Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 12:11

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΕΜΠ!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΕΜΠ!

Εδώ και δυο βδομάδες, οι καθαρίστριες του Πολυτεχνείου, αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους, τις οποίες επιβάλει ο εργολάβος, με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού του ιδύματος, και την ακόλουθη αλλαγή της σύμβασης από πλευράς συγκλήτου. Οι περικοπές αφουρούν ένα κομμάτι του μισθού, το οποίο ο εργολάβος βάφτισε «επίδομα γάμου» (!) και το έκοψε, ενώ περικόπτονται και οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή του μισθού ύστερα από τη συμπλήρωση αριθμού ενσήμων που αντιστοιχεί σε τρία χρόνια εργασίας).

Σε απάντηση, την Τρίτη 7/2 έγινε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις καθαρίστριες, και συγκέντρωση στο κυλικείο της πρυτανείας. Ο αντιπρύτανης οικονομικών, τον οποίο συνάντησε επιτροπή των εργολαβικών εργαζόμενων, μαζί με το σωματείο τους, δεσμεύτηκε ότι θα επιστραφούν μέχρι τη Δευτέρα 13/2 οι τριετίες.

Αν αυτή η δέσμευση δε γίνει πράξη, την Τρίτη θα υπάρξει κινητοποίηση στην έδρα της Εταιρείας.

Από την πλευρά μας, τονίζουμε ότι δε μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες: ακόμα και αν ο εργολάβος υπαναχωρήσει προς το παρόν, τελικά οι μειωμένοι μισθοί, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η δουλειά χωρίς δικαιώματα και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις δεν είναι απλά η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν φέρει οι εργολαβίες, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παραχώρηση τομών λειτουργίας των πανεπιστημίων στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει το εργατικό κίνημα να βγει μπροστά και να διεκδικήσει, μαζί με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες:

  • Έξω οι εργολάβοι και τα σκλαβάδικα. Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα πανεπιστήμια. Μόνιμη σταθερή δουλειά του προσωπικού καθαριότητας με υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο!

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Μαζικές προσλήψεις καθαριστών - καθαριστριών και όχι εντατικοποίηση της δουλειάς τους

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων

  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.