Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 00:00

11/4/20 - Αντίο Περικλή

11/4/20 - Αντίο Περικλή

Με τον Περικλή Κοροβέση που χάσαμε σήμερα το πρωί, είχαμε μια μακρόχρονη κοινή πορεία ξεκινώντας από τα νεανικά μας χρόνια. Νεολαίοι μαζί στην ΕΔΑ ζήσαμε τις μάχες με τους ΕΚΟΦίτες και όλους τους αγώνες της περιόδου που σημαδεύτηκε από την ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958, τα Ιουλιανά του 65 μέχρι το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967. Ο Περικλής σαν ηθοποιός άπλωνε τη δράση του και στο θέατρο με τις παραστάσεις στη Νέα Ιωνία. 
Εκείνες οι εμπειρίες μας οδήγησαν να περάσουμε στην επαναστατική αριστερά και να βρεθούμε μαζί στις προσπάθειες για τη συγκρότησή της. Ο Περικλής με τους «Ανθρωποφύλακές» του έπαιξε κεντρικό ρόλο για να δημιουργηθούν Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο και βέβαια στην Ελλάδα από το 1970. Με τη «Μαμή» που κυκλοφορούσε σαν μηνιάτικη εφημερίδα νόμιμα στο εξωτερικό και παράνομα στο εσωτερικό και με το περιοδικό «Επανάσταση» με το περιβόητο άρθρο του «Προπαγάνδα των όπλων: ο προηγούμενος σταθμός της επανάστασης» που κατέληγε ως εξής:

«Η τάση της δυναμικής αντίστασης, όπως είμαστε σε θέση να τη δούμε ύστερα από τριάμισυ χρόνια της δικτατορίας, άσχετα από όποια μορφή κι αν εκδηλώθηκε, ήτανε περισσότερο η ανακάλυψη της αναγκαιότητας της βίας σαν αντιδιαστολή στο πέρασμα του σοσιαλισμού δια της κυρίας εισόδου του κοινοβουλίου».

Αυτό το ρεύμα υπηρέτησε ο Περικλής στη διαδρομή του που γνώρισε πολλούς σταθμούς. Συνεργάστηκε με τον Λέοντα Αυδή, όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της δημοτικής κίνησης του ΚΚΕ στην Αθήνα και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν επικεφαλής ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος και εκλέχτηκε βουλευτής. Αλλά συγκρούστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά και αποχώρησε και από τη Βουλή και από το κόμμα.
Έστω κι αν δεν βρεθήκαμε ξανά στην ίδια οργάνωση, δώσαμε πολλές μάχες μαζί με τον Περικλή. Ήταν συμπαραστάτης όταν οδηγήσαμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε δίκη και καταδίκη το 1999. Βρεθήκαμε μαζί στην Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 ενάντια στους G8. Ήταν συμπαραστάτης ξανά το 2014 όταν Χρυσαυγίτης μήνυσε την Εργατική Αλληλεγγύη, την Κατερίνα Θωίδου και τον Πάνο Γκαργκάνα γιατί τον αποκάλεσαν φασίστα. Και το 2018 ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που καλούσαν να ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στις 17 Μάρτη.

Έτσι θα τον θυμόμαστε τον Περικλή, σαν σύντροφο μαχητή στον κοινό αγώνα για μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.


Μαρία Στύλλου, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 11/4/2020

Αποχαιρετισμός στον Π. Κοροβέση

Ο αγώνας ενάντια στους «Ανθρωποφύλακες» θα είναι διαρκής

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με θλίψη αποχαιρετά τον Περικλή Κοροβέση, αγωνιστή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του κινήματος για την κοινωνική απελευθέρωση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Ο Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έδωσε αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Στα χρόνια της χούντας φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Στο βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» κατέγραψε συγκλονιστικά τα βασανιστήρια από τα όργανα της δικτατορίας. Μέχρι τις μέρες μας παρέμεινε κριτικός για το σύστημα, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες του, σε πείσμα μιας εποχής «μειωμένων προσδοκιών».

Αναζητούσε δρόμους ανατροπής και νέα περάσματα προς την ελευθερία, πάντα αμφισβητώντας το υπάρχον, αλλά και χωρίς λογική «ανταποδοτικότητας». Γι’ αυτό και δεν δίστασε, παρότι υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημά του (2007), να αποχωρήσει το 2009 και να ασκήσει έντονη κριτική όταν το κόμμα αυτό μετατρεπόταν σε πυλώνα του συστήματος και μέχρι και πρόσφατα. Με τις παρεμβάσεις του ο συγγραφέας των «Ανθρωποφυλάκων» φώτιζε διαρκώς την ανάγκη του αγώνα ενάντια στην εποχή του ζόφου και του αστικού ολοκληρωτισμού, που εξυφαίνεται.

Ο βίος του αφήνει παρακαταθήκη για μια στάση ζωής που να εμπνέεται από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Καλό ταξίδι Περικλή.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 11/4/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 22:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.