Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 22:04

Δημόσιο Χρέος 2020 στο 223% του ΑΕΠ-Η Άρνηση Πληρωμής είναι Πλέον Μονόδρομος-του Νίκου Στραβελάκη

Δημόσιο Χρέος 2020 στο 223% του ΑΕΠ-Η Άρνηση Πληρωμής είναι Πλέον Μονόδρομος

Παρόλο που έχουν δημοσιοποιηθεί κοντά δύο εβδομάδες απουσιάζουν προκλητικά από την επικαιρότητα τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2020. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς φορείς το έλλειμμα ήταν 23 δις ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ και των οργανισμών του Δημοσίου) ή 13,6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ. Αντίστοιχα το δημόσιο χρέος σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αρχής διαχείρισης ανήλθε σε 364.9 δις ή 217% του εκτιμώμενου ΑΕΠ. Τα στοιχεία των εκθέσεων των τραπεζών Uni Credito και Bank of New York για την Ελληνική οικονομία είναι ακόμη χειρότερα. Ανεβάζουν το έλλειμμα σε 27 δις ευρώ και το χρέος στο 223% του ΑΕΠ.

Τα συμπεράσματα είναι εύκολο να συναχθούν. Καταρχήν έχουμε την απόλυτη αποτυχία του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου στην εκτίμηση της πορείας της οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι το οικονομικό επιτελείο αρχικά εκτιμούσε μηδενικό ρυθμό μεγέθυνσης και μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Στη συνέχεια αναθεώρησε τις προβλέψεις του το καλοκαίρι προβλέποντας ύφεση 4,8% και (πλήρες) έλλειμμα κοντά στο 6%. Αλλά ακόμη και οι δεύτερες αναθεωρημένες προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2020, όταν ήταν πλέον βεβαιωμένο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μιλούσαν για έλλειμμα 8.7%. Εκτιμήσεις που βρίσκονται σε τεράστια απόκλιση από το έλλειμμα της χρονιάς.

Όμως το πιο οδυνηρό συμπέρασμα είναι ότι τα στοιχεία του 2020 αποτελούν την οριστική ομολογία αποτυχίας των μνημονίων. Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια με δημόσιο χρέος 299 δις ευρώ και ΑΕΠ 220 δις (λόγος χρέους/ ΑΕΠ 135%) και στο τέλος του 2020 έχει χρέος 365 δις και λόγο χρέους/ ΑΕΠ 217% ή κατ’ άλλους 223% του ΑΕΠ. Βέβαια όλα αυτά τα έχουν παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς οι διάφοροι φωστήρες Αθηνών και Βρυξελλών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη ψέλλισε ότι τα μνημόνια δεν αποκαταστήσανε την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας παρόλο που τα μέτρα που προέβλεπαν υλοποιήθηκαν. Αυτό που έμεινε βέβαια ήταν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η μόνιμη ανεργία, η καταστροφή παραγωγικών κλάδων, τα κόκκινα δάνεια και οι επιχειρήσεις «ζόμπι». Ήταν μια ακόμη μεγάλη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν οδηγήσει χώρες και κοινωνίες στο περιθώριο.

Θα μου πείτε ότι όποια αξία και αν έχουν οι αναδρομές μεγαλύτερη σημασία έχει το τι μέλλει γενέσθαι. Σε αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση μοιάζει να αδιαφορεί για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Ήδη προχώρησε σε αμυντικές δαπάνες πολλών δις για την αγορά πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων ενώ η χώρα θα δανειστεί επιπλέον 10 δις ευρώ για να συμμετάσχει στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν ξέρουμε ακόμα που θα φτάσει ο νέος λογαριασμός των τραπεζών. Οι τελευταίες θα επιβαρύνουν (εκ νέου) το δημόσιο χρέος με τις εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής αλλά και νέα χρήματα για την τέταρτη ανακεφαλαίωσή τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Banking News οι τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί με 4 δις ευρώ που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό ενώ ζητούν επιπλέον εγγυήσεις και διευκολύνσεις για να «κατορθώσουν» να υλοποιήσουν το σχέδιο Ηρακλής.

Συνολικά έχουμε μια οικονομία σε αδιέξοδο που μοιράζει ενισχύσεις καταναλωτικής δύναμης σε επιχειρήσεις και κάποιους ιδιώτες και έχει εναποθέσει την όποια ελπίδα της στο ταμείο ανάκαμψης. Όμως ακόμα και αν έλθουν όταν έλθουν αυτά τα χρήματα είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν με τους όρους διάθεσης που τα συνοδεύουν. Κοντολογίς, που θα βρουν το 50% της επένδυσης κράτος και ιδιώτες ώστε να έχουν πρόσβαση στα επιχορηγούμενα ποσά. Τους «θεσμούς» από την άλλη το μόνο που τους απασχολεί είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάτι που θα οξύνει παραπέρα τις συνέπειες της κρίσης για τους πολλούς. Η Ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα μοιάζουν να περιμένουν τη μέρα που το χρέος θα κριθεί και επισήμως «μη βιώσιμο» και η κοινωνία θα μπει σε καινούργια οδυνηρά μονοπάτια λιτότητας.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η προοπτική είναι γνωστή στη κυβέρνηση και για το λόγο αυτό μάλλον είχε σχεδιάσει κάποια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όμως η εξέλιξη της πανδημίας μοιάζει να απομακρύνει αυτή την προοπτική. Ήδη αρκετοί μιλούν για τρίτο κύμα και ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη ο Γενάρης έχουν ξεκινήσει οι προς τα κάτω αναπροσαρμογές του προβλεπόμενου ρυθμού μεγέθυνσης (ανάπτυξης) του 2021. Συγκεκριμένα από 5.5% που το ξεκίνησε η κυβέρνηση οι τρέχουσες εκτιμήσεις μιλούν για 4,6%. Σε αυτές τις συνθήκες η τύχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη μοιάζει προδιαγεγραμμένη όπως και τόσων άλλων κυβερνήσεων που παρέλασαν αυτά τα 12 χρόνια της κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία παραμένει σε μόνιμη ομηρία από τη οποία δεν πρόκειται να βγούμε αν δεν πάμε σε συνολική άρνηση/ επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

https://www.academia.edu/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 23:12

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.