Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 23:18

LGBTQ ANTARSYA: Η Ν.Δ. και οι «ευαισθησίες» για τα LGBTI+ δικαιώματα

LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η Ν.Δ. και οι «ευαισθησίες» για τα LGBTI+ δικαιώματα

Την περασμένη βδομάδα η Νέα Δημοκρατία συναντήθηκε με αντιπροσωπείες LGBTQI+ οργανώσεων και συλλογικοτήτων εκφράζοντας το «ενδιαφέρον» της για τα αιτήματα του κινήματος.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του κόμματος της δεξιάς να κερδίσει πολιτικά από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή τα ημιτελή βήματα της κυβέρνησης προς την ικανοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτημάτων, καθώς εκκρεμεί ο πολιτικός γάμος και η παιδοθεσία, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου κλπ.

Αυτή την περίοδο η ΝΔ προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της με κάθε τρόπο ενώ παράλληλα πιέζει για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια λόγω της δεξιάς του προσαρμογής και των κατά μέτωπο επιθέσεων στην εργατική τάξη, όμως τα ποσοστά της δεξιάς δεν ανεβαίνουν, δείχνοντας πως η αριστερή στροφή του κόσμου παραμένει.

Σε αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει τμήματα των ψηφοφόρων προς τη μεριά της.

Το ότι αναγκάζεται η Νέα Δημοκρατία, η κατεξοχήν συντηρητική δύναμη, να συζητήσει ένα θέμα προς το οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα είχε εχθρική στάση δείχνει πόσο πλατιά έχει ανοίξει μέσα στην κοινωνία το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα είχε τουλάχιστον 50 χιλιάδες στην πορεία, ενώ πολύ περισσότερος κόσμος υπολογίζεται ότι πέρασε από την Πλατεία Συντάγματος.

Η εικόνα της μαζικότητας έρχεται από όλες σχεδόν τις διοργανώσεις του Pride στη χώρα μας, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες.

Δεν ήταν ΛΟΑΤΚΙ+ όλα τα άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτές. Πολλές/ά/οί είναι πλέον οι εργαζόμενες/α/οι, φοιτητές/τριες και μετανάστες/τριες, που εναντιώνονται στην ομοφοβία, την τρανσφοβία κλπ.

Θέλουν να παλέψουν ενάντια στην καταπίεση, ενώ ήδη δίνουν μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τη λιτότητα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προσπαθεί να απευθυνθεί στον κόσμο αυτό από ενδιαφέρον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ούτε επειδή συνδέθηκε με αυτές τις μάχες. Το αντίθετο ισχύει.

Απέτυχε να τσακίσει τις μάχες, απέτυχε να στρέψει τον κόσμο στον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, την ομο/τρανσφοβία.

Δεν πάει πολύς καιρός από το Δεκέμβρη του 2015, τότε που 29 βουλευτές/τριες της ΝΔ καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης και 27 απείχαν από την ψηφοφορία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δε, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κόμματος κάνουν ομοφοβικές και σεξιστικές δηλώσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι φράσεις «είμαι της αντρικής σχολής» του Σαμαρά και «η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική», την οποία είπε ο γιατρός (!) Γ. Γιακουμάτος πριν μόλις 6 μήνες.

Όμως και το γενικότερο προφίλ της NΔ δύσκολα πείθει για την «προοδευτική» στροφή της.

Διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία, διαθέτει ακροδεξιά πτέρυγα κι έχει χτίσει την ιστορία της και την απεύθυνσή της πάνω στο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Ήταν το κόμμα που κατέβασε το ν/σ για τα αφροδίσια νοσήματα, ενάντια στα οποία πάλεψε το ΛΟΑΤ κίνημα της μεταπολίτευσης με επικεφαλής το ΑΚΟΕ. Ήταν το κόμμα που έκανε πογκρόμ σε σπίτια γκέι και τους διαπόμπευε (από εκεί εμπνεύστηκε ο Λ.Θεοδωρακόπουλος το βιβλίο του «Καιάδας»).

Δεν αποκήρυξε ποτέ αυτή της την ιστορία, αντίθετα, την έχει «κορώνα» στη στρέιτ κεφαλή της.

Η Νέα Δημοκρατία είναι όμως και ένα κόμμα-εκφραστής της άρχουσας τάξης και μάλιστα των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών της.

Ακόμη και αν όλα τα στελέχη της «εκπαιδεύονταν» (όπως δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα γίνει), δεν μπορεί ένα τέτοιο κόμμα να μειώσει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

Η ΝΔ έχει πολύ βαθύτερες σχέσεις με την ομοφοβία, την τρανσφοβία και το σεξισμό από το άθροισμα των απόψεων των μελών της.

Στηρίζει το σύστημα που παράγει την καταπίεση, ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και χρειάζεται τις διακρίσεις ακριβώς για να διαιωνίσει την εκμετάλλευση και την κυριαρχία του.

Αλλά ακόμη και αν οι κυρίαρχες ιδέες του σεξισμού άλλαζαν με «εκπαίδευση» (στην πραγματικότητα με επιβολή και κυρώσεις κατά τον Μητσοτάκη), οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βρίσκονται στον αντίποδα των ΛΟΑΤΚΙ+ αναγκών και διεκδικήσεων.

Τη στιγμή που ο πυρήνας των αιτημάτων του πολύχρωμου κινήματος είναι η κατάργηση των διακρίσεων, δηλαδή η ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής (εργασία, κατοικία, Υγεία, Παιδεία, μετακίνηση, ψυχαγωγία κ.ά.), οι πολιτικές που στερούν την πρόσβαση αυτή από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Τα κλεισίματα φορέων κι επιχειρήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάλυση Υγείας και Παιδείας δεν είναι η απάντηση στις ανάγκες μας.

Εμφανίζεται βέβαια και το επιχείρημα «είναι καλό που ένα μεγάλο κόμμα παίρνει επιτέλους θετική θέση για αυτά τα θέματα, υπόσχεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και δίνει προβολή στην ανάγκη να συζητηθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα».

Προφανώς και δεν είμαστε αδιάφορες/α/οι σχετικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι πιέσεις για τέτοιες αλλαγές δεν έρχονται μέσα από τη συνδιαλλαγή με τα πολιτικά κόμματα-εκφραστές της καταπίεσης.

Αναδύονται μόνο μέσα από ένα μαζικό και αιχμηρό κίνημα που απαιτεί δικαιώματα και συνεργάζεται με τον κόσμο που παλεύει ενάντια στα μνημόνια, τον ρατσισμό, τους φασίστες/τριες.

Οι ιδέες που μας διαιρούν και μας στοχοποιούν ως ΛΟΑΤΚΙ+ έρχονται από τα πάνω και διαιωνίζονται μέσα από όλους τους θεσμούς του κράτους (ΜΜΕ, Εκκλησία, δικαστήρια κλπ). Άρα δεν αλλάζουν έτσι απλά επειδή κάποια δημόσια πρόσωπα «σπάνε τα ταμπού».

Μπορούν ν’ αλλάξουν μόνο από τα κάτω, μέσα από τους αγώνες και τη διπλή λειτουργία τους στο υλικό και το ιδεολογικό επίπεδο.

Μόνο με μάχες μπορούμε να βάλουμε φρένο στα μνημόνια και τις επιθέσεις κερδίζοντας τις δουλειές μας, προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία κ.ά.

Τα παραδείγματα αυτής της περιόδου είναι ενδεικτικά: από τους μετανάστες εργάτες στην Κ. Γεωργίου ΑΕ οι οποίοι κέρδισαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέχρι τους εργάτες και τις εργάτριες στην καθαριότητα των δήμων που δίνουν μάχη για μόνιμη δουλειά.

Οι αγώνες επίσης προκαλούν ζυμώσεις με τις οποίες η εργατική τάξη ξεπερνάει τα ιδεολογικά εμπόδια που τη διασπούν ώστε να αγκαλιάσει και να διεκδικήσει τα αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κομματιού της.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό: το 2015 κέρδισε με δημοψήφισμα το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόσφατα εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό, ο οποίος έχει και καταγωγή από την Ινδία. Θα φέρει αυτή η εκλογή βελτίωση στις ζωές των Ιρλανδών ΛΟΑΤΚΙ+;

Η ιρλανδική κοινωνία μετακινήθηκε υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων προτού εκλεγεί ο Λίο Βαράντκαρ. Δεν χρειάστηκε έναν γκέι πρωθυπουργό για να μάθει ο κόσμος για τον ομόφυλο γάμο.

Αντιθέτως, ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού κόμματος, θα κληθεί να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε περίοδο κρίσης, πράγμα που θα σημάνει επιστροφή σε σκοτεινές εποχές και επιθέσεις σε κερδισμένα δικαιώματα.

Διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για το αν η ΝΔ θα τηρήσει την υπόσχεση του Μητσοτάκη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Ακόμη όμως και αν το ψηφίσει, το βέβαιο είναι ότι αυτό το κόμμα παραμένει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, όσα τέτοια ανοίγματα και αν κάνει. Οι πολιτικές που υποστηρίζει είναι ασύμβατες με τα αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Την ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα την κερδίσουμε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έχουμε κερδίσει τα δικαιώματά μας μέχρι τώρα: με διαρκείς αγώνες, με συζήτηση και κοινή δράση, με οργάνωση από τα κάτω στις σχολές, στους εργατικούς χώρους, στα συνδικάτα, σε συλλογικότητες και γειτονιές.

Σύμμαχός μας σ’ αυτόν τον αγώνα είναι η εργατική τάξη, η νεολαία και η αριστερά.

Εμπρός να οργανώσουμε τις επόμενες μάχες!

Παλεύουμε για να κατοχυρωθεί η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου που βρίσκεται στα σκαριά, καθώς και όλα τα υπόλοιπα αιτήματά μας.

Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

17/7/2017

(φωτό: Από τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στη μεταπολίτευση. Το πλακάτ δεξιά θυμίζει την πάλη ενάντια στο ν/σ του Καραμανλή «περί αφροδισίων νοσημάτων». Προέβλεπε σύλληψη των ομοφυλόφιλων που αναζητούσαν ερωτικό σύντροφο σε πάρκα και δρόμους, ετήσια φυλάκιση και εκτόπισή τους! - πηγή: Πάολα Ρεβενιώτη)

LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ facebook

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.