Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 22:46

Ποιοί και γιατί βλέπουν μόνο τον σταθμάρχη; σχόλιο της Δέσποινας Κουτσούμπα

Ποιοί και γιατί βλέπουν μόνο τον σταθμάρχη;

σχόλιο της Δέσποινας Κουτσούμπα

 https://www.facebook.com/dkoutsoumpa/

Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε τώρα ότι οι σταθμάρχες σε κάθε βάρδια του ΟΣΕ θα είναι δύο. Όπως δηλαδή ήταν για πάρα πάρα πολλά χρόνια. Και μάλιστα και τότε που λειτουργούσαν τα (συμβατικά) φανάρια! Για να μπορέσουν να έχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, λοιπόν, με το 1/3 του προσωπικού με το οποίο έχει μείνει ο ΟΣΕ, τι θα κάνουν;

ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι την 1/3 τα τρένα δεν λειτουργούσαν με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, αλλά με γνώμονα το να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία της εταιρείας Hellenic Train, με τη διεξαγωγή όλων των δρομολογίων χωρίς καμία ασφάλεια. Ήταν ζήτημα χρόνου το να συμβεί το κακό, όπως προειδοποιούσαν τα σωματεία και υπάλληλοι του ΟΣΕ. Άλλωστε την ίδια μέρα πριν το πολύνεκρο δυστύχημα, είχαν γίνει άλλα δύο ατυχήματα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Τι είχε συμβεί σε απλά λόγια;

-Με τη διάσπαση λόγω της ιδιωτικοποίησης-πώλησης, διασπάστηκε η ενιαιότητα του σιδηροδρόμου: άλλος έχει τις υποδομές, άλλος το δίκτυο, άλλος την λειτουργία. Σταμάτησε να υπάρχει και κοινό κέντρο που κοίταζε τα τρένα σε όλη τη χώρα.

-Εν αναμονή του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που ΘΑ εγκαθίστατο (και το οποίο έχει χρυσοπληρωθεί με πολλά εκ. ευρώ από το 2014 στον ΑΚΤΩΡ και στην ALSTOM)[1], είχαν πάψει να λειτουργούν τα συμβατικά φανάρια, τα οποία δεν αντιστοιχούν στο νέο σύστημα.

-Εν αναμονή του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος -που θα μπορεί να λειτουργήσει, νομίζουν, με λιγότερο προσωπικό- και λόγω της δυσανεξίας της κυβέρνησης σε κάθε μόνιμη πρόσληψη (εκτός από τις προεκλογικές), το προσωπικό του ΟΣΕ έφτασε τα 700 άτομα, ενώ χρειάζονται πάνω από 1500 για όλη τη χώρα. Έτσι φτάσαμε να είναι ένας σταθμάρχης με 1 μήνα πραγματική εμπειρία (και 6 μήνες εκπαίδευση) στη βραδινή βάρδια σε έναν κεντρικό σταθμό όπως η Λάρισα.

-Πρωτόκολλα ασφαλείας δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν! Αυτό που υπάρχει για τα αεροπλάνα που αν συντρέχουν 1,2,3 λόγοι το αεροπλάνο δεν πετάει, δεν υπάρχει το αντίστοιχο για τα τρένα. Γιατί, αν υπήρχε, προφανώς θα έπρεπε να κοπούν τα μισά δρομολόγια κι αυτό δεν συνέφερε! Αν υπήρχε πρωτόκολλο ασφάλειας, το τρένο αυτό δεν θα έφευγε ποτέ. Αντί για πρωτόκολλο ασφάλειας, όμως, προτίμησαν τις διαβεβαιώσεις του Καραμανλή στη Βουλή ότι τα τρένα είναι απολύτως ασφαλή.

Όλα τα παραπάνω λέγονται εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των διορισμένων διοικήσεων. Ευθύνες που μπορεί να εμπεριέχουν και οικονομικό αντικείμενο, γιατί αυτά τζάμπα δεν γίνονται όπως γνωρίζουμε πια.

Μετά από τα παραπάνω, έχει το θράσος ο Μητσοτάκης να μιλά για το "κακό κράτος" που τον εμπόδισε να έχει ασφαλή τρένα. Ποιο ακριβώς ήταν αυτό το κακό και αναποτελεσματικό κράτος; Τα εκ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ και την Alstom από τα ΕΣΠΑ, που συνέχιζαν να ρέουν και γίνονταν και συμπληρωματικές συμβάσεις που αύξαναν το κόστος, ενώ το έργο δεν είχε παραδοθεί; Ποιος τα αποφάσιζε αυτά; Οι Υπουργοί Μεταφορών και οι διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικήσεις του ΟΣΕ!

Ποιο είναι το κακό και αναποτελεσματικό κράτος; Ο μηχανικός του ΟΣΕ που προειδοποίησε για την ασφάλεια και αρνήθηκε να παραλάβει ένα κακό έργο, κάνοντας την δουλειά του, ή η διορισμένη διοίκηση του ΟΣΕ που τον κάλεσε σε απολογία και τον ανάγκασε σε παραίτηση;

Ποιο είναι το κακό και αναποτελεσματικό κράτος; Τα σωματεία των σιδηροδρομικών που προειδοποιούσαν και έκαναν απεργίες, ή ο Υπουργός και η Διοίκηση του ΟΣΕ που απέρριπταν τα αιτήματα και έστελναν τις απεργίες στα δικαστήρια να βγουν παράνομες μέσα σε χρόνο dt;

Υπάρχει μια ατέλειωτη αντίστοιχη λίστα που απαντά στα αδιανόητα ψέματα του Πρωθυπουργού για το τι είναι το "κράτος" που επικαλείται. Πόσο μάλλον την ψευδεπίγραφη "αξιολόγηση" που επικαλέστηκε (ακόμη και με τον δικό τους νόμο του Βορίδη -που δεν σχετίζεται με τις ΔΕΚΟ, αλλά ο Πρωθυπουργός βρήκε ευκαιρία να σπεκουλάρει, κάθε υπάλληλος αξιολογείται ένα χρόνο μετά. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έπιασε δουλειά στις 25/1/2023, άρα θα αξιολογούνταν το 2024. Πάντως μόλις είχε τελειώσει επιτυχώς την 6μηνη εκπαίδευση και είχε αξιολογηθεί επαρκής. Βεβαίως άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μα όλοι σε κάθε δουλειά. Και η τάχα μου αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει καμία σχέση ούτε με το ένα ούτε με το άλλο). Πόσο μάλλον τις "συντεχνίες" που "δεν ήθελαν" την πρόοδο. Φαντάζομαι εννοεί την ΑΚΤΩΡ και την ALSTOM [2], δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

ΝΤΡΟΠΗ. Βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει "νεοφιλελευθερισμό" και λιγότερο κράτος, πάνω στα συντρίμμια ενός τρένου και 57 νεκρών. Ενός τρένου που έπεσε θύμα του κράτους που ονειρεύεται ο Μητσοτάκης: κράτος που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τους Υπουργούς, τις μίζες και την κερδοφορία ιδιωτών, είτε της ΑΚΤΩΡ είτε της Hellenic Train. Όπως κάποτε είχαμε αντίστοιχο κράτος που εξυπηρετούσε την κερδοφορία της Siemens. Για πείτε μου, τα φράγκα που πέφτανε για τις εργολαβίες της Siemens, σε ποιους τα χώνανε; Στους υπαλλήλους του "κακού κράτους" ή στους πολιτικούς προϊστάμενους του "κράτους-λάφυρου"; Ε, το δεύτερο προφανώς.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στους υπαλλήλους και τα σωματεία που δουλεύουν στα δημόσια αγαθά. Η δουλειά μας και η ζωή μας -και ο συνδικαλισμός μας- είναι κυρίως προσανατολισμένες στο πώς αυτό το δημόσιο αγαθό πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες. Οι κινητοποιήσεις μας το ίδιο. Όταν οι νοσοκομειακοί απεργούν για περισσότερο προσωπικό, αυτό αφορά όλο το λαό. Όταν οι σιδηροδρομικοί απεργούν για να μην κάνουν συνεχόμενες βάρδιες οι ίδιοι, αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων μας. Όταν οι αρχαιολόγοι απεργούν για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Μουσεία, κι αυτό είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Ειδικά οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, όσο τους γνωρίσαμε κι εμείς από κοντά, αφού με το νόμο Ρέππα τους πέταξαν έξω από τον ΟΣΕ ως τάχα "υπεράριθμους" και πολλοί ήρθαν σε θέση φύλακα σε μουσεία και αρχαιολογικους χώρους, και τη δουλειά τους αγαπούσαν πολύ, και να ξαναγυρίσουν στον ΟΣΕ ήθελαν όλοι (και μετά από αγώνες γύρισαν), και ευσυνείδητοι ήταν.

Σιχαίνομαι και τους νεοδημοκράτες και τους συριζαίους που εστιάζουν στον Σταθμάρχη (οι συριζαίοι μάλιστα για να πουν ότι ήταν βύσμα, ούτε τους νόμους που ψήφισαν οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν!). Σιχαίνομαι την αριστερά που μιλάει υποτιμητικά για τον "αχθοφόρο" που έγινε "σταθμάρχης" . Από πότε η αριστερά μιλά υποτιμητικά για οποιονδήποτε αχθοφόρο; Ή μήπως η αριστερά δεν γνωρίζει ότι η θέση ΔΕ Σταθμάρχη είναι ΔΕ, δηλαδή έχει ως προσόν το απολυτήριο λυκείου, και μετά περνάνε εσωτερική εκπαίδευση; Δεν υπάρχει άλλη σχολή σταθμάρχη, μόνο αυτή του ΟΣΕ.

Τους σιχαίνομαι γιατί δεν έχουν ιδέα ότι ο άνθρωπος αυτός, που έκανε το μοιραίο λάθος, είναι ήδη κατεστραμμένος. Όχι γιατί είναι ο μόνος που σίγουρα θα μπει φυλακή, αλλά γιατί έχει πάρει στο λαιμό του 57 ανθρώπους και δεν θα μπορέσει ποτέ στη ζωή του να ηρεμήσει. Γιατί οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων, που θα έπρεπε να θέλουν να τον λιντσάρουν, οι ίδιοι μέσα στον πόνο τους βγήκαν και είπαν ότι δεν γίνεται όλη η κουβέντα να εστιάζει στο ανθρώπινο λάθος, γιατί όλο το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί με τρόπο που ένα ανθρώπινο λάθος να μην κοστίζει ζωές. Τους σιχαίνομαι γιατί έχουν την τύχη στις δουλειές τους τα ανθρώπινα λάθη να μην κοστίζουν ζωές ή νομίζουν ότι δεν έκαναν ποτέ κανένα λάθος. Γιατί δεν γνωρίζουν ότι ένας οδηγός αυτοκινήτου που σκοτώνει έναν άνθρωπο επειδή δεν λειτούργησε ένα φανάρι ή επειδή τα φρένα μπλόκαραν από κατασκευή, ακόμη κι αν δεν φταίει ο ίδιος, δεν μπορεί να το ξεπεράσει σε όλη του τη ζωή! Και τα χάνει, όπως χαμένα τα χει και ο σταθμάρχης στα ηχητικά που βγάζουν επιλεκτικά. Και περνάει την υπόλοιπη του ζωή σκεφτόμενος πώς θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Γιατί έχει στοιχειώδη συνείδηση, σε αντίθεση με τους πολιτικολογούντες και τους "σταθμαρχοφάγους".

Τους σιχαίνομαι γιατί νομίζοντας ότι έβγαλαν "κομματικό λαυράκι", καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα Μητσοτάκη για το "αναξιοκρατικό κράτος", για να μη μιλήσουν για την ιδιωτικοποίηση και για τα εκατομμύρια που πήγαν στην ΑΚΤΩΡ και την ALSTOM αντί να πάνε τα μισά από αυτά στο να λειτουργούν τα συμβατικά φανάρια και να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό του ΟΣΕ! Την ίδια ώρα που όλες μα όλες οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα γίνονται ακριβώς για να μην αποδοθεί η ευθύνη μόνο στον Σταθμάρχη και στον επόπτη του!

Πραγματικά σας έχω σιχαθεί. Ευτυχώς που αναπνέουμε στις πλατείες και στις απεργίες, ευτυχώς που ο κόσμος καταλαβαίνει ότι "δεν ήταν ατύχημα ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω από τη ζωή".

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

 [1] Το πραγματικό όνομα του Σταθμάρχη ήταν Άκτωρ και Alstom

https://www.reportersunited.gr/10669/tembi-aktor-alstom-ergose/?fbclid=IwAR1QmxzDbRj8ulRRS0XVNxL4rdOjFsUgHjQzZa5I8UlkKzbKrYN9xQoyZx0

[2]  Το πραγματικό όνομα του Σταθμάρχη ήταν Άκτωρ και Alstom-βλ.

https://www.reportersunited.gr/10669/tembi-aktor-alstom-ergose/?fbclid=IwAR1QmxzDbRj8ulRRS0XVNxL4rdOjFsUgHjQzZa5I8UlkKzbKrYN9xQoyZx0

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 23:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.