Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 15:53

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η ΕΕ δολοφονεί μέσα κι έξω από τα σύνορά της!

 

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η ΕΕ δολοφονεί μέσα κι έξω από τα σύνορά της

 

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ ΚΑΙ Η FRONTEX

-Αύριο Παρασκευή 11/9 στην μέρα αντιφασιστικής δράσης που καλούν σωματεία στον Πειραιά.

-Μεθαύριο Σάββατο 12/9 στην διαδήλωση 7 μμ στα Προπύλαια (στο πλαίσιο διεθνών δράσεων)

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΕΕΚ, ανένταχτοι-ες αγωνιστές-στριες της Αριστεράς, τη Δευτέρα 14/9, στις 7 μμ στα Προπύλαια, θα καταλήξει με πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αθρόες μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές έδειξαν με ωμό τρόπο το όριο της πολιτικής της ΕΕ. Οι φράκτες, η συνθήκη του Δουβλίνου -που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής-  και το συνολικό κατασταλτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής (FRONTEX, σύστημα ασύλου, επαναπροωθήσεις, σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων, καταστολή στα σημεία διέλευσης) αποδείχθηκαν πολύ «ανεπαρκή» για τους στόχους που είχαν θέσει. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το τεράστιο μαζικό ρεύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και περιοχές του πλανήτη που τις έχει συντρίψει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι αποικιοκρατικού τύπου πολιτικές, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους. Γι’ αυτό και de facto ανεστάλη εν μέρει η εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. 

Η ΕΕ ευαισθητοποιείται δήθεν για τον πνιγμό των προσφύγων στη Μεσόγειο και προβαίνει σε επίσημες συσκέψεις και ανακοινώσεις,  ενώ προηγουμένως έχει θωρακίσει με κάθε τρόπο τα χερσαία της σύνορα, στέλνοντας σε σαπιοκάραβα του θανάτου εκατομμύρια απελπισμένους. Κατόπιν τούτων, υπόσχεται οργανωμένη "μετεγκατάσταση" (relocation) ενός ελάχιστου ποσοστού των προσφύγων για να καταφέρει να βρει νέο πρόσχημα αποτροπής, ελέγχου ή αποκλεισμού των υπόλοιπων δηλ. της συντριπτικής πλειοψηφίας τους.

Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, σε αγαστή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, διαχωρίζει αυστηρά και εργαλειακά «πρόσφυγες» από «μετανάστες» υπηρετώντας πάντα σκοπιμότητες για να σώζει τα φαινόμενα, δηλ. για να υποδύεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνθήκη της Γενεύης. Πόση σημασία έχει αλήθεια αν κάποιος προέρχεται από μια χώρα ή από μια περιοχή κάποιας χώρας, που δεν είναι μεν εδώ και λίγο καιρό εμπόλεμη, αλλά έχει καταστραφεί τόσο ολοκληρωτικά ώστε είναι αδύνατο να διασφαλίσει και τους στοιχειωδέστερους όρους επιβίωσης στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της, όπως το καθημερινό φαγητό και το νερό;

Η ΕΕ θεσμοθετεί το ρατσισμό και επωάζει ακροδεξιές ρητορικές και πρακτικές.Οι μηχανισμοί της και οι πρακτικές της "για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων" αποσκοπούν κυρίως στο να καταγράφουν αυστηρά οι ροές και οι άνθρωποι στα σύνορα για να υπηρετείται η συνθήκη του Δουβλίνου και οι λοιπές "κοινοτικές υποχρεώσεις", για να ελέγχεται και να κατευθύνεται η κίνηση των πληβειακών στρωμάτων, για να αντλούνται εφεδρείες για την καπιταλιστική εκμετάλλευση (βλ. "ανάπτυξη"), χωρίζοντας τους ανθρώπους -όσους δηλαδή δεν σκοτώνονται σε όλη αυτή τη διαδρομή του θανάτου- σε νόμιμους και παράνομους, σε "προσωρινά αδειοδοτημένους" σε "υπό αναστολή", σε "υπό απέλαση"... Θέλει δηλαδή να «επιλέξει» ποιους από τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους θα «προτιμήσει» ως τζάμπα εργατικό δυναμικό για να τους εκμεταλλευτούν οι εταιρείες της «πολιτισμένης Δύσης» και να διώξει τους υπόλοιπους.

Την ίδια στιγμή, μίντια και πολιτικοί της συμφοράς σπέρνουν τον ακροδεξιό τους λόγο στην Ευρώπη. Η απαράδεκτη κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ, ο συναγωνισμός της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή σε ακροδεξιά ρητορεία, το «στήσιμο» συγκεντρώσεων δήθεν αγανακτισμένων πολιτών με ευρεία κάλυψη από συγκεκριμένα ΜΜΕ (όπως γίνεται λ.χ. στη Μυτιλήνη), το θράσος ορισμένων να εκμεταλλεύονται το δράμα των προσφύγων για να βγάλουν χρήματα(!), όλα αυτά συγκροτούν στην πραγματικότητα μια προσπάθεια προεκλογικής εκστρατείας της ακροδεξιάς, στην πλάτη των πιο φτωχών και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Ευτυχώς όμως, δεν συμβαίνουν μόνο αυτά. Χιλιάδες υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσισμό στη Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία. Μεγάλες ποσότητες βοήθειας συγκεντρώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση στην Ελλάδα, παρά την κρίση και τη φτώχεια. Τοπικοί πληθυσμοί συγκρούονται με την αστυνομία στα σύνορα, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια μαζί με τους πρόσφυγες. Ο κινηματικός κόσμος, χωρίς τη συνδρομή κανενός κράτους, εδώ και μήνες αγωνίζεται καθημερινά για να προσφέρει την βοήθεια που χρειάζεται, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόλις σχηματίστηκε, έσπευσε να ευχαριστήσει την ΕΕ για την υποδειγματική συνεργασία της στο προσφυγικό και εμφανίστηκε βέβαιη για τη διοχέτευση μεγαλύτερων κονδυλίων. Λίγους μήνες αργότερα διαμαρτυρήθηκε για την ανεπαρκή στήριξη επιμένοντας ότι το βασικό είναι να εξασφαλιστούν πόροι (ΕΣΠΑ, έκτακτες χρηματοδοτήσεις κλπ). Δυστυχώς, οι πόροι όμως δεν θα είναι ποτέ «αρκετοί» παρά μόνο για φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νότια σύνορα, όσο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των ανθρώπων και δεν παρέχονται ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ

Να σταματήσουν τώρα όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν τους πολέμους. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και να ενώσει τη φωνή του με την κραυγή των προσφύγων και των μεταναστών για πραγματικά δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη

Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλιστεί μια ασφαλής διέλευση για τους πρόσφυγες  προς τον επιλεγμένο τόπο προορισμού τους

Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και η συμφωνία Σένγκεν

Να  διαλυθεί η Frontex

Να γκρεμιστεί ο φράκτης του Έβρου

Άσυλο στους πρόσφυγες, νόμιμη εργασία και διαμονή για τους μετανάστες

Καλούμε όλες τις ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να στρατευτούν ενεργά στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό αγώνα.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε:

-Αύριο Παρασκευή 11/9 στην μέρα αντιφασιστικής δράσης που καλούν σωματεία στον Πειραιά

-Μεθαύριο Σάββατο 12/9 στην διαδήλωση 7 μμ στα Προπύλαια (στο πλαίσιο διεθνών δράσεων)

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΕΕΚ, ανένταχτοι-ες αγωνιστές-στριες της Αριστεράς, τη Δευτέρα 14/9, στις 7 μμ στα Προπύλαια, θα καταλήξει με πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

antarsya

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 14:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.