Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 17:36

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Τη Χούντα επιβάλλανε πριν 52 χρόνια η άρχουσα τάξη και οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για να φράξουν το δρόμο στους λαϊκούς αγώνες

Σαν σήμερα πριν 52 χρόνια οι χουντικοί αξιωματικοί έκαναν το πραξικόπημα που ετοιμάζανε ακροδεξιές κλίκες στο στρατό, ο βασιλιάς, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τη στήριξη από δεξιούς παράγοντες του πολιτικού κατεστημένου και των κέντρων εξουσίας και της άρχουσας τάξης. Επιβάλλανε την εφτάχρονη φασιστική δικτατορία, φοβισμένοι από το λαϊκό κίνημα και μια νέα γενιά αγωνιστών που αρνήθηκε να ζήσει προσκυνημένη στο μετεμφυλιακό αντιδημοκρατικό καθεστώς της ανελευθερίας και της άγριας εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι Λαμπράκηδες και τα Ιουλιανά έφεραν στο προσκήνιο με νέα δύναμη τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες το νεολαιίστικο κίνημα και την Αριστερά, τον πόθο δημοκρατία, ελευθερία, για μια καλύτερη ζωή. Η χούντα εκπροσωπούσε το σάπιο κατεστημένο που πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είχε καθίσει στο σβέρκο του λαού και φοβόταν την αναγέννηση του μαζικού κινήματος και την άνοδο της Αριστεράς μετά τη ήττα στον Εμφύλιο.

Ιστορικές είναι ευθύνες της ηγεσίας της ρεφορμιστικής Αριστεράς την εποχή εκείνη που υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις για τη Χούντα, αλλά και τη δύναμη της λαϊκή κινητοποίησης. Ολέθρια ήταν η πολιτική που επένδυσε τα πάντα στην εναλλαγή της «κεντροαριστεράς» και του Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση.

Οι δημοκρατικές ελευθερίες γύρισαν στην εποχή του Εμφυλίου και της Κατοχής, με τα εγκληματικά βασανιστήρια, τις δολοφονίες, τις εξορίες, τις φυλακίσεις, αλλά και τη λογοκρισία και την απαγόρευση της κοινωνικής δράσης. Η εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο έκαναν κυριολεκτικά πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων και του δημόσιου πλούτου, ο πολιτισμός μπήκε σε μια σκοτεινή εποχή. Οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είχαν τη Χούντα δίπλα σε ρόλο πιστού μαντρόσκυλου για όλα τα αντιδραστικά τους σχέδια για την Αν. Μεσόγειο και την Μ. Ανατολή, ειδικά στην Κύπρο, όπου η Χούντα εγκλημάτησε με το πραξικόπημα το 1974 σε βάρος του Μακάριου το οποίο άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή.

Η Χούντα που ανέλαβε να αλυσοδέσει το λαό για να πάψει να αγωνίζεται δε θα μπορούσε παρά να αποτελείται από χυδαία πρόσωπα, θρασύδειλα φασιστοειδή, τσανακογλείφτες της οικονομικής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών. Η άνομη εξουσία ήταν γι’ αυτούς ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού, εκμαυλισμού και εξαγοράς προκειμένου να φαίνεται ότι έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τιμά τους αγώνες και τη μνήμη όσων διώχτηκαν, κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στην πάλη για πέσει η δικτατορία των συνταγματαρχών. Κορυφαία στιγμή αυτής της πάλης η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 που είχε αποφασιστική συμβολή στην πτώση της Χούντας και γι’ αυτό η μνήμη του είναι στο στόχαστρο των νοσταλγών της Χούντας, των φασιστών και κάθε είδους αντιδραστικών.

Σήμερα οι ακροδεξιοί και φασίστες, δοκιμάζουν να σηκώσουν κεφάλι για να γυρίσουν την κοινωνία στην αθλιότητα της 21ης Απριλίου. Κλείνουν το μάτι στον κόσμο του κεφαλαίου και των τραπεζών και του προτείνουν να τους υποστηρίξει για να εξασφαλίσουν ότι θα απαλλαγούν από τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Πιστεύουν έτσι στην υπόδικη εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής ότι θα γλιτώσουν από τις συνέπειες των αποκαλύψεων στη δίκη τους. Δεν πρόκειται να τους περάσει. Όπως και δε θα περάσει η προσπάθεια να ταυτιστεί ο αντιδικτατορικός αγώνας, το Πολυτεχνείο, οι αγωνιστικές παρακαταθήκες των εργαζομένων με τη χρεοκοπημένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εφοπλιστών, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο λαός δεν ξεχνά. Ο αγώνας συνεχίζεται με την πάλη για δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο. Για την ανατροπή της αντιλαϊκή πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ –ΕΕ και την απελευθέρωση από χρέος, μνημόνια, ευρώ και ΕΕ.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 14:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.