Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 12:52

Για την απώλεια του Ανδρέα Βογιατζόγλου, Γραμματέα του ΚΚΕ(μ-λ)

Γράφτηκε από

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Αντρέας Βογιατζόγλου, Γραμματέας του ΚΚΕ(μ-λ)

Ανακοίνωση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ)

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μας Αντρέας Βογιατζόγλου!

Με τον πιο βαρύ πόνο ανακοινώνουμε ότι σήμερα έφυγε από τη ζωή, ο σύντροφός μας, γραμματέας από το 2010 του Καθοδηγητικού Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ), Αντρέας Βογιατζόγλου. Ο σύντροφός μας Αντρέας πάλεψε εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με τον καρκίνο που τον χτύπησε ξανά, για δεύτερη φορά μετά τη δεκαετία του 2000, και παρόλο που αγωνίστηκε παλικαρίσια, νικήθηκε.

Γεννημένος το 1955 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία περίπου 8 χρονών και από πολύ νεαρή ηλικία συνάντησε, εμπνεύστηκε και δέθηκε με τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες, σε μια εποχή μεγάλων και κρίσιμων μαχών για το κομμουνιστικό κίνημα. Με αυτές τις ιδέες συμμετείχε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 στην Αθήνα, και την επόμενη χρονιά που εισάγεται στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη ενταγμένος στο μ-λ κίνημα και αναλαμβάνει τη θέση του υπεύθυνου της ΠΠΣΠ στη σχολή του. Στο 1ο Συνέδριο της ΠΠΣΠ, το 1977, εκλέγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα οργανώνεται και στο ΚΚΕ(μ-λ). Όλα τα πρώτα και θερμά χρόνια της μεταπολίτευσης, με την πρωτοπόρα στάση και δράση του σε όλα τα μέτωπα και τα ζητήματα αναδεικνύεται στη Θεσσαλονίκη σε στέλεχος πρώτης γραμμής. Συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ) το Μάρτη του 1981, και δίνει μάχες ενάντια στη γραμμή του διαλυτισμού που επικρατεί. Επιστρέφει από τη στρατιωτική του θητεία και εντάσσεται αμέσως στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΚΚΕ(μ-λ) και στη δεύτερη Συνδιάσκεψη του 1983 εκλέγεται στο Καθοδηγητικό Όργανο της Οργάνωσης.

Σε όλη του την πορεία από τότε μέχρι και σήμερα η καθοδηγητική του προσφορά είναι καθοριστική για την πορεία της Οργάνωσης, για τις επιλογές της και τις επεξεργασίες της που άφησαν αποτύπωμα και παρακαταθήκες για το κίνημα, για την υπόθεση του λαού. Από τη θέση του γραμματέα του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ), όπου εκλέγεται για πρώτη φορά στην 7η Συνδιάσκεψη του 2010, πρωτοστατεί στη διαμόρφωση κατευθύνσεων και στις μάχες μέσα στο κίνημα για να συγκροτηθούν απαντήσεις πάλης και προοπτικής για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Με αυτή τη μαχητικότητα και το πρωτοπόρο καθοδηγητικό πνεύμα στάθηκε μέχρι και λίγους μήνες πριν το θάνατό του, συμμετέχοντας ενεργά και καθοριστικά στις κομματικές διαδικασίες.

Ο σύντροφός μας ο Αντρέας υπήρξε σε όλη του τη ζωή ατίθασος, μαχητικός, πρωτοπόρος. Δεν συμβιβαζόταν ποτέ με τα όρια που σε κάθε φάση υπήρχαν για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη της Οργάνωσης, της μαζικής πάλης, του κινήματος. Αναζητούσε πάντα τους όρους για τη μετατόπιση αυτών των ορίων, για τη διεύρυνση των αγωνιστικών και επαναστατικών δυνατοτήτων των μαζών. Ειλικρινής και θυελλώδης, επίμονος και αποφασιστικός, λαϊκός και ακούραστος, εχθρός της ρουτίνας και πηγή ο ίδιος ζωντάνιας και δύναμης, αποτελούσε μια προωθητική δύναμη, μια πηγή έμπνευσης και καθηκόντων για όλους. Για τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσής μας. Για τα μέλη και τα στελέχη των αριστερών εξωκοινοβουλευτικών Οργανώσεων, απέναντι στις οποίες στεκόταν συντροφικά και απαιτητικά στη βάση της κοινής δράσης που παράγει αποτελέσματα για το κίνημα και την πάλη των μαζών. Για όλα αυτά είχε κατακτήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό στο ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό του κινήματος. Με όλα αυτά και με τη μαχητική συμμετοχή του στους αγώνες στη γειτονιά του και σε όλο το λεκανοπέδιο κέρδιζε την αγάπη και την εκτίμηση των λαϊκών ανθρώπων. Με την ίδια ενέργεια και αγωνία καθοδηγούσε, νοιαζόταν και στήριζε την ανάπτυξη των συντροφικών μας σχέσεων με το TKP/ML, αλλά και με κάθε αγωνιστική-επαναστατική δύναμη της περιοχής και του κόσμου, έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή της σκέψης του την υπόθεση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της φιλίας, της κοινής πάλης των λαών.

Ο σύντροφός μας ο Αντρέας, η προσφορά του, οι ανεξάντλητες δυνάμεις και δυνατότητές του, δεν μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια ανακοίνωση για το θάνατό του. Παρόλο που ξέραμε πολύ καλά τη μεγάλη επιδείνωση της υγείας του τους τελευταίους μήνες, είναι απίστευτο για μας πως «κοιμήθηκε ο καρχαρίας που πιλοτάρει»! Στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι λαοί και ο λαός μας, η απώλεια του συντρόφου μας γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή, γιατί στόφα σαν του Αντρέα Βογιατζόγλου, στόφα του αμετάπειστου και ακούραστου πρωτοπόρου επαναστάτη κομμουνιστή απαιτεί το αντιπάλεμα αυτών των συνθηκών!

Έχουμε συνεπώς κάθε λόγο να τιμήσουμε τον Αντρέα Βογιατζόγλου και την προσφορά του στην υπόθεση του λαού, στην υπόθεση της πάλης για τη συγκρότηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος που απαιτεί η εποχή μας. Έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά την πάλη μας εμπνεόμενοι από τις παρακαταθήκες του.

Στη συντρόφισσα της ζωής του και συντρόφισσα μας Ρένα, που μαζί με την κόρη του Δήμητρα πάλεψαν και στάθηκαν δίπλα του κάθε στιγμή όλον αυτόν το δύσκολο καιρό, απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια και εκφράζουμε την πιο θερμή μας συμπαράσταση.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Αντρέα Βογιατζόγλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/10 στις 12:30 στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων (Λεωφόρος Δημοκρατίας και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Άγιοι Ανάργυροι).

Αθήνα 18-10-2022

Το Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Αντρέας Βογιατζόγλου, ένας επαναστάτης κομμουνιστής, γραμματέας του ΚΚΕ(μ-λ), ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της χώρας μας. Πρόκειται για μια οδυνηρή απώλεια όχι μόνο για την οργάνωσή του, αλλά και για τον κόσμο της αριστεράς και του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος.

Με το σ. Αντρέα συμπορευτήκαμε για πολλά χρόνια στα πλαίσια των δύο οργανώσεών μας και της ΛΑ-ΑΑΣ στους μεγάλους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, το Σοσιαλισμό. Στην ανειρήνευτη πάλη για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας, για τα υψηλά ιδανικά της επανάστασης και του κομμουνισμού. Στην αδιάκοπη πάλη για την υπεράσπιση και την αναγέννηση των επαναστατικών ιδεών του κομμουνιστικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τον αντεπαναστατικό ρεβιζιονισμό που οδήγησε στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στον εκφυλισμό το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.
Ο σ. Αντρέας Βογιατζόγλου σαν γραμματέας του ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε πρωτοπόρα και αποφασιστικά στην πολιτική πάλη του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος μέχρι την τελευταία του πνοή, παρά τα μεγάλα προβλήματα υγείας που τον βασάνιζαν τα τελευταία χρόνια. Στάθηκε πηγή δύναμης και έμπνευσης για τους συντρόφους του και αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ(μ-λ) και του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας των τελευταίων δεκαετιών. Η αγωνιστική μορφή του σ. Αντρέα «φεύγει» αλλά αφήνει πίσω της μια πλούσια επαναστατική παρακαταθήκη. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον τιμούμε.
Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει, για την οδυνηρή απώλεια του σ. Αντρέα, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στο κόμμα του, το ΚΚΕ(μ-λ), και σ’ όλους τους δικούς του.
Ο αγώνας στον οποίο ο Αντρέας αφιέρωσε τη ζωή του και οι μεγάλοι σκοποί τους οποίους υπηρέτησε ως το τέλος του με επαναστατική προσήλωση και ανιδιοτέλεια, είμαστε βέβαιοι πως θα προχωρήσουν και θα δικαιωθούν.

Αθάνατος!

19-10-2022

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον σ. Α. Βογιατζόγλου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον σύντροφο Ανδρέα Βογιατζόγλου, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ). Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ(μ-λ), καθώς και στην οικογένεια του.

Από νεαρή ηλικία στρατευμένος στο επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι τον θάνατό του , ο Ανδρέας Βογιατζόγλου ήταν πρωτοπόρος στις μάχες της επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς από τις θέσεις του ΚΚΕ Μ-Λ, χωρίς ποτέ να συμβιβαστεί με το σύστημα. Όλοι τον θυμόμαστε σαν ένα συνεπή αγωνιστή και επαναστάτη, γνωστό και αγαπητό σε όλους για την σεμνότητα, την συντροφικότητα και την ευγένειά του. Απ τους ανθρώπους που δίνουν παράδειγμα με την στάση τους..

Ανακοίνωση ΝΑΡ: Για την απώλεια του Ανδρέα Βογιατζόγλου

19.10.22

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρετά με συγκίνηση τον Ανδρέα Βογιατζόγλου, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) και εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ(μ-λ), καθώς και στην οικογένεια του εκλιπόντος συντρόφου.

Ο Ανδρέας Βογιατζόγλου ήταν πρωτοπόρος στις μάχες της επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς και συνέβαλε από το μετερίζι του στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κινήματος σε δύσκολες συνθήκες. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό και επαναστατικό κίνημα, πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου κι αντιστάθηκε αποφασιστικά στη λογική της διάλυσης και της διάχυσης των επαναστατικών κομμουνιστικών δυνάμεων τη δεκαετία του ΄80 και αργότερα μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Με τον Ανδρέα Βογιατζόγλου, όπως και συνολικά με τους συντρόφους του ΚΚΕ(μ-λ), συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο της «Μαχόμενης Αριστεράς» τη δεκαετία του ΄90, αλλά και στις διάφορες πρωτοβουλίες κοινής δράσης αριστερών οργανώσεων. Ο Ανδρέας Βογιατζόγλου διακρινόταν για την ταξική του επιμονή, την πίστη στη δύναμη των εργαζομένων, την επιλογή για συνεργασία και κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς.

Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν ένα φλογερό επαναστάτη, απ’ αυτούς που τόσο ανάγκη έχει η εργατική τάξη στην εποχή των μεγάλων θυελλών που έχουμε μπει.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

19/10/2022

ΟΚΔΕ Σπάρτακος

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον σύντροφο Ανδρέα Βογιατζόγλου,

ο οποίος έφυγε από την ζωή ύστερα από σθεναρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1955 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήρθε στην Αθήνα σε πολύ μικρή ηλικία και στη συνέχεια εντάχτηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Με αυτές τις ιδέες συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 στην Αθήνα, ενώ αργότερα αποτέλεσε ηγετικό στέλεχος της ΠΠΣΠ ως φοιτητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη.

Ως μέλος του ΚΚΕ μ-λ θα δώσει όλες τις μεγάλες μάχες της μεταπολίτευσης ενώ στη συνέχεια, ως ηγετικό πλέον στέλεχος, θα δώσει όλη του την ενέργεια για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ μ-λ και την ανάπτυξη του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε μαχητικά στην πρώτη γραμμή της πάλης για την κομμουνιστική επανάσταση.

Στις συνεργασίες του με την Επαναστατική Αριστερά στην Ελλάδα ήταν γνωστός για τη συνέπειά του, τη συντροφικότητα, τη σεμνότητα και την ειλικρίνειά του. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε στην ανάπτυξη του κινήματος στην Ελλάδα αλλά και στη διατήρηση σχέσεων με τις επαναστατικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής στην κατεύθυνση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών.

Η απώλειά του θα είναι σημαντική ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απαντηθούν οι προκλήσεις της καπιταλιστικής κρίσης και του πολέμου.

Η ΟΚΔΕ Σπάρτακος εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους/ις συντρόφους/ισσές του στο ΚΚΕ μ-λ.

20-10-2022

* Η πολιτική κηδεία του Αντρέα Βογιατζόγλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/10 στις 12:30 μμ. στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων

(Λεωφόρος Δημοκρατίας και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Άγιοι Ανάργυροι).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 13:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.