Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 23:52

Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις-ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις

Κείμενα: Πάνος Γκαργκάνας, Λέανδρος Μπόλαρης, Σταυρούλα Πανίδου, Alex Callinicos, Chris Harman

Σελίδες 264

ISBN: 978-618-5277-23-9

Κλείνουν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η συζήτηση έχει ανοίξει πλατιά. Με βιτρίνα την ‘Επιτροπή 2021’ και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η Νέα Δημοκρατία έχει στήσει το σκηνικό για φιέστες αναβίωσης όλων των εθνικιστικών μύθων που πάντα συνόδευαν την προπαγάνδα της κυρίαρχης τάξης στην Ελλάδα.

Η «εθνική παλιγγενεσία», σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, σχολιαστές στα ΜΜΕ και «χορηγούς», είναι η πιο κατάλληλη υπόμνηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάμε: «όλοι μαζί» με περηφάνια να υψώσουμε το ανάστημά μας. Το «ελληνικό έθνος ενωμένο, μπορεί πάντα να μεγαλουργεί προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Κάνοντας, βέβαια, τις απαραίτητες βαριές θυσίες...

Είναι καθήκον της Αριστεράς να απαντήσει απέναντι στους εθνικιστικούς μύθους της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης για το 1821. Και μπορεί να το κάνει χωρίς μισόλογα, χωρίς «αναθεωρητισμούς», χωρίς «ευρωλαγνείες», γιατί έχει το εργαλείο: τη θεωρία του ιστορικού υλισμού του Μαρξ και του Ένγκελς. Να αναδείξει ότι το 1821 ήταν μια αστική επανάσταση που άνοιξε το δρόμο για τον ελληνικό καπιταλισμό και την άρχουσα τάξη του.

Τα κείμενα της παρούσας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, σε ζωντανή επικοινωνία με όλη τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το 1821, συνθέτουν μια τέτοια ανάλυση για την Ελληνική Επανάσταση ως μέρος της δυναμικής των αστικών επαναστάσεων ανάμεσα στον 17ο και τον 19ο αιώνα που σφράγισαν τη μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Πάνος Γκαργκάνας

Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις

Λέανδρος Μπόλαρης

1821: Οι πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματα της επανάστασης

Σταυρούλα Πανίδου

Η κοινωνική επανάσταση του 1821

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Alex Callinicos

Αστικές επαναστάσεις και ιστορικός υλισμός

Chris Harman

Από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 23:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.