Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 22:56

Για τη Δήμητρ@ και για κάθε Δήμητρ@ αυτού του κόσμου...

Για τη Δήμητρ@ και για κάθε Δήμητρ@ αυτού του κόσμου 

Κείμενο συμπαράστασης από την ομάδα Sylvia Rivera

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ομάδα ανηλίκων στο χωριό Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου επιτέθηκαν στη Δήμητρ@, μια τρανς-θηλυκότητα, εισβάλλοντας στο σπίτι της. Την εξευτέλισαν και την ταπείνωσαν, ενώ την βιντεοσκοπούσαν.

Δυστυχώς, το τοπικό ειδησεογραφικό σάιτ stonisi.gr ανέβασε ρεπορτάζ, το οποίο, παρά τις μάλλον αλληλέγγυες προθέσεις του δημοσιογράφου που το ετοίμασε, συνέχιζε την ταπείνωση της περαιτέρω: της απέδωσε λάθος φύλο, δεν κατέβασε το βίντεο ακόμα και ύστερα από παρέμβαση της λοατκια+ οργάνωσης Proud Seniors, παρά μόνο πολλές ώρες αργότερα και μετά από αντιδράσεις πάρα πολλών κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα ψυχιατρικοποίησε την ταυτότητα της και το προσωπικό της βίωμα.

Μόνο θλίψη μπορεί να μας γεμίσει το γεγονός ότι δράστες μιας τόσο βάρβαρης τρανσφοβικής επίθεσης είναι ανήλικοι. Η παροχή ουσιαστικής αντισεξιστικής σεξουαλικής παιδείας στα σχολεία κάθε βαθμίδας -που ζητούμε στα κείμενά μας- θα εξοικείωνε παιδιά και εφήβους με τη σεξουαλικότητα, με τις διαφορετικές ταυτότητες, με τη ρευστότητα του φύλου. Θα καλλιεργούσε το έδαφος για σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όμως και τα βιβλία των υπόλοιπων μαθημάτων του σχολείου θα έπρεπε να διαπνέονται από αντισεξιστική/αντιομοφοβική/αντιτρανσφοβική λογική. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μια παιδεία παρεχόμενη σε συνθήκες πατριαρχίας και καπιταλισμού, αποτελεί αυτοσκοπό, βάζει όμως τις βάσεις για προβληματισμό των μαθητ(ρι)ών και παραμερίζει τον φόβο για το άλλο/διαφορετικό.

Συμπαραστεκόμαστε στη Δήμητρ@ και ζητούμε να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς υπερασπίζοντας ένα ευάλωτο πλάσμα, όπως το έχει πράξει αμέτρητες φορές βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες που φτάνουν στις ακτές του νησιού. Αυτή την εικόνα θέλουμε να κρατήσουμε από τη Σκάλα Συκαμιάς: της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

 

 

Proud Seniors Greece

ΔελτίοΤύπου.

Σήμερα το πρωί (28 Δεκεμβρίου) έκπληκτοι διαβάσαμε ένα άρθρο αναρτημένο στη διαδικτυακή εφημερίδα της Λέσβου "Στο Νησί", για τη Δήμητρα, κάτοικο Σκάλας Συκαμιάς, η οποία υφίσταται βάρβαρες συμπεριφορές βίας, εκφοβισμού και εξευτελισμού, των οποίων γίναμε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες μέσω ενός βίντεο που κοινοποιήθηκε, εμβόλιμα στο ρεπορτάζ - link στο τέλος του κειμένου (*).

Το περιστατικό που καταγράφεται στο βίντεο αυτό, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην οποία έχει κάθε άνθρωπος δικαίωμα. Παρόλο που κατανοούμε τα ειδησεογραφικά πλαίσια δημοσιοποίησης του εν λόγω οπτικοακουστικού υλικού, πιθανώς με την έννοια του ντοκουμέντου ως μοχλού πίεσης. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση τέτοιων εικόνων ντροπής δεν παύει να αποτελεί διαπόμπευση και εγείρει την έντονη δυσαρέσκεια, αποστροφή και οργή μας. Ζητάμε άμεσα να αφαιρεθεί το επίμαχο βίντεο από την επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας, καθώς και από το αντίστοιχο κανάλι στο YouTube και να τεθεί υπόψη των αρχών και μόνο - όχι του φιλοθέαμονος κοινού.

Αυτή τη στιγμή, οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Άνω) καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Δήμητρα να λάβει ώστε η Δήμητρα να λάβει την απαραίτητη φροντίδα και αναγκαία υποστήριξη. Αστυνομική δύναμη και κλιμάκιο κοινωνικών υπηρεσιών μεταβαίνει στην περιοχή.

Για κάθε άλλη εξέλιξη θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.

Εκ του Δ.Σ

(*) ΠΡΟΣΟΧΗ: Trigger Warning!

https://www.stonisi.gr/.../apanthrwph-symmoria-anhlikwn...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Update 30/12/2020

Δήμητρα κάτοικο σκάλα Συκαμιας Λέσβου

Διαμεσολάβηση ψυχολόγων - φροντιστών υγείας.

Ύστερα από πολύωρη επικοινωνία των ψυχολόγων της οργάνωσης με κρατικούς φορείς και Μ.Κ.Ο στο νησί της Μυτιλήνης, βρισκόμαστε εν εξελίξει συνεργασίας, ώστε να παραχθεί η απαραίτητη φροντίδα στη Δήμητρα.

Κύριο μέλημα μας, είναι η παροχή μίας κατ΄οίκον υποστηρικτικής ολιστικής φροντίδας , και η αποφυγή της ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας, η οποία ενδεχομένως θα αποβεί ιδιαίτερα τραυματική για την ίδια.

Όλες μας οι προσπάθειες εστιάζουν στην διαμονή της στον οικείο της χώρο, σε ένα χώρο δηλαδή που ορίζει η ίδια ως ασφαλή, παρέχοντας της δωρεάν, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα. Εν μέσω της επικοινωνία μας με ποικίλους φορείς, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι συναντήσαμε άτομα πρόθυμα με έντονο αίσθημα αλληλεγγύης και άλλα που δυστυχώς βιάστηκαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τυχόν γραφειοκρατικά κολλήματα. Τέλος έχει ξεκινήσει ήδη εισαγγελική έρευνα, για το οπτικο-ακουστικό που με τόση χυδαιότητα παρακολουθήσαμε να κυκλοφορεί σε τοπική εφημερίδα προ ημερών.

Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία αναφορικά με την εξέλιξη της φροντίδας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης της Δήμητρας, για την οποία παλεύουμε, θα σας ενημερώσουμε με επόμενο δελτίο τύπου. Ευχαριστούμε όλες, όλους και όλα, για το συγκινητικό ενδιαφέρον και τη βοήθεια σας.

Εκ των

Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και 'Ανω-

roud Seniors Greece -ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω-

Οι ψυχολόγοι της οργάνωσης.

Η Πάολα Συναντά τη Δήμητρ@

Η Πάολα Ρεβενιώτη, μία εμβληματική προσωπικότητα, ακτιβίστρια και τρανς, πήγε στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, όπου επί μήνες κατέφθαναν εκατοντάδες πρόσφυγες μετά το ταξίδι τους από τις τουρκικές ακτές στις βάρκες του θανάτου. Σε αυτό το ψαροχώρι, στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, συνάντησε τη Δήμητρα - ή τον Δημητράκη όπως τον φωνάζουν κάτοικοι της Σκάλας Συκαμιάς.

Η Δήμητρα, 60 ετών σήμερα, ήταν από παιδί διαφορετική. Μας μιλάει για το πώς είναι να μεγαλώνει ένας ιδιαίτερος άνθρωπος σε μία τόσο κλειστή κοινωνία αλλά και πώς είναι να αισθάνεσαι πρόσφυγας σε ένα χωριό που έχει πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 Παρουσίαση-Σκηνοθεσία: Πάολα Ρεβενιώτη
Παραγωγή-Έρευνα: Κατερίνα Κοντίνη
Μοντάζ-Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γωγώ Μπεμπέλου
Παραγωγή: Βαγγέλης Τσάκας
Κάμερα-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνσταντίνου
Κάμερα Β': Αλέξανδρος Συνοδινός

Read Less

https://video.vice.com/gr/video/paola-meets-dimitr/5885d01df46523d027f95dc8?jwsource=cl&fbclid=IwAR2xRAdG3pjIBE0XUTfrJCJcyuy62NyzotKNmeLOul0TvBxsB6cOsAq3B6M

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 23:09
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Athens Pride, 10 Ιούνη 4.30μμ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.