχουν οι γονείς), για το πώς λειτουργούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, που το μόνο που ξέρουν είναι το πώς θα απομακρύνουν το παιδί από τη θεωρούμενη και καταδικασμένη ως «ακατάλληλη οικογένεια», χωρίς να ερευνούν τους λόγους που γίνεται προβληματική και το πώς αυτοί θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπιστούν. Για μέσα από ποιο δημόσιο σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών θα την προσεγγίσουν – που όσο κι αν επιθυμούσε κανείς να λειτουργήσει διαφορετικά, δεν υπάρχει.

Αν δεν υπάρξει στήριξη από δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, με μια διαφορετική πρακτική, αν δεν υπάρξει κατάλληλη σταθερή εργασία, εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, τότε το ίδρυμα του κάθε φιλανθρώπου, του κάθε «ιερού πατέρα», του κάθε κερδοσκόπου πάνω στον «πόνο των άλλων», δεν θα πάψει ν’ αποτελεί τη μοναδική μόνιμη «λύση».

Κρατικές δομές, δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες στη δημοτική κοινότητα, είναι ανύπαρκτες, έχουν παραδοθεί όλα στην «καλή» θέληση των ΜΚΟ, την εκκλησία, τον εθελοντισμό και τους κερδοσκόπους του ανθρώπινου πόνου.

Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να σταθούμε στα αυταπόδεικτα για την ευθύνη που έχουν όσοι διέπραξαν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα και τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Χρειάζεται όμως να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης, παίρνοντας για παράδειγμα, την πρακτική που ακολουθήθηκε από τις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες στην υπόθεση της οικογένειας της 12χρονης, πρακτική που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

– Πέρα από κάποιες τυπικές πρώτες επισκέψεις τις πρώτες ημέρες των γεγονότων, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ουσιαστικής προσέγγισης της πολυμελούς οικογένειας του 12χρονου κοριτσιού και των προβλημάτων που βιώνει. Καμία ηθική-κοινωνική στήριξη όταν δέχονταν μια άγρια πολιορκία απο τα ΜΜΕ, αλλά και επιθέσεις σε μέλη της οικογένειας για τον βιασμό - εκμετάλλευση που είχε δεχτεί η μικρή.

– Καμία ψυχολογική στήριξη με κατάλληλους επιστήμονες και ειδικούς, ακόμα και σε μέλη της οικογένειας που είχαν και έχουν ειδική ανάγκη.

– Καμία υλική στήριξη για τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειας και των αναγκών που υπάρχουν σε ζητήματα εκπαιδευτικά (μιας και τα παιδιά με όλα αυτά τα γεγονότα είχαν αρκετές ημέρες να πάνε σχολείο). Έχουν αφεθεί στην τύχη τους να τα βγάλουν πέρα εντελώς απροστάτευτοι.

– Βγαίνοντας τα παιδιά από το Χαμόγελο του παιδιού, δεν υπήρξε καμμία προετοιμασία υποδοχής. Δεν μπορεί οι κοινωνικές υπηρεσίες να το βλέπουν σαν μια ακόμη υπόθεση, χρειάζεται να σκύψουν πάνω σε ότι αντιμετωπίζει η οικογένεια.

– Η μόνη έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε η οικογένεια ήταν από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Πλάτωνα-Σεπολίων, το σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής «Ο Αριστοτέλης» (που πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος και είδη πρώτης ανάγκης λ) και τη γειτονιά.

– Η γιαγιά με την πενιχρή σύνταξη της, καλείται σήμερα να στηρίξει 4 ανήλικα παιδιά. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Θα την αφήσουμε στην τύχη της και την φιλανθρωπία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Απαιτείται άμεσα:

– Από το Δήμο Αθήνας –πράγμα που δεν έχει κάνει– να παρθούν πολύπλευρες δράσεις στήριξης στην οικογένεια συνολικά, σταθερής κοινωνικο-ψυχολογικής στήριξης, μηνιαίας οικονομικής βοήθειας.

– Ο δήμος χρειάζεται να παρέμβει στη ΔΕΗ για να εξασφαλισθεί δωρεάν ρεύμα, αλλά η θέρμανση και το νερό.

– Να παίρνουν τρόφιμα εβδομαδιαία, όχι ως συνήθως κάποιες σακούλες με ρύζια και φακές, τα παιδιά έχουν ανάγκη και από άλλες τροφές, λαχανικά-φρούτα-κρέας-γάλα κλπ.

– Ο Δήμος χρειάζεται να βρει μια κατάλληλη θέση εργασίας για τον πατέρα.

– Να εξασφαλίσει την ψυχοκοινωνική στήριξη σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη (ειδικά σε αυτά με τις μαθησιακές δυσκολίες, που πρέπει να αξιολογηθούν και αναλόγως να γίνει το όποιο θεραπευτικό πρόγραμμα κριθεί αναγκαίο). Να γίνει ενημέρωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά για κατάλληλη συμπεριφορά και στήριξή τους, η παροχή δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα παιδιά.

– Η άμεση αποφυλάκιση της μητέρας θα βοηθούσε στη ψυχική ισορροπία των παιδιών που ζητάνε τη μητέρα τους.

– Η θεία που έχει αναλάβει την επιμέλεια της 12χρονης και του 8χρονου αγοριού (αν και είναι εκτός της άμεσης αρμοδιότητας του Δήμου Αθήνας), πρέπει να συμπεριληφθεί στο σύνολο των αναγκών της οικογένειας. Είναι υπόθεση των κρατικών υπηρεσιών να μεριμνήσουν «χθες» (έχουν περάσει 4 μήνες...). Να ξεκινήσει «τώρα» η κατάλληλη παροχή κατ’ οίκον εκπαίδευσης στη 12χρονη, οργανωμένη με τρόπο που να λαμβάνει υπόψιν τις τραυματικές εμπειρίες της μικρής, και τις ανασφάλειές της, η κάλυψη των εξόδων μετάβασης της 12χρονης, με τη συνοδεία της θείας της, στις ευρισκόμενες πολύ μακριά παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, η ανεύρεση/παροχή κατάλληλης εργασίας στην άνεργη θεία με ταυτόχρονη ασφαλή φροντίδα της 12χρονης και του 8χρονου, όσο η θεία θα απουσιάζει στην εργασία της (που μπορεί αυτή η απουσία της θείας είτε να συμπίπτει με την κατ’ οίκον εκπαίδευση, είτε να καλύπτεται από την παρουσία κατάλληλου ατόμου ή από κατάλληλη υπηρεσία). Μηνιαία οικονομική ενίσχυση στη θεία και τα παιδιά.

Αξιότιμοι κ.κ.

Είναι γνωστό ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι αρμόδιες να χειριστούν π.χ. τις καταγγελίες παιδικής κακοποίησης. Αυτό γίνεται όμως όταν υπάρχουν και δεν είναι υποστελεχωμένες.

Οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την παιδική προστασία με τον «Καλλικράτη» πέρασε ένα κομμάτι της μέριμνας από τις πρώην Νομαρχίες στους Δήμους και παραμένουν πολυκερματισμένες.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον Δήμο Αθήνας, το μόνιμο προσωπικό στο τμήμα για την προστασία του παιδιού είναι μόνο δύο ΜΟΝΙΜΟΙ υπάλληλοι + 6 συμβασιούχοι, που δέχονται πάνω απο 100-110 καταγγελίες, έχοντας βέβαια και σειρά άλλων ζητημάτων να αντιμετωπίσουν.

Στην Αττική υπηρετούν από 3-7 υπάλληλοι(ανά περιφερειακή ενότητα) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά εκ περιτροπής σαν μια γραφειοκρατική διαδικασία κι όχι σαν μια σύνθετη, ευαίσθητη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, εξειδικευμένους χειρισμούς, κοινωνική έρευνα, παρακολούθηση και εποπτεία διαρκείας.

Η τραγική γύμνια των κρατικών δομών για την διαμονή και προστασία παιδιών με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια είναι ολοφάνερη, όπως αποδείχτηκε με την ΜΚΟ του παπά-Αντώνη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στις διάφορες ΜΚΟ διαμένουν εκατοντάδες παιδιά, το ίδιο και σε παιδιατρικά νοσοκομεία, κι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν να βρουν δομή και δεν βρίσκουν όταν έρχονται αντιμέτωπες με τα ανάλογα ζητήματα. Υπάρχουν ελάχιστα κρατικά ιδρύματα επικίνδυνα υποστελεχωμένα, ιδιώτες - ΜΚΟ, εκκλησιαστικά ιδρύματα, κ.λπ.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται κυβέρνηση και Δήμος να προχωρήσουν:

– Στην άμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών και των Δήμων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, ψυχίατροι κλπ). Σε ένα σταθερό σύγχρονο και πλήρες πλαίσιο ελέγχου και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων για την διενέργειά τους.

– Στην ανάπτυξη δημόσιων κοινωνικών δομών για την προστασία του παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.

– Στην ΑΜΕΣΗ πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στον δήμο Αθήνας, απλώνοντας η κοινωνική υπηρεσία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και προσεγγίζοντας τα εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, δημιουργώντας ένα δικτυο δημόσιων, δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης), με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ 12ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ- ΑΚ.ΠΛΑΤΩΝΑ- ΣΕΠΟΛΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 23:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.