Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 22:20

Ελληνικός σιδηρόδρομος: Οργή και ντροπή για το προαναγγελθέν έγκλημα

 

 

Αναδημοσίευση από αυτολεξεί

 

 

Γιώργος Μουρμούρης

 

Ελληνικός σιδηρόδρομος: Οργή και ντροπή για το προαναγγελθέν έγκλημα

 

 

Σε κάθε τραγωδία λένε: «Δεν είναι τώρα η ώρα των ευθυνών».

Για την περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι ευθύνες έχουν έλθει εδώ και χρόνια. Γιατί όποιος ταξίδευε περιστασιακά έστω ή ξέρει λίγα μόνο πράγματα για το σιδηροδρομικό δίκτυο, γνωρίζει ότι:

– Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση μετά από χρόνια παραμέλησης και δραματικής υποχρηματοδότησης. Είναι ενδεικτικό ότι η γραμμή Δράμα-Ξάνθη είναι κλειστή εδώ και καιρό λόγω επικινδυνότητας, κόβοντας τον άξονα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

– Στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης τα έργα μετατροπής του σε διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή έχουν μεν ολοκληρωθεί, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης, έργο καίριο για την ασφάλεια της γραμμής.

– Ο άλλοτε κραταιός και ενιαίος ΟΣΕ έχει πολυδιασπαστεί σε μια σειρά ξεχωριστές και συχνά αντιμαχόμενες μεταξύ τους Α.Ε. ΟΣΕ, η ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ. Η πολυδιάσπαση δημιουργεί ασυνεννοησία, διοικητικό χάος και συγκρούσεις συμφερόντων. Ενδεικτική η πολυετής διαμάχη ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα τέλη χρήσης του δικτύου.

– Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για μόλις 45 εκατ. ευρώ. Για τους περιστασιακούς έστω χρήστες του δικτύου, η επιδείνωση των υπηρεσιών ήταν εμφανής από την πρώτη μέρα. Υψηλότερα κόμιστρα, κατάργηση γραμμών (όπως το νυχτερινό Αθήνα-Θεσσαλονίκη), διαδρομές που πραγματοποιούνταν με άθλια λεωφορεία, χωρίς να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη γραμμή, αποκλειστικά για εξοικονόμηση κόστους. Άλλωστε η εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε με πρόσχημα τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί στην κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λαμβάνει έπειτα από νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ επιδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την πραγματοποίηση δρομολογίων στις «άγονες» γραμμές. Ενδεικτικό για το ύψος της χρηματοδότησης είναι ότι τα έσοδα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες πλην των επιδοτούμενων γραμμών, ανήλθαν το 2022 σε 80 εκατ ευρώ.

– Το να βρεθούν δύο τραίνα να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα το ένα προς το άλλο στην ίδια γραμμή, σε έναν διπλό άξονα, εν έτει 2023, σε ένα δυστύχημα ίδιο με αυτό του Δοξαρά το 1972, είναι έγκλημα για το οποίο πρέπει να φτάσει στην παραίτηση του υπουργού Υποδομών, τουλάχιστον.

– Καμπανάκι για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου θα έπρεπε να έχει σημάνει το δυστύχημα στο Άδενδρο, το 2017, με 4 νεκρούς.

Οργή και ντροπή για το προανακελθέν έγκλημα.

 

Αρχική δημοσίευση στο facebook: George Mourmouris, https://www.facebook.com/photo/?fbid=2146990325512031&set=a.194798624064554.

 

 

Βλ. Εκτενές ρεπορτάζ:

Το τρένο θα ξεμείνει τρεις φορές

Η πρόσφατη έρευνα του Reporters United και του Investigate Europe που περιέγραψε τη θλιβερή κατάσταση του τρένου στην Ελλάδα δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιουλίου, το μεγαλύτερο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου κατέρρευσε. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η πρώτη ήταν στις 24 Ιανουαρίου 2022, με τα χιόνια.

Πίσω στη μεγάλη έρευνα του 2019 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο που δημοσιεύτηκε σε 3 μέρη στο InsideStory:

https://insidestory.gr/article/sidirodromos-ellada-part-1

https://insidestory.gr/article/sidirodromos-ellada-part-2

https://insidestory.gr/article/sidirodromos-ellada-part-3

 

Πηγή: αυτολεξεί, 1 Μαρτίου 2023, https://www.aftoleksi.gr/2023/03/01/ellinikos-sidirodromos-orgi-ntropi-to-proanaggelthen-egklima/.

 

 

 ΔΕΙΤΕ επίσης: 

Εξώδικο από σιδηροδρομικούς για την κατάσταση του δικτύου

https://www.athenstransport.com/2022/11/

 

Σκανδαλώδεις εξαιρέσεις, μυστικές συμβάσεις και επενδύσεις

 

https://www.efsyn.gr/politiki/332322_skandalodeis-exaireseis-mystikes-symbaseis-kai-ependyseis

 

Για την αντιπαράθεση ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΣΕ

https://www.naftemporiki.g

 

Η νέα σύμβαση Δημοσίου - ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπει ότι η εταιρεία θα λαμβάνει επιδότηση 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για 10 χρόνια

https://www.capital.gr/

 

Για το πολυδιαφημισμένο ETR-470, γνωστό και ως «ασημένιο βέλος»

https://www.efsyn.gr/politiki/332185_asimenio-belos-kai-alles-istories-gia-ithageneis

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 22:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.