Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 11:23

Ακτιβιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία φιμώθηκαν σε εκδήλωση του ΜΕΡΑ25. Η μαρτυρία του Ρώσου πρόσφυγα και της Ουκρανής συζύγου του για το περιστατικό

Ακτιβιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία φιμώθηκαν σε εκδήλωση του ΜΕΡΑ25

Η μαρτυρία του Ρώσου πρόσφυγα και της Ουκρανής συζύγου του για το περιστατικό

in Greek and in English

 ΠΗΓΗ: https://freedomnews.org.uk/

και https://europe-solidaire.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο Ρώσος ακτιβιστής Artem Temirov γράφει, στο freedomnews.org.uk. γι' αυτό που βλέπει ως μια ανησυχητική τάση στην ελληνική αριστερά να πέφτει σε έναν σπασμωδικό "αντιιμπεριαλισμό" που στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αντιιμπεριαλισμός είναι.

[Σημείωση του Temirov: Ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής Αριστεράς για πολύ καιρό μαστίζεται από στενό αντιαμερικανισμό που έχει αντικαταστήσει τον γνήσιο αντιιμπεριαλισμό. Ως αποτέλεσμα αυτού, ακόμη και οι υποτιθέμενες πιο μετριοπαθείς φωνές της Αριστεράς πέφτουν συχνά στην παγίδα να υποστηρίξουν, έστω και με λεπτεπίλεπτο τρόπο, καθεστώτα που υποτίθεται ότι αντιτίθενται στη Δύση, ανεξάρτητα από το πόσο αυταρχικά και καταπιεστικά μπορεί να είναι.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ολοένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ αυτού του ρεύματος της Ελληνικής Αριστεράς και των αριστερών αντιφρονούντων που προέρχονται από χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις θεωρούνται από τους πρώτους ως «αντιμπεριαλιστικές». Φαίνεται ότι οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν όσους έχουν έρθει για να αναζητήσουν καταφύγιο και να αποφύγουν τη σύλληψη και τα βασανιστήρια.

Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσεις εκπροσώπων της πιο σκληρής φιλο-Πουτινιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα που επιτέθηκαν σωματικά σε Ιρανό πρόσφυγα σε δημόσια εκδήλωση, επειδή ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε για την φιλο-πουτινιστική προπαγάνδα που άκουγε.

Η περίπτωση που παρουσιάζεται παρακάτω, αν και πολύ πιο ήπια ως προς την αντιπαράθεση, αντιπροσωπεύει τη συνέχιση αυτής της ανησυχητικής τάσης των Ελλήνων αριστερών που αρνούνται να ακούσουν τις φωνές όσων έζησαν κάτω από τη μπότα των υποτιθέμενων «αντιμπεριαλιστικών» καθεστώτων. Αυτό δείχνει έναν ιδεολογικό δογματισμό, καθώς και μια απώλεια εμπιστοσύνης στις ικανότητες των απλών ανθρώπων να αυτοοργανώνονται και να ξεκινούν από τα κάτω την επαναστατική αλλαγή. Στο φαντασιακό τέτοιων αριστερών, μεγαλύτερη ελπίδα για κοινωνική αλλαγή εναποτίθεται όχι στις δυνατότητες της λαϊκής αυτοδιάθεσης και αυτοχειραφέτησης, αλλά στις ξένες γεωπολιτικές δυνάμεις. Αυτό πρέπει να εκληφθεί ως δραστική αντεπαναστατική οπισθοδρόμηση προς σταλινικού τύπου σκέψη που δεν μπορεί παρά να θρέψει αυταρχικές λογικές.]

Πέρυσι φτάσαμε στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου. Εγώ είμαι Ρώσος πολίτης, η γυναίκα μου είναι πολίτης της Ουκρανίας. Έφυγε από το Κίεβο μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και εγώ έφυγα από τη Ρωσία λίγες μέρες αργότερα γιατί είναι επικίνδυνο να μείνω εκεί ενώ είμαι κατά του πολέμου αφού και οι δύο μας πάντα είχαμε αριστερές και αντιφασιστικές θέσεις. Στην Ελλάδα, ζούμε σε ένα πρόγραμμα προσωρινής προστασίας για Ουκρανικές οικογένειες.

Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, κληθήκαμε να μιλήσουμε σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ουκρανία, ένας χρόνος πολέμου: Οι άνθρωποι κάτω από τη μπότα της ρωσικής εισβολής». Εκεί μιλήσαμε με μέλη των ελληνικών αριστερών, αναρχικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την αντίσταση στην Ουκρανία και το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία.

Δύο μέρες αργότερα, ένας φίλος μας μας προσκάλεσε σε μια δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό πολιτικό κόμμα MeRA 25 με τίτλο «Από κρίση σε πόλεμο: ένα χρόνο μετά». Παρόλο που δεν ήμουν εξοικειωμένος με τη στάση του MΕRA 25 για τον πόλεμο, μου κίνησε το ενδιαφέρον η λίστα των ομιλητών που ανακοινώθηκε για την εκδήλωση. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω τι είχαν να πουν για αυτό το θέμα άτομα που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο και διδάσκουν σε πανεπιστήμια.

Οι ομιλητές ήταν οι: Άντζελα Δημητρακάκη (Ανώτερη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), Amineh Kakabaveh (πρώην βουλευτής της Σουηδίας), Στάθης Κουβελάκης (πρώην Λέκτορας Πολιτικής Θεωρίας στο King’s College του Λονδίνου) και Γιάνης Βαρουφάκης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γραμματέας του MΕRA 25, συνιδρυτής του DiEM25 και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας).

Τι ακούσαμε

Η Amineh Kakabaveh ξεκίνησε την ομιλία της δηλώνοντας ότι ψήφισε κατά του εξοπλισμού της Ουκρανίας στο σουηδικό κοινοβούλιο επειδή «τα όπλα σκοτώνουν ανθρώπους».

Συνολικά, αντιτίθεται στην στήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουση, θεωρώντας την ως πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Kakabaveh πιστεύει ότι υποστηρίζοντας την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνουν την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελείωσε την ομιλία της λέγοντας ότι εύχεται «ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

Ο Στάθης Κουβελάκης αναπαρήγαγε κατά λέξη τις ομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κουβελάκης δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και Δύσης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος. Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο ως «ασύμμετρο» επειδή η Ρωσία δεν διαθέτει την ίδια στρατιωτική ισχύ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, ο Κουβελάκης υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση κατά της Ουκρανίας, καθώς το ΝΑΤΟ είχε σχεδιάσει να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής.

Φαίνεται ότι ο Στάθης Κουβελάκης έχει βασιστεί αποκλειστικά σε ρωσικές πηγές για τα όσα ξέρει για τη σύγχρονη Ουκρανία. Έχει δηλώσει ότι το 2014, εθνικιστές υποτίθεται ότι ανέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία και άρχισαν να καταπιέζουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό.

Ο Κουβελάκης υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να προσφέρουν υποστήριξη στην Ουκρανία ή το υποτιθέμενο εθνικιστικό της καθεστώς. Αντιτίθεται στην παροχή όπλων στην Ουκρανία ή στην επιδοκιμασία των αιτημάτων της για απελευθέρωση εδαφών που κατέχει η Ρωσία και επιστροφή στα διεθνώς αναγνωρισμένα από το 1991 σύνορα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε αναφερόμενος σε δικό του άρθρο, που δημοσιεύτηκε τις πρώτες μέρες του πολέμου, στο οποίο ανέφερε ότι η Δύση έπρεπε να τερματίσει τον πόλεμο την πρώτη εβδομάδα. Υποστήριξε ότι «η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία». Ο Πούτιν έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματα που υπήρχαν στα σύνορα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Με τη σειρά του, ο Μπάιντεν έπρεπε να εγγυηθεί στον Πούτιν ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη και ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Βαρουφάκης είπε ότι «οι μαχητές του Αζόφ είναι φυσικά Ναζί». Ωστόσο, «δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν είναι αριστερός. Είναι και φασίστας». Ο Βαρουφάκης πρότεινε ότι «εξετάζουμε τις διαλεκτικές σχέσεις και την αμοιβαία ενδυνάμωση των διαφορετικών δυνάμεων: τόσο των ολοκληρωτικών και φασιστικών δυνάμεων της Ρωσίας όσο και των φασιστικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια συγχώνευση δύο δυνάμεων».

Τι συνέβη

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από το κοινό, σηκώθηκα για να εκφράσω τη διαφωνία μου με τη θέση των ομιλητών. Ξεκίνησα με μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι είμαι από τη Ρωσία.

Εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι όλα όσα έλεγαν ήταν μαλακίες και ότι μου φαινόταν ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία. Υποστήριξα ότι οι πηγές τους ήταν περιορισμένες και ότι δεν τους ενδιέφεραν οι απόψεις πραγματικών ανθρώπων.

Από όλους τους ομιλητές, η Άντζελα Δημητρακάκη ήταν η μόνη που γνώριζε τη σύζυγό μου και εμένα. Λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση αφιερωμένη στην «Αλληλεγγύη με την Ουκρανία», είχε ακούσει τις ομιλίες μας και μάλιστα μίλησε θετικά για τη σύζυγό μου στη δική της ομιλία. Παρόλα αυτά, η Άντζελα με διέκοψε και με ρώτησε: «Ποιος είσαι; Ποιος σε έφερε εδώ;». Αν και ήξερε ήδη την απάντηση στην ερώτηση.

Μετά από αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης με αποκάλεσε φασίστα και μου έκλεισαν το μικρόφωνο. Η σύζυγός μου (η μόνη Ουκρανή πολίτης στην αίθουσα) και εγώ απομακρυνθήκαμε με τη βία από την εκδήλωση χωρίς να μας επιτραπεί να πούμε άλλη λέξη.

Με εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρξε τόσο μεγάλη αντίδραση στο να ακουστούν δύο πρόσφυγες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώθηκαν οι δύο προηγούμενες ώρες της συζήτησης. Στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η προθυμία μου να ζητήσω συγγνώμη, αλλά μας οδήγησαν βίαια έξω από το δωμάτιο και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να φωνάζει πίσω μου ότι είμαι φασίστας.

 

Δεν είναι πολύ σαφές πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορήσει έναν ξένο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να μάθει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, «το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος για συζήτηση». Και έτσι αυτή η εκδήλωση, που συνέπεσε με την επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποδείχτηκε ότι δεν είναι χώρος για οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από πρόσφυγες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτή είναι μια πολύ κοινή στρατηγική στις συζητήσεις μεταξύ των συντηρητικών κομμάτων – να κατηγορήσουν τον αντίπαλό τους για υπερβολικό συναισθηματισμό ή λεκτική αγένεια, με στόχο να τους στερήσουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη θέση τους ή με στόχο να αποφύγουν μια ουσιαστική απάντηση στη θέση που εκφράστηκε. Ονομάζεται αστυνόμευση λόγου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να πούμε στο MΕΡΑ25 και τους υποστηρικτές του.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άτομα που προσδιορίζονται ως αριστεροί πολιτικοί και διεθνιστές επαναλαμβάνουν λέξη προς λέξη τη ρωσική προπαγάνδα για το ουκρανικό υποτιθέμενο εθνικιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία το 2014. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε προσωπικά κανέναν από την Ουκρανική Αριστερά – απλώς χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να μάθετε ότι στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2020, ο συνασπισμός του Δεξιού Τομέα κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο το 2,17% των ψήφων.

Μετά από ένα χρόνο πολέμου και πολυάριθμες θηριωδίες που διαπράχθηκαν, πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει δημόσια τη ρωσική εισβολή; Τον Μάρτιο του 2022, οι δηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ και κατά των ΗΠΑ μπορεί να είχαν απήχηση σε μέρος του αριστερού εκλογικού σώματος. Αλλά μετά τις μαρτυρίες της καταστροφής της Μπούτσα και ενός έτους πλήρους πολέμου, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή επικαλούμενος τις υποτιθέμενες προθέσεις του ΝΑΤΟ να επεκτείνει την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα, σε μια δημόσια εκδήλωση που διοργανώθηκε από ένα αριστερό κόμμα.

Τελικά, πώς μπορεί ο αρχηγός του αριστερού διεθνιστικού κόμματος, ο οποίος σε συνεντεύξεις του υποστηρίζει τον λαό της Ουκρανίας, να δηλώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως μια διαλεκτική συγχώνευση των φασιστικών δυνάμεων τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας;

Από αυτές τις ομιλίες έλειπαν οι ιστορίες των Ουκρανών - οι απόψεις, οι ανάγκες, οι προσδοκίες, οι φωνές και οι απόψεις τους. Αντίθετα, υπήρξε πολύς προβληματισμός για τον ιστορικό ρόλο της αριστεράς, την πολιτική θεωρία, τη γεωπολιτική, τη σημασία του ειρηνιστικού κινήματος και τον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Στην εκδήλωση για την επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία, έγινε επίσης πολλή συζήτηση για τις θηριωδίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, σαν να είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ τον πόλεμο.

Τι σκέφτονται για αυτό οι Ουκρανοί που πολεμούν; Τι σκέφτονται οι πολίτες που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι κάθε μέρα θα μπορούσε να είναι η τελευταία τους; Περιέργως, οι ομιλητές στην εκδήλωσή τους αποφάσισαν να μην απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί επιμένουν ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος είναι ο αγώνας τους για ανεξαρτησία και αποαποικιοποίηση. Δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τη Ρωσία και δεν είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν οποιοδήποτε έδαφος. Μία παράδοση τώρα δεν θα τους έκανε να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς θα περίμεναν μια νέα επίθεση από τη Ρωσία. Επιθυμούν πλήρη ανεξαρτησία, όχι με τους όρους του Πούτιν, αλλά μάλλον το είδος της ανεξαρτησίας για την οποία θα πάλευε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή η ανεξαρτησία θα τους επέτρεπε να καθορίσουν την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τις γλώσσες της χώρας τους, καθώς και ποιες συμμαχίες θα σχηματίσουν, χωρίς να συμβουλεύονται τη Ρωσία.

Όμως οι ομιλητές στέρησαν εύκολα την πολιτική υποκειμενικότητα από τον πληθυσμό μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, παραιτούμενοι από τα πολιτικά δικαιώματα 43 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δήλωσαν ανοιχτά ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν πρέπει να τερματίσουν τον πόλεμο και ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αυτοί οι ομιλητές καθορίζουν τη θέση τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία όχι με βάση την αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Ουκρανίας, αλλά μάλλον με το πώς πιστεύουν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει προκειμένου να αποτραπεί η ενίσχυση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτοί οι ομιλητές, που προσδιορίζονται ως αριστεροί, είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν την ενίσχυση της Ρωσίας, του φασιστικού καθεστώτος που ευθύνεται για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων αμάχων, την καταστροφή της Μαριούπολης και τη διάπραξη θηριωδιών στην Bucha και στο Izium. Επιτρέποντας στη Ρωσία να γίνει ισχυρότερη και να διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη, ουσιαστικά επιτρέπουν στους εγκληματίες πολέμου να παραμείνουν ελεύθεροι και προκαλούν τη φρίκη τόσο στην Ουκρανία όσο και στη χώρα τους.

Οι ομιλίες διατυπώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποθέσει κανείς ότι οποιαδήποτε έκβαση του πολέμου στην οποία η Ρωσία κερδίζει είναι προτιμότερη από τη νίκη της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η νίκη της Ουκρανίας δεν θεωρείται ως νίκη των κατοίκων της, αλλά μάλλον ως νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν κάποιος βλέπει τους ανθρώπους ως τίποτα περισσότερο από αριθμούς και ψήφους, τις χώρες ως απλά σχέδια σε έναν χάρτη και πιστεύει ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πραγματικό λόγο στις υποθέσεις τους, ότι είναι απλώς μαριονέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί ακόμα να θεωρείται αριστερός πολιτικός και διεθνιστής;

Artem Temirov (Prolubnikov)

10 Μαρτίου 2023

Σημείωση του FREEDOM:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μας έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εν λόγω κύριος ζήτησε και του δόθηκε ο λόγος (και το μικρόφωνο) για να εκφράσει την άποψή του στο κοινό και στο πάνελ. Αμέσως έκανε κατάχρηση του προνομίου χρησιμοποιώντας προσβλητική γλώσσα και απειλητική συμπεριφορά, ειδικά προς μια γυναίκα μέλος της επιτροπής που, σωστά, αντέδρασε στη συμπεριφορά του. Ως απάντηση, ο εν λόγω κύριος – συνοδευόμενος από ένα άτομο που βιντεοσκοπούσε τη σκηνή – συνέχισε να χρησιμοποιεί υβριστική γλώσσα και χειρονομίες οπότε του ζητήθηκε να δώσει πίσω το μικρόφωνο και να φύγει. Πρόθεσή του ήταν, ξεκάθαρα, να διαλύσει τη συνάντηση, όχι να συνεισφέρει – μια φασιστική πρακτική που γνωρίζει το ελληνικό κοινό. Έτσι, οι διοργανωτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνουν από το αμφιθέατρο, ως όφειλαν".

Η Άντζελα Δημητρακάκη και η Amineh Kakabaveh δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας να σχολιάσουν. Ο Στάθης Κουβελάκης δεν ήταν διαθέσιμος.

Βίντεο:https://freedomnews.org.uk/wp-content/uploads/2023/03/10000000_6182693608440345_7538582262730286420_n.mp4

Εικόνες και βίντεο: Yuliia Leites, ουκρανή φεμινίστρια και ακτιβίστρια

 

Russian and Ukrainian activists silenced at Greek MeRA 25 party event

Russian activist Artem Temirov writes on what he sees as a concerning trend within the Hellenic left to fall into a knee-jerk “anti-imperialism” that is in fact anything but.

Author’s note: A significant part of the Greek Left for a very long time has been plagued by narrow anti-Americanism that has replaced genuine anti-imperialism. As a result of that even supposedly more moderate voices on the Left often fell in the trap of siding, even if in a subtle way, with regimes that supposedly oppose the West, regardless of how authoritarian and oppressive they might be. This has created an increasingly widening gap between this Greek Left current and leftist dissidents that come from countries whose governments are perceived by the former as “anti-imperialist”. It seems that the former are disinterested in listening to those who have come to seek refuge and avoid arrest and torture. There have even been recorded cases of representatives of the more hard-line pro-Putinist Left in Greece physically attacked an Iranian refugee at a public event, because the latter protested the pro-Putinist, pro-Mullah propaganda he was hearing. The case presented below, if much milder in regards the confrontation, represents continuation in this worrying trend of Greek leftists refusing to listen to the voices of those who have lived under the boot of supposed “anti-imperialist” regimes. This comes to indicate an ideological dogmatism, as well as a loss in trust in the abilities of common people to self-organize and initiate from below revolutionary change. In the imaginary of such leftists greater hope for social change is placed not on the potentials of popular self-determination and self-emancipation, but on foreign geopolitical powers. This must be perceived as drastic counter-revolutionary regression towards Stalinist type of thinking that can only nurture authoritarian logics.

Last year, my wife and I arrived in Greece. While I am a Russian citizen, my wife is a citizen of Ukraine. She left Kyiv a week after the start of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, and I left Russia a few days later because it became dangerous to stay there with an anti-war position, with both us always holding left-wing and antifascist positions. In Greece, we are living under a temporary protection program for Ukrainian families.

On Monday, February 20, we were invited to speak at an event entitled “Ukraine, 1 year of war: The people under the boot of the Russian invasion”. There we spoke with members of the Greek left-wing, anarchist, and anti-authoritarian movements about resistance in Ukraine and the anti-war movement in Russia.

Two days later, a friend of ours invited us to a public event organized by the Greek political party MeRA 25 titled “From crisis to war: one year later”. Although I was unfamiliar with MeRA 25’s stance on war, I was intrigued by the list of speakers announced for the event. I was particularly interested in hearing what individuals holding seats in parliament and teaching at universities had to say on this topic.

The speakers included: Angela Dimitrakakis (Senior Lecturer at the University of Edinburgh), Amineh Kakabaveh (former member of the Swedish Parliament), Stathis Kouvelakis (former Reader in political theory at King’s College London) and Yanis Varoufakis (Professor at the University of Athens, Secretary of MeRA 25, co-founder of DiEM25, and a former finance minister of Greece).

What I heard

Amineh Kakabaveh began her speech by stating that she voted against arming Ukraine in the Swedish parliament because weapons kill people.

Overall, she opposes supporting Ukraine in the conflict, seeing it as a war between Russia and the United States. Kakabaveh believes that by supporting Ukraine, Europeans are indirectly supporting the United States and increasing US influence over the European Union.

She ended her speech by saying that she wishes peace for the entire world.

Stathis Kouvelakis reproduced speeches made by Vladimir Putin verbatim. Kouvelakis stated that the conflict in Ukraine is an imperialist war between Russia and the collective West, led by the United States, taking place on Ukrainian territory. He also referred to the war as “asymmetric” because Russia does not possess the same military power as the United States.

Furthermore, Kouvelakis claimed that Russia had no choice but to take action against Ukraine, as NATO had planned to increase its presence in the Baltic Sea region.

It seems that Stathis Kouvelakis has relied solely upon Russian sources for his knowledge of modern-day Ukraine. He has stated that in 2014, nationalists supposedly took power in Ukraine and began oppressing the Russian-speaking population.

Kouvelakis maintains that Europeans should not offer support to Ukraine or its supposedly nationalist regime. He opposes the provision of weapons to Ukraine or endorsing its demands for the de-occupation of territories occupied by Russia and the return to internationally recognized borders, as of 1991.

Yanis Varoufakis started by referring to his own article, published in the first days of the war, in which he stated that the West must end the war within the first week. He argued that “Moscow and Washington must come to an agreement.” Putin must withdraw troops to the borders that existed before February 24, 2022. In turn, Biden must guarantee Putin that Ukraine will remain a neutral territory and that new European countries will not become NATO members.

Varoufakis remarked that “the fighters of Azov are, of course, Nazis.” However, “there is no need to assume that Putin is a leftist; he is a fascist as well”. Varoufakis suggested that “we examine the dialectical relations and mutual empowerment of the different forces: both the totalitarian and fascist forces of Russia and the fascist forces of Ukraine. This is an amalgamation of two forces.”

What happened

During the Q&A session of the event, I stood up to express my disagreement with the speakers’ position. I started with an important disclaimer, saying that I am from Russia.

I expressed my belief that everything they said was bullshit and that it seemed to me they were not well-informed about the situation in Russia or Ukraine. I suggested that their sources of information were limited and that they were not interested in the opinions of real people.

Out of all the speakers, Angela Dimitrakakis was the only one who knew my wife and I. A few days prior to the event dedicated to Solidarity with Ukraine, she had listened to our speeches and even quoted positively my wife in her own speech. Despite this, Angela interrupted me and asked, “Who are you? Who brought you here?”. Although she already knew the answer to the question.

After this, Yanis Varoufakis called me a fascist, and they turned off my microphone. My wife (the only Ukrainian citizen in the hall) and I were forcibly removed from the event without being allowed to say another word.

I was surprised that there was so much resistance to hearing from two refugees from the countries that the previous two hours of discussion were focused on. On the video, it’s very clear to see my willingness to apologise and tone down my emotions, but we were roughly escorted out of the room, and Yanis Varoufakis continued to shout after me that I was a fascist.

It’s not very clear how a politician can accuse a stranger of fascism without bothering to find out their opinion. But as the Putin regime says in Russia, “parliament is not a place for discussion.” And so this event, timed to the anniversary of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, turned out to be not a place for any alternative opinion, even when it comes from refugees from Russia and Ukraine. This is a very common strategy in discussions among conservative parties – to accuse their opponent of excessive emotionality or verbal rudeness, with the aim of depriving them of the opportunity to express their position, or with the aim of avoiding a substantive response to the position that was expressed. It is called tone-policing.

However, there is a lot to say to MeRA 25 and its supporters.

I cannot comprehend how individuals who identify as left-wing politicians and internationalists can repeat Russian propaganda word-for-word about the Ukrainian supposedly nationalist regime that took power in 2014. You don’t even need to personally know anyone from the Ukrainian Left – just use the internet to learn that in the most recent parliamentary elections of 2020, the Right Sector coalition only managed to secure 2.17 percent of the vote.

After a year of war and numerous atrocities committed, how can anyone publicly justify the Russian invasion? In March 2022, anti-NATO and anti-US statements may have appealed to part of the leftist electorate. But after witnessing the devastation in Bucha and a year of full-scale war, it is difficult to understand how anyone could justify the Russian invasion by citing NATO’s supposed intentions to expand its presence in the Baltic Sea at a public event hosted by a left-leaning party.

After all, how can the leader of the left-wing internationalist party, who claims in interviews to support the people of Ukraine, state that the war in Ukraine should be seen as a dialectical fusion of the fascist forces of both Ukraine and Russia?

These speeches lacked stories of living Ukrainians – their opinions, needs, aspirations, voices, and views. Instead, there was much reflection on the historical role of the left, political theory, geopolitics, the importance of the pacifist movement, and the struggle for world peace. At the event marking the anniversary of the war in Ukraine, there was also much discussion of US atrocities around the world, as if the US had unleashed the war.

What do the Ukrainians who are fighting think about this? What about the civilians who have chosen to remain in their homes, knowing that every day could be their last? Curiously, the speakers at their event decided not to address these questions.

Meanwhile, Ukrainians insist that the ongoing war is their fight for independence and decolonization. They are unwilling to compromise with Russia and unwilling to cede any territory. Surrendering now would not make them feel secure, as they would anticipate a new attack from Russia. They desire complete independence, not on Putin’s conditions, but rather the kind of independence that any European country would fight for. This independence would allow them to determine their country’s development, culture, and languages, as well as which alliances to form, without consulting Russia.

But the speakers easily deprived the population of one of the largest European countries of political subjectivity, giving up political rights of 43 million people. They openly stated that Putin and Biden should end the war and that Russia and the United States should come to an agreement.

These speakers define their position on the war in Ukraine not based on solidarity with the inhabitants of Ukraine or knowledge of the Ukrainians’ desires, but rather on how they believe the war should end in order to prevent the strengthening of the United States.

These speakers, who identify as leftists, are willing to enable the strengthening of Russia, the fascist regime responsible for the deaths of tens of thousands of civilians, the destruction of Mariupol, and the perpetration of atrocities in Bucha and Izium. By allowing Russia to become stronger and keep its occupied territories, they are effectively allowing war criminals to remain free and creating horrors both in Ukraine and within their own country.

The speeches were phrased in such a way that one would assume any outcome of the war in which Russia wins is preferable to Ukraine’s victory. This is because Ukraine’s victory is not viewed as the victory of its inhabitants, but rather as the victory of the United States.

If someone view people as nothing more than numbers and votes, countries as mere drawings on a map, and believe that Ukrainians have no real say in their own affairs. That they are merely puppets of the United States, can they still be considered left-wing politicians and internationalists?

________________________________________

Yanis Varoufakis gave us this statement:

“The said gentleman requested and was given the floor (and microphone) to put his point of view to the audience and to the panel. He immediately abused the privilege by using offensive language and threatening behaviour especially toward a female member of the panel who, appropriately, challenged his behaviour. In response, the said gentleman – accompanied by a person filming the scene he was causing – continued to use abusive language and gestures at which point he was asked to hand back the microphone and leave. His intention was, clearly, to break up the meeting, not to contribute a point of view – a fascist practice that Greek audiences are familiar with. Thus, the organisers had no alternative than to remove him from the auditorium, as was their duty.”

Angela Dimitrakakis and Amineh Kakabaveh did not respond to our request to comment. Stathis Kouvelakis was unreachable.

________________________________________

Artem Temirov (Prolubnikov)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 12:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.