Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 22:26

«Μας σκάβουν τον λάκκο»: πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο-η συνέντευξη τύπου

Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2020,64 περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις και συλλογικότητες από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο πήραν την πρωτοβουλία για συντονισμό ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο. Η πρωτοβουλία αυτή που ονομάζεται πλέον «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig», έδωσε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τα ΜΜΕ και στις 3 χώρες, στην οποία παρουσιάστηκαν οι βασικές της θέσεις, την Τρίτη 26 Γενάρη.

Την συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν 100 δημοσιογράφοι και πολίτες μέσω της πλατφόρμας zoom, ενώ το live streaming από τη σελίδα στο fb έφτασε σε 4.000 άτομα. Στην συνέντευξη κατατέθηκαν πάνω από 30 ερωτήσεις, ενώ τα σχόλια που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Στη συνέντευξη τύπου πήραν τον λόγο ο Onur Yilmaz από Τουρκία, η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από Ελλάδα, ο Murat Kanatlı και η Μυρτώ Σκουρουπάθη από Κύπρο, ενώ τη διαδικασία συντόνιζε η Ecehan Balta.

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου της πρωτοβουλίας Μας Σκάβουν τον λάκο

και τις τοποθετήσεις -εισηγήσεις των τριών ομιλητών/τριων

στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 26/1/2021

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ: ΟΥΤΕ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ , ΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ

Η Ελληνοτουρκική διαμάχη που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες για τις ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με «εθνικά» συμφέροντα . Είτε οι κυβερνήσεις μας βγάζουν τις φρεγάτες για πολεμικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είτε κάθονται γύρω από τραπέζια συνομιλιών, ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο ανταγωνισμός τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει εξίσου επικίνδυνη απειλή τόσο για την ειρήνη όσο και για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο το «ενδιαφέρον» των μεγάλων δυνάμεων για διαμεσολάβηση , η διπλωματική και στρατιωτική τους ανάμειξη.

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις Τουρκίας , Κύπρου, Ελλάδας συμμετέχουν σε «διεθνείς διασκέψεις» για την κλιματική αλλαγή με έναν από τους κύριους στόχους να είναι η μείωση των εκπομπών CO2, την ίδια στιγμή ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πίσω από αυτήν υποκριτική στάση και των τριών κυβερνήσεων κρύβονται και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών.

Οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι μόνο δε θα φέρουν ευημερία στις χώρες που θα εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα, αντίθετα θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς την περιβαλλοντική καταστροφή, σε ακόμη γρηγορότερη αύξηση των έντονων φαινομένων που απειλούν τον πλανήτη, σε μεγαλύτερη απειλή κατά της βιοποικιλότητας και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για να διατηρηθεί η αύξηση τ ης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς κελσίου πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές CO2 στο μισό μέχρι το 2030. Οι εξορύξεις νέων κοιτασμάτων για τις οποίες οι χώρες μας ανταγωνίζονται κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει καμία αντικειμενική ανάγκη εύρεσης νέων αποθεμάτων, ούτε και εξάντλησης των ήδη γνωστών. Η κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών που χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν αφορά τον κόσμο ο οποίος πληρώνει το ρεύμα όλο και ακριβότερα, αλλά τους μεγάλους επενδυτές/ επιχειρήσεις, που είναι και οι μεγάλοι καταναλωτές. Αντίθετα, η μείωση της κατανάλωσης είναι όχι μόνο επιβεβλημένη για τη σωτηρία του πλανήτη αλλά και απολύτως εφικτή.

Το κόστος του ξέφρενου ανταγωνισμού για τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου το πληρώνουν οι λαοί και το περιβάλλον:

  • Με αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών. Η Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2021 αύξησε κατά 30% τις πολεμικές δαπάνες για την αγορά Rafale και F35, την ίδια στιγμή που μείωσε τις δαπάνες για την υγεια κατά 16%, μάλιστα σε περίοδο πανδημίας!
  • Με επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης. Τις συνέπειές βιώνει ήδη απ' άκρη σ' άκρη ο πλανήτης. Λιώσιμο των πάγων, ερημοποίηση, ένταση των καιρικών φαινομένων, καταστροφή της βιοποικιλότητας είναι σήμερα ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον πλανήτη που αναγκάζουν πληθυσμούς μέχρι και σε μετανάστευση.
  • Με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική υποβάθμιση της θάλασσας, των ακτογραμμών, της ατμόσφαιρας, της ανθρώπινης υγείας, αλλά και οικονομικές συνέπειες σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας των χωρών της Μεσογείου (τουρισμό, αλιεία κλπ). Τα παραδείγματα τεράστιων οικολογικών καταστροφών από «ατυχήματα» αφθονούν, με ένα από τα μεγαλύτερα στο κόλπο του Μεξικό το 2010 αλλά και πολλά μικρότερα όπως αυτό πρόσφατα ανοιχτά της Χιλής. Η επικινδυνότητα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν πρόκειται για σεισμογενείς περιοχές όπως είναι η περιοχή της Αν. Μεσογείου.
  • Με κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης σε ολόκληρη την περιοχή. Η ελληνοτουρκική διαμάχη δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας εμπλέξει άμεσα ή έμμεσα μια σειρά μεγάλων και τοπικών δυνάμεων (Ισραήλ, Εμιράτα, Αίγυπτος, Λιβύη, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ) που κι αυτές διεκδικούν ένα ρόλο στην περιοχή, με ορατό τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να οδηγηθούν οι λαοί σε πόλεμο για τους υδρογονάνθρακες.

Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτούς τους ανταγωνισμούς, ούτε και να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας.

Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, σε ενα περιβάλλον που, αν εμποδίσουμε τη λεηλασία του και το σεβαστούμε, μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία σε όλους τους ανθρώπους και τα πλάσματα του πλανήτη.

  

     

 

TURKISH SPEECH (Gr) - Onur Yilmaz

Αγαπητοί εργαζόμενοι του τύπου και λαοί της περιοχής μας που διψάτε για ειρήνη και γαλήνη,

Διανύουμε μία έκτακτη περίοδο από πολλαπλές απόψεις. Η επιφάνεια του κόσμου βράζει σαν το πυρακτωμένο μάγμα κάτω από τη γη. Ο κόσμος μάλλον δε ήταν ποτέ ένας καλός χώρος για τους ανθρώπους που βίωναν συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Αλλά εδώ και καιρό οι κρίσεις που προκαλεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν σταματούν και κάνουν λες και είναι σε μία κούρσα να καταστρέψουν τις ζωές μας.

Η καθοριστική και πλέον επικίνδυνη κρίση ανάμεσα σε όλες αυτές τις οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές κρίσεις που καθορίζονται και προσδιορίζονται η μία από την άλλη, είναι η οικολογική καταστροφή της οποίας η πανδημία του κοροναϊού αποτελεί ένα αποτέλεσμα που διαμορφώνει και αλλάζει ριζικά τις καθημερινές πρακτικές επιβίωσης μας. Οι εργαζόμενοι που χάνουν τους βιοποριστικούς πόρους, τις συνθήκες στέγασης και γενικά τις πιθανότητες επιβίωσης τους βιώνουν τα αποτελέσματα της οικολογικής κατάρρευσης μέσω την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την κλιματική κρίση. Βιώνουμε την ίδια στιγμή καταιγίδες και πλημμύρες με πρωτοφανή σφοδρότητα και ανυδρίες που απειλούν ακόμα και το πόσιμο νερό μας. Οι βαθμοί θερμοκρασίας που σπάνε κάθε ρεκόρ μας παρουσιάζουν δέντρα που ανθίζουν τον Ιανουάριο τα οποία δεν μας δίνουν χαρά αλλά μας τρομάζουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά σε φτωχές χώρες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και πολλοί βρίσκουν το θάνατο στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, λόγω της εύθραυστης οικονομίας αλλά και της καταστροφή των οικοσυστημάτων μέσω της οικολογικής κατάρρευσης και της κλιματικής κρίσης.

Εμείς, όλοι οι υπερασπιστές της ζωής δεν συμβιβαζόμαστε με τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφής και αγωνιζόμαστε κατά κάθε σχέδιο κρατών και επιχειρήσεων που εμβαθύνουν την οικολογική κατάρρευση, την κλιματική κρίση και εντείνουν την εκμετάλλευση της εργασίας. Αυτή τη φορά, ενώσαμε τις φωνές μας με την καμπάνια που ξεκινήσαμε στις 25 Σεπτέμβρη κατά την εξόρυξη ορυκτού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα που ανακοίνωσε το τουρκικό κράτος τον περασμένο Αύγουστο, κατά των ερευνών ορυκτών καυσίμων όλων των κρατών στη Μεσόγειο οι οποίες δημιουργούν στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή και κατά του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου East Med που είναι υπό εξέλιξη. Υψώσαμε το αίτημα μας ‘Όχι στις Εξορύξεις’ ορυκτών καύσιμων για κλιματική δικαιοσύνη και ειρήνη. Η έκκληση μας είχε απήχηση σε Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο αλλά και παραπέρα. Πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες που διεξάγουν πολλαπλούς οικολογικούς αγώνες ενώθηκαν σε αυτή την καμπάνια και διαμόρφωσαν μαζί μας το δίκτυο που μας έφερε σήμερα εδώ.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας στις δύο όχθες του Αιγαίου αλλά και οι δύο κοινότητες της Κύπρου πριν από 25 χρόνια είχαν πάλι οδηγηθεί σε μία στρατιωτική ένταση λόγω της κρίση των Κάρντακ (Ίμια). Όμως οι ρατσιστές και οι πολεμοκάπηλοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν τους λαούς μας εχθρούς. Ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουμε κοινά συμφέροντα. Στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Τα ζωντανά που εξοντώνονται, η βάση της θάλασσας που καταστρέφεται, το κλίμα που θερμαίνεται, το νερό που μολύνεται, η γη που παράγει όλο και λιγότερα αγαθά, είναι όλα αποτελέσματα αυτών των οικοκτονικών σχεδίων που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και άρα πρέπει να καταπολεμηθούν διεθνιστικά.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα και άλλες διεθνείς δυνάμεις μεταφέρουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό στη Μεσόγειο, είτε απευθείας είτε μέσω οικονομικών σχέσεων αλλά και στρατιωτικών επενδύσεων στις χώρες της περιοχής. Η ΕΕ από τη μία δέχεται την Πράσινη Συμφωνία που ουσιαστικά αποτελεί ένα δείγμα πράσινου πλυσίματος γεμάτο με απατηλά σχέδια μείωσης και από την άλλη συνεχίζει να χρηματοδοτεί το σχέδιο EastMed αγωγών ορυκτών καυσίμων. Η καμπάνια ‘Όχι στις Εξορύξεις’ αντιτίθεται σε αυτή την ιμπεριαλιστική ‘προστασία’ και πολιτική που λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου και αμύνεται το δίκαιο της φύσης και της κοινωνίας που είναι κομμάτι αυτής.

Την προηγούμενη μέρα οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και Ελλάδος συναντήθηκαν πρώτη φορά απευθείας μετά από το 2016, στα πλαίσια των ερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν μετά από τη κρίση του Κάρντακ το 1996. Είδαμε ακόμα μία φορά ότι η πολιτική αντίληψη που κρύβεται πίσω από το πρόσχημα του ‘εθνικού συμφέροντος’ και σπείρει εχθρότητα μεταξύ λαών, δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα. Να συμφωνήσουν ή μη, δεν βγαίνει από τέτοιες συναντήσεις κανένα άλλο αποτέλεσμα από περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα σε καμία χώρα τα οικονομικά έσοδα από εξόρυξη ορυκτών καυσίμων δεν χρησιμοποιήθηκαν για την λαϊκή ευημερία, αλλά κατέληξαν στη τσέπη των καπιταλιστών. Το ίδιο ισχύει και για το αέριο και το πετρέλαιο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί που μας καταδικάζουν στην ανεργία και πείνα οδηγώντας τις χώρες μας σε οικονομική δυσχέρεια είναι αυτοί που μέσω αερίου και πετρελαίου ακολουθούν μία πολεμοχαρή πολιτική. Για αυτό καλούμε όλους σε κοινό αγώνα. Ελάτε μαζί να τους επιβάλλουμε το αίτημα μας ‘Όχι στις Εξορύξεις!’ για την κλιματική δικαιοσύνη και την ειρήνη. Υπογράψτε το κείμενο της καμπάνιας, διαδώστε το, γίνεται μέλη στις οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο, μεταφέρεται τη φωνή μας στους δρόμους.

Θα ξεπεράσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής και κλιματικής κρίσης, μαζί με τους Έλληνες και Κύπριος φίλους και φίλες που συνδιοργανώσαμε αυτή τη συνδιάσκεψη τύπου σήμερα. Όπως συνέβη και στο σεισμό τον Οκτώβρη θα απαλύνουμε τις πληγές μας μαζί. Θα κάνουμε τα λόγια πράξη και θα αγωνιστούμε από κοινού στις μόνιμες δομές που θα δημιουργήσουμε και στις καμπάνιες που θα διεξάγουμε.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά: Για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση, κατά των ερευνών όλων των κρατών για ορυκτά καύσιμα, ‘όχι στις εξορύξεις, τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν κάτω από τη γη!’

TURKISH SPEECH (Eng) - Onur Yilmaz

Dear press workers and our peoples thirsting for peace and tranquility in our region,

We are going through an extraordinary historical period in every respect. The ground is boiling like hot magma under the ground. The world was perhaps never a good place for people who were oppressed and forced to live under exploitation, but the crises one after another caused by the global capitalist system, which for quite a while now seemed to be racing to take our lives, never stopped.

Perhaps the most acute and decisive of all these economic, political, ideological, social deep crises, whose causes and consequences are intertwined, is the global ecological collapse. The one that is also the main cause of the current coronavirus pandemic, which has radically changed our daily life practices. Working people, who lost their livelihoods, housing conditions, in short, their means of survival, experience the consequences of this ecological collapse with the destruction of ecosystems and the climate crisis. Storms and floods of unprecedented intensity co-occur with drought, where even our drinking water is at risk. Record-breaking seasonal temperatures and the trees that bloom in January leave a scary feeling instead of making us smile. Forced to hit the road as the fragile economies and ecosystems, especially in poor countries, are ruined by ecological collapse and the climate crisis, hundreds of thousands of people are dying in the Mediterranean and Aegean Seas.

We, as all life advocates who do not turn a blind eye to the consequences of this destruction, struggle to oppose all kinds of projects of states and corporations that will exacerbate the ecological collapse and the climate crisis, and withstand the exploitation of labor throughout the operations of these projects. And this time, we untied our voices against the fossil gas in the Black Sea, which the Turkish state announced as “a miracle” last August, the fossil fuel exploration activities of all countries and the ongoing pipeline project EastMed with the campaign we announced on September 25th: For climate justice and for peace, we raise our demand "Don't Dig!" the fossil fuels. Our call found support even beyond Turkey, Greece and Cyprus, and many structure and organization waging ecological struggle became part of the campaign, so we have established a network that brings us together side by side here today.

25 years ago today, the peoples of Turkey and Greece on both sides of Aegean and the two peoples living in Cyprus, had tried to be confronted with yet another military tension so-called the Kardak/Imia crisis. However, neither that day nor at any time will be able to succeed, those racists and warmongers who try to make people hostile to each other. Our destinies are common as people living in the same geography. There are no country borders in nature, no exclusive economic zones. The soon-to-be-extinct species, the destroyed sea floor, the warming air, the polluted water, the soils that now yields less crops require an international struggle against these limitless ecocide projects.

While the US, EU, Russia, China and other international powers have carried their worldwide struggle for division of land and resources to the Mediterranean, both by directly involving and through armament and economic relations with the countries of the region; on the one hand, the EU accepts the Green Deal, a green-washing program full of fake mitigation plans and on the other hand, continues to allocate resources to the fossil fuel pipeline projects such as the EastMed. The Don’tDig campaign defends the rights of nature and the society that is a part of nature, rejecting this international imperialist patronage and politics that operate according to the rules of capital.

Just yesterday, the foreign ministers of the Turkish and Greek states met again for the first time after 2016 in the intermittent exploratory talks that started after the 1996 Kardak/Imia crisis. And once again we have seen that this political approach under the guise of "national interest", which, when appropriate, incites hostility among peoples, has nothing to give us. There comes out nothing but more harm to the nature out of these meetings whether they agree or disagree.

Until now, the economic resources obtained by producing fossil fuels have never been used for the common welfare of the people in no country, it has filled the pockets of a handful of capitalists. This is also the case with gas and oil in the Mediterranean and Black Sea. Those who condemn us to unemployment and hunger by putting our countries into deep economic bottlenecks are those who carry out a war policy over gas and oil. That is why we make our call to all the people we invite to fight with us. Come, all together for peace, for climate justice, let us impose our demand “Don’t Dig!” on them. Become a signatory to the campaign, disseminate it, join the signatory organizations to do more, carry our voices to the streets.

We will overcome the effects of the ecological collapse and the climate crisis hand in hand with our Greek and Cypriot friends, with whom we made this press release today, and we will heal our wounds together, as in the earthquake we experienced in October. And we will carry this struggle beyond words and put it into practice with permanent structures and the campaigns we conduct.

We repeat once again: “Don’t Dig the fossil fuels, leave them underground!”

TURKISH SPEECH (Tur) - Onur Yilmaz

Değerli basın emekçileri ve bölgemizde barışa ve huzura susamış halklarımız,

Her açıdan sıradışı bir tarihsel dönemden geçiyoruz. Yerin üstü adeta yerin altındaki kızgın magma gibi kaynıyor. Dünya belki ezilen ve sömürü altında yaşamak zorunda bırakılan insanlar için hiçbir zaman iyi bir yer değildi, ancak bir süredir canımızı almak için yarışa girmiş gibi duran küresel kapitalist sistemin neden olduğu krizlerin ardı arkası kesilmiyor.

Ekonomik, politik, ideolojik, toplumsal, sebepleri ve sonuçları iç içe geçmiş tüm bu derin krizlerin belki de en keskin ve belirleyici olanını ise, şu an için günlük yaşam pratiklerimizi kökten değiştiren koronavirüs salgınının da bir sonucu olduğu küresel ekolojik çöküş oluşturuyor. Geçim kaynaklarını, barınma şartlarını, kısacası hayatta kalma olanaklarını kaybeden emekçi insanlar bu ekolojik çöküşün sonuçlarını ekosistemlerin tahribatı ve iklim kriziyle deneyimliyorlar. Görülmemiş şiddette fırtına ve seller ile içme suyumuzun dahi tehlikeye düştüğü kuraklık birlikte yaşanıyor. Rekorlar kıran mevsimsel sıcaklık değerleri ile Ocak ayında çiçek açan ağaçlar yüzümüzü güldürmek yerine korkutucu bir his bırakıyor. Dünyanın dört bir yanında, ama özellikle de yoksul ülkelerdeki kırılgan ekonomi ve ekosistemlerin ekolojik çöküş ve iklim kriziyle mahvolması sonucu yollara düşmek zorunda kalan yüzbinlerce insan Akdeniz ve Ege Denizi’nde can veriyor.

Bizler, bu yıkımın sonuçlarına gözlerini kapamayan tüm yaşam savunucuları olarak devletlerin ve şirketlerin ekolojik çöküşü ve iklim krizini şiddetlendirecek, faaliyetleri boyunca emek sömürüsüne dayanacak her türden projelerine karşı çıkmak için mücadele yürütüyoruz. Ve bu kez, seslerimizi, 25 Eylül günü ilan ettiğimiz kampanya ile Türk devletinin geçtiğimiz Ağustos ayında müjdeleyerek duyurduğu Karadeniz’deki fosil gazına, Akdeniz’de alan paylaşımı üzerinden sürekli askeri gerginliğe neden olan, tüm ülkelerin fosil yakıt arama faaliyetlerine ve şu an devam eden EastMed boru hattı projesine karşı birleştirdik: iklim adaleti ve barış için fosil yakıtları “Kazma Bırak!” talebimizi yükselttik. Çağrımız Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın ötesinde de destek buldu, ekoloji mücadelesi yürüten pek çok yapı kampanyanın parçası oldu ve bizi bugün burada yan yana getiren bir ağı birlikte kurmuş olduk.

Ege’nin iki yakasındaki Türkiye ve Yunanistan halkları ile Kıbrıs’ta yaşayan iki halk, bundan 25 yıl önce yine bugün Kardak (Imia) krizi denilen bir başka askeri gerginlik ile karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştı. Ancak ne o gün ne de hiçbir zaman halkları birbirine düşman etmeye çalışan ırkçılar ve savaş çığırtkanları başarılı olamayacak. Aynı coğrafyada yaşayanlar olarak kaderlerimiz ortak. Doğada ülke sınırları yok, münhasır ekonomik bölgeler yok. Yok olan canlılar, tahrip edilen deniz tabanı, ısınan hava, kirlenen su, artık daha az ürün veren topraklar işte bu sınır tanımaz eko-kırım projelerine karşı enternasyonal bir mücadeleyi zorunlu kılıyor.

ABD, AB, Rusya, Çin ve diğer uluslararası güçler dünyanın dört bir yanında giriştikleri paylaşım mücadelesini hem doğrudan hem de bölge ülkelerini silahlandırma ve ekonomik ilişkiler yoluyla Akdeniz’e de taşırken, AB bir yandan sahte azaltım planlarıyla dolu bir yeşil yıkama programı olan Yeşil Mutabakatı kabul etmiş diğer yandan ise fosil yakıt boru hattı EastMed projesine kaynak ayırmaya devam etmektedir. Kazma Bırak kampanyası sermayenin kurallarına göre işleyen bu uluslararası emperyalist patronajı ve siyaseti reddederek doğanın ve onun bir parçası olan toplumun hakkını savunuyor.

Daha dün Türk ve Yunan devletlerinin dışişleri bakanları 1996 Kardak krizinin ardından başlayan kesintili istikşafi görüşmelerde 2016’dan sonra ilk kez tekrar bir araya geldiler. Ve bir kez daha gördük ki yeri geldiğinde halklar arasında düşmanlığı körükleyen bu “ulusal çıkar” kisvesi altındaki siyasi yaklaşımın bize vereceği hiçbir şey yok. Anlaşsınlar ya da anlaşamasınlar bu toplantılardan doğaya daha fazla zarardan başka bir şey çıkmaz.

Bugüne kadar fosil yakıt çıkaran hiçbir ülkede elde edilen ekonomik kaynak halkın ortak refahı için kullanılmadı, bir avuç kapitalistin cebini doldurdu. Akdeniz ve Karadeniz’deki gaz ve petrol için de durum budur. Ülkelerimizi derin ekonomik darboğaza sokarak bizi işsizlik ve açlığa mahkum edenler işte bu gaz ve petrol üzerinden savaş siyaseti yürütenlerdir. Bu nedenle çağrımızı bizimle birlikte mücadele etmeye çağırdığımız tüm insanlara yapıyoruz. Gelin, hep birlikte barış için, iklim adaleti için, “Kazma Bırak!” talebimizi onlara dayatalım. Kampanyaya imzacı olun, yaygınlaştırın, kampanya imzacısı örgütlere katılın, sesimizi sokağa taşıyın.

Ekolojik çöküşün ve iklim krizinin etkilerini bugün bu basın açıklamasını birlikte yaptığımız Yunan ve Kıbrıslı dostlarımızla el ele aşacağız, Ekim ayında yaşadığımız depremde olduğu gibi yaralarımızı birlikte saracağız. Ve bu birlikte mücadeleyi sözün ötesine taşıyarak kalıcı yapılarla, yürüttüğümüz kampanyalarla hayata geçireceğiz.

Bir kez daha yineliyoruz: İklim krizini durdurmak için tüm devletlerin fosil yakıt arama faaliyetlerine karşı “Fosil yakıtları kazma bırak, yeraltında kalsın!”

GREEK SPEECH (Gr) – Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Είμαστε εδώ με τα αδέλφια μας από την Τουρκία και την Κύπρο γιατί πιστεύουμε ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο δεν είναι θάλασσες που μας χωρίζουν αλλά που μας ενώνουν. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε ένα έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Είτε οι κυβερνήσεις μας βγάζουν τις φρεγάτες στη Μεσόγειο, είτε κάθονται γύρω από τραπέζια συνομιλιών, ένα είναι το σίγουρο: ο ανταγωνισμός τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει εξίσου επικίνδυνη απειλή τόσο για την ειρήνη όσο και για το περιβάλλον.

Η υποκρισία τους δεν έχει προηγούμενο!

-Ενώ οι χώρες μας συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

-Ενώ προωθούν βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ από τη μικρότερη βραχονησίδα μέχρι τις απάτητες βουνοκορφές που καταστρέφουν και τα τελευταία οικοσυστήματα

-Και ενώ αυτά μας πλασάρονται ως «πράσινες» επιταγές για την προστασία του κλίματος,

από την άλλη οι ίδιες χώρες:

- προσπαθούν να πάρουν μερίδιο κερδών από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

- λίγο έλλειψε να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη για τον έλεγχο των ΑΟΖ δηλαδή για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εκμετάλλευση των γνωστών και άγνωστων ακόμη αποθεμάτων θα φέρει την ευημερία των λαών της Μεσογείου. Ότι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των αποθεμάτων αποτελεί «εθνικό» συμφέρον της κάθε χώρας.

Λένε ψέματα! Οι δρόμοι του πετρελαίου δεν έφεραν σε καμία πετρελαιοπαραγωγική χώρα ευημερία στο λαό της. Αντίθετα, οδήγησαν σε περιβαλλοντική καταστροφή, διαφθορά και αυταρχικά καθεστώτα.

Οι λαοί της Μεσογείου δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Συμφέρον μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε ένα καθαρό πλανήτη. Είναι η προστασία του περιβάλλοντος , ο σεβασμός στον άνθρωπο και όλα τα πλάσματα της φύσης, η αλληλεγγύη και το γκρέμισμα των εθνικιστικών τειχών που προσπαθούν να υψώσουν ανάμεσά μας, η προάσπιση της ειρήνης.

Γιατί η λεηλασία της φύσης και η περιβαλλοντική καταστροφή, υπονομεύουν την επιβίωση όλων των ειδών του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί ως τα θερμότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι συνέπειες της εκμετάλλευσης της φύσης για παραγωγή κέρδους είναι: η αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η απειλή παράκτιων περιοχών, ο κίνδυνος απελευθέρωσης νέων ιών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους πάγους, η ερημοποίηση, η ένταση των καιρικών φαινομένων, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές , η εξαφάνιση δασών και οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των νερών και η εμφάνιση νέων ασθενειών, η κλιματική μετανάστευση πληθυσμών .

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επιφέρει η κατασκευή του EastMed και οι εξορύξεις στη Μεσόγειο θα είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο για τις θάλασσες, τις ακτές και τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Θα επιφέρει πλήγμα σε παραδοσιακούς τομείς απασχόλησης των λαών της Μεσογείου όπως τουρισμός, αλιεία κλπ.

Ο κίνδυνος μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε μία σεισμογενή περιοχή όπως είναι η δική μας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πράγματι θα κερδίσουν ευημερία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο δεν αφήνει αμφιβολίες ότι αυτοί δε θα είναι οι λαοί αλλά οι πολυεθνικές του πετρελαίου, η πολεμική βιομηχανία και τα συμφέροντα που υπηρετούν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και μικρές τοπικές δυνάμεις της περιοχής. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τη φύση ως πηγή κέρδους, είτε αυτό επιτυγχάνεται με δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος είτε με θερμά πολεμικά επεισόδια.

Στην Ελλάδα, σε περίοδο «ειρήνης», ο προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών για την αγορά Rafalle και F35 σε 5,4δις έναντι 3,8δις το 2020 δλδ 30%, εις βάρος άλλων δαπανών οπώς αυτών για τη δημόσια υγεία που εν μέσω πανδημίας μειώνονται κατά 16%!!!

Μεγαλύτερος όμως εφιάλτης είναι το ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στις χώρες μας, που απειλεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο. Η ανάμιξη των μεγάλων δυνάμεων στη διαμάχη (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ) αλλά και μικρότερων τοπικών δυνάμεων (Ισραήλ, Λιβύη, Αίγυπτος, ΗΑΕ κλπ) προκαλεί τρόμο. Είτε με την άμεση εμπλοκή τους σε πολεμικές ασκήσεις, είτε με πωλήσεις όπλων, είτε με «διπλωματική διαμεσολάβηση», όλοι προσπαθούν να πάρουν μερίδιο ή ανταλλάγματα από τον έλεγχο της Αν.Μεσογείου.

Το πρόσχημα της συνεχούς αύξησης των ενεργειακών αναγκών δεν αφορά στους λαούς που αδυνατούν πλέον να πληρώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή της ενέργειας. Αφορά το κεφάλαιο και τους μεγάλους γκρί ή δήθεν πράσινους επενδυτές που σπαταλούν την ενέργεια σε παραγωγή με στόχο το ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Εμείς, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι αδελφοί λαοί Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, δεν έχουμε να μοιράσουμε αποθέματα. Αντίθετα, εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και την ειρήνη στην περιοχή.

-Γι’ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη των εξορύξεων και του πολέμου στην Αν.Μεσόγειο

- Γι’ αυτό καλούμε κάθε συλλογικότητα και ευαισθητοποιημένο πολίτη, που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με εμάς να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί μας.

- Γι’ αυτό επιμένουμε:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

GREEK SPEECH (Eng) - Emmanouela Terzopoulou

We are here with our brothers and sisters from Turkey and Cyprus because we consider that Mediterranean and Aegean Sea are not dividing us but uniting us. We are here to prevent a crime is attempted in Eastern Mediterranean.

Whether our governments dispatch war frigates to the Mediterranean or they sit at the negotiating table, one thing is certain: Their competition for control of oil and gas reserves in the eastern Mediterranean remains a dangerous threat to peace and the environment.

There is an unprecedented outbreak of hypocrisy!

-While both our countries participate in international forums relating to the CO2 emissions reduction for climate change control

-While they promote industrial-scale RES (Renewable Energy Sources) everywhere, from the smallest islet to trackless mountains, thus destroying the already fragile ecosystems

-And, while all these are presented to us as “Green” policies for protecting the climate

It is the same countries that:

-strive to get a share of the profits from the world’s largest offshore natural gas pipeline, the so-called EastMed

-they almost caused a military conflict for the delimitation of the EEZ, namely for the exploitation of the hydrocarbon reserves of the eastern Mediterranean!

They are trying to convince us that the exploitation of known or unknown hydrocarbon reserves will bring prosperity to the peoples of the Mediterranean that the exploitation of hydrocarbon reserves is in the “national” interest of each country.

They are lying! The oil routes have not brought prosperity to the peoples of any oil-producing country. On the contrary, they have led to serious environmental damages, corruption and authoritarian regimes.

Mediterranean peoples have nothing to gain from hydrocarbon extraction. Our interest is in a peaceful coexistence in a clean planet, in the protection of the environment, in the respect of human’s as well as every living creature’s rights, in the solidarity and breaking down of the nationalist walls that they try to build in order to divide us, in the defense of peace.

Because the plunder of natural resources and the ecological disaster undermine the survival of all species living on Earth including humans.

The last 6 years have been recorded as the hottest in history. The consequences of exploiting nature for profit are: the rising global temperature and melting ice, the rising sea level and threat of coastal areas, the risk of releasing new - trapped in the ice - viruses, the desertification, the floods and fires, the disappearance of forests and ecosystems, the biodiversity loss, the air and water pollution together with development of new diseases, the climate migration.

The environmental degradation that shall be caused by the construction of EastMed and the oil and gas extractions in the Mediterranean will not be incalculable only for the seas, coasts and marine and coastal biodiversity. It will also effect traditional employment sectors of the Mediterranean, as tourism, fishery, e.t.c.

Danger turns into a nightmare when all this happens in a seismic area like ours.

It is true that there are ones who will prosper from the exploitation of the reserves, including the multinational oil companies. The neoliberal capitalistic model does not let any doubt that there will not be the peoples but the multinational oil corporations, the warfare industry and the individual interests served by the large powers as well as the smaller regional powers. It is them who see people and nature as a source of profit whether gained a cold-war atmosphere or by actual military interventions.

In Greece, during time of supposed peace, the 2021 state budget for military equipment purposed for the acquisition of Rafale and F35 fighting aircrafts, stipulates a rise to 5.4 billion compared to 3.8 billion for 2020 which is a 30% rise. This rise takes place at the expense of the public health system budget that is getting reduced by 16% during a pandemic!!!

The biggest nightmare though is the probability of a war between our countries that threatens to ignite an unpredictable situation throughout the Eastern Mediterranean. The interference of larger powers in the conflict (EU,USA, Russia, etc.) together with some smaller regional powers (Israel, Libya, Egypt, UAE, etc.) is terrifying. Either with their actual intervention in military exercises, through selling military equipment or with the “diplomatic intermediation”, they all strive to get a part of the share or some control on the eastern Mediterranean.

The pretence of the continuous rise of energy needs does not concern people who can no longer pay for the ever-rising price of energy. It concerns the big “grey” or allegedly “green” investors and their capital that waste energy in production for profit and not for human needs, disregarding the environmental consequences.

We, the environmental movements and our fellow citizens of Turkey, Cyprus and Greece, have no reserves to share. On the contrary, we all anguish over and fight to save the environment and strengthen the peace between us.

-That is why we unite our voices to prevent the nightmare of hydrocarbon extractions and a war in the Eastern Mediterranean.

- That is why we call every organisation and sensitised citizen that shares the same agonies to unite their power with us.

- That is why we insist:

LEAVE THE HYDROCARBONS UNDER GROUND

STOP THE ENVIRONMENTAL DESTRUCTION AND THE WAR PREPARATIONS

CYPRIOT SPEECH (Gr) – Μυρτώ Σκουρουπάθη

Στην Κύπρο, όντας ένα ενεργειακά απομονωμένο νησί, το ορυκτό αέριο παρουσιάζεται ως ένας τρόπος για να βγούμε από την εξάρτησή μας στην εισαγωγή του θεωρητικά πιο ρυπογόνου μαζούτ και, άρα, ταυτόχρονα να μειώσουμε τους ρύπους μας. Θεωρητικά πιο ρυπογόνο, γιατί πολύ βολικά οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μετρούν τις εκπομπές ορυκτού αερίου μόνο για τη διαδικασία της καύσης. Στην πραγματικότητα πέραν του 5% του αερίου μπορεί να διαρρεύσει κατά τη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς. Το μεθάνιο που διαρρέει είναι, φυσικά, πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, άρα στον κύκλο ζωής του, το ορυκτό αέριο δεν προσφέρει κανένα περιβαλλοντικό όφελος. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον κύριο Αναστασιάδη να ανακοινώνει ότι η χώρα μας θα λάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η περιοχή μας αποτελεί “hot spot” για την κλιματική αλλαγή με επιπτώσεις πολύ εντονότερες του παγκόσμιου μέσου όρου. Παράλληλα, ο ίδιος εγκρίνει και προβάλει ένα Σχέδιο για το Κλίμα για το 2030 που στηρίζεται στο ορυκτό αέριο αλλά την ίδια ώρα δεν πετυχαίνει τους συντηρητικούς κατά την επιστήμη στόχους για μείωση των εκπομπών.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η εξόρυξη ορυκτού αερίου γύρω από την Κύπρο θέτει και το φυσικό περιβάλλον σε τεράστιο κίνδυνο. Τα κύρια οικόπεδα εξόρυξης βρίσκονται στην περιοχή του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης», που κατά τ’ άλλα είναι απαγορευμένη περιοχή αλιείας με τράτες και σε προτεραιότητα για τη λίστα με τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές Μεσογειακού Ενδιαφέροντος. Φυσικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις πραγματικές επιπτώσεις των εξορύξεων αφού η αρχική Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ήταν ημιτελής, χωρίς διαβούλευση με το κοινό και είχε σκοπό τη γρήγορη έγκριση αδειών εξόρυξης. Όλες οι μετέπειτα επιμέρους Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον δεν δημοσιοποιούνται με πρόφαση την εθνική ασφάλεια. Η απόκρυψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λοιπόν, έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην πληροφόρηση βάσει της συνθήκης του Άαρχους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι χερσαίες υποδομές για το ορυκτό αέριο θα τοποθετηθούν στην ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή του Βασιλικού. Το ενεργειακό κέντρο είναι τοποθετημένο δίπλα από το χωριό Μαρί, ένα ιστορικά τουρκοκυπριακό χωριό το οποίο σήμερα κατοικείται από ελληνοκύπριους εκτοπισμένους, απόφαση που παραπέμπει έντονα σε πρακτικές περιβαλλοντικού ρατσισμού. Τέλος, η επιβίωση χιλιάδων κατοίκων του νησιού που στηρίζονται τόσο στον τουρισμό, όσο και στην αλιεία, βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο ενός ατυχήματος, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να πλήξει ανεπανόρθωτα κι ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος που αναφέρει ότι η περίπτωση ατυχήματος σε μια από τις 200 πλατφόρμες που υπάρχουν στη Μεσόγειο είναι μια κύρια απειλή για την οικονομία και το εύθραυστο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων υπερτερούν των οποιονδήποτε οφελών τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα της ζωής όσων διαμένουν στο νησί. Παράλληλα, είναι το μήλο της Έριδος για τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνώντων της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ξεκινούμε αυτή την εκστρατεία μαζί σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενάντια στον πόλεμο.

CYPRIOT SPEECH (Gr) – Murat Kanatlı

Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο προέκυψε πρώτα με το αντιαποικιακό ένοπλο κίνημα το 1955, αργότερα τη διακοινοτική ένοπλη σύγκρουση, τις ένοπλες συγκρούσεις εντός των κοινοτήτων και το τελικό στάδιο ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα με την υποστήριξη ενός κράτους-εγγυήτριας δύναμης, και μια εκ των πραγμάτων στρατιωτική επιχείρηση από άλλο κράτος-εγγυήτρια δύναμη.

Στο νησί υπάρχει κατάπαυση πυρός από τον Αύγουστο του 1974, η οποία ωστόσο δεν βασίζεται σε συμφωνία. Παράλληλα με τα παραπάνω, το νησί είναι μια γεωγραφία με τις πιο πολλές ένοπλες μονάδες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον, οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πολύ καιρό. Με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η διαδικασία λύσης μπορεί να χρηματοδοτηθεί με τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν. Το αέριο για την ειρήνη είναι μια απόλυτη ψευδαίσθηση… Η διαδικασία της έρευνας για φυσικό αέριο αυξάνει τις στρατιωτικές εντάσεις, η αυξανόμενη ένταση αυξάνει επίσης τον εθνικισμό και μειώνει τη διακοινοτική εμπιστοσύνη. Επομένως, μαζί με πολλούς άλλους λόγους, η έρευνα για φυσικό αέριο πρέπει να σταματήσει.

Αυτό δεν είναι ένα σύνθημα ή μια κενή αξίωση που βασίζεται σε απλές ανησυχίες.

Ξεκινώντας με τη διαδικασία διαγωνισμού για άδειες έρευνας σε τεμάχια, η στρατιωτική ένταση μεταξύ των μερών άρχισε να αυξάνεται. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική της παρουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού, έχει στείλει drones και UAV και έχει μεταφέρει πολεμικά πλοία στην περιοχή. Είναι πάντως δύσκολο να μαντέψει κανείς πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών στο νησί.

Το 2018 η Τουρκία με τα πολεμικά της πλοία παρενέβηκε και έκανε την ιταλική εταιρεία να απομακρυνθεί από την περιοχή, εφόσον τα πολεμικά πλοία και τα ερευνητικά σκάφη συνέχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα μεταξύ τους, σε σημείο που η απειλή δεν είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά φτάνει σε σημείο στενής επαφής.

Η ένταση στο νησί έχει φτάσει σε τόσο σοβαρό επίπεδο που οι Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί που κλήθηκαν για εφεδρική υπηρεσία το καλοκαίρι του 2020 ειδοποιήθηκαν επίσης με έγγραφα ότι θα μπορούσε να κληθούν στα όπλα ανά πάσα στιγμή. Η πιθανότητα πολέμου στο νησί έχει επίσης αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδο.

Η πολιτική διαδικασία στην οποία η Τουρκία έχει ήδη εισέλθει και λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας με το κεφάλαιο που βασίζεται στα συμφέροντα και τη διαφθορά, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ βαθύ για να ξεπεραστεί με μια συμφωνία. Κάθε νέα δραστηριότητα έρευνας για φυσικό αέριο μας οδηγεί προς μεγαλύτερη στρατιωτική ένταση. Αυτό ακολουθείται από στρατιωτική προπαγάνδα και φυσικά αύξηση του εθνικισμού. Οι δραστηριότητες γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν φέρει το νησί στο χείλος του πολέμου και συνεχίζουν να απομακρύνουν τις κοινότητες που ζουν στο νησί τη μια από την άλλη, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το νησί που παρασύρεται σε στρατιωτική καταστροφή.

Η Ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποίησε αυτές τις συνεχιζόμενες εντάσεις ως δικαιολογία και υπέγραψε νέες στρατιωτικές συμφωνίες, ξεκινώντας από τη Γαλλία, επιτρέποντας σε πολλές χώρες να διατηρήσουν νέα όπλα στο νησί. Αυτό σημαίνει αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί. Πιο πρόσφατα, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε στρατιωτικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021, με τη Γαλλία τον Αύγουστο του 2020, και με το Ισραήλ και την Ελλάδα το Νοέμβριο του 2020. Τον Φεβρουάριο του 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία, επιτρέποντας ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της. Επίσης, πέρσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για μη-θανατηφόρα στρατιωτικά όπλα και εκπαιδεύσεις. Εκτός από όλες αυτές τις συμφωνίες, και επίσης λαμβάνοντας υπόψη όσα έστειλε η Τουρκία στο νησί, με τα μέχρι τώρα σχεδόν 15 χρόνια ερευνών για φυσικό αέριο, οι ήδη μεγάλες στρατιωτικές μονάδες στο νησί έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το νησί. Πριν από λίγο καιρό, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα με την υποστήριξη άλλων χωρών της ΕΕ, δημιούργησαν ένα στρατιωτικό μπλοκ, με τη δικαιολογία του Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου EastMed. Αργότερα, αυτή η συνεργασία μετατράπηκε σε Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το Φυσικό Αέριο. Μπορεί εύκολα να ειπωθεί ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες μιας τέτοιας δομής θα διαταράξουν περαιτέρω την ασταθή κατάσταση στην περιοχή.

Η στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα φέρει ειρήνη στην περιοχή. Για αυτόν τον λόγο, οι έρευνες για φυσικό αέριο πρέπει να σταματήσουν, προκειμένου να υπάρχει περιφερειακή ειρήνη και αποστρατιωτικοποίηση.

CYPRIOT SPEECH (Eng) – Myrto Skouroupathi

In Cyprus, as it is an isolated island energy-wise, fossil gas is presented as a way to get out of our dependence in imports of the, theoretically, more polluting heavy oil and, thus, at the same time to reduce our emissions. Theoretically more polluting because, very conveniently, governments choose to count the emissions of fossil gas only during combustion. In reality, more than 5% of the gas can leak during extraction and transportation. The methane leaked is, of course, a much more potent greenhouse gas than CO2, thus in its life cycle, natural gas does not offer any environmental benefit. This does not discourage Mr. Anastadiades from announcing that our country will take a leading role in the Eastern Mediterranean region in climate change research. It is, after all, known that our region is a “hot spot” for climate change, with impacts much more intense than the global average. At the same time, he approves and promotes a Climate Plan for 2030 which is based on fossil gas but, at the same time, is not able to reach its, according to science, conservative targets for emissions reduction.

Other than climate change, fossil gas extraction around Cyprus puts the natural environment in great danger. The main extraction plots are located at the same area as the Eratosthenis seamount; Which happens to be a Fisheries Restricted Area and in priority for the list of Specially Protected Areas of Mediterranean Importance (SPAMI). Of course, we can’t know the real impacts of the extraction, since the Strategic Environmental Assessment is incomplete, was done without public consultation, and had its sole purpose the fast approval of extraction permits. All the following Environmental Impact Assessment are not made public, with the pretence of national security. This concealment of the environmental impacts goes against the internationally protected right of access to information according to the Aarhus Convention.

It is important to mention that all land infrastructure for fossil gas will be constructed in the already environmentally burdened area of Vasilikos. The Energy centre will be placed next to Mari, a historically Turkish Cypriot village that today is inhabited by displaced Greek Cypriots, a decision that strongly resembles environmentally racist practices. Finally, the livelihood of thousands of inhabitants of the island, who depend on tourism and fishing, is constantly threatened by a potential accident, which at the same time can irreparably damage all the marine ecosystem of the Mediterranean. This is recognised by the Department of Environment itself, that mentions that the chance of an accident in one of the 200 platforms in the Mediterranean is a major threat to the economy and the fragile ecosystem of the Mediterranean.

Clearly, the negative impacts of the extraction of hydrocarbons outweigh the benefits, if any, to the environment and to the quality of life of all inhabitants on the island., At the same time, it is the apple of discord for the conflicting interests of the ruling elites in the area. It is for these reasons that we start this campaign together in Cyprus, Turkey, and Greece, against the extraction of hydrocarbons, and against war.

CYPRIOT SPEECH (Eng) – Murat Kanatlı

The current situation in Cyprus has emerged first with the anti-colonial armed movement in 1955, then the inter-communal armed conflict, the armed conflicts within the communities, and the final stage being the military coup with the support of a guarantor state, and a de facto military operation by another guarantor state. There is ceasefire on the island since August 1974, which however is not based on an agreement. Alongside with the above, the island is a geography with the most armed units per square meter.

In addition, inter-communal negotiations have been going on for a very long time. With the discovery of new natural gas deposits, some people claim that the solution process can be financed with the income to be obtained. Gas for peace is a complete illusion… The process of natural gas exploration increases military tension, the increasing tension also increases nationalism and reduces inter-communal trust. Therefore, along with many other reasons, natural gas exploration must be stopped.

This is not a slogan or an empty claim based on simple concerns.

Beginning with the tender process for exploration permits in parcels, the military tension between the parties began to increase. Turkey has upgraded its military presence in the northern part of the island, has sent drones and UAVs, and has transferred warships to the region. It is anyway difficult to guess how fragile the situation is, as there is no direct ceasefire agreement between the parties on the island.

In 2018, Turkey with her warships, interfered and made the Italian company move away from the region; after the war ships and research vessels continued to approach each other in a dangerous manner that the threat is not only a possibility, but reaching a point of close contact.

The tension on the island has reached such a serious level that the Greek Cypriots officers who were called for reserve service in the summer of 2020 were also notified with documents that they could be called to arms at any time. The possibility for war on the island has also risen to maximum level.

The political process which Turkey has already entered and considering the Greek Cypriot leadership's links with capital based on interest and corruption, it can be clearly understood that this problem is too deep to be overcome by an agreement. Every new natural gas exploration activity is driving us towards greater military tension. This is followed by militarist propaganda and naturally an increase in nationalism. Hydrocarbon activities in the Eastern Mediterranean have brought the island to the brink of war and continue to distance the communities living on the island from each other by preparing the ground for the rise of nationalism.

The issue is not only about the island being dragged into a military disaster.

The Greek Cypriot leadership used these ongoing tensions as an excuse and signed new military agreements, starting with France, allowing many countries to keep new weapons on the island. This means an increase in the military presence on the island. Most recently, the Republic of Cyprus signed military agreements with the United Arab Emirates in 2021, with France in August 2020, and with Israel and Greece in November 2020. In February 2015, the Republic of Cyprus signed an agreement with Russia, allowing Russian warships to use her ports. Also, last year, the United States signed agreements with the Republic of Cyprus for non-lethal military weapons and training. Apart from all these agreements, and also considering what Turkey has sent to the island, with up to now nearly 15 years’ long natural gas explorations, the already large military units on the island have multiplied.

The issue is not only about the island. Some time ago, Israel, Egypt, Cyprus and Greece with the support of other EU countries, formed a military bloc, with the excuse of the EastMed Eastern Mediterranean Pipeline. Later, this partnership turned into the Eastern Mediterranean Gas Forum. It can easily be said that such a structure’s military activities will further disrupt the unstable situation of the region.

The militarization of the Eastern Mediterranean will not bring peace to the region. For this reason, natural gas explorations should be opposed to, in order to have regional peace and demilitarization.

CYPRIOT SPEECH (Tr) – Myrto Skouroupathi

Kıbrıs'ta, enerji açısından izole bir ada olduğu için fosil gazı, teorik olarak daha kirletici ağır petrol ithalatına olan bağımlılığımızdan kurtulmanın ve böylece aynı zamanda emisyonlarımızı azaltmanın bir yolu olarak sunuluyor. Oysa teorik olarak daha kirletici, çünkü hükümetler çok rahatlıkla fosil gazı emisyonlarını yalnızca yanma sırasında hesaplamayı seçiyorlar. Gerçekte, gazın % 5'inden fazlası çıkarma ve nakliye sırasında sızabilir. Sızan metan elbette CO2'den çok daha güçlü bir sera gazıdır, bu nedenle yaşam döngüsü boyunca doğal gaz herhangi bir çevresel fayda sağlamaz. Bu, Sayın Anastadiades'in ülkemizin Doğu Akdeniz bölgesinde iklim değişikliği araştırmalarında öncü bir rol üstleneceğini açıklamasından caydırmamaktadır. Sonuçta, bölgemizin küresel ortalamadan çok daha yoğun etkileri ile iklim değişikliği için bir “sıcak nokta” olduğu biliniyor. Aynı zamanda, fosil gazı temel alan ancak aynı zamanda bilime göre, emisyon azaltımı için muhafazakar hedeflere dahi ulaşamayan 2030 İklim Planı'nı onaylıyor ve teşvik ediyor.

İklim değişikliğinin yanı sıra, Kıbrıs'ta fosil gaz çıkarılması doğal çevreyi büyük tehlikeye atıyor. Ana çıkarma parselleri, Eratosthenis deniz dağı ile aynı bölgede yer almaktadır; Bu, bir Balıkçılık Sınırlandırılmış Alanıdır ve Akdeniz Önemine Sahip Özel Olarak Korunan Alanlar (SPAMI) listesi için önceliklidir. Tabii ki, Stratejik Çevre Değerlendirmesi eksik olduğundan, kamuoyu görüşü alınmadan yapıldığından ve tek amacı maden çıkarma izinlerinin hızlıca onaylanması olduğu için, çıkarmanın gerçek etkilerini bilemeyiz. Yapılan Çevresel Etki Değerlendirmelerinin hiçbiri, ulusal güvenlik bahanesi ile kamuya açıklanmamaktadır. Çevresel etkilerin bu şekilde gizlenmesi, Aarhus Sözleşmesine göre uluslararası olarak korunan bilgiye erişim hakkına aykırıdır.

Fosil gazı için tüm arazi altyapısının halihazırda çevre açısından yüklü Vasilikos bölgesinde inşa edileceğini belirtmek önemlidir. Enerji merkezi, günümüzde yerlerinden edilmiş Kıbrıslı Rumların yaşadığı, tarihsel olarak Kıbrıslı Türk bir köy olan Mari'nin yanına yerleştirilecek ve bu karar, çevresel açıdan ırkçı uygulamalara çok benziyor. Son olarak, adanın turizm ve balıkçılığa bağımlı olan binlerce sakininin geçim kaynağı, potansiyel bir kaza nedeniyle sürekli tehdit altındadır ve bu aynı zamanda Akdeniz'in tüm deniz ekosistemine onarılamaz şekilde zarar verebilir. Bu, Akdeniz'deki 200 platformdan birinde kaza olasılığının Akdeniz'in kırılgan ekosistemi ve ekonomisi için büyük bir tehdit olduğundan bahseden Çevre Bakanlığı tarafından kabul edilmektedir.

Açıktır ki, hidrokarbonların çıkarılmasının olumsuz etkileri, adadaki tüm sakinlerin çevreye ve yaşam kalitelerine, olası faydalarından daha ağır basmaktadır. Aynı zamanda, bölgedeki yönetici seçkinlerin çatışan çıkarları noktasında anlaşmazlık ve öfke eken bir konudur. İşte bu nedenlerle, hidrokarbon çıkarılmasına ve savaşa karşı Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan'da bu kampanyayı birlikte başlatıyoruz.

CYPRIOT SPEECH (Tr) – Murat Kanatlı

1955 yılında başlayan sömürge karşıtı silahlı hareket, toplumlararası silahlı çatışmalara, toplumların kendi içinde silahlı çatışmalarına, en son da bir garantör ülkenin desteği ile askeri darbeye oradan da bir garantör ülkenin fiili olarak askeri bir operasyona girişmesi ile Kıbrıs’taki bugünkü durum oluştu. Adada, Ağustos 1974’ten beri bir antlaşmaya dayanmayan ateşkes söz konusudur. Ada tüm yaşananlarla beraber metre kareye en fazla silahlı biriminin düştüğü coğrafyalardan biri konumundadır.

Bunun yanında çok uzun bir zamandır da toplumlararası görüşmeler sürmektedir. Yeni doğal gaz yataklarının keşfi ile beraber, bazı kesimler buradan elde edilecek finans ile çözüm sürecinin mali olarak desteklenebileceğini iddia etmektedir. Barış için gaz tamamıyla bir illüzyondur… Doğal gaz aramalarındaki süreç askeri gerginliği artırmakta, artan gerginlik de milliyetçiliği büyütmekte, toplumlararası güveni ortadan kaldırmaktadır, diğer birçok gerekçe yanında bu nedenle de doğal gaz aramalarına son verilmelidir.

Bu bir slogan veya basit bir kaygıya dayanan altı boş talep değildir.

Parsellerin arama izni için ihaleye çıkılma sürecinden başlayarak, taraflar arasındaki askeri gerginlik artmaya başladı. Türkiye adanın kuzeyinde askeri varlığını güncellemiş, dronlar, İHA’lar göndermiş, bölgeye de savaş gemileri sevk etmiştir. Zaten adadaki taraflar arasında doğrudan bir ateşkes antlaşması olmadığı için durumun ne kadar kırılgan olduğunu tahmin etmek zor değildir.

2018 yılında Türkiye savaş gemileri direk olarak İtalyan şirketine müdahale ederek bölgeden uzaklaşmasını sağladı, sonrasında da savaş gemileri ve araştırma gemileri birbirlerine tehlikeli şekilde yaklaşmaya devam etti yani tehdit yalnızca bir olasılık değil, temas noktasına gelecek kadar yakınlaşmış durumdadır.

Adadaki gerginlik o kadar ciddi bir boyuta geldi ki 2020 yazında seferberliğe çağrılan rütbeli Kıbrıslı Rumlara her an silah altına çağrılabileceklerine dair belgeler de tebliğ edildi. Adada savaş hali de üst seviyeye çıktı.

Türkiye’nin içine girmiş olduğu siyasi süreç, Kıbrıslı Rum liderliğin sermaye ile çıkara ve yozlaşmaya dayanan bağlantıları ile düşünüldüğünde bu sorunun bir antlaşma ile aşılamayacak kadar derin olduğu net anlaşılabilir. Her yeni doğal gaz arama faaliyeti de bizi askeri olarak daha büyük bir gerginliğe doğru sürüklemektedir. Bunu militarist propaganda, doğallığında da milliyetçiliğin yükseltilmesi izlemektedir. Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri adayı hem savaşın eşiğine getirmekte hem milliyetçiliğin yükselmesine zemin hazırlayarak adada yaşayan toplumları birbirlerinden uzaklaştırmaya devam etmektedir.

Konu yalnızca adanın askeri olarak bir felakete sürüklenmesi de değildir.

Süren bu gerginlikler de gerekçe gösterilip, Kıbrıslı Rum liderlik yeni askeri antlaşmalar imzalayarak, Fransa’dan başlayarak birçok ülkeye adada yeni silahlar bulundurması imkanı da sağlamıştır. Bu da adadaki askeri varlığın artması anlamına gelmektedir. En son olarak Kıbrıs Cumhuriyeti 2021 yılında Birleşik Arap Emirliği ile, Ağustos 2020’de Fransa ile, Kasım 2020’de de İsrail ve Yunanistan ile askeri alanda antlaşmalar imzaladı. Şubat 2015 yılında da Kıbrıs Cumhuriyeti Rusya ile antlaşma imzalayarak Rus Savaş gemilerinin limanları kullanmasına izin verdi. Geçen yıl da ABD ölümcül olmayan askeri malzeme ve eğitim için Kıbrıs Cumhuriyeti ile antlaşmalar imzaladı. Türkiye’nin adaya gönderdikleri ile düşündüğümüzde yaklaşık 15 yıllık doğal gaz arama faaliyetleri sonucunda zaten çok fazla olan askeri varlıklar katlanmıştır.

Konu yalnız ada da değildir. Bir süre önce EastMed Doğu Akdeniz Boru hattı da gerekçe gösterilerek İsrail, Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan AB içindeki diğer ülkelerin de desteği ile askeri bir blok oluşturmuşlardır. Daha sonra bu ortaklık Doğu Akdeniz Gaz Formuna dönmüştür. Böylesi yapılanmaların askeri faaliyetlerinin bölgenin istikrasız yapısını daha da bozacağı rahatlıkla söylenebilir.

Doğu Akdeniz’in militarizasyonu bölgeye barış getirmeyecektir. Bu nedenle bölge barışı ve bölgenin askersizleştirilmesi için de doğal gaz aramalarına karşı çıkılmalıdır.

   

noextractionsnowar.blogspot.com/

www.facebook.com/noextractionsnowar

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 10:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.