Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 21:31

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον Δημήτρη Λιβιεράτο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον Δημήτρη Λιβιεράτο

Ο Δημήτρης Λιβιεράτος που έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιούνη, ήταν ένας μεγάλος ιστορικός του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και ένας αγωνιστής αφοσιωμένος στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Ο σ. Λιβιεράτος εντάχτηκε στα μαθητικά του χρόνια στην Αντίσταση στα αγαπημένα του Πετράλωνα, ήταν ο νεότερος ανθυπολοχαγός που αποφοίτησε απ’ τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα και πολέμησε στον Κόκκινο Δεκέμβρη. Από τότε είχε ενταχθεί στο τροτσκιστικό κίνημα.

Στη συνέχεια πήρε μέρος στην Αλγερινή Επανάσταση και στάθηκε αταλάντευτα σε όλες τις μεγάλες μάχες της εργατικής τάξης.

Τα βιβλία του Δ. Λιβιέράτου άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά. 

Η επαναστατική, αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες και ο Μίμης, όπως τον γνωρίζαμε όλοι/ες μας τις θύμιζε όχι μόνο με τα βιβλία του αλλά και με την προσωπική του διαδρομή και παρουσία. Παρουσία κυριολεκτική, όπως στα τραπεζάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 21 Μάη.

Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το δολοφονικό σύστημα  και να χτίσουμε μια κοινωνία απελευθέρωσης.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 21:34

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.