Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 15:56

Στην Ελλάδα, οι μεγάλες πυρκαγιές τροφοδοτούν τον ακραίο ρατσισμό -του Αντρέα Σαρτζέκη

Στην Ελλάδα, οι μεγάλες πυρκαγιές τροφοδοτούν τον ακραίο ρατσισμό

Αντρέας Σαρτζέκης

ΠΗΓΗ: https://internationalviewpoint.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Η Ελλάδα έχει υποστεί τρομερές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 20 πρόσφυγες, βοσκοί και δύο πιλότοι αεροσκαφών Canadair, έχουν καταστρέψει δάση και καλλιέργειες, έχουν κάψει εκατοντάδες ζώα, εκατοντάδες σπίτια και αρκετές επιχειρήσεις, ακόμη και στρατόπεδα.

Τον Ιούλιο, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τη Ρόδο (το 1/15 του νησιού, με τη χαοτική εκκένωση 20.000 τουριστών), ενώ έπληξαν επίσης τμήματα της Αττικής, της Κέρκυρας και της Εύβοιας. Τον Αύγουστο κάηκαν τα προάστια του Βόλου και τα αθηναϊκά προάστια, ενώ η Πάρνηθα, ένα από τα τρία βουνά της Αθήνας, έχασε μέρος του δάσους της, προκαλώντας ασφυξία στην πόλη. Συνολικά, σχεδόν 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έγιναν καπνός, με μια μεγάλη καταστροφή: στον Έβρο, τη βορειοανατολική περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία, περισσότερα από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να καίγονται, καταστρέφοντας χωριά, καλλιέργειες (ελαιόδεντρα) και το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, με την πλούσια πανίδα του. Έχουμε εισέλθει στην εποχή των μεγα-πυρκαγιών. Το 2022 καταγράφηκαν 66 πυρκαγιές, έναντι 28 φέτος, αλλά οι πυρκαγιές του 2022 έκαψαν "μόνο" το ένα τέταρτο της έκτασης που καταστράφηκε φέτος.

Η ανικανότητα του Μητσοτάκη και των συνεργατών του

Την άνοιξη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για τις πυρκαγιές... Ωστόσο, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, είδαμε για άλλη μια φορά την έλλειψη πόρων που δόθηκαν στο πυροσβεστικό σώμα (4.000 ακάλυπτες θέσεις, εξ ου και ο μεγάλος ρόλος που έπαιξαν οι εθελοντές αυτό το καλοκαίρι), τη φθορά ή την απουσία εξοπλισμού και μια πολιτική που βασίστηκε πάνω απ' όλα στην εκκένωση του πληθυσμού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκε να το κάνει και οργάνωσε τον αγώνα για να σώσει τα χωριά του από τη φωτιά. Πάνω απ' όλα, αμφισβητείται έντονα η ανικανότητα της ελληνικής Δεξιάς να προλάβει τις δασικές πυρκαγιές: όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπινων και υλικών πόρων από την πλευρά της πυροσβεστικής (οι πόροι πηγαίνουν στις δυνάμεις καταστολής!), αλλά και μέσω της άρνησης αναδιοργάνωσης του Δημόσιου Φορέα Δασοπροστασίας, όπως ζητούν οι ειδικοί, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το έργο της οργανωμένης πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από τότε που... 1998! Απέναντι στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις των ειδικών για τη συντήρηση των δασών, ο Μητσοτάκης το παίζει μοιρολάτρης: φταίει το κλίμα, μας λέει όλο το καλοκαίρι, ενώ το ίδιο ρεφρέν ακούγεται και από τον Τύπο...

Ρατσιστικό ξέσπασμα

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Βορίδης (πρώην αρχηγός της νεολαίας της φασιστικής χούντας) πρόσθεσε τα δικά του: οι πυρκαγιές μπορεί να ξεκινούν από απρόσεκτους κατοίκους, αλλά και από μετανάστες (χωρίς να ξεχνάμε τους Τούρκους πράκτορες!). Όσο για τον ποταμό Έβρο, τα σύνορα με την Τουρκία, μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν, το νούμερο 2 πλέον στην κυβέρνηση: το τείχος στα σύνορα θα συνεχίσει να χτίζεται... Και είναι αυτό, το εμετικό ύφος, που το υιοθετούν και άλλοι υπουργοί, που ακούσαμε πολύ δυνατά τις τελευταίες εβδομάδες και το κάνουν πράξη οι φασιστικές ομάδες, ενθαρρυμένες από την επιτυχία τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ευρισκόμενες όμως σε σκληρό εξτρεμιστικό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Αλήτες που ανέλαβαν ένοπλη δράση κατά των προσφύγων στα τουρκικά σύνορα το 2020, και που έκτοτε έχουν στήσει παράνομα καλύβες, ακόμα και βίλες σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, έπαιξαν το ρόλο του σερίφη (με βίντεο από τα κατορθώματά τους) χτυπώντας και συλλαμβάνοντας πρόσφυγες, κατηγορώντας τους ότι έβαλαν φωτιά στα δάση, την ώρα που τουλάχιστον 20 από αυτούς βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς. Οι φασίστες βουλευτές ενθάρρυναν τη συγκρότηση αυτών των πολιτοφυλακών, χρησιμοποιώντας ρατσιστική ρητορική για να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι πρόσφυγες αθωώθηκαν μετά από δικαστικές έρευνες.

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας δεν ευσταθεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα νότια Βαλκάνια μεταξύ των αρχών Ιουλίου και του τέλους Αυγούστου [1] : είναι παντού της ίδιας έντασης και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία ή την απουσία προσφύγων!

Εν πάση περιπτώσει, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς προκλήθηκε πιθανότατα από κεραυνό, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μητσοτάκη στη Βουλή αυτή την εβδομάδα να παραμιλάει για άλλη μια φορά για την ευθύνη των προσφύγων για τις πυρκαγιές. Επιβεβαίωση, αν χρειαζόταν επιβεβαίωση, ότι ο ρατσισμός είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του Μητσοτάκη, και ίσως και ένας τρόπος να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει ότι, αν μπορεί, αύριο θα προσφέρει στα αφεντικά του τις καμένες εκτάσεις για να στήσουν διάφορες επιχειρήσεις και ανεμογεννήτριες, η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των οποίων στην Ελλάδα, με την καταστροφή των ορεινών πλαγιών για να φτιαχτούν δρόμοι προς τις κορυφές, γίνεται συνήθως χωρίς να ερωτηθεί ο τοπικός πληθυσμός, πολύ περισσότερο για τα κέρδη των αφεντικών παρά από κάθε ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Στο ίδιο πνεύμα, ο Μητσοτάκης σχεδιάζει ήδη να αναθέσει στα αφεντικά του τη "διαχείριση" των δασών...

Σε αυτή την τραγική κατάσταση, μια πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου: δύο (ξεχωριστές...) διαδηλώσεις συγκέντρωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές για να καταγγείλουν το πραγματικό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, να απαιτήσουν πόρους για την πρόληψη και να καταδικάσουν τις φασιστικές πολιτοφυλακές και τον αντιπροσφυγικό ρατσισμό αυτής της κυβέρνησης.

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2023

https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8235

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

[1] https://www.francetvinfo.fr/faits-divers/incendie/infographies-incendies-en-grece-visualisez-l-ampleur-des-feux-qui-ravagent-le-pays_6033656.html

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 16:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.