Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 20:04

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Αστυνομικοί εισβάλλουν στα γραφεία της ΛΑΕ και επιχειρούν να συλλάβουν διαδηλωτές

Αστυνομικοί εισβάλλουν στα γραφεία της ΛΑΕ και επιχειρούν να συλλάβουν διαδηλωτές

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 το βράδυ, μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΡΑΣΗ εισέβαλαν στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία της ΛΑΕ, στη Στοά Φέξη επί της Πατησίων 14. Αρχικά κράτησαν φοιτητές που επέστρεφαν από τη διαδήλωση ενώ στη συνέχεια, μετά από παρεμβάσεις δικηγόρων που έφτασαν στο σημείο τους άφησαν ελεύθερους.

Η ομάδα των αστυνομικών είχε στήσει καρτέρι έξω από τα γραφεία της ΛΑΕ περιμένοντας να επιστρέψουν οι διαδηλωτές. Ανάλογο καρτέρι είχε στηθεί και έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ, της νΚΑ και της εφημερίδας ΠΡΙΝ.

Ανακοινώσεις καταγγελίας του γεγονότος εξέδωσαν η ΛΑΕ, το ΝΑΡ και η νΚΑ ενώ ταυτόχρονα βγήκε και κοινή ανακοίνωση οργανώσεων. Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν ως εξής:

Η Ανακοίνωση της ΛΑΕ:

Εισβολές σε γραφεία αριστερών πολιτικών κομμάτων, τραμπουκισμοί και βία κατά φοιτητών. Αυτό είναι το δόγμα του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;

Στις 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ, φοιτητές, στην πλειοψηφία τους εκλεγμένα μέλη των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων τους και μέλη της Λαϊκής Ενότητας, δέχθηκαν επίθεση από ομάδες ΔΡΑΣΗ καθώς επέστρεφαν στα γραφεία της ΛΑΕ από τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Λίγα μέτρα έξω από τα γραφεία, στην οδό Πατησίων, ομάδες ΔΡΑΣΗ, που τους είχαν στήσει «καρτέρι» σε παρακείμενο στενό, τους κυνήγησαν μέχρι τα γραφεία, εισέβαλαν μέσα στην πολυκατοικία, έπιασαν πέντε φοιτητές και φοιτήτριες και επιχείρησαν να τους προσαγάγουν. Φυσικά, δεν υπήρχε ένταλμα, ούτε παρουσία εισαγγελέα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο όπου καταγράφηκε το γεγονός, ο επικεφαλής της μίας διμοιρίας ανεβαίνει τα σκαλιά της πολυκατοικίας, φωνάζει στους υπόλοιπους φοιτητές να κατέβουν κάτω (προφανώς για να προσαχθούν και αυτοί!) και να «αφήσουν το βίντεο». Οι πέντε φοιτητές και φοιτήτριες κρατήθηκαν στο σημείο για ώρα, περικυκλωμένοι από μηχανές και αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην είσοδο των γραφείων και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από τις διαμαρτυρίες στελεχών της Λαϊκής Ενότητας και δικηγόρων που έφτασαν στα γραφεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας γίνονται στόχος αστυνομικής επίθεσης. Και φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία επιτίθεται απρόκλητα σε νεολαίους που, το μόνο «έγκλημα» που διέπραξαν ήταν ότι περπατούσαν στο δρόμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό, την καταστολή και την αστυνομική βία για να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται απέναντι στην εγκληματική πολιτική της και να περιορίσει τη λαϊκή οργή που συνεχώς διευρύνεται. Βάζει στο στόχαστρο τη νεολαία, καταπατά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Το χθεσινό περιστατικό γεννά ερωτήματα. Από ποιον έλαβαν εντολή οι διμοιρίες για να επιτεθούν στους φοιτητές; Ήταν στο πλαίσιο της εντολής τους η εισβολή στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας; Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα διερευνήσει το περιστατικό; Θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που εισέβαλαν παράνομα, χωρίς ένταλμα, σε γραφεία πολιτικού κόμματος της αριστεράς; Και τελικά αυτό εννοεί ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τις δηλώσεις του περί «ασφάλειας όλων των πολιτών»;

Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που επιτέθηκαν αναίτια στους φοιτητές και εισέβαλαν στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην κατοχή μας.

Σχόλιο του ΝΑΡ και της νΚΑ για την επίθεση της αστυνομίας στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας

Στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά την μεγαλειώδη παλλαϊκή διαδήλωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η αστυνομία σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα έστησε «καρτέρι» έξω από τα γραφεία πολιτικών οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας, περιμένοντας τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θα επέστρεφαν από την διαδήλωση. Τόσο στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία των οργανώσεων του ΝΑΡ και της νΚΑ καθώς και η εφημερίδα «ΠΡΙΝ» όσο και έξω από τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία.

Η ομάδα ΔΡΑΣΗ επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες μέλη της Λαϊκής Ενότητας, ενώ εισέβαλε και στην πολυκατοικία που στεγάζονται τα γραφεία της. Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική αστυνομική παρουσία έξω από τα γραφεία πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς και την επίθεση στα μέλη της ΛΑ.Ε.

Η κυβέρνηση παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τη δήθεν απόδοση ευθυνών στις περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, οξύνει την καταστολή με κάθε ευκαιρία. Είναι το μόνο όπλο της απέναντι στην λαϊκή κατακραυγή, στην οργάνωση και δράση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Από την Θεσσαλονίκη που μετατράπηκε σε φρούριο ενόψει της ΔΕΘ, ως την συνηθισμένη -για όλες τις κυβερνήσεις- απαγόρευση διαδηλώσεων ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ και τις επιθέσεις σε πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα, βλέπουμε πως η κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Τ. Θεοδωρικάκος, επιδιώκουν την τρομοκράτηση και φίμωση των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζουμε καλά τη δύναμη μας. Με την οργάνωση και δράση μας στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με την πρωτοπόρα δράση της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με ένα δυνατό νεολαιίστικο, εργατικό, λαϊκό κίνημα, μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική που μας βυθίζει στην άγρια εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, υποβαθμίζει το παρόν και το μέλλον μας.

Ανακοίνωση καταγγελίας από αριστερές οργανώσεις:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Καταγγέλλουμε την εισβολή αστυνομικών ομάδων ΔΡΑΣΗ στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας και την αναίτια κράτηση φοιτητών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά την μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, φοιτητές, μέλη της Λαϊκής Ενότητας επέστρεφαν στα γραφεία. Έξω από τα γραφεία, δέχθηκαν επίθεση από ομάδες ΔΡΑΣΗ που τους είχαν στήσει καρτέρι, ενώ οι ομάδες των «πραιτωριανών» εισέβαλαν μέσα στην πολυκατοικία. Έπιασαν πέντε φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στο κτίριο και τους κράτησαν επί ώρα, απειλώντας τους με προσαγωγές, έχοντας αποκλείσει την είσοδο των γραφείων με αστυνομικές δυνάμεις ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ. Τελικά οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαμαρτυρίες δικηγόρων και μελών και στελεχών της ΛΑΕ που έφτασαν στο σημείο.

Η εισβολή της αστυνομίας σε γραφεία αριστερού πολιτικού κόμματος και μάλιστα εντελώς απρόκλητα, μέσα στη νύχτα, φυσικά χωρίς ένταλμα ή εισαγγελέα, αποτελεί ενέργεια που θυμίζει άλλες, μαύρες εποχές. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στην πολιτική όξυνσης της καταστολής και του αυταρχισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από την εκλογή της. Για την ίδια πολιτική που καταπατά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και απαντά στην λαϊκή δυσαρέσκεια και τους αγώνες με τρομοκρατία, συλλήψεις, σκευωρίες και αστυνομικές παρενοχλήσεις, αλλά και στοχοποιεί τη νεολαία και τις αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις που αγωνίζονται.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν μας τρομοκρατούν. Θα απαντήσουμε στο δόγμα «νόμος και τάξη» με τη συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Υπογράφουν μέχρι στιγμής:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Ξεκίνημα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΣΕΚ.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΦΟΔΟ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κ.Ε.Δ.Δ.Α- Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Ένα ακόμα σοβαρότατο γεγονός κυβερνητικής-αστυνομικής βίας εξελίχτηκε το βράδυ του Σαββάτου 18/9/2021 μετά τη μαζική αντιφασιστική πορεία για την επέτειο της δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χ.Α. από το σημείο δολοφονίας στο Κερατσίνι στο χώρο του μπλόκου της Κοκκινιάς. Νωρίτερα σε όλους τους δρόμους-εισόδους προς το Κερατσίνι πλήθος από αστυνομικούς και κλούβες δημιουργούσαν έναν αποτρεπτικό κλοιό, όχι όμως απροσπέλαστο, για όσους ήθελαν να προσεγγίσουν το χώρο συγκέντρωσης. Η πορεία εξελίχτηκε με πολλές αστυνομικές δυνάμεις σε πλήρη εξάρτηση για επίθεση σε όλα τα γύρω στενά, ενώ μετά το τέλος της πορείας έριξαν χημικά έξω από το σταθμό του μετρό στην Κοκκινιά για να εμποδίσουν την εύκολη αποχώρηση των διαδηλωτών.

Το βράδυ ομάδες αστυνομικών είχαν στήσει καρτέρι έξω από γραφεία πολιτικών οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας, όπως στα γραφεία των οργανώσεων ΝΑΡ, νΚΑ, εφημερίδας «Πριν» και στην πολυκατοικία που στεγάζονται τα γραφεία της ΛΑΕ, περιμένοντας τους διαδηλωτές που θα έφταναν μετά τη διαδήλωση με τα πανό, τα πλακάτ και τις ντουντούκες τους.

Η ομάδα ΔΡΑΣΗ, που ήταν έξω από τα γραφεία της ΛΑΕ, επιτέθηκε και κυνήγησε τους φοιτητές μέλη της ΛΑΕ την ώρα που έφταναν στην πολυκατοικία, εισέβαλε στο χώρο της εισόδου και κράτησε 5 νέους και νέες για αρκετή ώρα, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρεμβάσεις δικηγόρων. Προφανώς, η μεγάλη μαζικότητα της φετινής κοινής αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία της κυβέρνησης, που σπεύδουν να πάρουν μέτρα που να ικανοποιούν τους ακροδεξιούς υπουργούς και το ακροατήριό τους και να στείλουν μήνυμα σε αριστερές οργανώσεις και κινηματικούς φορείς ότι είναι υπό παρακολούθηση και έλεγχο.

Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός προστασίας του συστήματος, Θεοδωρικάκος, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του, Χρυσοχοΐδη, εντείνει τη βία και την καταστολή, προκειμένου να επιβάλει καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κάθε μη αρεστής δημόσιας κινητοποίησης. Αποτελεί την προσφιλή μέθοδο για να καταπνίξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, που διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής τους.

Σε αστυνομοκρατούμενες πόλεις έχουν μετατραπεί όλες αυτές τις μέρες, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη για να διεξαχθούν ανενόχλητα οι σύνοδοι της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, η φιέστα της ΔΕΘ και να είναι σε ασφυκτικό κλοιό οι εκπαιδευτικές, λαϊκές και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που δεν απαγόρευσαν. Κλείνουν δρόμους, κλείνουν την Ακρόπολη την Κυριακή, απαγορεύουν συγκεντρώσεις. Παρακολουθούν γραφεία πολιτικών οργανώσεων και κάνουν εφόδους. Επιδιώκουν να επιβάλλουν ένα καθεστώς φόβου με αστυνομικά κτυπήματα, επιθέσεις με χημικά, κρατήσεις, συλλήψεις, πρόστιμα σε κάθε κινηματική πολιτική δράση.

Όμως, η περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών, δεν θα καταφέρει το στόχο της. Οι αγώνες δεν θα σταματήσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 23:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.